Методи за зониране на стая в спалня и хол: 195+ снимки на най -добрите дизайнерски идеи с примери

Методи за зониране на стая в спалня и хол

Зонирането на стая в спалня и хол е начин за разделяне на пространството на голяма стая. Комбинирането на функциите на спалня и хол в една стая е доста често срещана ситуация. Развива се при подреждане на малък апартамент или студио. Проектирането на функционален, както и атрактивен интериор не е лесна задача, но е напълно осъществима. Нека се опитаме заедно да намерим опции, които определено ще ви харесат.

Едно пространство е добро или лошо?

Стая, която съчетава няколко функции, има предимства и недостатъци, които трябва да бъдат споменати..

Плюсовете на едно пространство включват следните точки:

 • възможност за създаване на интересно оригинално оформление;
 • разпределение на лично пространство дори с малък квадрат;
 • добавяне на практичност в стаята.

Съществуват и отрицателни точки:

 • няма начин да се организира шумоизолация на зоната за спане;
 • спалнята не осигурява интимност.

Обмислете всичко, когато зонирате стая

Обмислете всичко, когато зонирате стая

Най -често стая с комбинация от няколко функции се изпълнява в минималистичен или модерен стил. Солидният класицизъм изисква повече пространство, отколкото скромната стая по отношение на квадратността може да осигури. За нея са избрани лаконични мебели, както и сдържан декор, за да не претоварва интериора..

Не претоварвайте интериора на стаята

Не претоварвайте интериора на стаята

Подходи за зониране – избор на оптимално

Комбинирането на няколко зони с различна функционалност е завладяващ процес. Необходимо е да се изхожда от факта, че пространството трябва да бъде не само удобно, но и стилно. Има няколко подхода за това..

Има две основни групи опции за зониране:

Необратими, които включват сериозни ремонтни и строителни работи с монтажа на прегради, подиуми и други конструкции.

Необратими структури в интериора

Необратими структури в интериора

Реверсивни, използването на които е по -евтино. За реализиране на дизайнерски идеи се използват екрани, завеси, разделяне чрез пренареждане на мебели.

Екран при разделяне на пространството

Екран при разделяне на пространството

Ще ви бъде интересно: ОБЗОР: Дизайн на детска спалня за две и три деца от различен пол – 240+ (Снимка) Идеи за зониране на интериора

Използване на многофункционални мебели

Стандартното и познато решение на въпроса е използването на сгъваеми дивани. През деня такива мебели се сгъват и преди лягане се поставят на място за спане. Това е удобно за малки апартаменти. На малка площ пространството трябва да се използва рационално.

Изберете диван като място за спане

Изберете диван като място за спане

Ако квадратурата позволява, разделянето на зони може да се извърши с помощта на стелаж или шкаф..

Зониращ агент – довършителни материали

Използването на тапети с различни цветове е популярен начин за разделяне. Всяка зона трябва да има свой собствен цвят. За това се използват контрастни нюанси, за да се подчертае ясно границата..

Разделяне на зони с тапети

Разделяне на зони с тапети

Друг вариант е да използвате различни текстури на довършителни материали. Това може да бъде дървена облицовка в зоната за спане и декоративна мазилка в хола..

Използване на различни материали в една и съща стая

Използване на различни материали в една и съща стая

В допълнение към стените, дизайнът на тавана, подовата настилка и организацията на осветителната система могат да помогнат за разделянето на пространството. За дневната трябва да се осигури по -ярка светлина, отколкото за леглото.

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Интериор на малка всекидневна: 190+ (Снимка) Модерни идеи (мебели, тапети, зониране)

Инсталираме леки прегради: със или без ремонт?

Ограничаването на пространството може да се постигне с помощта на прегради:

 • плъзгащи се врати;
 • гипсокартон;
 • екрани.

Компетентна стъклена вложка в спалнята-хола

Компетентна стъклена вложка в спалнята-хола

За да може такъв разделител в стаята да не изглежда тежък, могат да се използват комбинации от материали, стъклени вложки, както и добре организирано осветление..

