Дървена ограда за частна къща: Как да изберем? 200+ (Снимка) Красиви опции

Дървена ограда за частна къща: Как да изберем? 200+ (Снимка) Красиви опции

Оградата за дървена къща може да има много възможности. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци. Инсталирането на ограда е отнемащ време проект, ще ви трябват инструкциите, за които ще научите от тази статия..

Видове огради

Инсталирането на ограда за дървена къща е отнемащ време проект

Инсталирането на ограда за дървена къща е отнемащ време проект

Има много огради, които могат да имат една или повече функции, от които да избирате, независимо дали искате повече поверителност на вашия сайт, дали трябва да блокирате студения вятър или да скриете улицата.. Помислете за основната си цел: организиране на собствено пространство в задния двор, изолиране от съседите или организиране на живота на вашето куче..

СъветиТрудният етап на инсталиране е изборът на правилния дизайн, така че да изпълнява възложените функции и да съответства на пейзажа. Прекарайте време в разглеждане на видовете огради във вашия район, за да се заредите с идеи. Снимките в дизайнерските списания също ще разширят кръгозора ви за избор на правилната ограда..

Видът на оградата ще играе ключова роля в цялостния външен вид на къщата.

Видът на оградата ще играе ключова роля в цялостния външен вид на къщата.

Ограда

Много хора възприемат оградата като определяща границата на имота и поддържаща поверителността на собственика на жилището. Въпреки че оградата може да изпълнява тези функции, по -честата причина хората да изберат ограда е да подобри красотата на двора. Експертът по фехтовка е ландшафтен дизайнер, а не изпълнител на домашна сигурност.

Оградата често се използва в комбинация с цветя, храсти или лози.. Изработен в бяло, той ще изглежда красиво с различни цветни комбинации. Характерът на този тип ограда е да придаде на вашия дом непретенциозно селско усещане, което ще приветства съседите. Много собственици на жилища също смятат, че оградата работи добре с каменни стени..

Трудният етап от инсталацията е изборът на правилния дизайн

Трудният етап от инсталацията е изборът на правилния дизайн

Ограда върху стълбове

Вероятно най -простата ограда – на стълбове и летви. Стълбовете са свързани с една, две или три хоризонтални ленти. Подобно на оградата, колоните с ламели изпълняват предимно декоративна задача, но за разлика от първите, те имат много по -отворено пространство..

По този начин търсенето на жив плет за декориране на градина или определена ландшафтна зона може да бъде спряно при този тип ограда.. Но ако имате нужда от декоративна ограда, която все пак осигурява известна степен на уединение и уединение, тогава оградата е подходяща за тези нужди..

Оградата е подобрение в красотата на двора

Оградата е подобрение в красотата на двора

Как да изберем?

Има много причини за изграждането на ограда, всички от които са важни за собствениците на сайтове. Тези с кучета често нямат достатъчно време, за да ги наблюдават правилно.. И така, какви други причини за издигане на ограда обикновено имаме:

 • Безопасност на деца, домашни любимци на открито.
 • Поверителност на открито.
 • Подобряване на цялостния вид на вашия дом.
 • Блокиране на шума от оживена улица.
 • Нуждае се от ясно разделяне със съседите.

Опция за малка ограда

Опция за малка ограда

С правилния избор на оградата ще получите свой собствен малък свят, който ще оформи атмосферата вътре, както и ред и определени граници..

Просто казано, с правилната ограда ще изградите стена около имота си, което ще го направи крепост – в един или друг смисъл на тази концепция..

Но не всички огради работят за дървения архитектурен стил. Утилитарният вид на мрежестата мрежа ще понижи статуса на очарователното мъниче вила. По същия начин скромната ограда ще изглежда неуместно около градска къща в индустриален стил..

Каменна опция

Каменна опция

Има твърде много стилове на ограда, така че е трудно да ги изброите на едно място. Но някои тенденции и класически дизайн определено заслужават вниманието ни..

