Направи си сам алпийска пързалка (80 снимки)

Направи си сам алпийска пързалка (80 снимки)

Алпийските пързалки или, както ги наричат ​​още, алпинеуми, са великолепни декорации за парцели, които напоследък все повече заменят стандартните цветни лехи и рабатки. Те се превръщат в достоен декор на богати имения и скромни летни вили, допълват ландшафтния дизайн на градските паркове. С правилния избор на растения и камъни, можете да създадете луксозна зона за отдих, която ще зарадва окото с уникалната си привлекателност. След това ще разгледаме какво представляват алпийските пързалки и как можете да направите алпинеума с езерце на сайта със собствените си ръце.

Характеристики на дизайна на алпийски пързалки

Скалните градини са намалени имитации на скалисти природни пейзажи, така че камъните са в основата на всяка композиция. За подреждането се използват няколко основни вида камъни: див камък, варовик, туф, пясъчник, гранит и др. Освен това си струва да изберете материал с различни размери, който има естествени неравности и структури. Алпийската пързалка трябва да бъде асиметрична, защото в природата няма идеални форми. Камъните могат да бъдат подредени по различни начини, в зависимост от вида на пързалката, понякога се подсилват с циментова замазка, за да се осигури неподвижност.

Основната работа по създаване на специфичен релеф, полагане на камъни може да се извършва по всяко време на годината, с изключение на зимата, но трябва да се има предвид, че съставът ще се свие за 3-4 месеца и едва след това растенията могат да бъдат засадени.

Направи си сам алпийска пързалка - характеристики на дизайна Направи си сам алпийска пързалка - характеристики на дизайна

Как да изберем растения за алпийска пързалка

Изборът на растения за алпинеума трябва да бъде обмислен предварително, тъй като всеки тип ландшафт е подходящ за един или друг набор от представители на фаунистичния свят, например пълзящите видове са присъщи на алпинеумите и склоновете и цъфтящите видове са присъщи на долините. Експертите съветват да изберете представители на флората, които цъфтят в различни периоди, така че алпийската пързалка да може да радва окото за дълго време. Многогодишните растения в повечето случаи цъфтят през есента. Това може да бъде лавандула, здравец, саксира и др. Необходим е внимателен мониторинг за техния растеж, тъй като силно обраслите култури могат да блокират слънчевата светлина с по -ниски растения. Луковичните (минзухари, зюмбюли) цъфтят през пролетта, а през зимата иглолистните дървета няма да позволят пейзажа да се изпразни – туя, някои сортове смърч и др..

На алпийските пързалки има и нискорастящи храсти като японски клен, розмарин, азалия, джуджета. От тревисти представители можете да изберете мащерка, камбани, невен, еделвайс, флокс и папрати джудже също често се засаждат на пързалки. Маргаритките на почвата, жълт кантарион, бял равнец перфектно ще покрият празните пространства между камъните..

При засаждането трябва да се вземе предвид едно от важните правила: маломерните видове се засаждат на групи, а буйните цъфтящи видове се засаждат отделно. Засаждането на растения в земята започва от върха на алпийския хълм и постепенно се придвижва до подножието му. За да избегнете изпаряването на водата и да блокирате увреждането на плевелите по растенията, трябва да оставите малка фуния около всеки екземпляр по време на засаждането, в която се изсипват камъчета.

Направи си сам алпийска пързалка - Как да изберем растения Направи си сам алпийска пързалка - Как да изберем растения Направи си сам алпийска пързалка - Как да изберем растения

Видове алпинеуми

Противно на общоприетото схващане, че създаването на алпинеум не е евтино удоволствие, тъй като ще ви трябват услугите на дизайнер и скъпи материали, отбелязваме, че не е трудно да създадете такава красота сами. Основното нещо е да решите какъв състав искате да видите на вашия сайт. Има такива основни видове алпинеуми като:

1. Скална скала. Създаването на такъв пейзаж ще изисква прилично количество от цели голи камъни, които са натрупани под формата на кота. Растенията присъстват в минимални количества тук – главно, те са разположени в ниши между камъни.

2. Планински склон. Композицията е оформена на висок участък, затова е по -добре да я оформите, ако такава релефна форма вече присъства на територията. Ако не, хълмът се прави насипно сам, след което се полагат камъни с различни размери и се засаждат закърнели и пълзящи представители на флората.

3. Планинска долина. Такъв мини пейзаж е изграден на принципа на полагане на големи камъни по хаотичен начин. В този случай блоковете трябва да излизат само частично над повърхността на почвата, а цъфтящите зелени култури се засаждат в интервалите между тях..

4. Дефиле. Това е чудесен вариант, ако има вдлъбнатина на повърхността на земята. В този случай остава само да се образуват скалисти склонове и да се засадят представители на планинската растителност..

5. Алпийска поляна – специален вид алпинеум, когато камъните практически не се използват, а ефектът на издигане се създава чрез засаждане на растения с различна височина. Като цяло това е красива зелена поляна с ливадни цветя.

6. Блато. Тази опция е подходяща за тези, които обичат всичко необичайно. При създаването се образува плитка яма, чийто периметър е положен с камъни. Тук се засаждат блатни растителни видове, а общата атмосфера се подчертава от подбрани необичайни дървета.

7. Скална градина с езерце. Отлична композиция, където в подножието на алпийски хълм има малък резервоар, а по скалистите склонове се стичат изящни планински потоци. Създаването на такава алпинеума е най -трудоемкият процес, но резултатът със сигурност ще оправдае похарчените усилия..