Текстилът е една от бюджетните опции

Платът често се използва за отделяне на зоната на спалнята. Завесите могат да създават интимност и ще служат като надеждна защита от любопитни очи. С помощта на завеси можете да отделите от холната част не само леглото, но и нощното шкафче, скрин, гардероб.

Плат за разделяне на зони

Плат за разделяне на зони

Системата за завеси трябва да бъде организирана по такъв начин, че ако е необходимо, те могат да бъдат преместени или напълно отстранени..

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Интересна селекция от рафтове за стаи с различна функционалност: 220+ снимки Удобно зониране за детска стая, хол, баня

Стени: игра на контрасти

Ако не са отделени много средства за ремонт и разделяне на стаята на спалня и хол, можете да дадете предпочитание на тапети с различни цветове. Изборът с помощта на фототапет ще изглежда красив и оригинален..

Фототапет за акцентно място за спане

Фототапет за акцентно място за спане

За да не останете в капан, е необходимо да вземете предвид някои важни моменти:

 • за малки стаи е по -добре да предпочитате дребен шрифт пред голям;
 • приемлив вариант е общата цветова схема;
 • желателно е да се организира плавен преход на нюанси;
 • малкият модел е за предпочитане пред големия.

Ще ви бъде интересно: ОБЗОР: Трапезария в кухнята: зониране, светлини и декорации. Как да подчертаете и оформите с прости идеи? (170 + снимки)

Таван, който решава проблема с разпределението на зони

За едностаен апартамент с малка площ, зонирането на стая не е лесен проблем. Когато планирате разделяне, препоръчително е да използвате техники, които визуално разширяват пространството. Декорацията на тавана може да служи като инструмент за това..

Таван с различно осветление за части от стаята

Таван с различно осветление за части от стаята

Методи за подчертаване на зони с помощта на таван:

 1. Разрезно боядисване.
 2. Конструкции от гипсокартон.
 3. Манипулиране на таванни светлини (полилей, точково осветление).

Гардеробът като разделител: плюсове и минуси

Използването на гардероб като ограничител на пространството е стара техника, която се използва от много години. Тя ви позволява не само надеждно да покриете леглото, но и да решите проблема с мястото за съхранение..

Гардероб в хола и спалното зониране

Гардероб в хола и спалнята зониране

За допълнително удобство можете да монтирате телевизора на въртящия се механизъм на границата на зоните. Завъртете телевизора, за да гледате телевизия или легнал на леглото, или седнал на дивана в хола.

Рафтовете между зоните също служат за разделяне на пространството. За това са подходящи модел със задна стена и лек рафт. Разделяне както в случая на шкафа, функционално.

Страхотно решение за съхранение

Страхотно решение за съхранение

Стелажите и гардероба добавят усещане за обемност в стаята, така че този метод на зониране не е подходящ за малки апартаменти..

Прегради: промяна на възприемането на пространството

Преградата от гипсокартон ще бъде лесен начин за разделяне, без да е необходим сложен ремонт. Използването на пластмаса създава усещане за лекота.

Издръжливите материали за прегради имат своите предимства. С подходящ дизайн те могат да бъдат адаптирани към организацията на системи за съхранение. За да направите това, предвидете създаването на рафтове и ниши, в които можете да подредите книги, дрънкулки, снимки.

Дизайн за важни неща

Дизайн за важни неща

Преградната система трябва да е съвместима с интериора. Не трябва да пречи на осветлението или да пречи на свободното преминаване..

За големи апартаменти преградата от гипсокартон може да бъде добро решение. С негова помощ е възможно да се организира фалшива стена до самия таван или да се ограничи до ниска конструкция.

При монтаж на ниска стена от гипсокартон се поддържа добро осветление и има възможност за вентилация. Ако не можете без висока стена, можете да организирате преминаването под формата на арка или с помощта на завеси..

Успешна конструкция с нисък гипсокартон

Успешна конструкция с нисък гипсокартон

За интериорни решения, гипсокартонът е един от най -удобните дизайнерски материали. Дизайнът и цветът трябва да съответстват на интериора на двете зони. Може не само да се изреже до желания размер, но и да се комбинира с различни видове довършителни работи:

 • тапет;
 • замазка;
 • рисуване и др..

