Антуриум (80 снимки): отглеждане и грижи

Антуриум (80 снимки): отглеждане и грижи

Антуриумът е отлично екзотично домашно растение. Основното му предимство е богата цветова палитра от пъпки, от яркочервено до снежнобяло, включително люлякови, бордо, розови тонове. Има и сортове с многоцветни и черни прицветници. Това интересно растение има и други имена, например “цвете фламинго”, “огнен език”. Понякога го наричат ​​„мъжко щастие“, защото според легендата той носи смелост, решителност, смелост на силния пол.

Основните видове антуриум

Антуриумът е декоративно широколистно растение, родом от тропическите гори на Новия свят, където расте под формата на сухоземни треви и лози. Тази култура има около 700 вида, но за сеитба се използват 30 чисти вида и около сто хибрида. Класификацията се състои от три основни групи:

1. Красиво цъфтящи – са много популярни сред производителите на цветя, тъй като имат съцветия с уникална красота. Специално място тук заемат сортове като “Anthurium Schertsera” и “Andre”. Първият радва с червено-оранжевия цъфтеж, тъмнозелените матови листа с черни петна. “Андре” достига височина от 1 метър, има обширна палитра от венчелистчета от бели до пурпурно-червени тонове.

2. Видове с къс катерещ ствол, като „кристален антуриум“ и „величествен антуриум“. Прави впечатление, че тези растения също имат грациозни цветни шарки по листата. Например, листата “Crystal” имат кадифено покритие в наситено зелен тон със светли вени и зашеметяващ блясък. Подобен на него и “Majestic”, чийто диаметър на листата може да достигне 40 cm при правилна грижа.

3. Декоративна зеленина, представител на която в домашните саксии е „Anthurium Baker“. Долната повърхност на листата му има червеникавокафяв космат, а самите те достигат 55 см дължина. Тази група включва и вида “Антуриум катерене”, който прилича повече на лиана с дължина до 1 м..

Има много други доста интересни сортове, всеки от които перфектно ще допълни интериора на вашия дом. Но трябва да се отбележи, че само създаването на благоприятни условия ще помогне да се постигнат ярки цветове и красив цъфтеж на културата.

Антуриум - Видове Антуриум - Видове Антуриум - Видове Антуриум - Видове Антуриум - Видове

Правилна грижа за антуриум

Антуриумът е красиво стайно растение. Първоначално от тропиците, той е доста взискателен към външните условия. При подходящи грижи културата ще зарадва своите собственици с ярък цъфтеж през цялата година, дори когато навън е мрачно и студено. Основните компоненти на благоприятния микроклимат са оптимална влажност, температура, осветление, както и своевременно изпиване на почвата с допълнителни превръзки.

Осветление

Това, което може да унищожи антуриума, е пряката слънчева светлина. В същото време той се нуждае от ярко, но разсеяно осветление. Можете да създадете лека частична сянка, тъй като в много затъмнено пространство растежът и цъфтежът ще се забавят. През зимата трябва да оборудвате местоположението му с допълнително електрическо осветление.

Грижа за антуриум - осветление

Температура

Антуриумът се адаптира идеално към стайната температура. Не е необходимо да създава допълнително отопление или да го държи на студено. През лятото оптималната температура ще бъде в рамките на + 20 … + 28C, а през зимата – от 15 до 18C. Когато започне отоплителният сезон, антуриумът трябва да се отстрани от радиаторите, които забележимо изсушават въздуха. Трябва също да се има предвид, че внезапните промени в температурата могат да унищожат цветето..

Грижа за антуриум - Температура

Влажност

Тъй като родното място на антуриума са влажните горски тропици, е необходимо да се създаде подобен микроклимат в апартамента, с който овлажнителите успешно се справят. За да се избегнат негативните ефекти на сухия въздух, саксията може да бъде поставена върху палет с мокра експандирана глина, периодично пръскайте въздуха около цветето. В този случай трябва да се уверите, че капки вода не попадат върху листата. Това може да доведе до образуване на варовик и загуба на привлекателност..

Грижа за антуриум - Влажност Грижа за антуриум - Влажност

Поливане

Антуриумите се нуждаят от добро поливане и излишната влага или изсушаването на почвата може да им навреди. Ако в тигана остане вода, трябва да се отървете от нея. Честотата на почвената влага се определя от сухотата на горния слой. През горещия сезон поливането се извършва 2-3 пъти седмично, а през зимата – 1 път. Цветето предпочита топла мека вода, затова е по -добре да вземете утаена. Листата на антуриума могат да пожълтяват от варова вода.

Грижи за антуриум - Поливане

Торове и подхранване

Някои производители, които осигуряват най -подходящите условия за растението, предпочитат изобщо да не използват торове. Благоприятна почва е смес от кисела почва с торф, кора от дърво и експандирана глина. Но трябва да се има предвид, че колкото и плодородна да е почвата, с течение на времето доставките на необходимите хранителни вещества в нея се изчерпват..

От началото на пролетта до края на лятото (може да бъде засегнат и септември), два пъти месечно, антуриумът трябва да се подхранва с торове, редуващи се органични и минерални, или да се закупи универсален състав с пълен комплекс. Това е особено важно за младите растения до шест месеца, които активно растат. Подхранването започва едва когато културата е здраво вкоренена, за да не предизвика изгаряне на кореновата система.

