Подови плочки в коридора: идеи и решения

Подови плочки в коридора: идеи и решения

Сред всички стаи в къщата, коридорът е най-труден от всички: поради уличната мръсотия, която неизбежно се утаява по повърхностите, замръзналия въздух, който се втурва в топла среда, или обувките на висок ток, което създава допълнителен товар. Под въздействието на такива фактори подовата настилка бързо се изтрива, замърсява, понякога дори се напуква, с други думи, губи своите визуални и практически свойства. Това може да се избегне, като изберете висококачествени плочки на пода в коридора, който заслужено е класиран сред списъка с оптимални решения за довършителни работи..

Характеристики на избор

При избора на материал за облицовка е необходимо да се съсредоточите върху изискванията на това пространство. Първо, той трябва да има висока степен на устойчивост на различни разрушителни вещества: влага, домакински химикали, абразивни вещества и т.н. Някои видове плочки са уязвими към този ефект, особено в областта на фугите. За да се реши този проблем, ще помогне водоустойчивата фугираща смес, както и използването на големи фрагменти, вместо например мозайки..

Второ, продуктите трябва да са устойчиви на износване, да не се търкат при постоянно взаимодействие с обувки, триене, а също и да издържат на тежки предмети. Според този показател плочките са разделени на класове, а колкото по -висок – толкова по -добре за коридора.

Трето, струва си да се помисли за риска от нараняване и комфорта на движение. Повърхността трябва да е равна, но с ниско ниво на приплъзване, което в лъскавите често се увеличава при контакт с вода.

Не на последно място са визуалните достойнства на плочката – отговаря ли тя на дизайна на стаята, как се комбинира с други композиционни елементи, подчертава ли недостатъците в геометрията и т.н..

Подови плочки в коридора - Характеристики

Видове подови плочки

Подовите плочки са представени в няколко варианта, които се различават по състав, характеристики, възможности за дизайн и, разбира се, цена. Нека разгледаме основните.

Керамични плочки

Традиционният и най -разпространен тип, а не само за пода в коридора. Изработен е от изпечена глина, която придава на фрагментите устойчивост на износване, а с нея – и издръжливост. Вярно е, че това не се отнася за силни удари, които могат да доведат до напукване..

Температурните промени също не са страшни за керамичните плочки, тъй като те обикновено поддържат стабилно студено състояние, което ще донесе неудобства на тези, които обичат да ходят по пода с боси крака..

С негова помощ можете да въплътите почти всяка идея: било то пъстри цветове, необичайни форми, сложни шарки, релефна текстура или минималистично равномерно покритие..

Подови плочки в коридора - Керамични плочки Подови плочки в коридора - Керамични плочки

Порцеланови каменни изделия

Класифициран е като продукт от екстра-клас с повишена якост. Керамичният гранит е направен от различни смеси от натрошени скали, висококачествена глина, както и естествени багрила, които са представени в широка палитра от нюанси.

Това е материал с ниска порьозност, който практически не абсорбира влагата, за разлика от керамичните плочки, които не са толкова идеални по този параметър. В същото време сложността на инсталацията не се различава много. Той също така се справя перфектно с останалите изисквания. Основният недостатък е високата цена.

Подови плочки в коридора - порцеланов камък Подови плочки в коридора - порцеланов камък

Кварцови винилови плочки

Строителната индустрия представи подобрена версия на плочката, която не се страхува от никакви температури, натоварвания и препарати. Съставът на този материал, в допълнение към кварца, включва стабилизатори, пластифициращи съединения, пигменти и винил, който придава на продукта здравина, пластичност и разнообразие от форми..

Въпреки наличието на компоненти с изкуствен произход, кварцинил се счита за безопасен за човешкото здраве, но в коридора той не играе толкова важна роля поради случайното използване на пространство. Ако е необходимо, можете лесно да замените няколко блока, без да повредите цялостния състав.

Недостатъците включват масивността на фрагментите, както и необходимостта от перфектно подравняване на основата – дори незначителни нередности ще повлияят значително на движението.

Плочки за коридор - кварцови винилови плочки Плочки за коридор - кварцови винилови плочки

Избор на дизайн на плочки за коридора

Техническите характеристики, разбира се, са важен фактор при избора на подово покритие, но естетиката и визуалният дизайн на интериора заемат равна позиция с него. В края на краищата входното антре е първото място, на което попадат посетителите на къщата, така че всеки детайл в нея създава определено впечатление..

Цветови вариации

Всеки тип плочки има широка палитра от цветове, така че тук авторът е ограничен само от стил, вкусови предпочитания и възможностите на района.

Традиционно светлите нюанси помагат за разширяване на стаята: това са бели, бежови, лешникови, сиви, както и пастелни сортове. Но на такъв фон всяко замърсяване, което се появява буквално всеки ден, е по -бързо видимо..

За съжаление, следи от мръсотия ще бъдат видими на тъмен, гладък под, както и всякакви драскотини. Такъв мащаб забележимо очертава пространството, особено ако няма толкова много от него..

Най -добре е да използвате приглушени цветове с неравна текстура или шарки за декорация – те изглеждат изгодно в интериора и не изглеждат скучни. Обърнете внимание на тона, тъй като студените опции са склонни визуално да отдалечават обектите, а светлите, напротив, ги приближават.

Подови плочки в коридора - Цветови вариации Подови плочки в коридора - Цветови вариации

Модели

Фотореалистични картини не могат да се прилагат върху плочките – и не си струва, особено в такава уединена стая. Но за въплъщение на други техники за силите на всякакъв вид продукт.