Ето няколко примера за подхранване на въображението ви.

Когато имате нужда от поверителност

Дефанс е основният вид ограда в предградията, която е подходяща за почти всеки архитектурен стил.. Те осигуряват пълна или частична поверителност, а в някои зони са достъпни до 3 метра височина..

Този тип е подходящ за задната част Двор, но не непременно най -добрата идея за предната част на вашия имот. Ако трябва да блокирате целия изглед на улицата, което обаче зависи от това къде живеете.

Декоративна ограда

Декоративна ограда

Интересен художествен обрат в дизайна на фехтовка сега се разпространява. Освен инсталирането на традиционна ограда от дървени или винилови панели, трябва да се вземе предвид още нещо. Например хоризонтални ламели, резбовани панели, вложки от мраморно стъкло, които пречупват слънчевата светлина, за да я накарат да блести.

Когато имате нужда от естетика

Мрежестите огради от мрежа могат да възпират дори решително куче пазач, а децата могат да играят безопасно в здравата конструкция.

Не е изненадващо, че верижната връзка изглежда най-естетически приятна, когато е допълнена с култивирани растения.. За двор, който е приятен за гледане, препоръчваме да носите цъфтящи лози върху мрежата.. Подходящ например:

 • клематис;
 • алпийски рози;
 • глициния;
 • лунни цветя.

Всички те могат да превърнат обикновената ограда в нещо възхитително..

Американски стил

Американски стил

Тъй като материалът, който изгражда мрежестата ограда, е достатъчно здрав, собственикът на жилището не трябва да се притеснява, че лозите го отслабват.. Големият плюс тук е поверителността и сянката, които липсват с прост мрежест дизайн..

Когато имате нужда от чар

Характерът на традиционно къси отворени огради изглежда непринуден и дори малко селски, така че дървеният архитектурен стил на къщата ще го допълни.. Народната къща с плочки изглежда особено сладка с ограда, обхващаща ръба на предния двор.

От метална ограда

От метална ограда

Ако имате градина, оградата ще създаде очарователен кант около всякакви растения и ще ги пази в безопасност..

Когато е необходима елегантност

Най -ефектният стил е живият плет от ковано желязо.. Някои от тях са високи, други са ниски, а трети украсяват само върховете на дървена ограда, оформяйки периметъра й. Този стил има две основни функции: защитава имота и изглежда невероятно..

Почти всяка ограда от ковано желязо се вписва в къщи в традиционен стил. Имайте предвид обаче, че за имот със съвременен дизайн ще ви трябва по -модерна ограда от ковано желязо без сложни линии и къдрици..

За селска къща

За селска къща

СъветиАко имате непривлекателна, но функционална ограда, можете да я подобрите, като добавите декоративни щрихи или я покриете с ковани лози..

8 вида огради за вашия дом

Друго нещо, което трябва да имате предвид при проектирането на огради, е богатството на наличните материали.. Най -популярните видове огради за дървени къщи са следните:

 • алуминий;
 • дърво;
 • PVC;
 • ковано желязо;
 • винил;
 • Рабиц;
 • електротехник;
 • бамбук.

В руски стил

В руски стил

От дърво кедърът е най -подходящ. Има красив, естествен вид, маслата в дървесината отблъскват нашествието на насекоми, устойчиво е на гниене. За решение, което не изисква поддръжка и е атрактивно, помислете за алуминиева или винилова ограда. Може да бъде направен да изглежда като всеки материал, дори от естествено дърво, въпреки че цветовете ще бъдат ограничени.

Бялото е почти всичко, от което се нуждаете. Уверете се, че получавате висококачествени материали, тъй като ръждата и други щети могат да повлияят, ако се опитате да отрежете ъглите, като закупите материали за подстригване..

СъветиВземете предвид бюджета си, когато решавате коя ограда да инсталирате. Цената на инсталацията зависи от материала. За да изберете най -добрия вариант, ето най -популярните материали и техните предимства и недостатъци..