Правоъгълните или сводести арки от гипсокартон изглеждат красиви и оригинални.

Плъзгащи се врати – колко е удобно?

За да не загубите сантиметър пространство, можете да използвате разделянето на стаята с помощта на система с плъзгащи се врати. В този случай ще бъдат организирани две независими зони. При затворена врата се създава впечатление за отделни помещения, а при отворена врата – едно пространство..

Спестете място с плъзгащи се врати

Спестете място с плъзгащи се врати

Този подход има своите недостатъци. Ако стаята е тясна и дълга, само с един прозорец, тогава отделящата се част може да има сериозен недостатък – намаляване на нивото на естествена светлина. Можете да използвате врати от матирано или гофрирано стъкло, което има висока пропускливост на светлина, но ви позволява да скриете зоната за спане.

Качествените плъзгащи системи са скъпи.

С помощта на екрани е възможно да се изолира само място за спане или фрагмент от стая с други мебели. Това разделение е изключително мобилно – екранът може да се сгъва, пренарежда, отваря изцяло или частично. Преградите ще изглеждат оригинални и нестандартни в цвят, който съответства на цялостния дизайн на стаята.

Екранът ви позволява да отделите всяко пространство

Екранът ви позволява да отделите всяко пространство

За стила на таванското помещение този начин на разделяне на пространството е един от най -интересните. В допълнение към ориенталския дизайн, екраните са избрани от естествени материали. Те могат да бъдат огледални, с боядисване и друг допълнителен декор..

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Кои врати за тоалетни и бани са по -добри? 170 опции по ваш избор (стъкло, пластмаса, плъзгане)

Завеси – бюджетен вариант

Един прост и не много скъп начин за отделяне на спалня е да използвате завеси. За това могат да се използват както плътен текстил, така и лек безтеглов тюл. Можете да организирате както плавен преход между хола и спалнята, така и рязък.

Един от оригиналните и много естетични методи за зониране е с помощта на памучни завеси. Едноцветни или играещи с всички цветове, такива завеси могат напълно да трансформират една стая, внасяйки новост в нея..

Можете да организирате закрепването на завеси по различни начини. За това е подходяща стелажна система, корниз от въдица или методът, който въображението ви подсказва.

Рязко отделяне на спалнята от хола

Рязко отделяне на спалнята от хола

Как да направим завесите да не изглеждат скучни и безинтересни? Изборът на материал решава много. Тежката тъкан за гоблен ще служи като надеждна защита, тънка – ще създаде усещане за лекота.

Избраният плат трябва да издържа на почистване – пране и гладене.

Комбинацията от подходящи материали изглежда красива. Това може да бъде атлас и органза. Необходимо е да се вземе предвид съответствието на завесите не само на стила на стаята, но и на завесите на прозорците..

В допълнение към завесите от плат, в дизайна могат да се използват следните материали:

 • бамбук;
 • мъниста;
 • конци и други декоративни елементи.

Нишки завеси с мъниста във вътрешността на стаята

Нишки завеси с мъниста във вътрешността на стаята

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Как да шиете завеси за кухнята със собствените си ръце? 70+ стилни идеи за снимки + ревюта

Няколко зони в малка стая: невъзможното е възможно

За тези, които живеят в едностаен апартамент или нямат възможност да разпределят пълноценна спалня и хол, зонирането става единственият изход. Ако е избрана опция за зониране със стационарен дял, трябва да се има предвид, че такова разделение ще бъде фокусирано върху много години работа без възможност за бързи промени.

Разделяне на едностаен апартамент с багажник на зони

Разделяне на едностаен апартамент с багажник на зони

Най -доброто уединение, когато се използва за зониране на мебели, се създава от високи шкафове и рафтове. Завесите като отличие са бюджетен и прост вариант, при който завесите могат да се сменят често, приповдигайки настроението или в зависимост от сезона.

Високи тавани: как да се възползвате от това?

Стаята ви има ли високи тавани? Това е огромен плюс. В допълнение към усещането за голямо пространство, значителната височина на стените ви позволява да подредите място за спане на второ, мецанин ниво. За това се създава надеждна основа със стълба..

