Дизайн на хол 15 кв.м. (+80 снимка)

Дизайн на хол 15 кв.м. (+80 снимка)

Въпреки общото желание за пространство, много собственици трябва да се справят с размерите на хрушчовките. Добрата новина е, че съвременният дизайн се грижи за нестандартни пространства, доказвайки, че дори те могат да бъдат удобни, естетични или функционални – просто трябва да бъдете умни за дизайна. Днес ще разгледаме варианти за проектиране на хол от 15 кв.м., засягайки въпросите за стила, оформлението и съдържанието.

Интериорни стилове

Когато дизайнерите разполагат с 20 или повече квадратни метра, изборът на стил е ограничен само от вкуса и бюджета. Но когато се занимавате с малка площ, трябва внимателно да изберете посоки, които няма да навредят на интериора, подчертавайки неговите недостатъци.

Тази задача се опростява от факта, че стиловете в съвременното им разбиране нямат ясни граници и канони, те често са преплетени или подлежащи на модификации. Нека се опитаме да разберем как следните пет популярни решения ще се поберат в 15-метрова всекидневна..

Дневна 15 кв.м. в стила на модерната класика

Богатата декоративност и помпозност на класическия стил днес не е толкова актуална, а в малките стаи ще изглежда напълно неподходящо. Ето защо се препоръчва да се обърнете към модерна интерпретация на посоката, която използва отделни художествени похвати за постигане на желания класически образ..

Дизайнът на хола трябва да бъде доминиран от естествени нюанси и естествени материали: дървени мебели, памучна тапицерия, декоративни каменни покрития. В същото време в стаята обикновено има строга предметна композиция, която е изградена около централен обект – диван или камина..

Дневна 15 кв.м. в стила на модерната класика - Интериорен дизайн Дневна 15 кв.м. в стила на модерната класика - Интериорен дизайн

Дневна 15 кв.м. в стил Прованс

Обикновено интериорът в стил Прованс изисква простор, но това усещане може да бъде имитирано със светлите нюанси, характерни за посоката, както и с обилна естествена светлина. Очарованието на френските села ще внесе уютна, нежна атмосфера във всекидневната с всякакъв размер.

В допълнение към пастелната палитра, сякаш изгоряла на слънце, дървените мебели, боядисани в бяло, през които се вижда текстурата на основата, ще изглеждат автентични. Цялостната картина ще бъде допълнена от текстил с флорален модел и зелени растения. За да избегнете затрупване на пространството с детайли, по -добре е да се ограничите само до най -необходимите слушалки..

Дневна 15 кв.м. Прованс стил - Интериорен дизайн Дневна 15 кв.м. Прованс стил - Интериорен дизайн

Дневна 15 кв.м. в стила на минимализма

Философията на стила се основава на възхищението от празнотата и „мълчаливата“ естетика. Оптималното решение за хол от 15 квадратни метра, ако основната цел е да се създаде визуално пространство, като същевременно се поддържа максимална функционалност. Често в такъв интериор се използват трансформаторни модели, които дават възможност за рационално използване на всеки квадратен метър..

За такава стая можете да изберете светла цветова схема, разреждайки я с контрастни комбинации, ако желаете. Декоративният компонент е текстурата на покритията, формите и линиите на обектите, както и тяхната композиционна хармония. По -добре е да скриете всички неща зад фасадите на шкафовете..

Дневна 15 кв.м. в стила на минимализма - Интериорен дизайн

Дневна 15 кв.м. в скандинавски стил

Тази посока прилича на минимализъм, който беше „поръсен“ със сняг и „покрит“ с вълнено одеяло. Лаконичното съдържание на темата се дължи на вниманието на рационалните жители на северните страни към комфорта и вътрешното съдържание на предмети, които изобщо не изискват външна декоративност.

Свързващото звено между всички елементи в пространството е белият цвят в финала, който е идеално комбиниран с повърхността на естественото дърво, както и черни, сиви нюанси..

