Балзамин (90 снимки): видове и грижи

Балзамин (90 снимки): видове и грижи

Балсам, той е чувствителен, дойде при нас от тропиците и субтропиците. В естествената среда расте в Африка и Азия, но остров Занзибар е най -известен с него. Имаше прякор “Ванка мокра”. Това се дължи на факта, че по краищата на листата се появяват петна от гъста захарна течност. Той е „пипкав“ – поради свойството на зрелите си буци да изхвърля семена, дори и случайно докоснати. Балсамът активно расте в апартаменти, използва се за декориране на интериора на къщи, при озеленяване на тераси и балкони, при съставяне на празнични букети.

Основни характеристики

Балсамът е тревисто многогодишно, по -рядко едногодишно растение. Неговите издънки са прави, изправени и сочни, листата са ярки, месести, назъбени, овални или ланцетни, могат да бъдат отливани в бронз. Нежните цветя се крият в широколистни пазви и могат да бъдат от абсолютно всякакъв нюанс, от розово до синьо или жълто. В комбинация с проста грижа и лекота на размножаване, това направи балсама изненадващо популярен сред производителите на цветя по целия свят..

Балсамът е пренесен в Европа в края на 16 век и бързо завоюва своето място в сърцата на градинарите. Периодът на интензивен цъфтеж продължава от пролетта до късна есен. Ако условията са подходящи, балсамът може да цъфти дори цяла година..

Разнообразният и пъстър балсам се хармонизира добре с различни едногодишни градини.

Балсам - Общи характеристики Балсам - Общи характеристики

Видове балсам

В природата има стотици сортове и подвидове от рода Балсаминови. Това са не само тревисти сортове, но и храсти. В апартаменти в средни географски ширини се използват няколко специфични сорта и внимателно отглеждани хибриди за разплод. Те са по -ярки, по -красиви, по -компактни, цъфтят по -дълго и по -интензивно..

Балсам на Уолър

Един от най -известните и популярни видове. Тя е ниска, до 20 см и максимум до 50 см, храстовидна, сферична форма. Ярки листа – широк овал. Те могат да бъдат не само зелени, но и червеникави или кафеникави. Единичните цветя са ярки, но малки. При някои сортове те се събират на малки, асиметрични съцветия с високи дръжки. Въз основа на Уолър се получават основните типове хибриди, които сега са често срещани в културата и селското стопанство..

Балсам на Уолър

Градински балсам

Едногодишен, изправен, средно голям балсам нараства до 70 см. Гладките му стъбла активно се разклоняват, но те лесно се чупят на нивото на възлите. Изглежда интересно, поради неправилната си форма, големи заострени листа. Цветовете също са големи при градинските сортове. Те могат да бъдат обикновени и хавлиени, а гамата от нюанси варира от бяло до лилаво..

Градински балсам

Балсам Балфур

Този вид е особено ценен заради своите декоративни качества. Цъфти интензивно и обилно. В същото време малки, но ярки цветя покриват целия храст. Балсам Балфура е декоративен градински вид, който активно дава плодове и се размножава лесно.

Балсам Балфур

Обикновен балсам

Това е най -често срещаният балсам в природата и расте близо до сенчести потоци и извори в горите. Високият, прав едногодишен се отличава с необичайната форма на ярко жълто цвете: той е асиметричен и увиснал. Обикновеното докосване до мен образува непрекъснати гъсталаци. В народната медицина се използва като противовъзпалителен компонент..

Обикновен балсам

Пълзящ балсам

Интересен тревист сорт дойде от влажна Шри Ланка. Той има две различни характеристики: червеникав оттенък и дълги издънки, които се разпространяват и бързо запълват пространството. Листата с форма на сърце също правят впечатление. Самотните цветя са малки, ярки слънчеви цветове. Пълзящият балсам се чувства чудесно в къщи и апартаменти.

Пълзящ балсам

Дребноцветен балсам

Дребоцветните се различават от обикновения балсам по размер. Той е дребен и ярък. По отношение на растежа и скоростта на размножаване, той е по -агресивен плевел, отколкото декоративен разсад. В допълнение към обикновените цветя, той има и малки клестогамни, много по -малко взискателни към външните условия..

Дребноцветен балсам

Желязосъдържащ балсам

Едногодишен висок двуметров балсам с разклонени възлови стъбла. Големите листа растат до 15 см и се събират в няколко гнезда. Името на вида идва от тяхната форма: в основата има две забележими жлези. Чадърните съцветия се събират от големи прости цветя. Това е градински сорт, който цъфти до средата на лятото и радва до забележима слана..

Желязосъдържащ балсам

Балсам Нова Гвинея

Това е широка категория хибриди на основата на балсам на Hawker. По принцип това са високи храстовидни трайни насаждения, но има и миниатюрни сортове. Такъв балсам е специално изведен като декоративен. Цветните цветя радват почти през цялата година, докато са по -големи от традиционните видове. Листата са многоцветни, месести и много декоративни. Хибридите на Нова Гвинея се вписват перфектно в тераси и украсяват спокойни, слънчеви градини.