Създаване на място за спане на второ ниво

Създаване на място за спане на второ ниво

Този подход на проектиране е творчески. Понякога се използва от млади хора. Но той няма широка популярност. Когато разделяте пространството на две нива, разпределението на легло с цвят или текстура на декорация няма да бъде много впечатляващо..

Предимствата на такава организация на пространството:

 • освобождаване на полезна площ;
 • възможността за еднодневна почивка без смущения;
 • няма нужда от допълнителни прегради, паравани и завеси.

Хубав акцент без допълнителни разходи

Приятен акцент без допълнителни разходи

Разпределението на място за спане на горното ниво изисква внимателно осветление и възможност за включване и изключване не само от пода, но и отгоре.

Разделяне на цветовете – лесно или трудно?

Стилността на стаята налага изисквания за хармоничната комбинация от цветове и нюанси в интериора. Това се отнася за обзавеждане, аксесоари и декорация на стени. Добрата комбинация от материали за довършителни работи ще даде тон на цялата стая.

Мебели, подходящи за стените

Мебели, подходящи за стените

Разделянето на една стая на две означава, че всяка зона ще бъде относително малка по размер, така че е препоръчително да се избягват много тъмни цветове..

Простите методи за зониране на цветовете включват използване на тапети в различни нюанси или боядисване в различни тонове. Ако има желание да се въведат наситени цветове при довършване, тогава можете да изберете само една или две стени в сиво, синьо, бордо или друго.

Различни облицовки на стени за контраст на стаята

Различни облицовки на стени за контраст на стаята

В същото време пастелните нюанси трябва да преобладават в дизайна:

 • мека мента;
 • бежово;
 • Бял;
 • светло синьо и други.

Как да направите цветната фуга да изглежда привлекателна и да не нарани очите ви? За да направите това, по границата можете да инсталирате конструкции: прегради, стелажи или да подредите завеси.

Плавен преход между зоните на стаята

Плавен преход между зоните на стаята

Ако зонирането се извършва с тапети с различни цветове, техният стил трябва да се поддържа в една посока. Това може да бъде:

 • класика с подобен печат;
 • обикновен в комбинация с шарени;
 • класически орнамент, комбиниран с ивица и др..

Ако се предпочитат тапети с шарка, тогава е по -добре да оставите една от стените без отпечатък..

Твърде богат, контрастен в комбинация, тапетът може да не заема всички стени, а да бъде разположен само на една. В същото време ярка стена ще се превърне в акцент в стаята, която привлича вниманието..

Ярки акценти на стената

Ярки акценти на стената

Можете също така да зонирате с цвят с помощта на мебели от различни нюанси. Например изборът на ярки мебели в богати цветове за зоната за спане и в пастелни цветове за хола..

Легло или диван?

Почти всеки, който трябваше да комбинира спалня с хол в стая, се сблъска с трудния проблем с избора на легло. Това може да бъде пълно легло, диван или разтегателен диван.

Диван в хола-спалня, за да спестите място

Диван в хола-спалня, за да спестите място

Сгъваемият диван е традиционно и познато решение. Но наистина ли е толкова добре?

Тези модели имат много недостатъци:

 • необходимостта всеки ден да се разгъва и сгъва дивана, да се събират спално бельо;
 • комфортът за спане до дивана е по -нисък, отколкото до леглото.

Ако площта на стаята не е малка, разпределението на място за леглото ще бъде много желателно..

Диванът ще бъде удобен в хола. Ако няма достатъчно място, тогава традиционният чифт столове ще трябва да бъде изоставен..

Разтегателен диван като най -доброто решение

Разтегателен диван като най -доброто решение

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Красиви ъглови дневни – 215+ снимки на най -добрите решения за спестяване на пространство (гардероб, камина, диван)

Лоджия като допълнителна площ

Достатъчно широка изолирана лоджия може да направи възможно изнасянето на мястото за спане извън стаята. В този случай стената ще служи като инструмент за зониране. Не са необходими допълнителни материали.

Спално място на лоджията

Спално място на лоджията

Важен момент е висококачествената изолация на бившата лоджия и регистрацията на преустройство в съответните организации. Този подход спестява място в стаята, която сега е напълно запазена за хола..

