Класическа баня: интериорен дизайн

Класическа баня: интериорен дизайн

Въпреки квартала с модерни, минималистични стилове, класиката не губи своята актуалност и до днес. В нейната среда дори ежедневните неща изглеждат възвишени, така че собствениците се стремят да впишат характерни черти в най -уединените места на къщите си. Дизайнът на баня в класически стил може да причини определени трудности поради спецификата на помещението, но изисканият, аристократичен вид си заслужава усилията..

Характеристики на класическия стил

Класиката днес не означава непременно помпозен, луксозен интериор, изпълнен с декоративни детайли и обемисти предмети. Дори самата концепция има няколко интерпретации: продължение на древните традиции, исторически европейски или национални стилове, които са тясно преплетени, но се различават в детайлите.

Съвременните тенденции в дизайна предполагат комбинация от характерни черти на посоката, която перфектно се адаптира към характеристиките на пространството, съжителства с високи технологии, но в същото време запазва своя изтънчен, величествен вид. От една страна, липсата на ясни граници може да бъде подвеждаща при създаването на проект, но от друга страна, предлага повече възможности за полет на въображението и реализиране на интересни решения..

За да се формира желаният образ, е необходимо да се следват основните канони на стила. Те са свързани с оформлението: в такава стая винаги има фокусни точки – обектите, около които е изградена композицията. В случай на баня, тази роля се играе от самата баня, близо до средата. Ето защо класиката изисква пространство, но ако е необходимо, дизайнът може да се коригира.

Стилът се характеризира с наличието на симетрия и ясна геометрия, които могат да се видят в целостта на предметния ансамбъл, както и правилността на техните форми. Традиционно в къщата има няколко източника на светлина – този „закон“ идва от 17 -ти век, когато няма ярки лампи, но продължава да се практикува дори в съвременните стилове. За банята обаче това не е предпоставка, която се компенсира от големи прозорци през деня и разсеяна, мека светлина през нощта..

Нито един класически интериор няма да се счита за завършен без висококачествени, масивни мебели, както и естествени материали. Изкуствените аналози все още могат да бъдат идентифицирани с подробно проучване, но тук се очертава друг проблем: високата влажност и високите температури влияят отрицателно върху дървесината, мрамора и други естествени покрития. Ще трябва да помислите предварително за тяхната защита или да жертвате естетиката в името на практичността..

Каноните на класическия стил са прости и ясни, но подреждането на банята донякъде усложнява основната задача. Това обаче не боли да създадете красив интериор, ако имате представа за променливостта на дизайнерските решения..

Класическа баня - Характеристики

Цветни решения

Класическият интериор на банята трябва да има спокойна, естествена гама от цветове, много от които могат да бъдат заимствани от природата. Това се дължи на изобилието от естествени материали и декоративните свойства на тяхната текстура. Цялостната палитра може да включва ярки нюанси. Те действат като акценти, за да подчертаят дизайна, но не и в центъра на композицията..

Бяла баня в класически стил

Универсална опция за всяка стая, която има просторен, лек и чист вид, противно на всички идеи, че такова покритие бързо се замърсява.

Може да се използва за създаване на монохромни дизайни чрез експериментиране с различни светли нюанси, както и за комбиниране с пастелни или тъмни вариации..

Бяла баня в класически стил изглежда много впечатляваща с големи прозорци, които пропускат много естествена светлина. В затворени стаи бялото ще помогне да се избегне усещането за „килер“.

Бяла баня в класически стил - интериорен дизайн Бяла баня в класически стил - интериорен дизайн

Бежова баня в класически стил

Друго общо за стила решение е баня с доминиращи деликатни бежови нюанси: млечни, пясъчни, орехови или светли дървесни нюанси..

Също така се комбинира добре с други цветове, по -специално с по -топли. Перфектен за декориране на цялото пространство, подчертавайки благородния му характер.

Бежова класическа баня - интериорен дизайн Бежова класическа баня - интериорен дизайн

Класическа синя баня

Сините комбинации в банята често се свързват с морската тема, която днес изглежда доста обичайна в интериора. Класическото синьо заема усещане за спокойствие и спокойствие на морската повърхност, което се подчертава от бялото или засилва от тъмните нюанси.

