Декорация на стени за баня: 10 най -добри материала

Декорация на стени за баня: 10 най -добри материала

Как да изберем подходящите материали за декориране на стените в банята, така че стаята да е красива, безопасна и лесна за почистване? Какво може да издържи постоянно на въздействието на влага, пари, температурни промени и агресивното въздействие на перилните препарати? В тази статия ще разгледаме 10 материала, които могат да бъдат използвани за декориране на вашата баня и създаване на наистина първокласна атмосфера там..

1. Керамични плочки

Нека започнем с класиката! Най -често керамичните плочки се избират за декорация на стени в банята. Произвежда се в различни форми, видове и цветове. Тя може да бъде правоъгълна, квадратна, шестоъгълна, лъскава, матова, текстурирана или със специално декоративно приложение. Изброяването на възможните характеристики може да отнеме много време..

Производителите полагат всички усилия да задоволят нуждите на всеки клиент. Например, много хора произвеждат плочки на партиди. Това ви позволява да избирате облицовки на стени, подови настилки и декоративни елементи от един комплект. Всичко ще бъде направено в един и същи стил, а всичките му цветове ще бъдат идеално комбинирани помежду си..

Интересно дизайнерско решение може да бъде комбинация от монохромни и цветни покрития. Например бяло с модър модел. Също така, средиземноморският или друг автентичен модел е перфектно съчетан с бели керамични плочки, което създава определено настроение в стаята..

Комбинация от бели и дървесни цветове ще изглежда много актуална. Тази посока дойде при нас от екодизайна. Този дизайн облекчава усещането за стерилност, което може да възникне в чисто бяла баня..

При избора на керамични изделия мозайката заслужава специално внимание. Това не е най -лесният за оформяне материал, но резултатът ще си струва усилията. С тези миниатюрни плочки можете да създадете красив и изискан вид за вашата душ кабина и мивка. Освен това с помощта на специално маркирани комплекти можете да изобразявате малки рисунки или дори пълноценни картини в банята..

Материали за декориране на стени в банята - Керамични плочки Материали за декориране на стени в банята - Керамични плочки

2. Боя

Боядисването е също толкова популярен метод за декориране на стени в банята. Обикновено се препоръчва използването на акрилна или полу-гланцова боя на водна основа, направена от акрилен съполимер. Когато избирате, прочетете инструкциите на опаковката. Обикновено съдържа подробно описание на материала, като посочва степента на устойчивост на влага, както и на детергенти и почистващи препарати..

В сравнение с различните плочки, боята е по -достъпен материал. Освен това е много по -лесно да се прилага. Трябва обаче да се има предвид, че подобна обработка все още е подложена на някакво отрицателно влияние на влажността. Ето защо е по -добре да го използвате или в комбинация с други довършителни материали, или ако водопроводът е разположен така, че стените да нямат постоянен контакт с вода..

Материали за декориране на стени в банята - Боя

3. Декоративен камък

Благодарение на тенденцията към естествени материали в интериора, все повече камък се използва за декорация на стени в банята. В същото време естественият материал и правилният му монтаж са доста скъпо удоволствие, което не всеки собственик може да си позволи..

Като алтернатива производителите започнаха да произвеждат качествени изкуствени заместители. Визуално много прилича на естествени суровини. Освен това, за разлика от истински камък, изкуственият има много ниско тегло и е много по -лесен за полагане..

По отношение на дизайна си струва да се има предвид, че изобилието от такива изразителни материали може да повлияе негативно на цялостния интериор на банята, особено ако стаята е малка. По -добре е да украсите с камък само част от стаята или няколко малки площи. Например, можете да направите една контрастираща стена или да поставите каменна форма за банята и мивката..

Когато се комбинира, този вид довършителни работи най -добре с боя, гипс или керамични плочки. Но в зависимост от вашия проект са възможни и други опции..

Стенни материали за баня - декоративен камък Стенни материали за баня - декоративен камък

4. Дървесина

Подобно на камъка, дървото все повече се използва за декориране на баня благодарение на тенденцията към естествени материали. Но за да се извърши такава декорация на стена, дървото първо трябва да бъде внимателно подготвено с помощта на специални средства. Трябва да сте сигурни, че дъските няма да изгният след няколко години и няма да се налага да правите многократни ремонти..

Дървото в банята най -често се използва като контрастен материал за декориране на една стена или някои специфични зони – мивката, шкафовете и други.

Ако не сте готови да използвате естествен материал, винаги можете да изберете изкуствен вариант. Той може напълно да пресъздаде външния вид на дърво или просто да има дървесен модел..