Балсам Нова Гвинея

Грижа за балсам

Домашният балсам е наистина универсален и неизискващ. Той обича слънцето и светлината, но не прегрява. Не се колебайте да го оставите на перваза на прозореца, но не забравяйте за защитата от пряка слънчева светлина през пика на горещия сезон. Идеално място в градината – лека частична сянка под дърветата.

Многогодишно растение толерира зимата, но трябва да се грижите правилно за него: поддържайте температурата над +15 и намалете поливането. Оптималната лятна температура е + 20 … + 22C. Минималната граница за жизнена дейност е + 13C. През лятото изнесете саксиите си на закрито на чист въздух, за да дишате. Те дори могат да бъдат трансплантирани на открито, докато сезонът приключи..

Идеалната почва е умерено рохкава и лека. В меки почви цветето не може да се утвърди стабилно. Храненето е умерено. Излишъкът от хранене води до факта, че листата започват да растат интензивно в ущърб на цъфтежа. От добавки, използвани трева, компост, хумус, експандирана глина или перлит.

При горещо време постоянно навлажнявайте земята. При температура от + 20 ° пръскайте балсама няколко пъти на ден, но не поливайте самите цветя. За да предотвратите изгниването на корена, незабавно източете излишната вода от тигана.

Водата за напояване е идеално утаена и винаги мека. Твърде твърдо води до увеличаване на алкалността на почвата. Отгоре се появява плака и растението е болно.

Периодично разхлабвайте почвата, за да се осигури кислород. Комплексните торове се прилагат от пролетта около 2 пъти месечно. По време на цъфтежа добавете фосфор и калий. Завършете въвеждането на добавки в края на август. След пресаждането първото хранене – поне 3 седмици по -късно.

През пролетта не забравяйте да отрежете обраслия балсам около половината. Върховете на дълги, здрави издънки могат да бъдат отрязани, за да се развият нови. Слабите, болезнени и неправилно растящи клони се отстраняват периодично през целия сезон.

Грижа за балсам Грижа за балсам Грижа за балсам Грижа за балсам

Трансплантация и размножаване

По-добре е веднага да закупите готови здрави разсад в саксии. У дома балсамът почти никога не се отглежда от семена. Това е дълго време и за някои сортове също е проблематично да се запазят специфични характеристики. Когато купувате, можете дори да търсите цветя с пъпки, като по този начин предварително сте определили сянката на цъфтежа.

Растението трябва да се пресажда редовно поради интензивния си растеж. Тесната саксия е често срещана причина за падането на листата и в просторна и голяма саксия всички ресурси отиват за развитието на кореновата система, поради което земната част почти не расте и не цъфти.

За размножаване се използва методът на резници. Отсечете здравите издънки в началото на есента и след това веднага ги потопете във влажен субстрат или просто във вода, докато се вкоренят. След това – подбор. По -нататъшната процедура е проста: през зимата – поддържайте топло, а през пролетта – засадете на постоянно място.

Ако все пак искате да започнете да засаждате семена, трябва да ги засеете в началото на пролетта. За кутиите се създава парников ефект. След сезона разсадът може да бъде трансплантиран. За да може маточината да цъфти до май, разсадът ще трябва да се третира от средата на зимата..

Балсамът се трансплантира през пролетта или лятото. Желателно е той да е бил тесен в нова саксия – тогава той цъфти най -интензивно. При пресаждане също подрязвайте, за да стимулирате растежа на нови издънки. Младите растения се пресаждат и презареждат ежегодно. За тригодишни и по-големи е достатъчно периодично да се актуализират чрез вкореняване на апикалните резници.

Балсам - трансплантация и размножаване Балсам - трансплантация и размножаване

Борба с вредители и болести

Основните проблеми са листните въшки, белокрилките и паякообразните акари. Това е често срещано нещастие както за градински, така и за домашен балсам. Не забравяйте също, че при неправилна температура и влажност се развиват всякакви гъбични инфекции..

Ако листата на пипкава пръчка паднат, най -вероятно на цветето липсва топлина и системна грижа. Ако растението изсъхне, обърнете внимание на честотата на поливане. Лошият цъфтеж показва неправилно торене или почвени условия. Поради липсата на светлина, балсамът почти не цъфти, но се разтяга интензивно.

Балсамът се страхува от течения. Той също не понася кисела почва. Поради това се развива бактериоза. Ако се появят черни петна, третирайте почвата с антибиотици..

Интересна особеност на допирното е също, че сортовете с тъмни цветя са по -упорити и непретенциозни, отколкото със светлите..

Балсам - борба с вредителите и болестите Балсам - борба с вредителите и болестите

Балзамин – снимка

Не сте решили къде да засадите балсама, за да расте здрав и да радва с красота? Специално за вас сме събрали селекция от снимки с интересни и креативни идеи за вдъхновение..

Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка Балзамин - снимка

Thanks! You've already liked this