Тапет за стени: изгледи, каталог (80 снимки)

Тапет за стени: изгледи, каталог (80 снимки)

Въпреки огромното разнообразие от материали за декорация на стени, тапетите продължават да заемат водеща позиция. Те изненадват с декоративното си разнообразие, а използването на различни видове суровини за производството на платна дава възможност да се избере най -трайният материал за всяка стая. В нашата статия ще разгледаме различни видове тапети за стени, както и идеи за използването им в интериора..

Защо да изберете тапет?

В много отношения популярността на тапетите се дължи на относително ниската цена на много видове и лекотата на работа с платна. Например, за да украсите стените с декоративна мазилка или керамични плочки, в допълнение към самите материали, е необходимо да се вземат предвид финансовите разходи за работата на съответните квалифицирани майстори. Напълно възможно е да залепите тапета сами, дори без да имате специални умения..

Съвременните платна имат висока плътност, което не само гарантира тяхната издръжливост, устойчивост на различни видове влияния, но също така е в състояние да скрие дефекти на стените, което е напълно невъзможно в случай на боядисване или измазване.

Значително предимство в полза на избора на тапет за декорация на стени е огромното разнообразие от текстури и цветове на картини, благодарение на които можете да създадете уникален дизайн, като комбинирате видове.

Тапет за стени - Защо да изберете тапет Тапети за стени - Защо да изберете тапет

Видове тапети за стени

При избора на тапети за стени е необходимо да се съсредоточите не само върху външните характеристики, но и да вземете предвид свойствата на материала, от който са направени. Сред цялото разнообразие можете да намерите платна, които лесно понасят условия на висока влажност. Някои видове могат да се използват за рисуване, а има и такива, които очароват окото с лукса си. За да изберете правилния тапет за определена стая, трябва да знаете основните плюсове и минуси на различни видове, а също така да вземете предвид, че материалът трябва да бъде закупен веднага в една партида (по -добре е да се вземе с марж) , тъй като нюансите в бъдеще може леко да се различават.

Хартиен тапет

Най -“древният” вид тапети, но все още търсени. Той намира своите почитатели благодарение на евтиността на картините. Тук името говори само за себе си – хартиените тапети се правят на базата на целулоза с примес от лепило, което, между другото, е абсолютно безвредно. Този вид материал не се различава по издръжливост – платна са изложени на влага, ултравиолетово лъчение, бързо се замърсяват и разкъсват, но имат широка гама от цветове и шарки.

Неспособността на хартиените платна да устоят на влагата предполага, че трябва да избягвате залепването им в бани, кухни, коридори. Що се отнася до всекидневните и спалните, тук те могат да украсят стените, представяйки ги в пълния си блясък, и те имат много вариации в изпълнението: от ярки платна с детски теми до класически дизайн. Често в стаите хартиените тапети се комбинират с по -траен материал, като се поставят върху горните равнини на стените, за да се избегне износване и замърсяване..

Видове тапети за стени - Хартиени тапети Видове тапети за стени - Хартиени тапети Видове тапети за стени - Хартиени тапети Видове тапети за стени - Хартиени тапети

Нетъкан тапет

Сега комбинацията от “нетъкан тапет” се среща на пазара на довършителни материали доста често, но трябва да разберете, че под него има два вида: първият е платна, изработени изцяло от нетъкан текстил (материал от целулозни влакна, импрегнирани с полимер), вторият е тапет с нетъкана основа и винилово покритие. Първите, най -често, са предназначени за многократно боядисване, което е значително предимство – по всяко време дизайнът на стаята може да бъде коренно променен, като вземете валяк с боята, която харесвате. Освен това платната имат текстурирано покритие, което имитира декоративна мазилка или орнаменти. Има и готови тонирани платна с шарка или релеф, които не се нуждаят от допълнителна декорация. Нетъканите тапети са устойчиви на износване, понасят добре влагата, запазват първоначалната си форма за дълго време, имат подсилващи свойства.

Виниловите тапети на нетъкана основа се справят много по-добре с условията на висока влажност, тъй като имат допълнително защитно покритие, така че могат да бъдат залепени спокойно в кухнята, в банята или в коридора. Те имат плътна декорирана повърхност, която ви позволява да скриете малки дефекти в повърхностите на стените. При инсталирането е важно да изберете правилното лепило за теглото на платната. Препоръчително е да се вслушате в препоръките на производителя, посочени върху опаковката на ролката.

Нетъканите тапети за боядисване могат да бъдат най-добрият вариант за декориране на стените на помещения, направени в минималистична посока, където сложните шарки и щампи не са добре дошли. Можете да ги оставите бели и да нарисувате акцентната стена в по -ярка палитра. В същото време винаги има възможност за промяна на геометрията на помещението чрез боядисване на стените по различни начини. Виниловите тапети първоначално се предлагат в голямо разнообразие от дизайни. Техният обем, невероятен избор на текстури и шарки правят възможно избора на платна за всяко стилно решение.

Видове тапети за стени - Нетъкани тапети Видове тапети за стени - Нетъкани тапети Видове тапети за стени - Нетъкани тапети Видове тапети за стени - Нетъкани тапети

Текстилни тапети

Лепенето на стени с платнени платна е един от най -ефективните начини да ги завесите. При производството на платна се използват различни тъкани, чието качество определя крайната цена на продукта. В структурата на тапета са включени четири основни вида текстил: лен, филц, коприна, юта. Влакната на тези материали се смесват в производствения процес със синтетични, в резултат на което се получават не само уважавани, но и издръжливи тъкани с високо ниво на износоустойчивост. Разбира се, цената на текстилните тапети е висока, но издръжливостта му балансира този недостатък..

