Цветя за лятна резиденция: характеристики, видове, идеи за цветна градина

Цветя за лятна резиденция: характеристики, видове, идеи за цветна градина

За много граждани дачата е любимо място за лятна ваканция, където можете да се насладите на общуването с природата. Особено приятно е да прекарвате време в зона, която се откроява сред другите с ярки цветове. Лесен и бърз начин да разнообразите пейзажа си е да засадите цъфтящи растения. Те могат да се комбинират интересно, като се вземат предвид нюансите, формата и големината на пъпките, времето на цъфтеж, височината. Цветни лехи, алпийски пързалки, пътеки и само единични храсти ще съживят и украсят пространството, превръщайки дори най -незабележимата вила в парче рай.

Характеристики на цветята за крайградска зона

Ако селяните и собствениците на вили могат постоянно да се грижат за градината, тогава повечето летни жители имат само кратък уикенд. Това означава, че растенията за обекта трябва да бъдат възможно най -устойчиви на неблагоприятни метеорологични условия, плевели и вредители. Разбира се, дори и най -непретенциозните култури от време на време се нуждаят от торове, плевене, подрязване, презасаждане: всичко това е ключът към доброто им развитие. Но все пак първоначално си струва да изберете сортове, адаптирани към условията на определен регион..

Подходящ климат и период на цъфтеж не са единствените важни фактори при подреждането на цветна леха в селска къща. Необходимо е също така да се реши дали дизайнът му ще бъде издръжлив или ще се актуализира ежегодно. За първия вариант са подходящи трайни насаждения – различни храсти, луковични, грудкови, някои видове коренищни билки. Те понасят добре мразовитите зими, а първите издънки и пъпки се появяват веднага след топенето на снега. Едногодишните и двугодишните видове са по-капризни: те обикновено се засаждат на открито от разсад и всяка година процедурата трябва да се повтаря отново. Семената се използват главно за отглеждане на есенни цветя, които са приятни за окото от август до ноември..

Цветя за лятна резиденция - Характеристики Цветя за лятна резиденция - Характеристики

Видове цветя за лятна резиденция

В зависимост от времето на цъфтеж, цветята се разделят на категории според топлите сезони. Сезонът се открива от иглики, излизащи от земята в началото на пролетта: минзухари, пушкиния, чемерика, мускари, след това добре познатите нарциси и лалета. Миниатюрни обитатели на горските ръбове – кокичета, сини птици, иглики, теменужки – изглеждат не по -малко изящни на летни вили. В сянката на дървета или сгради зеленика се разпространява като дебел килим, осеян с небесносини звезди.

Май (юни в студените райони) цветята са квинтесенцията на пролетния лукс. Пъпките на рози, божури, ириси се отварят царствено, появяват се цветни камбани от аквилегия и лешников тетерев, розови сърца на дицентра. Въздухът е изпълнен с аромат на момина сълза – между другото, те се чувстват най -добре в хладна частична сянка, като маргаритки и теменуги.

През лятото розите продължават да цъфтят, гладиоли, лилии, делфиниум, астилба, лайка, флокс, хортензия и карамфили. За приятни вечери, някъде близо до верандата или беседката, си струва да посеете нощна виолетка -матиола – привидно незабележима, тя изпълва въздуха с вкусен аромат, като люляк, жасмин или акация.

През есента на преден план излизат хризантеми, астри, георгини, цинии (майорики), настурции, невенчета, хелениум, безсмъртниче. “Долният” слой на цветното легло принадлежи на треперещи петунии и оранжеви фенери на фезалис. От август до края на октомври дворът е украсен с слез (розови рози), а хавлиените сортове може да се конкурират с истински храстови рози в техния блясък. Но златните слънца на ерусалимския артишок ще продължат до първата слана, а на височина това многогодишно растение може да достигне 2 метра или повече.

Според външните параметри растенията за цветни лехи се класифицират на ниски, средни и високи; цъфтящи, ароматни, декоративно-широколистни, растения с декоративни плодове. В зависимост от вида на стъблото има храстови цветя, изправени, къдрави, ампелни (падащи), бордюр и килим.

Цветя за лятна резиденция - Видове Цветя за лятна резиденция - Видове Цветя за лятна резиденция - Видове

Къде да използвате различни видове цветове?

В ландшафтния дизайн на крайградска зона не можете да правите без ярки цветни аранжировки. Декоративните растения могат да се използват за оформяне на пътеки, подчертаване на красотата на сгради и огради, засенчване на къщата от южното слънце или добавяне на яркост към северните ъгли. На дачата пространството е напълно отворено за експерименти и необичайни решения и при желание определени цветя винаги могат да бъдат трансплантирани на друго място..

Високи изправени растения

Слънчоглед, слез, далии, делфиниум, гладиоли са идеални за засаждане в един ред по празни стени и огради. Буйните храсти с височина до 1 метър ще изглеждат по -подходящи под прозорците – единични рози, божури, хризантеми.

