Зелен цвят в интериора (90 снимки)

Зелен цвят в интериора (90 снимки)

Не е тайна, че цветовете влияят на човешкото съзнание. Някои нюанси предизвикват асоциации с опасност, докато други носят усещане за мир. И въпреки че в съвременния свят не е необходимо да анализираме околната среда с цел оцеляване, в личното пространство все пак искаме да се чувстваме максимално комфортно. Зеленият цвят в интериора е чудесен вариант за такива цели..

Въздействие върху психиката и характеристиките

Експерти от известния Pantone Color Institute нарекоха зеленината или „свежо зелено“ като основен нюанс на 2017 г. – богато зелено -жълто, символизиращо ново начало, както и желанието на човека да бъде по -близо до природата в техногенния свят. Това е само една от причините, поради които си струва да включите зелено в интериорната палитра, но далеч от основната. Заедно с естетиката и почетен знак за следване на най -новите тенденции, ще получите много предимства, като изберете такъв естествен нюанс..

Зеленото е цветът на волята, свежестта и щастието. Звучи твърде романтично, но наистина е така. Психолозите съветват да използвате този нюанс, ако сте целенасочен човек, който се нуждае от допълнителен източник на енергия. Факт е, че той допринася за повишаването на умствената активност, а също така увеличава концентрацията. Хората, които са чувствителни към цветовете, имат 10% подобрение на положителните резултати при решаването на проблеми, докато броят на грешките намалява с 20%..

Освен това зеленото има успокояващ ефект, хармонизира работата на опорно -двигателния апарат, нормализира кръвното налягане и дори може да има лечебен ефект върху зрението..

Разбира се, това не е панацея. Не очаквайте използването на зелено в една стая да промени драстично живота ви и да подобри здравето ви. Но има малък положителен ефект. Излишно е да казвам, че хората, които харесват този цвят, ще имат постоянен източник на добро настроение.?

Дори J.V. Goethe отбеляза, че за стаи, в които сте постоянно, е по -добре да изберете зелено. Но не всички съвременни учени могат да се съгласят с него, поне що се отнася до спалнята. Смята се, че твърде много сянка ще попречи на релаксацията, като задейства мозъчната функция. Тук трябва да разчитате на собствените си чувства и нужди. Например за някои хора спалнята също е кабинет. За да се неутрализира ефектът върху психиката обаче, е достатъчно само да се изключи светлината.

За останалите помещения няма съмнение, че зеленото ще бъде чудесен вариант в кухнята или в коридора. Необходимо е само да се вземе решение за сянката: подобно на другите цветове, той има много разновидности, всеки от които предизвиква определени усещания. Светлозеленото и светлозеленото се възприемат положително от хората, но по -тъмните или блатистите видове могат да предизвикат безпокойство, понякога синьо, вместо да се отърват от тях.

Ефектът зависи и от осветлението в стаята. Тук работи прост принцип: колкото по -ярък е сянката, толкова по -слаба е светлината и обратно – иглолистните, блатни опции могат да се затоплят с помощта на лампи. Не се колебайте да експериментирате, за да намерите решението, което е подходящо за вашето пространство..

Зелен цвят в интериора - Въздействие върху психиката, особености Зелен цвят в интериора - Въздействие върху психиката, особености

Какви цветове да комбинирате?

Така че, след като претеглихте всички плюсове и минуси, решихте да украсите интериора на стаята в зелено. Страхотно, сега трябва да решите с кой нюанс да го комбинирате. В края на краищата цялото пространство не може да бъде с един и същи цвят, само едно от тях доминира. Помислете за най -популярните “двойки”.

Зелено с черно

Не можете да разваляте поетичното черно, то е идеалната основа за всяка опция. Въпреки че на пръв поглед може да изглежда, че тези цветове си противоречат. Зеленото, като символ на живота, понякога се състезава с тъмния „партньор“, но само ако грешен подход към дизайна.

Черното върви добре с иглолистни, по -дълбоки тонове, въпреки че такъв интериор може да изглежда мрачен на някого. За да го комбинирате със светло зелено, се препоръчва да се впишат бели елементи – това ще хармонизира композицията.

Зелено с черно - Комбинацията от цветове в интериора Зелено с черно - Комбинацията от цветове в интериора

Зелено с бяло

Неутралното бяло работи добре със светли палитри, неутрализирайки прекомерната яркост или наситеност.

Идеалният вариант са белите стени и зелените мебели, които такъв фон само ще подчертае. Тази комбинация е подходяща за спалнята, тъй като първият цвят има успокояващ ефект, леко сдържащ тонизиращия ефект на втория..