Дневна 15 кв.м. в скандинавски стил - интериорен дизайн Дневна 15 кв.м. в скандинавски стил - интериорен дизайн

Дневна 15 кв.м. хай-тек

Високите технологии или високите технологии често се бъркат с футуризъм, въпреки че запълването на такава стая не излиза извън границите на нашето време. Вярвайки в постиженията на съвременната индустрия, в интериора често се използват изкуствени материали с подобрени характеристики, ергономични мебели и съвременни уреди. В същото време хай-тек не се страхува от черно, голям брой лъскави повърхности, както и предмети с необичайни форми..

За всекидневна с малък размер такова решение ще помогне за удобно и функционално декориране на ограничена площ, в която се помещават всички необходими неща.

Дневна 15 кв.м. в хай -тек стил - Интериорен дизайн Дневна 15 кв.м. в хай -тек стил - Интериорен дизайн

Цветни решения

Правилно подбраните цветове могат да трансформират стая от всякакъв размер, придавайки й светлина и простор. Разбира се, този избор зависи от много фактори, които не могат да бъдат взети предвид веднага, но следните цветови опции ще се впишат идеално в хол с площ от 15 квадратни метра..

Ярки нюанси

Бяло, бежово, сиво са универсални нюанси, които могат да се комбинират с всеки цвят без страх. Но в средно големите интериори, тяхното преплитане може да бъде истинско спасение, особено като довършителни покрития..

Дизайн на хол 15 кв.м. - Ярки нюанси Дизайн на хол 15 кв.м. - Ярки нюанси

Пастелни нюанси

Ако дизайнът с естествена светлина изглежда малко скучен, можете да се обърнете към пастелната палитра. “Разредените” производни от по-наситени цветове ще разнообразят малкия 15-метров хол и ще създадат пролетно настроение.

Дизайн на хол 15 кв.м. - Пастелни нюанси Дизайн на хол 15 кв.м. - Пастелни нюанси

Ярки акценти

Друг начин да освежите дискретен интериор е да добавите към него някои ярки детайли. Светлият фон само ще ги накара да се откроят и да подчертаят благоприятно. Често тези акценти в хола са възглавници, тапицерия на диван, килим, полилеи или растения..

Дизайн на хол 15 кв.м. - Ярки акценти Дизайн на хол 15 кв.м. - Ярки акценти

Завършване на 15-метрова всекидневна

Дизайнът на хола, комфортът и неговата издръжливост зависят от материала на облицовката. Но преди да изберете основа, трябва да се уверите, че цветовото съотношение на равнините е правилно. Така че, подът обикновено е най -тъмният, стените са с няколко нюанса по -светли, а таванът в този случай трябва да е най -светлият. Други варианти също са приложими, но именно тази комбинация от тонове се възприема най -добре от човешкото съзнание..

Етаж

Всекидневната е най -непретенциозната зона на къщата, която не налага специфични изисквания за декорация. Основният критерий е визуалната привлекателност, ежедневната практичност и, разбира се, цената на покритието..

Въз основа на това най -добрият вариант е паркет или ламинат. С тяхна помощ можете да имитирате дърво, което е свързано с домашния уют, и да не се притеснявате за актуализиране на повърхността в продължение на много години..

По -рядко се срещат плочки или порцеланови каменни изделия – например, ако холът е комбиниран с кухненския бокс. В този случай можете да поставите килим на пода, който ще осигури най -удобното движение..

Дизайн на хол 15 кв.м. - Подова настилка Дизайн на хол 15 кв.м. - Подова настилка

Стени

Препоръчва се да изберете едноцветно покритие или опция с фини шарки, които няма да привличат вниманието. Боядисването остава най -достъпното решение, но приложението му изисква идеално плоски стени..

За нежилищни помещения можете дори да закупите винилови тапети, които не се препоръчват за използване в спалнята или детската стая. Нетъканите сортове са безопасни, но хартиените са подходящи за тези, които искат често да сменят дизайна..

По -добре е да въплътите необичайни идеи за декорация само на една стена, докато останалите внимателно ще балансират преградата.

Дизайн на хол 15 кв.м. - Стенна декорация Дизайн на хол 15 кв.м. - Стенна декорация

Таван

Ако височината на стените в хола позволява, струва си да се спрете на стандартни напрегнати конструкции на едно ниво, които ще скрият несъвършенствата на тавана, комуникациите и вградените лампи. В обратния случай – можете да се ограничите само до шпакловка и боядисване.