Дървена ограда за частна къща: Как да изберем? 200+ (Снимка) Красиви опции Дървена ограда за частна къща: Как да изберем? 200+ (Снимка) Красиви опции Дървена ограда за частна къща: Как да изберем? 200+ (Снимка) Красиви опции

Дървена ограда за частна къща: Как да изберем? 200+ (Снимка) Красиви опции

Алуминий

Един от най -простите и удобни видове огради. Въпреки че не предлага високото ниво на сигурност, което много собственици търсят в оградата, то е сравнително без поддръжка и може по същество да прилича на всеки друг вид, обсъден в тази статия..

Професионалисти:

 • не ръждясва, поради което оградите от този метал са здрави, издръжливи;
 • лесен за актуализиране, персонализиране;
 • праховото покритие придава приятен, чист, равномерен вид;
 • предлага се в различни дебелини, якости;
 • най -доброто за сигурността.

Дървена ограда за частна къща: Как да изберем? 200+ (Снимка) Красиви опции

Алуминият е един от най -простите и удобни видове огради

Минуси:

 • трудно да се установи, ще трябва да привлечете професионалист;
 • податливи на повреди, макар и в зависимост от качеството.

Тя се нуждае само от поддръжка по време на инсталацията или когато решите да я боядисвате. Той обаче не е толкова силен, колкото си мислите, не се препоръчва за райони с суров климат..

Не ръждясва, следователно оградите от този метал са здрави, издръжливи

Не ръждясва, следователно оградите от този метал са здрави, издръжливи

дърво

Дървото е най -популярният вид огради. Той дава на собствениците на жилища необходимата височина, има някои от най -красивите дизайни на пазара и е най -подходящ за дървена фасада. Дървото също придава топъл, приветлив вид, не изисква големи инвестиции..

Имайте предвид обаче, че височината и размерът на вашата ограда ще повлияят значително на цената. Колкото повече дървен материал имате нужда, толкова по -скъп ще бъде проектът. Също така, както всички огради, инсталирането ще отнеме време. Следователно ниската ограда очевидно ще бъде по -евтина от по -голямата..

Професионалисти:

 • устойчив материал, има най -ниската изкупна цена, монтаж;
 • лесно се монтира, ремонтира;
 • предлага се във всякакви форми, размери;
 • можете да създадете своя собствена конфигурация, тъй като дървото е универсален материал;
 • дървото може да бъде боядисано, за да създаде обновена цялостна визия.

Дървото е най -популярният вид огради

Дървото е най -популярният вид огради

Минуси

 • изискват редовна поддръжка;
 • въпреки факта, че се обработва, дървесината в крайна сметка се разпада;
 • крепежните елементи могат да се разхлабят с течение на времето, когато дървото се свива и разширява с промяната на времето.

Можете обаче да удължите живота на вашата дървена ограда, като приложите допълнителни процедури, включително нанасяне на уплътнител..

Положителната страна на дървените инсталации е, че те могат да издържат през целия живот на вашия дом. Като паркет етажи, качеството на дървената инсталация ще зависи от вида дървесина, която използвате.

Устойчив материал, има най -ниската изкупна цена

Устойчив материал, има най -ниската изкупна цена

Pvc

Най -евтиният начин да направите ограда е да използвате PVC. Използва се вместо дървени дъски и ограда, въпреки че е по -малко издръжлива, може да служи на целта си. PVC стълбовете се движат върху дървото, за да се добави стабилност, но и да се намалят разходите за материали, като се използва по -малко дърво.

Понякога PVC се залепва към напречните пръти, понякога те се закрепват с винтове. Този тип огради се предлагат в различни височини и цветове. Поради изцяло пластмасовото платно такъв плет ще бъде много устойчив на природни явления, може да издържи с години.