Рядко се срещат стаи, напълно декорирани в синьо. Най -често се използва за декорация на стени или мебели, като по този начин се опитва да разнообрази дизайна..

Класическа синя баня - интериорен дизайн

Класическа сива баня

Много хора се опитват да не използват сиво, притеснявайки се, че интериорът на банята ще се окаже скучен, „безличен“ и мрачен. Можете да избегнете този ефект, като използвате хармонични комбинации (с бяло, синьо, бежово) или интересни текстури. Например мраморните повърхности определено няма да изглеждат монотонни, но лъскавите ще добавят дълбочина. Но резултатът ще бъде баня с “възрастен”, лаконичен характер.

Сива баня в класически стил - Интериорен дизайн Сива баня в класически стил - Интериорен дизайн

Баня с контрастни акценти

Класическият стил в интериора на банята не трябва да изглежда скучен и заглушен. Тук има място за контрастни нюанси, които са меко вплетени в цялостния ансамбъл от предмети. Това могат да бъдат жълти завеси, червени вани или позлатени предмети. Важно е такива акценти да се преплитат с основната палитра, без да се нарушава хармонията..

Класическа баня с контрастни акценти - Интериорен дизайн Класическа баня с контрастни акценти - Интериорен дизайн

Банята завършва в класически стил

Вътрешната облицовка може да се сравни с рамка, която защитава, поддържа и визуално подобрява съдържанието. За да може той да се справя добре със своите функции, трябва да изберете практичен материал и да помислите над дизайна..

Етаж

Традиционно в класическия стил се използва дърво или мрамор. Но в банята почти цялата повърхност неизбежно ще влезе в контакт с вода и естественото покритие с такъв ефект няма да издържи дълго. Декоративният камък се използва рядко поради високата си цена. Затова оптималното решение остава керамичните плочки, чиято текстура имитира по -канонични продукти..

Класическа баня - подови настилки

Стени

В просторни стаи можете да комбинирате няколко материала: например плочки около банята, тапети с флорален модел до зоната за сядане. Естествено, сортовете хартия ще се отлепят след няколко дни, но виниловите ще си свършат работата перфектно..

За по -сдържан интериор на банята – можете да се спрете на обичайното боядисване, украсявайки стените с мазилка или корнизи.

Класическа баня - Стенни декорации Класическа баня - Стенни декорации Класическа баня - Стенни декорации

Таван

За да украсите тавана в баня в класически стил, гладка измазана повърхност, боядисана със светли нюанси, ще бъде напълно достатъчна. Това решение ще балансира “цветния” дизайн и визуално ще повдигне ниски стени.

Напрегнатите конструкции от PVC фолио са уместни в три случая. Първо, ако искате да скриете недостатъците на оригиналната повърхност. Второ, за да го предпазите от влага. Трето, за създаване на многостепенни тавани. Продуктите от гипсокартон се считат за по -трудни за инсталиране, но имат по -голяма пластичност, което значително разширява възможностите за дизайн.

Класическа баня - таванско покритие

ВиК

Както вече споменахме, банята ще бъде главният герой на стаята. В неговия дизайн няма строги ограничения, но традиционен бял контейнер на издълбани крака ще изглежда най -хармонично дори в центъра на оформлението..

Продуктът може да бъде “боядисан” във всеки цвят, експериментирайки с аксесоари и тяхната форма. При избора на материал не е необходимо да се ръководите от миналите канони, когато има лек, както и практичен акрил. Днес обаче могат да се намерят бани от мед или мрамор, но те се правят предимно по поръчка..

Класическият дизайн на банята не изключва наличието на душ кабина. Производителите предлагат красиви огради от витражи, но дори обикновените стъклени врати изглеждат подходящи, ако се избягват съвременните водопроводни детайли..

