Arrowroot (70 снимки): видове и грижи

Arrowroot (70 снимки): видове и грижи

Arrowroot е жизнено и необичайно тропическо цвете, родом от южните райони и Централна Америка. Тя е известна преди всичко с невероятния цвят на листата с ясно видими петна и вени. В допълнение към необичайните си цветове, те също растат интересно, променяйки формата и посоката си в зависимост от светлината и други условия. Това е характерна черта на цялото семейство. Именно за това растение го наричаха молитвена билка или поклонник. С цялата екзотика на тревисто многогодишно растение е лесно да се грижим за него дори в средната лента.

основни характеристики

Arrowroot е декоративно тревисто многогодишно растение, чийто размер и външен вид зависят от конкретния сорт. Средно височината достига около 60 см. Стъблата първоначално са изправени, но колкото по -старо е растението, толкова повече се навежда към земята.

Клубените от арарут се използват за готвене в различни страни по света. Подобно на други грудкови растения, те съдържат много нишесте..

Годишният прираст на цветето е малък. Периодът на цъфтеж е лятото. Редки и миниатюрни грациозни съцветия от метлички се появяват директно от стъблото. Цветовете на стрелата са малки и незабележими, бели, пастелно жълти или розово сьомгови. По своите декоративни качества те не са в състояние да се конкурират с големи и красиви листа, но на тяхно място се образуват кутии със семена.

Arrowroot - Общи характеристики Arrowroot - Общи характеристики

Видове арарут

Има много разновидности на маранта, но няколко от тях обикновено се отглеждат у дома и във фермата. По принцип това са декоративни сортове. Животновъдите постоянно изнасят нови и интересни цветове. Повечето от тях могат да бъдат класифицирани в две категории: двуцветни и трицветни, според броя на цветовете, в които е боядисана листната плоча..

Бял врат маранта

Компактен многогодишен храст постепенно расте до полуампелна форма. Тази категория включва редица сортове и подвидове с различни цветове на листата..

Но общите очертания остават непроменени: продълговати, медуларни или широки листа от около 7×10 до 10×15 см. По отношение на дръжката те растат под остър ъгъл. Коренището на храста е развито, с овални грудки, наподобяващи картофи. На листната плоча се появяват бели жилки, поради което сортът получава името си. Обратната страна на листа обикновено е червеникава..

Бял врат маранта

Червенопръст маранта или Фасинатор

Това е забележителен представител на трицветните. Основният фон на листната плоча е тъмнозелен, понякога кафеникав. До ръбовете листата се изсветляват. В центъра минава лека лента, от която се разминават изразени напречни вени. Те са оцветени в червено, наситеността на които варира от много бледо до наситено лилаво. Друга особеност е счупената посока на стъблата.

Червенопръст маранта или Фасинатор

Срешете маранта

Средно голям храст достига около 40 см. Сочно пълзящо коренище е късо, с веретенообразни удебеления за натрупване на хранителни вещества и влага. Листата – широки или продълговати, до 15 см. Ръбовете на плочата са леко вълнообразни.

Особеността на гребена от марок е в цвета му. На зеления лист се появява непрекъснат светлозелен гребен, от който се разминават широки тъмни щрихи. Те образуват непрекъсната граница и билото постепенно се изостря..

Срешете маранта

Тръстиков маранта

Един от най -интересните и необичайни видове се откроява силно на общия фон. Височината на изправените стъбла понякога надвишава 120 см. Листата са удължени, наподобяващи по форма яйце. До краищата те са заточени. Ръбът е боядисан в тъмно сив нюанс. Коренището е гъсто покрито с грудки.

Тръстиков маранта

Маранта Керховена

Това е най-често срещаният и известен сорт. На тъмна листна плоча се появява централна вена. От двете му страни са разположени симетрични щрихи, които потъмняват и кафяват, докато растат. В същото време те остават отделни и не се сливат в една лента. Има надлъжни вени, въпреки че те са практически невидими.

Маранта Керховена

Маранта Марисела

Фонът на листната плоча на този сорт е тъмнозелен. Това го отличава от останалите. Но вените и ивиците са със светъл лайм оттенък. Този цвят напомня за негатива на класиката.

Маранта Марисела

Arrowroot Massange

Това е изискан сорт, който се нарича още черен аранж. Външно той не е далеч от класическия бял конец. Разликата е, че основният зелен фон се запазва по ръба. От главната вена, отклоняващи се надлъжни, максимално светли или дори бели, стърчат рязко. Контрастът се дава от тъмни щрихи между тях..