Красива декорация за дома

Красива декорация за дома

Ще ви бъде интересно:

Изработване на огради от велпапе за частна къща: 135+ (Снимка) Красиви огради, направени сами

390 + Снимка на огради за частни къщи и територии на чифлика. Всички критерии и избор

Ковано желязо

Когато видите отгоре жив плет с шарки, това най-вероятно е инсталация от ковано желязо. Въпреки че кованото желязо изглежда доста стилно и красиво, то изисква постоянна поддръжка.. Ако искате да запазите тази красота, тогава оградите от ковано желязо трябва да се шлайфат и пребоядисват на всеки две до три години..

Кованите жлези са непопулярни сред консервативните собственици. Освен това оградите от ковано желязо се изработват по поръчка и следователно не са евтини..

Винил

Производителите твърдят, че виниловите огради са до пет пъти по -здрави и четири пъти по -гъвкави от дървените..

Оградите от ковано желязо са непопулярни сред консервативните собственици

Оградите от ковано желязо са непопулярни сред консервативните собственици

Виниловата ограда не изисква поддръжка и е устойчива на боя, което улеснява почистването на графити или други нежелани петна. Всичко, от което се нуждаете, е маркуч и сапун, за да направите оградата отново да изглежда като нова.

Професионалисти:

 • рядко изкривени, без пукнатини от въздействието на климатичните условия;
 • немаркиращ, не изисква поддръжка;
 • Освен че имитира почти всеки друг материал, виниловата ограда се предлага в безкраен набор от дизайни и цветове;
 • лек и изключително издръжлив.

Вариант на къща от дървен материал

Вариант на къща от дървен материал

Минуси:

 • като всяка пластмаса, винилът става крехък с течение на времето;
 • може да се напука или да се счупи при твърде голямо налягане поради кухото си устройство.

Инсталирането на винилова ограда може да има по -високи първоначални разходи, но предвид ниската поддръжка и дългия живот, виниловата ограда в крайна сметка ще бъде по -евтина от много други видове огради..

Рабиц

Издигането на мрежести огради няма да добави много поверителност към дома ви, но ще направи достатъчно добре други основни функции на оградата.. Собствениците на жилища ще се радват да разберат, че са евтини, издръжливи и се нуждаят от много малко поддръжка (като много други опции).

Изящна бяла и зелена ограда

Изящна бяла и зелена ограда

Професионалисти:

 • практически не изисква поддръжка;
 • невероятно здрав, издръжлив;
 • рядко се деформира или напуква;
 • бюджет, лесен за инсталиране;
 • гарантира безопасността.

Минуси:

 • има утилитарен вид;
 • не е идеален за поверителност. Решения обаче има.

Добавете малко поверителност

Добавете малко поверителност

Често собствениците на къщи добавят голям брой храсти, цветя, лози или дори монтират ратан, бамбук или друга плитка в мрежа.. Тези действия ще добавят известна поверителност, за да намалят малко гледките на съседите..

Електрическа ограда

Невидимата ограда се използва предимно за отглеждане на кучета, тя поддържа контрол над тях чрез невидимо поле на електричество. Обикновено инсталацията включва поставяне на телта в изкоп, изкопан по границата, който собственикът иска да огради. За да активирате проводника, наблизо е настроен и безжичен предавател.

Последният елемент е яка, захранвана от батерии, за приемане на сигнал от проводника. Нашийникът предупреждава животното със звук, когато е близо до границата, предаван само до слуха на животното. Ако животното се опита да премине границата, яката ще предаде токов удар.

Дърво, комбинирано с камък

Дърво, комбинирано с камък

Бамбукови огради

Подобно на дървените настилки, бамбуковите огради започват да експлодират на пазара. Може да се отглежда по естествен начин, поради което много от нашите зелени читатели ще се радват да чуят, че това е един от най -зелените и атрактивни варианти на пазара..

Има три стила на бамбукова ограда:

 • жив бамбук;
 • бамбукови бастуни;
 • ролка бамбук.