Грижи за антуриум - торове и подхранване Грижи за антуриум - торове и подхранване

Антуриум вредители и болести

Правилната грижа е ключът към пълноценен и здравословен живот на растенията. Ако се наблюдава пожълтяване на листата, причините могат да бъдат неподходящи климатични условия, слънчево изгаряне или, обратно, замръзване, липса на влага. При твърде обилно поливане листата на антуриума се покриват с кафяви петна и ако трансплантацията е направена неправилно, те почерняват и изсъхват. Съществуват и редица заболявания, от които културата може да страда. Най -често срещаните са:

– Сажди гъбички – заразяват листата, стъблата и леторастите, размножаването спира, тъй като растението не е в състояние да освободи нови издънки. Засегнатите области трябва да бъдат отстранени, а цветът трябва да бъде третиран с калиев сапун;

– почвена гъба – образува се при трансплантация в заразена почва и липса на висококачествен дренаж. Болестта засяга кореновата система. Повредените участъци трябва да бъдат отстранени и да се трансплантира антуриум;

– Сива плесен се появява по цялото растение със сив оттенък. Появата му може да бъде причинена от висока влажност, съдържание в невентилирани условия;

– Брашно гниене – образува се при висока влажност и високи температури. Цветето има бял цвят, който се излекува от фунгицидни агенти..

Друг проблем за антуриума е увреждането от паразити. Те включват трипси, листни въшки и люспести насекоми. За да се излекува цвете, е необходимо да се прилагат инсектицидни препарати и да се извърши механично почистване на растението. В този случай болният образец се изолира за продължителността на лечението..

Антуриум - вредители и болести Антуриум - вредители и болести Антуриум - вредители и болести

Как да трансплантирате антуриум

За да се постигне добър растеж и цъфтяща култура, антуриумът трябва постоянно да се пресажда. В същото време в саксията се добавя нова прясна почва. Младите цветя се трансплантират ежегодно, а възрастните – на всеки три години. Що се отнася до почвата, тя трябва да бъде питателна, лека и добра за въздухопропускливостта. Най -често производителите на цветя използват закупена почва..

Важно е да изберете правилната саксия – малка и тясна насърчава буйния цъфтеж, а “бебетата” се образуват по -често в голяма саксия. На дъното трябва да се постави дренаж. Преди да извадите антуриума от саксията, той трябва да се полива обилно, така че влагата да насити добре цялата почва. Остатъците от старата почва се натрошават от корените на извлеченото цвете и се трансплантират. Ако по това време антуриумът цъфти, по -добре е да отрежете цветните дръжки, така че растението да се адаптира по -лесно..

Как да трансплантирате антуриум Как да трансплантирате антуриум

Размножаване у дома

Най -често вегетативното размножаване се използва чрез резници с въздушни корени, цели върхове или стръкови издънки. Може да се размножава и чрез семена.

Вегетативно размножаване на антуриум

Можете да засадите растението постепенно, с всяко появяване на млади издънки. Всеки от тях трябва да има няколко листа и поне еднакъв брой коренища. Ако няма коренова система, издънката трябва да се постави във влажен мъх от сфагнум за една до две седмици преди поникването на корена. След изрязване на издънката е препоръчително тази област на антуриума да се третира с натрошени въглища или смляна канела, за да се избегне евентуалната поява на гниене или развитието на гъбична инфекция..

Младите издънки се засаждат в подготвена влажна рохкава почва, така че точката на растеж да остане над нивото на почвата. Тъй като влагата се изпарява, се извършва поливане.

Възпроизвеждането с базални издънки се извършва по същия начин. При достатъчно грижи растението се аклиматизира в рамките на един месец, след което се появяват първите листа..

Има сортове антуриум, които имат доста дълги изкачващи се издънки. Те могат да се вкоренят директно в земята чрез закрепване и поръсване с мъх..

Вегетативно размножаване на антуриум Вегетативно размножаване на антуриум

Дивизия

Друг начин да увеличите броя на екземплярите от антуриум е просто да го разделите. Възрастен храст трябва да се извади от почвата и внимателно да се отделят няколко части, всяка от които се поставя в отделен съд с почва. Почвата трябва да се навлажни, за да се ускори адаптацията на кореновата система..

Размножаване на антуриум чрез разделяне Размножаване на антуриум чрез разделяне

Размножаване на антуриум чрез семена

Положителна характеристика на този метод е, че можете да получите масивни разсад. В останалата част такова размножаване не се приветства особено от цветарите, тъй като процесът е доста дълъг и трудоемък, включващ независимо опрашване..

Семената се извличат от узрелите плодове на растението, измиват се, третират се с 0,1% разтвор на калиев перманганат. Посейте ги в плосък съд с малък слой лека структурирана почва или перлит. В този случай семената се излагат и леко се притискат, без да се поръсват отгоре.

Контейнерът, покрит с фолио, трябва да се държи при температура + 20 … + 25 ° С около две седмици. След отварянето на първия пълноценен лист растението може да бъде спряно. Когато размерът на розетката достигне 5 см, антуриумът се трансплантира в отделна саксия с обем до 200 мл. Цъфтежът може да се наблюдава не по -рано от година и половина..

Размножаване на антуриум чрез семена Размножаване на антуриум чрез семена

Антуриум – снимка

Ако искате да научите повече за екзотичния антуриум, ние ви предлагаме нашата селекция от снимки. Галерията съдържа изображения на различни видове това растение, цветове и примери за това как антуриумът може да допълни вашия интериор. Желаем ви вдъхновение и приятно гледане!

Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка Антуриум - снимка

Thanks! You've already liked this