Това могат да бъдат прости геометрични форми, етнически орнаменти или флорални шарки, които са направени в различни цветове. В големите коридори можете да позволите на пода да бъде украсен с малки шарки, които създават някаква уютна атмосфера. Но най -често декорът се комбинира с монохроматична основа, като по този начин балансира ярките детайли..

Подови плочки в коридора - Модели Подови плочки в коридора - Модели

Текстурни решения

Ако желаете, можете да поръчате финиш с релефна текстура, но тази опция обикновено се пренебрегва поради неудобството при движението по пода. Като цяло има няколко вида повърхности:

– Гланцово. Отразява околните обекти и рядко се използва в малки коридори, въпреки ефективността на огледалните повърхности в такива пространства. Всички драскотини се забелязват веднага.

– Матов. Оптималното решение против хлъзгане, където не се вижда мръсотия. По -добро възпроизвеждане на цветовете поради ниска отразяваща способност.

– сатен. Микрорелефен под, върху който светлината блести нежно, красиво подчертавайки декора на плочките.

– Структурно. Това е по -бюджетна и издръжлива имитация на естествени материали – дърво или камък.

Най -оптималните са матирани и сатенени изделия, главно поради практическите им свойства..

Подови плочки в коридора - Текстурни решения Подови плочки в коридора - Текстурни решения

Размер и форма на плочките

Възможностите на плочките са ограничени – например не можете да “поставите” стая с непрекъснато покритие. Но те все още предлагат определено разнообразие..

В големите коридори можете да украсите пода с големи блокове, които подчертават мащаба му. Средните детайли ще се впишат идеално в средна до малка площ. Но мозаечните фрагменти са по -склонни да се считат за декоративни техники, поради което те не се използват за довършване на пода..

Що се отнася до формите, отбелязваме, че къдравите рядко се срещат в интериора. В допълнение към стандартните квадратни и правоъгълни елементи можете да изберете диамантени, кръгли, трапецовидни или шестоъгълни – и диапазонът не се ограничава до това. За визуален ефект често се комбинират няколко вида.

Подови плочки в коридора - Размер и форма на плочките

Видове стилизиране

Интересно е да облицовате пода в коридора с различни методи за полагане на материала. Те включват:

– Традиционно прави подреждане подред;

– Диагонална версия, която изисква допълнителни стъпки за оформяне на подходящи продукти;

– зидария от тухлен тип;

– Паркет, който се използва за плочки, имитиращи дървесна текстура;

– Модулна – комбинация от плочки с различни размери;

– Килим, включващ използването на всякакви декоративни елементи.

За да подредите правилно пода, е по -добре да се обърнете към услугите на професионалисти..

Подови плочки в коридора - Видове монтаж Подови плочки в коридора - Видове монтаж

Интериорни стилове

Има много възможности за дизайн, но когато трябва да се справите с определен стил, те често се свеждат до няколко печеливши решения..

Плочки за коридора в класически стил

Подовите плочки ще помогнат за реализирането на класиката в нейната най -луксозна интерпретация, особено ако жилищното пространство допринася за това. Това е случаят, когато гланцът ще изглежда подходящ, особено когато се комбинира с мраморен порцеланов камък или класически шарки..

В по -модерните интериори можете да се ограничите до леко естествено покритие с няколко декоративни елемента, които са в съгласие с цветовата схема..

Подови плочки за коридор в класически стил Подови плочки за коридор в класически стил

Плочки за коридора в модерен стил

Визуалният компонент на посоката е наравно с практичния и често черпи естетика от него. Трябва да се съсредоточите върху удобството на материала, както и върху неговото съответствие с геометрията на пространството.

Матовите подови плочки с лека гама с еднаква или структурна повърхност ще се впишат хармонично в такъв коридор. Но модерният стил е подходящ за интересни експерименти – например черен лъскав под, заобиколен от бели стени..

Подови плочки за коридор в модерен стил Подови плочки за коридор в модерен стил

Плочки за коридора в скандинавски стил

Доминиращото място в скандинавския интериор е заето от бяло, така че можете да спрете да мислите за дълго време и да го продължите в основата на стаята. В допълнение към стандартните квадратни фрагменти, можете да обърнете внимание на плочки с различни форми с геометричен модел или да ги поставите като тухлена зидария. Естествените текстури са подходящи и за коридори..

Подови плочки в коридора в скандинавски стил Подови плочки в коридора в скандинавски стил

Плочки в коридора в стил таванско помещение

Вдъхновен от индустриалната естетика, таванското помещение е перфектното платно за различни комбинации. Можете да закупите подови плочки за дърво, камък или дори бетон. На фона на тухлени стени, подробни фрагменти с различни форми изглеждат интересни, контрастиращи с други композиционни елементи..

Подови плочки в коридор в стил таванско помещение Подови плочки в коридор в стил таванско помещение

Високотехнологични плочки за коридора

Въпреки привързаността си към високите технологии, хай-тек не се отклонява от традиционните решения. Тук можете да използвате големи плътни блокове с дълбока текстура, матирани продукти или такива, които нежно отразяват осветлението..

Цветовете са строги, естествени, продължавайки монохромната палитра, характерна за стила.

Високотехнологични подови плочки в коридора Високотехнологични подови плочки в коридора

Подови плочки в коридора – снимка

Само един вид покритие предлага толкова голямо разнообразие от дизайнерски решения: от текстура до метод на монтаж. В нашата селекция от снимки се опитахме да демонстрираме достойнствата на подовите плочки в коридора, вдъхновявайки ви за нови идеи. Приятно гледане!

Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка Подови плочки в коридора - снимка

Видео: Подови плочки в коридора – идеи за дизайн

Thanks! You've already liked this