Жив плет от бамбук

Жив плет от бамбук

Валцуваният бамбук и бамбуковите бастуни използват стълбове, които са свързани заедно, които са малко по -здрави от живия бамбук. Живият бамбук може да нарасне до 30 см годишно. Този стил не е подходящ за студен климат..

Как да изградите дървена ограда със собствените си ръце?

Дървената ограда е най -популярният тип, използван за къщи от дървен материал. Той е сравнително лесен за изграждане, въпреки че като всички външни дървени конструкции, той ще се нуждае от постоянна поддръжка през годините..

Ще разгледаме как да инсталирате панелна дървена ограда тук, но тези съвети и инструкции могат да бъдат адаптирани за метални огради или по -декоративни живи плетове във вашата градина..

От велпапе с тухла

От велпапе с тухла

Има няколко различни начина за инсталиране на панелна ограда, това изисква различни инструменти и материали.. Нашият пример е панелна ограда, която има:

 • дървени стълбове;
 • колове, фиксирани в земята с помощта на бетон;
 • дървени панели, които са прикрепени към стълбовете с помощта на пирони;
 • без чакъл.

На първо място, трябва да определите как да изградите ограда, така че да е с достатъчна, но не прекомерна дължина. Помислете колко висока трябва да бъде оградата за поверителност.. Помогнете на помощник да обиколи периметъра с картонена проба, показваща височината на предложената ограда. Докато седите и стоите, наблюдавайте гледката над картона, докато се движи, за да определите степента на поверителност, която вашата ограда всъщност ще осигури..

Естетична и защитна функция

Естетична и защитна функция

Така че можете бързо да решите на кои места трябва да е по -високо или веднага да го направите еднакво високо, за да скриете целия двор. След това помислете за алтернативи като бързо растящи дървета или храсти, които не подлежат на ограничения на височината..

Необходими инструменти и материали

Смята се, че най -доброто време в годината за изграждане на ограда е ранна пролет или късна есен, за да се позволи на нарушените растения да се възстановят през лятото..

Красива жива ограда, украсена с цветя

Красива жива ограда, украсена с цветя

Преди да започнете работа, е важно да извършите някои необходими действия:

 • обсъдете плановете със съседите дали строителството ще се извършва в близост до техния имот;
 • проверете точната граница, тъй като оградата може да не е построена по точните линии, които съответстват на имота;
 • уверете се, че оградата е ваша, преди да я демонтирате. Ако принадлежи на съсед, тогава може да се наложи да построите до вашата страна на границата.

Има неписано правило, според което добрият съсед поставя ограда със стълб и прегради, обърнати към собствения им имот, но това не е законово задължение. (Местоположението на стълбовете ще ви помогне да разберете кой притежава оградата, ако строителят е неизвестен).

Тази опция може да бъде направена на ръка

Тази опция може да бъде направена на ръка

Изисква ли се разрешение за планиране?

Обикновено разрешение за планиране не се изисква за огради с височина по -малка от 2 метра. Това обаче ще е необходимо, ако граничната линия е на магистрала или пешеходна пътека на магистрала и искате да инсталирате 2м ограда или да добавите ограда над 1 м височина..

СъветиПрепоръчително е да се регистрирате в местния орган, за да разберете дали имате нужда от разрешение за планиране.

Идея, която лесно може да се реализира

Идея, която лесно може да се реализира

Безопасността на първо място

Проверете електрическите кабели, преди да използвате метална опора или когато копаете дупки. За да направите това, наемете инструмент за локализация на кабели, за да проверите за тръби или кабели под предложената зона за ограда.. Правилното инсталиране на електрическия кабел ще покаже електрическия маршрут през всеки скрит електрически кабел под земята.

Ако са открити кабели, но използвате ограда върху твърд под (като калдъръмени плочи или павирани пътеки), помислете за използване на опора, която се използва върху бетона и е закрепена към пода. След това стълбовете на оградата просто се вкарват в държачите.