Материали за декориране на стени в банята - Дърво Материали за декориране на стени в банята - Дърво

5. Декоративна мазилка

Друг нестандартен материал за декориране на стени в банята е мазилката. Може да се прилага, ако ваната е частично завършена с плочки или друг влагоустойчив материал, както и ако водопроводът не е в непосредствена близост до стените..

За да се защити такова покритие от негативни фактори, то трябва да бъде покрито със специален защитен лак или друго средство с подобно действие..

С декоративна мазилка можете да създадете мек и приятен скандинавски дизайн. Може да бъде проектиран и като донякъде груба повърхност с подчертана релефна текстура – тази опция е идеална за декориране на баня в стил таванско помещение.

Материали за довършване на стени в банята - Декоративна мазилка

6. Тухла

Първоначално не е предназначена за декорация на стени в банята, тухлата изисква внимателно третиране със защитни и антисептични средства.

Препоръчително е този материал да не се поставя на места в близост до вода. По -скоро трябва да се превърне само в елемент на дизайна – може да се използва за декориране на отделни секции от стая, за направа на контрастни стени в стаята или за декориране на ниши.

Леко небрежният вид, който идва от използването на тухли, е идеален за създаване на скандинавски и тавански стил. И когато рисувате в бяло, можете да получите интересна класическа версия, Прованс или шаби шик.

Материали за декориране на стени в банята - Тухла

7. Огледални плочки

Ако имате малка баня и бихте искали визуално да я увеличите, тогава помислете за използването на огледални плочки. Нанася се по същия начин като керамика, но трябва да бъдете малко по -внимателни с него, тъй като е по -крехък материал..

Разбира се, няма смисъл да се прави напълно огледална стая – обикновено плочките се полагат или на секции, или само на една от стените. Също така трябва да разберете, че този тип дизайн изисква сложни грижи – по -добре е да поставите такива вложки там, където е малко вероятно влагата да попадне в тях, в противен случай ще трябва постоянно да ги търкате.

При избора на размер на плочки си струва да се има предвид, че големите опции могат да се използват само в големи бани. Те визуално не се разширяват, а напротив – леко ще скрият пространството. За малка баня средният до малък материал е по -подходящ. Възможно е и закупуване на огледални мозайки. Може да се използва като независим елемент на дизайна, както и като част от зидария от керамична или стъклена мозайка..

Материали за декориране на стени в банята - Огледални плочки Материали за декориране на стени в банята - Огледални плочки

8. Тапет

Колкото и неочаквано да звучи, стените в банята могат да бъдат украсени с тапети. Просто трябва да изберете тези видове, които добре издържат на влага – винил или акрил.

В малка стая можете да залепите стенописи върху една от стените. В зависимост от модела, те могат да придадат на стаята определен стилистичен ефект. Например пейзажът ще създаде усещане за перспектива в далечината, ярките цветя ще ви развеселят, а топлата рисунка в пастелни цветове ще добави усещане за комфорт..

Но въпреки относителната водоустойчивост, когато използвате тапети в банята, винаги трябва да помните – ако течността попадне в кръстовището на две платна, тогава постепенно те могат да започнат да се отдалечават от стените.

Материали за декориране на стени в банята - Тапети

9. Стъклени плочки

Напоследък стъклените плочки се превърнаха в друг популярен материал за стени в банята. Това е доста здраво и безопасно покритие, изработено от закалено стъкло. Той перфектно издържа както на почистване с препарати, така и на всякакви други видове агресивни влияния..

Стъклените плочки се предлагат в различни размери, от най -малките до най -големите плочи. Тя може да има различни цветове или шарки. В допълнение, този материал се предлага и под формата на мозайка..

Тъй като стъкленото покритие не се страхува от влага, то може да се постави във всяка част на банята, включително в зоната за душ или близо до ваната, където тече вода.

Стенни материали за баня - стъклени плочки Стенни материали за баня - стъклени плочки

10. Мрамор

Един от най -красивите и скъпи материали за баня е мраморът. В допълнение към визуалната си привлекателност, той има и няколко функции, за които е по -добре да се подготвите предварително. В бъдеще това ще помогне да се следи правилно състоянието му и да се запази естествената му красота възможно най -дълго..

Факт е, че този камък може да абсорбира в малко количество веществата, които попадат върху него. Това означава, че ако използвате някакви цветни хигиенни продукти и те попаднат на печката, тогава върху нея могат да се появят неизличими петна. В допълнение, той може да бъде повреден от агресивни почистващи препарати..

С други думи, мраморът е „жив“ камък, който активно взаимодейства с околните вещества и може да се промени под тяхното влияние.

Материали за декориране на стените в банята - Мрамор Материали за декориране на стените в банята - Мрамор

Видео: Декориране на стени в банята – красиви идеи

Thanks! You've already liked this