Зелено с бяло - Комбинацията от цветове в интериора Зелено с бяло - Комбинацията от цветове в интериора

Зелено с жълто

Може би най -веселата комбинация, която мислено пренася посетителите на стаята на тучна поляна, щедро осветена от слънцето. В такъв интериор ще бъде топло дори през зимата, но през лятото може да стане малко неудобно. Уверете се, че прозорците не са обърнати към южната страна, в противен случай излишъкът от светлина няма да бъде избегнат.

В този диапазон могат да бъдат изпълнени както отделни композиционни елементи, така и един обект – те са перфектно комбинирани, плавно преминаващи един в друг. Разбира се, говорим за светлозелен или липав нюанс. Тъмнозеленото не работи с жълто.

Зелено с жълто - Комбинацията от цветове в интериора Зелено с жълто - Комбинацията от цветове в интериора

Зелено с кафяво

Подобно на предишната версия, тази комбинация дойде при нас от самата природа, поради което изглежда най -хармоничната за възприятие. Кафявото се отнася до самия цвят и използването на дърво, което е още по -добре..

Интериорът изглежда уютен и спокоен със кремави стени, подове от светло дърво, дървени мебели с красива текстура, както и със светлозелени детайли под формата на декор, текстил или други дизайнерски елементи..

Зелено с кафяво - Комбинацията от цветове в интериора Зелено с кафяво - Комбинацията от цветове в интериора

Зелено със синьо

Въпреки че зеленото не върви добре със същите ярки акценти, то може да намери общ език със синьото. В този случай говорим както за тъмни, така и за светли комбинации, но е по -добре, ако някой друг, по -неутрален нюанс балансира техния “съюз”.

Например, светлозелени и сини обекти на бял фон изглеждат страхотно. Опитайте се да не използвате много богати сортове, особено в спалнята..

Зелено със синьо - Комбинацията от цветове в интериора Зелено със синьо - Комбинацията от цветове в интериора

Интериор в нюанси на зелено

Колкото и странно да звучи, зеленото ще изглежда различно в различните помещения, главно поради тяхното предназначение, използвани материали или размери. Нека се спрем на всеки по -подробно.

Зелен цвят в интериора на хола

Всекидневната е място за почивка, работа, общуване и забавление. Тук човек със стандартно оформление на апартамента прекарва по -голямата част от живота си, вършейки важни (и не толкова) ежедневни дейности. Следователно тонизиращото, но в същото време успокояващо зелено във всичките му вариации идеално ще се впише в такава стая..

Това могат да бъдат отделни предмети или предната стена, на която е разположен телевизионният екран, мента, светлозелени или блатни нюанси – това няма да попречи на вашето спокойствие..

Трябва само да се има предвид, че в малка всекидневна е по -добре да се даде предпочитание на светли нюанси, комбинирайки ги с бяло.

Зелен цвят в интериора на хола - снимка Зелен цвят в интериора на хола - снимка Зелен цвят в интериора на хола - снимка Зелен цвят в интериора на хола - снимка Зелен цвят в интериора на хола - снимка Зелен цвят в интериора на хола - снимка Зелен цвят в интериора на хола - снимка Зелен цвят в интериора на хола - снимка Зелен цвят в интериора на хола - снимка Зелен цвят в интериора на хола - снимка Зелен цвят в интериора на хола - снимка Зелен цвят в интериора на хола - снимка Зелен цвят в интериора на хола - снимка

Зелен цвят в интериора на кухнята

Някои експерти твърдят, че зеленото подобрява апетита и затова използването му във вътрешността на кухнята ще бъде много подходящо..

За стая в стил Прованс можете да изберете ментов нюанс, като боядисате с нея резбовани мебели. Съвременната кухня ще изглежда хармонично, ако закупите ярко зелени мебели за нея с лъскава повърхност, балансирайки я с по -сдържани стени. Дървеният комплект на иглолистен фон обаче ще изглежда също толкова добре..

Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка Зелен цвят в интериора на кухнята - снимка

Зелен цвят в интериора на спалнята

Опитайте се да избягвате наситените нюанси – както вече беше споменато, те могат да попречат на пълната релаксация. Въвеждайки зелен цвят в интериора на спалнята, е по -добре да надградите върху естествената палитра, създавайки естествена, лека атмосфера.

Ако искате зелено за довършителни работи, отидете на пастелни или по -студени сортове като мента и тюркоаз. Можете също така да “нарисувате” само една стена, като я балансирате с бели прегради..

Зелените тапети с шарка изглеждат добре, особено в класически стил. Препоръчително е да купувате дървени мебели едновременно – такъв дизайн ще ви отведе по -близо до природата.