Подреждане на мебели: как да избегнем грешки

На първия етап трябва да решите кои мебели ще отидат в хола и кои в спалнята. За спалнята можете да изберете стандартно легло с нощни шкафчета отстрани. Всекидневната ще се нуждае от диван, фотьойли, обикновен гардероб или гардероб, лавици или рафтове. Ще има и оборудване – телевизор, компютър, принтер, радиомагнитофон..

Стандартна мебелна подредба за такава стая

Стандартна мебелна подредба за такава стая

Мебелите могат да действат и като разделител. Тази роля в интериора често се играе от високо табла или рафт. И най -задълбоченото зониране може да се даде от обикновен гардероб или гардероб.

В същото време библиотеките-разделители най-често се разгръщат с лицевата си страна към дневната, а местата за съхранение на дрехи към спалнята. Алтернатива е преградата от гипсокартон с множество рафтове. Ако библиотеката е направена под формата на стелаж без задна стена, тогава ще бъде удобно да я използвате както от хола, така и от спалнята.

Конструкция от гипсокартон за разделяне на пространството

Конструкция от гипсокартон за разделяне на пространството

Тъй като при организирането на две зони буквално всеки сантиметър има значение, можете да използвате дизайнерски техники, за да спестите място:

 • стенни рафтове за подмяна на библиотеката и нощните шкафчета;
 • закачете телевизор, монтиран на стена, на люлееща се ръка;
 • дайте предпочитание на мебелните трансформатори.

Ако пространството позволява, а в стаята няма много мебели, тогава ролята на разделител може дори да бъде възложена на маса. Но с малка площ тази техника няма да работи..

Конвертируеми мебели за малка стая

Конвертируеми мебели за малка стая

Необичайно и много красиво разделение на стаята ще бъде голям аквариум върху висок красив шкаф, бар плот или големи стайни растения.

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Кухненски интериор, комбиниран с хол (180 + снимки): Дизайнерски трикове и тайни на разположение

Указания за организация на космоса

Започвайки да решавате как точно да разделите зоната на спалнята и хола, трябва да се придържате към следните препоръки:

 • препоръчително е да подчертаете зоната на спалнята по такъв начин, че леглото да не привлича погледа точно от вратата;
 • зоната за спане трябва да има естествена светлина;
 • пространството на хола обикновено е организирано в централната част на стаята;
 • стаята не трябва да бъде претоварена с мебели;
 • в случаите, когато неприкосновеността на личния живот не е важно, зонирането може да бъде организирано с използване на различни височини на пода, когато мястото е разпределено на подиума;
 • за много малка стая изходът ще бъде използването на сгъваеми мебели;
 • зоната на хола може да се комбинира с работно място и инсталиране на малко компютърно бюро;
 • вграденото и локално осветление е за предпочитане пред централното;
 • мебелите трябва да бъдат в същия стил;
 • интериорът трябва да има многофункционални и компактни елементи;
 • холът трябва да бъде разположен по -близо до вратата;
 • броят на аксесоарите трябва да бъде минимален, за да не затрупва пространството;
 • по -добре е да поставите място за спане под прозореца;
 • трябва да се предвидят отделни системи за осветление за различни зони, което е особено важно, ако в помещението живеят повече от един човек;
 • зоната на спалнята не трябва да бъде преход;
 • ще бъде удобно, ако гардероб или гардероб влезе в зоната с леглото.

Вслушайте се в съветите на експерти

Вслушайте се в съветите на експертите

Ами ако има допълнителни мебели? Опитайте се да не го изстискате по никакъв начин. Занесете ненужните предмети на вилата или депозита.

ВИДЕО: Когато холът и спалнята са в една и съща стая

изводи

Зонирането на стая в хол и спалня е завладяващ процес, който ще ви позволи да изолирате място за спане и да създадете свой собствен интериор, който не е като другите. За да направите това, можете да използвате мебели и декор..

Дизайнът, който сте избрали, трябва да украси стаята, да я направи удобна и да й даде оригиналност. Уютът на стаята и вашият комфорт ще зависят от избрания подход..

Thanks! You've already liked this