Цветя за лятна резиденция - Високи изправени растения Цветя за лятна резиденция - Високи изправени растения Цветя за лятна резиденция - Високи изправени растения Цветя за лятна резиденция - Високи изправени растения Цветя за лятна резиденция - Високи изправени растения

Многогодишни храсти

Те са много интересно допълнение към градината. Удобно е да ги поставите близо до пейки и беседки, до жив плет, както и в дълбините на площадката. Необходимо е само да се осигури подходящо осветление и поливане: будлея, спирея, хортензия, калина, жасмин растат добре под открито слънце, но рододендронът, берберисът, форзицията, махонията и бъзът понасят добре сянката.

Цветя за лятна резиденция - Многогодишни храсти Цветя за лятна резиденция - Многогодишни храсти Цветя за лятна резиденция - Многогодишни храсти Цветя за лятна резиденция - Многогодишни храсти Цветя за лятна резиденция - Многогодишни храсти

Иглолистни джуджета

Тис, чемшир, хвойна – широко се използват в миксбордери и алпинеуми, имитиращи планински пейзаж. Такива вечнозелени елементи запазват естетическия вид на композициите дори през студения сезон, а устойчивият на замръзване мъх помага да се допълнят каменните пързалки..

Цветя за лятна резиденция - Иглолистни джуджета Цветя за лятна резиденция - Иглолистни джуджета Цветя за лятна резиденция - Иглолистни джуджета Цветя за лятна резиденция - Иглолистни джуджета

Лози от вятър

Лианите са това, от което се нуждаете, за да засенчите бързо лятната вила от слънцето и да създадете уют. Те определено се нуждаят от опора – мрежеста мрежа, пергола, стълба или друга конструкция, по която ще клонят клоните на растението. Тази група включва клематиси, сутрешна слава, декоративен грах, настурция, дръжкова хортензия. Декоративните широколистни растения включват хмел, бръшлян, дървесен червей и китайска лимонена трева..

Цветя за лятна резиденция - лози от вятър Цветя за лятна резиденция - лози от вятър Цветя за лятна резиденция - лози от вятър Цветя за лятна резиденция - лози от вятър Цветя за лятна резиденция - лози от вятър

Килимни растения

Незаменим за създаване на цветни лехи и шарени композиции. Използвайки само тях, можете да “нарисувате” истинска картина на поляната, а ярка комбинация от милиони венчелистчета от разстояние ще изглежда като скъп пухкав килим. За да създадете такава красота, може да ви трябват гелихризум, антени, стелария, пиретрум, хоста, колеус, месембриантемум, пеларгоний, бегония, цинерария, алтернатера, сантолин, седум, подмладен, стахис, ехеверия.

Цветя за лятна резиденция - Килими Цветя за лятна резиденция - Килими Цветя за лятна резиденция - Килими Цветя за лятна резиденция - Килими Цветя за лятна резиденция - Килими

Идеи за цветна градина в страната

Озеленяването на лятна вила е творчески процес и всякакви прояви на въображение в нея са само добре дошли. Можете да отглеждате цветя навсякъде – това се доказва от многобройните оригинални примери, събрани по -долу..

В гуми

Измитата гума от автомобилните колела е изключително популярен контейнер за мини цветя. Често гумите се пребоядисват в ярки цветове – така композицията изглежда по -елегантна и привлича повече внимание. Понякога по -големи предмети се използват и като саксия – коли, колички, микробуси и дори лодки, отписани за скрап..

Цветя за лятна резиденция - Цветна градина с гуми Цветя за лятна резиденция - Цветна градина с гуми Цветя за лятна резиденция - Цветна градина с гуми Цветя за лятна резиденция - Цветна градина с гуми

Използване на стари неща

Ненужните кошници, куфари, съдове, чадъри, мебели, водопроводни инсталации, велосипеди, перфорирани обувки и всякакви други неща, които се натрупват в страната от десетилетия, могат лесно да бъдат адаптирани за изключителен пейзаж. В същото време е важно да се спазва чувството за мярка, така че в крайна сметка мястото да не се превърне в изоставено депо..

Цветя за лятна резиденция - Цветна градина с помощта на стари неща Цветя за лятна резиденция - Цветна градина с помощта на стари неща Цветя за лятна резиденция - Цветна градина с помощта на стари неща Цветя за лятна резиденция - Цветна градина с помощта на стари неща

Вертикални композиции

Идеален за малки площи, въпреки че просторна градина ще се възползва само от тях. Това могат да бъдат пирамидални конструкции от отделни саксии, колони с ампелни цветя, многостепенни кутии, разположени една над друга на някаква стена или ограда, стълби с различни ъгли на наклон и много други неща. Като декор за фенери, стандартните и падащи сортове ще бъдат добро решение..

Цветя за лятна резиденция - Вертикална цветна градина Цветя за лятна резиденция - Вертикална цветна градина Цветя за лятна резиденция - Вертикална цветна градина

Thanks! You've already liked this