Големите семейства могат да се възползват от най -новата тенденция и да поставят две еднакви мивки в стаята. Те не само подобряват функционалността, но и спомагат за създаването на желаната симетрия според стила. Важно условие е да ги поставите един срещу друг или строго един до друг..

Автентичната баня е предназначена само за водни процедури, но съвременните собственици често се стремят да поставят тоалетна там за практически цели. За него трябва да изберете отделна зона, за да не нарушите целостта на композицията..

Класическа баня - ВиК Класическа баня - ВиК

Обзавеждане за баня

Подреждането на стаята директно зависи от нейния размер. Стенните чекмеджета и рафтовете са задължителен комплект мебели за баня и понякога го допълват. Предметите от дърво с класически фасади, метални дръжки, често боядисани в благороден цвят, изглеждат подходящи тук..

Ако пространството има впечатляваща площ, можете да оборудвате истинска зона за отдих: с табуретка, фотьойл, масичка за кафе, където е приятно да се отпуснете с халба чай след водни процедури. Дамите ще се нуждаят от малка тоалетка с огледало, за да могат веднага да се подредят. Не забравяйте, че аристократите водят премерен начин на живот и вършат ежедневните си дейности бавно, с всеотдайност..

Класически мебели за баня Класически мебели за баня

Декор и осветление

Въпреки спецификата на банята, тя предлага разнообразие от декоративни опции, които не се препоръчват да се използват едновременно..

Обърнете внимание на текстила – кърпи, тапицерия и, разбира се, завеси. Последното не само ще скрие стаята от любопитни очи, но и ще помогне за създаването на уютна атмосфера на жилищно пространство. За това са подходящи бял тюл, римски или класически завеси, в зависимост от цялостния дизайн. Те могат да се използват и за защита на банята..

В банята в класически стил картините често са окачени защитени от стъкло, тъй като тук преобладават далеч от музейните условия. Но този декор ще засили духа на аристокрацията..

Особено внимание трябва да се обърне на аксесоари като чаша за четка или държач за сапун. Такива детайли не се забелязват при бегъл преглед, но те са последният щрих на интериора. Избягвайте евтините пластмасови изделия, като изберете дизайнерски продукти.

Няма значение дали банята има големи прозорци или не – осветителната система за такова многофункционално пространство трябва да бъде многостепенна, но в същото време ненатрапчива. Подобен ефект може да се постигне с прожектори, които са монтирани в висящи конструкции. Такива устройства се поставят над основните зони – баня, душ, тоалетка..

Елегантният кристален полилей като централен източник перфектно ще допълни класическия интериор, както и аплици в текстилни абажури, хвърляйки шарени шарки по стените.

Класическа баня - декор и осветление

Малка баня в класически стил

Класиката не е включена в „топ“ стиловете за малки размери, но ако желаете, можете да я поставите във всякакви оформления. За да направите това, трябва да прибегнете до по -модерна интерпретация, използвайки индивидуални характерни черти.

Най -добрият начин да намекнете за лукс е с естествени материали и качествени дървени мебели в банята. За съжаление, неговият набор ще бъде ограничен само до най -необходимото, като същевременно ще бъде разположен възможно най -компактно..

Не се препоръчва да инсталирате ваната в центъра – достатъчно е тя да намери зона по стената. В някои случаи капацитетът може да бъде изоставен чрез замяна със стилизирана душ кабина.

По -добре е да поставите места за съхранение по стените, така че да не пречат на движението. Огледалото визуално ще увеличи пространството, а гланцът ще му придаде дълбочина. Цветовата схема ще бъде спасение за малки бани, ако се фокусирате върху светли нюанси..

Малка баня в класически стил - Интериорен дизайн Малка баня в класически стил - Интериорен дизайн Малка баня в класически стил - Интериорен дизайн

Дизайн на баня в класически стил – снимка

Каним ви да се потопите в луксозната атмосфера на класически интериор и да се уверите, че имиджът им е добре съчетан с модерни удобства. По -красиви бани и необичайни решения – в нашата селекция от снимки!

Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка Интериорен дизайн на баня в класически стил - снимка

Видео: Класическа баня – интериорни идеи

Thanks! You've already liked this