Дизайн на хол 15 кв.м. - Декорация на тавана Дизайн на хол 15 кв.м. - Декорация на тавана

Мебели и електроуреди

За съжаление холът е 15 кв.м. мебелното съдържание включва само най -необходимите елементи. Този списък включва диван, масичка за кафе и място за съхранение, но може да се променя или допълва в зависимост от нуждите, броя на жителите, както и геометрията на пространството..

Допустимо е закупуването на диван с до четири места, но дори тази цифра понякога е много. Като алтернатива – комбинация от мини -диван с фотьойли отстрани. Най -рационалното решение е да закупите ъглов модел, който ще спести място чрез използване на неактивна зона..

Масата за кафе е опция. По -лесно е да изградите композиция около нея или да съберете голяма компания. Но ако се ограничите без този детайл, местоположението на сгъваемия диван ще бъде по -удобно..

Традиционната мини-стена може да бъде заменена с вграден шкаф, а екранът на телевизора може да бъде монтиран на стената. Спазването на тези указания ще ви помогне да настаните повече обекти, като същевременно спестите място за движение..

Дизайн на хол 15 кв.м. - Мебели и електроуреди Дизайн на хол 15 кв.м. - Мебели и електроуреди Дизайн на хол 15 кв.м. - Мебели и електроуреди Дизайн на хол 15 кв.м. - Мебели и електроуреди

Дневна 15 кв.м. – опции за оформление

Удобният интериор се основава на етапа на планиране, който зависи от броя на елементите, геометрията на хола, разположението на прозорците и други специфични детайли. Но като цяло има няколко стандартни опции, които ще увеличат максимално използването на предоставената площ..

1. Стаята е разделена на три основни зони: диван за приемане на гости и отдих, зона със зони за съхранение и телевизионен екран и зона за четене. В този случай ще бъде възможно да се настанят всички необходими комплекти, включително сгъваем диван, преносима маса, рафтове за домакински предмети.

2. В центъра има диван, няколко фотьойла и маса. Стените са заети от компактни шкафове и уреди. Подходящ за всекидневни с квадратна форма.

3. Собствениците на правоъгълни стаи могат да си позволят да използват принципа на зониране. Например, от едната страна има кът за сядане, който е отделен от работното пространство с помощта на рафтове или задната част на дивана..

Опции за оформление на хол 15 кв.м. много и всички те са доста удобни, ако правилно подходите към организацията на жилищата.

Дизайн на хол 15 кв.м. - Опции за оформление Дизайн на хол 15 кв.м. - Опции за оформление Дизайн на хол 15 кв.м. - Опции за оформление Дизайн на хол 15 кв.м. - Опции за оформление Дизайн на хол 15 кв.м. - Опции за оформление

Декор и осветление

Първият декоративен елемент, който идва на ум при споменаването на хола, е камината. Трябва ли да го използвам в стая с ограничено пространство? Дизайнерите препоръчват да останете на изкуствени, компактни опции, които ще донесат желания комфорт, но няма да заемат много място. Освен това такъв обект може да бъде принуден от снимки или книги..

Основната украса на стаята може да бъде текстил: независимо дали става въпрос за възглавница, тапицерия, одеяло или килим. Плат с шарка ще бъде подходящ в интериор с обикновени стени..

Не забравяйте за стенописи. Любимото плътно може да се използва като цветова палитра, заемайки цветови комбинации от там.

Дизайнерските лампи имат широки декоративни възможности, а многостепенното осветление само ще подчертае интериора. Например централен полилей, вградени уреди, подови лампи до диван или свещник – тази комбинация ще направи престоя ви в хола удобен и уютен..

Дизайн на хол 15 кв.м. - Декор и осветление Дизайн на хол 15 кв.м. - Декор и осветление Дизайн на хол 15 кв.м. - Декор и осветление Дизайн на хол 15 кв.м. - Декор и осветление

Дизайн на хол 15 кв.м. – Снимка

Надяваме се, че успяхме да докажем, че холът с площ от 15 кв. М. Това е универсално платно за интересни идеи. Още реални проекти и красиви реализации – в нашата селекция от снимки. Приятно гледане и вдъхновение!

Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на хол 15 кв.м. - Снимка

Thanks! You've already liked this