Просто, но с вкус

Просто, но с вкус

Ако се намерят кабели, но предложената зона за ограда не е покрита с плътна настилка, тогава дизайнът ще трябва да бъде преразгледан. Използвайте помощта на приятели за всеки проект за изграждане на ограда. Винаги носете защитно оборудване, ако е необходимо.

СъветиКогато използвате цимент, винаги мийте ръцете си след употреба, тъй като мокрият цимент може да причини изгаряния.

Не оставяйте бетона да изсъхне върху вашите инструменти – почистете ги с твърда четка.

Инсталирайте стълбове на 2,5 м или по -малко, когато планирате да издигнете, за да предпазите оградата от накланяне. По -малкото стълбове означава по -малко труд за инсталирането им, но в крайна сметка вятърът и гравитацията вероятно ще ви накарат да платите два пъти..

Творческа идея

Творческа идея

Колкото повече публикации имате, толкова по -стабилна ще бъде структурата. Ако се придържате към правилото от 2,5 метра, оградата ви вероятно няма да провисне.. Той също така ще бъде достатъчно стабилен, за да издържи на силни ветрове.. Друго правило за инсталиране е да заровите 1/3 от дължината на оградата в земята за оптимална стабилност..

Научете закони и разпоредби

Много градове имат свои собствени закони за зониране, които се прилагат за фехтовката, така че трябва да направите малко проучване, преди да приложите плановете си. Ако във вашия район има асоциация на собственици, можете да попитате за кода относно височините и материалите, които да следвате.. Консултирайте се с местния код за прилагане и сдружението на собствениците на имоти за видовете огради, разрешени във вашия район. Препоръчително е да получите предварително одобрение от тях, преди да започнете..

Дървена ограда за частна къща: Как да изберем? 200+ (Снимка) Красиви опции Дървена ограда за частна къща: Как да изберем? 200+ (Снимка) Красиви опции Дървена ограда за частна къща: Как да изберем? 200+ (Снимка) Красиви опции

Наложително е също да разследвате лимита на собствеността, ако оградата ви е близо до границата на имота. Дори наличните документи може да са недостатъчни, ако не познавате и нямате доверие на човека, извършил измерването.. Измерването е необходима стъпка, без значение какви отношения поддържате със съседите си..

Няма гаранция, че ако вашият съсед продаде къщата, следващият съсед ще бъде също толкова разбиращ. Ако се окаже, че вашата ограда е върху чужд имот, дори и на малко разстояние, ще има правно обосновано решение да ви принуди да я съборите за ваша сметка..

Съдействие на изпълнителя

Изпълнителите познават градските и местните разпоредби относно монтажа и ще предложат разнообразни дизайнерски идеи. Също така имайте предвид, че това е отнемащ време проект.. Ще трябва да изкопаете дупки, да смесите бетон, да използвате професионално оборудване, за да измерите равномерността, да премахнете ландшафтни проблеми и други препятствия..

Интересна идея за ограда

Интересна идея за ограда

Освен това на онлайн ръководствата за изграждане на огради не трябва да се вярва напълно, тъй като местните условия могат да окажат значително влияние върху процеса на инсталиране. Консистенцията на почвата и излагането на вятър са само два от регионалните фактори, които могат да променят настройката на оградата, дори дизайна на оградата..

Преди да започнете, сравнете и разходите си за консумативите и инструментите, които ще трябва да наемете или купите. След всички изчисления вече можете да решите какво да изберете – независим монтаж или наемане на професионалист.

Основният етап в изграждането на ограда е внимателното планиране.

Основният етап в изграждането на ограда е внимателното планиране.

СНИМКА: Кратък преглед на опциите за строителство

изводи

Избраният от вас тип ограда ще играе ключова роля в цялостния външен вид на вашия дом и ще осигури важно изискване за сигурност за всички домове. Поверителността и сигурността са двете най -чести причини за инсталиране на огради. Правилно монтираната ограда – било то от дърво, верига или ковано желязо – ще повлияе значително на усещането ви за дом..

Thanks! You've already liked this