Arrowroot Massange

Maranta Emeral Beauty

Тя се различава от предишния тип по ширината на светлинната лента. Заема до половин лист, а цветният преход е постепенен, без ясно изразени граници и петна..

Maranta Emeral Beauty

Maranta Beauty Kim

Това е един от най -разнообразните сортове с тъмнозелени или кафеникави петна, салата жълти щрихи, щрихи и бели ивици, които могат да заемат до половината от листата..

Maranta Beauty Kim

Грижа за Arrowroot

Тайната на успешната грижа за маранта е в съответствие с температурните и влажните условия.

Идеалната почва за постоянен растеж е смес от листни, хумусни и иглолистни почвени смеси, смесени с пясък и въглен. Но стандартният влакнест торф няма да работи. Също така избягвайте наличието на вар. Подредете висок дренаж на дъното.

Растението не понася топлина и топлина над + 28 … + 30C. Избягвайте пряка слънчева светлина, течения и резки температурни промени. Оптимално през зимата – до + 20С. През зимата е нежелателно да се понижава под + 14C. Важно е по това време на годината листата да не докосват студения прозорец..

Използвайте сложни торове по време на активен растеж. Сега се продават специализирани решения за декоративни листни сортове. Но не прекалявайте, защото е също толкова важно да не прехранвате марантата..

Препоръчва се да се повтаря обилно поливане само когато горният слой на субстрата изсъхне. Намалете честотата при студено време, за да избегнете загниване на коренището. За напояване вземете филтрирана вода, поне мека, отстояла вода. Arrowroot е чувствителен към всякакви чужди примеси.

Идеалната влажност на въздуха е около 70%. Може да се компенсира чрез системно пръскане на листата. Това е особено важно през лятото и през отоплителния сезон. Тава с вода ще помогне за локално повишаване на влажността, но в този случай се уверете, че влагата не попада върху корените..

Маруната се чувства най -удобно на частична сянка. При пряка слънчева светлина и ярка светлина тя избледнява. В апартамента обърнете внимание на прозорците, които гледат на северозапад или изток.

Грижа за Arrowroot Грижа за Arrowroot Грижа за Arrowroot

Трансплантация и размножаване

Мароната се разпространява по три класически метода:

1. Когато засявате семена, започнете да отглеждате разсад веднага щом дойде пролетта. Вземете широка саксия или кутия, торфено-пясъчен субстрат и семена. Първите издънки се появяват през следващите 2 седмици. Основното е да поддържате стабилна температура, около + 16 ° … + 19 °. Веднага щом на разсада се появят няколко пълноценни листа, той може да бъде трансплантиран.

2. За да вкорените резниците, отрежете издънки до 10 см от майчиното растение с няколко пълноценни здрави листа. Целият процес отнема около 4 седмици. Вкореняването може да се извърши от май до септември. Веднага след като се образува коренът, трансплантирайте мароната в торфения субстрат..

3. Зрелите и здрави храсти могат да се размножават чрез разделяне. Изкопайте и почистете храста, след което внимателно изрежете коренището. Важно е всеки разсад да има няколко здрави листа и грудки. Третирайте участъците с въглен, за да ги дезинфекцирате преди пресаждането. След това те могат да бъдат засадени във влажна, рохкава почва..

Възрастно растение се препоръчва да се пресажда ежегодно, в началото на пролетта..

Arrowroot - Трансплантация и размножаване Arrowroot - Трансплантация и размножаване

Борба с вредители и болести

Проблемите с корен са често срещани при тропическите растения. При липса на влага или топлина, той отслабва и изсъхва, но при излишък на вода се появява кореново гниене и се развиват гъбични заболявания. Това може да бъде предотвратено чрез поддържане на стабилен режим и периодично третиране на цветето с противогъбични лекарства..

Листата понякога заразяват крастата. Те изсмукват сока, което води до промяна на цвета на плочата, повреда и лепкави капки се появяват върху нея. Премахнете паразитите механично с помощта на сапунена вода. След това напръскайте листата със специален препарат..

Когато въздухът е твърде сух, се появяват акари. Можете да се отървете от тях с горещ душ, но това трябва да стане бързо и внимателно. Но по този начин можете да унищожите паразити без химия, а това е особено важно в апартамента. Съществуват и специални акарициди за вредители.

Arrowroot - Контрол на вредители и болести Arrowroot - Контрол на вредители и болести

Arrowroot – снимка

За да видите как да се възползвате пълноценно от красотата и изяществото на арарут, разгледайте нашата селекция от снимки! Събрали сме най -цветните и интересни идеи за вдъхновение!

Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка Arrowroot - снимка

Thanks! You've already liked this