Зелен цвят в интериора на спалнята - снимка Зелен цвят в интериора на спалнята - снимка Зелен цвят в интериора на спалнята - снимка Зелен цвят в интериора на спалнята - снимка Зелен цвят в интериора на спалнята - снимка Зелен цвят в интериора на спалнята - снимка Зелен цвят в интериора на спалнята - снимка Зелен цвят в интериора на спалнята - снимка Зелен цвят в интериора на спалнята - снимка Зелен цвят в интериора на спалнята - снимка Зелен цвят в интериора на спалнята - снимка Зелен цвят в интериора на спалнята - снимка Зелен цвят в интериора на спалнята - снимка

Зелен цвят в интериора на банята

Използването на плочки като довършителен материал предлага много възможности за декориране на пространство в зелено. Ако площта на стаята позволява, тогава можете да изберете мозайка от различни нюанси. В малка баня такова решение ще изглежда твърде цветно. Но във всеки случай вашите експерименти ще бъдат балансирани с бяла водопроводна инсталация..

В нашата реалност обаче баните рядко са просторни, така че когато използвате зелено, е по -добре да се ограничите до няколко елемента, например шкафове.

Естествената тема изглежда подходяща в банята, която може да бъде продължена с помощта на растения.

Зелен цвят в интериора на банята - снимка Зелен цвят в интериора на банята - снимка Зелен цвят в интериора на банята - снимка Зелен цвят в интериора на банята - снимка Зелен цвят в интериора на банята - снимка Зелен цвят в интериора на банята - снимка Зелен цвят в интериора на банята - снимка Зелен цвят в интериора на банята - снимка Зелен цвят в интериора на банята - снимка Зелен цвят в интериора на банята - снимка Зелен цвят в интериора на банята - снимка Зелен цвят в интериора на банята - снимка Зелен цвят в интериора на банята - снимка

Зелен цвят в интериора на коридора / коридора

Зелен антре от прага ще ви помогне да създадете приятно впечатление за цялата къща. Тъй като слънчевите лъчи рядко влизат в това пространство, по -добре е да останете на светли нюанси. Всичко обаче зависи от дизайна: с добре обмислена система за осветление иглолистните или дори блатистите сортове ще изглеждат подходящи, особено в комбинация с по-светли цветове..

По принцип говорим за декорация на стени в зелени тонове. Същите мебели в тясно пространство с малки размери изглеждат неуместни и едва ли ще се насладите на красотата му. Но дървените предмети хармонично ще се впишат в такъв интериор..

Зелен цвят в интериора на коридора, коридора - снимка Зелен цвят в интериора на коридора, коридора - снимка Зелен цвят в интериора на коридора, коридора - снимка Зелен цвят в интериора на коридора, коридора - снимка Зелен цвят в интериора на коридора, коридора - снимка Зелен цвят в интериора на коридора, коридора - снимка Зелен цвят в интериора на коридора, коридора - снимка Зелен цвят в интериора на коридора, коридора - снимка Зелен цвят в интериора на коридора, коридора - снимка

Зелен цвят в интериора на детската стая

Дете, което само познава света, черпи знания за него от околната среда. Затова родителите трябва отговорно да подхождат към всеки детайл в дизайна на стаята му, включително и цвета. Ако сте избрали зелено, това е чудесен вариант, но с наситеността му трябва да се опитате да не прекалявате..

Някои свързват понятието „детско“ с всичко ярко или цветно, но това не е така. Весела вътрешна среда може да се създаде, като се използват по -спокойни нюанси, които ще имат положителен ефект върху детето..

За по -активните деца се препоръчва да се ограничите до няколко елемента с тази палитра, главно за работната зона. Но за малко интровертни деца – енергичното зелено ще ви помогне да се отворите.

Този цвят може да се види по -често в детските стаи за момчета, въпреки че е подходящ и за момичешко пространство. Ако искате да се отдалечите от баналното розово, възпитавайки креативна, целенасочена личност, зеленото е чудесно решение..

Зелен цвят в интериора на детската стая - снимка Зелен цвят в интериора на детската стая - снимка Зелен цвят в интериора на детската стая - снимка Зелен цвят в интериора на детската стая - снимка Зелен цвят в интериора на детската стая - снимка Зелен цвят в интериора на детската стая - снимка Зелен цвят в интериора на детската стая - снимка Зелен цвят в интериора на детската стая - снимка Зелен цвят в интериора на детската стая - снимка Зелен цвят в интериора на детската стая - снимка Зелен цвят в интериора на детската стая - снимка

Видео: Зелено в интериорния дизайн

Thanks! You've already liked this