Както всяка тъкан, текстилните тапети се страхуват от влага, лесно абсорбират миризми и мръсотия, затова е по -добре да ги откажете в помещения като кухня, баня или коридор. Текстилните тапети изглеждат най -добре в холите и спалните, особено в класически интериор, подчертавайки лукса и богатството на финала. Те могат частично да украсят стената и тавана над главата на леглото или определена зона за сядане в хола..

Видове тапети за стени - Текстилни тапети Видове тапети за стени - Текстилни тапети Видове тапети за стени - Текстилни тапети Видове тапети за стени - Текстилни тапети

Естествен тапет

Тази категория включва бамбукови, коркови, кожени тъкани, които са абсолютно екологично чист материал. Бамбуковите дъски са направени от дъски на растителна основа, фиксирани с лепило върху повърхност от плат. Основата за производството на коркови тапети е кората от корков дъб. Такъв материал е не само безвреден, но и полезен за тялото, има уникален естествен модел и отлични технически характеристики..

Кожените тапети остават един от най -екзотичните и скъпи видове декорация на стени. Те са направени от говежди кожи, които са преминали специална обработка, последвана от нанасяне на боя и орнаменти. Такива платна имат не само високи декоративни свойства, но и топло и звукоизолация. Грижите за тях са лесни, а платна служат дълго време..

Тапети от бамбук и корк най -често се срещат в интериори, направени в еко и етнически стилове. Те изглеждат страхотно на лоджии и балкони, украсяват стените на кафенето. Поради високата си влагоустойчивост, те могат да се използват като декорация за сауни и бани. Корковите платна перфектно ще допълнят дизайна на кабинета, хола, създавайки спокойна атмосфера, където е лесно да се мисли и създава.

Кожените тапети са доста редки в интериора, което е напълно разбираемо от тяхната цена. По принцип те украсяват отделни зони, подчертавайки например областта в главата на леглото, част от стената в хола, комбинирайки се с други материали. Струва си да си припомним, че кожата трябва да се превърне в акцент в интериора, следователно тя трябва да бъде значително по -малко от другите видове довършителни работи..

Видове тапети за стени - Естествени тапети Видове тапети за стени - Естествени тапети Видове тапети за стени - Естествени тапети Видове тапети за стени - Естествени тапети Видове тапети за стени - Естествени тапети

Стъклени влакна

Това е един от новите видове довършителни материали, който съдържа стъклени микрофибри. Такива тапети се предлагат в два вида – за боядисване и вече имат своя собствена цветова палитра. Стъклените влакна са устойчиви на всякакви външни влияния, както и хипоалергенни, поради което са подходящи за всички видове помещения. Сред цялото разнообразие има гладки платна, които най -често са залепени към тавана и релефни, с шарки и орнаменти (такива платна са почти невъзможни за разкъсване).

Издръжливостта на този вид покритие позволява да се използва при всякакви, дори и най -екстремни условия. Това означава, че те могат да бъдат най -добрият вариант за облицовка на коридор, кухня или баня..

Видове тапети за стени - Стъклени влакна Видове тапети за стени - Стъклени влакна Видове тапети за стени - Стъклени влакна Видове тапети за стени - Стъклени влакна

Течният тапет

Така нареченият течен тапет, по своите характеристики и метод на проектиране, е по-подобен на декоративната мазилка. Това е състав от целулозни влакна и лепило, към които се добавят коприна, памук, различни багрила, за да се създаде релеф и цветен дизайн. Платната имат отлична топлоизолация, не се страхуват от ултравиолетово лъчение и температурни промени. Основният им враг е влагата, затова не се препоръчва да завършвате с течни тапети в банята или в кухнята..

Разнообразието от цветове и текстури позволява не само да украсите едноцветен завършек с помощта на течен тапет, но и да „нарисувате“ цели картини, оживявайки интериора и реализирайки всички ваши дизайнерски идеи. Смесването на няколко вида смес, добавянето на блясъци или флуоресцентна боя към състава, което ще придаде на платна деликатен блясък, може да бъде добро решение..

Видове тапети за стени - Течни тапети Видове тапети за стени - Течни тапети Видове тапети за стени - Течни тапети

Тапет

Това е зашеметяващ вид тапет. С тяхна помощ можете не само да украсите всяка стая, но и да промените възприятието за пространство, което на визуално ниво ще придобие напълно различни измерения. Изображенията се нанасят върху различни основи: нетъкан, хартия, плат (ние разгледахме техните свойства по-рано, така че няма да се повтаряме). Платната могат да бъдат гладки, текстурирани като мазилка, пясък или платно.

Струва си да разгледате снимката, за да оцените художествената красота на декорацията на стената с фототапет. 3D изображенията изглеждат особено оригинални, създавайки усещане за безкрайност на пространството. Но трябва да се има предвид, че този ефект може да се наблюдава само в просторни стаи. Фототапетите могат да имат снимки на различни теми, изборът на които зависи от личните предпочитания, функционалното натоварване на стаята и стила. В спалнята най -често се откриват платна, които имат успокояващ ефект върху психиката: пейзажи, изображения на животни, цветя. За хола можете да използвате по-динамични картини, например изображения на мегаполиси или абстракции, а в детските стаи най-често се срещат анимационни герои, приказни замъци или морски пространства.

Видове тапети за стени - Стенописи Видове тапети за стени - Стенописи Видове тапети за стени - Стенописи Видове тапети за стени - Стенописи

Тапет за стени – снимки и идеи

Светът на тапетите за стени е огромен, но има още повече начини да го използвате в интериора. За да научите повече за декорацията на стени с тапети, възможностите за комбиниране на материали за създаване на уникален дизайн, разширяване на пространството, предлагаме да посетите фотогалерията, където се опитахме да съберем най -добрите примери. Приятно гледане!

Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи Тапет за стени - снимки и идеи

Thanks! You've already liked this