Направи си сам алпийска пързалка - Видове алпинеуми Направи си сам алпийска пързалка - Видове алпинеуми Направи си сам алпийска пързалка - Видове алпинеуми

Направи си сам алпийска пързалка с водопад и езерце

Ще разгледаме най-отнемащия време вариант за създаване на алпинеум, по примера на който лесно можете да изградите планински „водопад“ на собствен сайт или по-проста композиция. Първо трябва да изберете сайт. Ако територията има собствен резервоар, тогава най -добрият вариант е да поставите композицията близо до нея или на малък склон. Не трябва да оборудвате този тип алпийска пързалка близо до високи дървета, тъй като падащите листа постоянно ще замърсяват резервоара. Като започнете, по -добре е първоначално да нарисувате скица на хартия и едва след това да приложите идеята на земята.

Какво трябва да се подготви

Подреждането на този тип алпийска пързалка ще изисква подготовка на камъни с различни размери, както и циментова замазка за фиксиране на конструкцията (понякога се използва полиуретанова пяна). За да изградите система за циркулация на водата, ще ви е необходим голям резервоар за резервоар, помпа и маркуч за водоснабдяване. Можете да използвате запечатана стара вана или ненужно голямо корито като контейнер. По -добре е стените на ваната да се третират предварително с течен цимент – по този начин резервоарът ще има по -естествен вид.

Помпата трябва да има подходяща мощност, поради което моделът се избира въз основа на височината на пързалката и изместването на изкуственото езерце и желаното налягане на водата, която тече по камъните. Експертите съветват да се монтира специален филтър за пречистване на такива състави, който ще гарантира неговата прозрачност за дълго време..

Необходимо е да се изберат най-влаголюбивите растения, например лилейник, ирис, осока, водна лилия и пр. Понякога саксии с тези растения се поставят точно във водата. Принципът на засаждане на растения по склоновете на алпинеума с резервоар е показан на снимката.

Алпийска пързалка с водопад и езерце със собствените си ръце - Какво трябва да подготвите Алпийска пързалка с водопад и езерце със собствените си ръце - Какво трябва да подготвите Алпийска пързалка с водопад и езерце със собствените си ръце - Какво трябва да приготвите

Формиране на сайт

По -лесно е да се организира алпийска пързалка върху пясъчна почва, тъй като глинестата почва ще изисква допълнителен дренаж. По -често предпочитат южните страни, където са разположени зоните за отдих и където е най -подходящото осветление. Първо, трябва да изкопаете яма за изкуствено езерце и от получената земя можете едновременно да образувате кота. Много е важно да се придаде на бреговете стъпаловидна форма с централна вдлъбнатина, по която ще тече нашият каскаден водопад..

Ако прогнозната височина на пързалката е повече от един метър, препоръчително е да я укрепите. За да направите това, първоначално е необходимо да се оформи фундамент: изкопава се дупка с дълбочина не повече от 20 см, чийто периметър трябва да надвишава размера на бъдещия хълм с половин метър. На дъното на вдлъбнатината се полага слой от натрошен камък, полага се решетка от армировка и се излива бетонна смес. В това състояние е необходимо да оставите основата за няколко седмици и след това да оформите пързалка.

Алпийска пързалка с водопад и езерце със собствените си ръце - Формиране на сайта Алпийска пързалка с водопад и езерце със собствените си ръце - Формиране на сайта

Изработване на изкуствен водопад с езерце

Когато се формира основният релеф, пристъпваме към подреждането на пързалката. Първо, трябва да оформите плътен каменен слой по склоновете; по време на инсталационния процес се полага и маскира маркуч за водоснабдяване. Горният ръб на маркуча се простира до кота до мястото, където ще бъде източникът, а долният е потопен в резервоара. При полагане на камъни върху наклонена повърхност на бреговете се използва течен цимент, който осигурява отлична трайност на релефа. Големи камъни се използват за декорация, первази – стъпала, по които ще тече вода – са по -добре оформени с плоски камъни.

Вода се излива в инсталиран контейнер с изкуствено езерце и се поставя помпа, като се прикрепи ръбът на маркуча. В този случай е необходимо също така да се обмисли внимателно маскиране на електрическия кабел, който ще бъде изтеглен от помпата към източника на енергия. На този етап дизайнът на алпийската пързалка може да се счита за завършен. Следва процесът на засаждане на представители на флората. Растенията трябва да бъдат избрани най-влаголюбивите, които вече бяха споменати по-горе. Алпийска пързалка, преплетена с растения с водопад и езерце, ще бъде достойна украса на всяка крайградска зона.

Направи си сам алпийска пързалка с водопад и езерце - Изработване на изкуствен водопад с езерце Направи си сам алпийска пързалка с водопад и езерце - Изработване на изкуствен водопад с езерце Направи си сам алпийска пързалка с водопад и езерце - Изработване на изкуствен водопад с езерце Направи си сам алпийска пързалка с водопад и езерце - Изработване на изкуствен водопад с езерце

Направи си сам алпийски пързалки – идеи за снимки

Можете да научите повече за създаването на алпийски пързалки, техните характеристики, като посетите фотогалерията. Ето ярки примери за изящния квартал на камъни и растения, сред които можете да получите идеи за създаване на своя собствена алпийска пързалка на сайта. Приятно гледане!

Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки Направи си сам алпийски пързалки - идеи за снимки

Thanks! You've already liked this