Цинерария (65 снимки): видове и грижи

Цинерария (65 снимки): видове и грижи

Цинерария е ярко и красиво растение от семейство Астер. Родината й е Южна Африка, но сега тя редовно се среща във всички географски ширини. Популярната градинска култура се радва на цветни цветя и декоративни сребристи листа. Именно на цвета на листата растението дължи името си, което буквално се превежда като „пепеляв“. Cineraria се засажда в цветни лехи и цветни лехи, за озеленяване на граници и създаване на сложни композиции. Една от причините за популярността му е лекотата на поддръжка. Това е чудесен и достъпен вариант дори за неопитни градинари..

Основни характеристики

Цинерария е многогодишна билка или храсти с разклонени прави издънки. Средна височина, до 90 см. Има малки сортове, високи около 30 см. Коренище от пръчковиден тип, заровено в почвата.

Големите листа растат на дълги стъбла на дръжки. Формата е различна: овална, с форма на лира, пера и разчленена. Повърхността е равномерно осеяна със сиво-сребристи власинки, от които цинерарията е получила името си.

Съцветията са под формата на прости или хавлиени кошници. Сърцевината е буйна и обемна, с тръбни многоцветни листенца от тръстика. Различните сортове се различават по цвят.

Цинерарията цъфти до първата слана. Съцветията циклично се заменят. При опрашване се появяват семенни буци. Самите семена са продълговати, малки и почти черни.

Цинерария - Обща характеристика

Къде се използва цинерария?

Най -често красива цинерария се засажда при декориране на прилежащи територии или изготвяне на пейзажни композиции. Изглежда страхотно като преден план на цветни лехи, за създаване на декоративни бордюри и декориране на бордюри. Малки ярки цветя са засадени между елементи от каменна зидария или композиции. Сребристите сортове изглеждат добре до ярки цветя..

Декоративните сортове могат да бъдат засадени на балкон или веранда. Цели смесени композиции могат да бъдат създадени от различни видове, различаващи се по формата и сянката на съцветия. От другите растения цинерарията е най -хармонично комбинирана с флокс, петунии, невенчета, градински чай, лобелия. Клоновете му се използват при подготовката на букети и интериорни композиции..

Къщите на Cineraria са засадени на хладни, светли первази на прозорците. Бъдете готови да й осигурите допълнителна светлина през зимата. Горният почвен слой в саксии трябва винаги да се поддържа влажен. На дъното задължително се правят дренажни отвори за изтичане на излишната вода.

Поливането на домашната цинерария трябва да се извършва внимателно, не прекалено обилно, без да се докосват съцветия и листа. Растението се нуждае от постоянен достъп до чист въздух, но понася отвратително течения. Основната разлика между цинерарията в къща или апартамент е възможността за удължаване на периода на цъфтеж..

Къде се използва цинерария Къде се използва цинерария

Видове цинерария

Има няколко десетки вида цинерарии. Те се различават по размер, форма на листа и цветя, нюанси и условия на живот. Най -често определени декоративни сортове се използват в цветни лехи, градини и домашни разсад. Всички те са разделени на широколистни или цъфтящи. Първите се използват като фон за други цветни растения, последните са напълно независими..

Цинерария кървава

Това е стаен сорт, който е най -подходящ за отглеждане на закрито. Той е известен със своя ярък, изобилен цъфтеж. Листата – ажурни или овални, растат на високи стъбла с височина до 70 см. Цветята могат да бъдат от всякакъв цвят.

Най-популярният подвид са „двойни“ храсти до 70 см с големи цветя в контрастен двуцветен цвят. Това е идеално за лятна резиденция. Неговата алтернатива е храст с красноречивото име „грандифлора“ с големи прости съцветия-кошници. Те достигат 8 см в диаметър. Високият растеж на “стелпат” с дължина до 90 см с малки и необичайни цветя-кошници също изглежда страхотно. Тя се различава от другите сортове по стеснени венчелистчета..

Цинерария кървава

Cineraria крайбрежие

Това е сребристо многогодишно растение, известно със своята грациозна и красива зеленина. Яркозелените листни плочи са удебелени и сегментирани, напълно покрити с пепелни влакна. Листата по стъблата са събрани в еластични розетки. Цъфтежът на този сорт цинерария е незабележим, а самите жълти кошници лошо хармонизират със сребристата сянка на листата. Повечето градинари изрязват пъпките напълно, използвайки този сорт само за озеленяване..

Най-популярни са два подвида: нискоразмерен полу-занаятчийски ажурен „сребърен прах“ и висока, плътна цинерария „циррус“ със заоблени, но продълговати назъбени листа.

Cineraria крайбрежие

Цинерария грациозна

Това е разклонен сферичен храст. При благоприятни условия височината му достига 60 см. Властените листни плочи са леко лепкави на допир. Съцветия – под формата на прости или двойни кошници, които растат и се групират в плътно съцветие съцветие.

Най-популярният вид: малка 25-сантиметрова „нана“ с големи розови цветя, напомняща на звезда с кървавочервен център и средно храстовидна „лигулозус“, чиято „черта“ е ярък интензивен двоен цвят.

Цинерария грациозна

Грижа за цинерария

Грижата за цинерария е много лесна. Дори начинаещите могат да се справят.

Преди разсаждането в почвата се вкарват торф, пясък и малко компост. Разсадът се засажда на разстояние около 25 см. За да се предпази от температурни крайности и да се запази влагата, земята трябва да се мулчира с торф.

Вътрешните сортове се засаждат в средни саксии. Листната почва се използва като пълнител, в който се внасят торф и компост, и като полезни добавки – борова кора и пепел.

Оптималната температура е около + 15C. Ако се повиши до + 20С, листата ще изсъхнат. Краткотрайно застудяване до + 5C цветето може да издържи без проблеми, така че през нощта не е необходимо да се носи навсякъде.

Цинерарията обича влагата, но е нежелателно да се намокрят листата и стъблата поради власистата повърхност. У дома можете да използвате палети, пълни с мокро покритие. Експандираната глина или камъчетата са подходящи. По -добре е да поливате открита земя на улицата далеч от корените..

Важно е водата да не застоява, тъй като това води до загниване на корените. Реанимацията на коренището на сърцевината не е толкова лесна. За тази цел е оборудван дренаж. Също така от време на време ще трябва леко да разхлабите земята и да счупите коричката, която се образува по време на поливането.

Изсъхналите съцветия се отрязват преди листата да започнат да растат. По същия начин трябва постепенно да скъсявате храстите, които са твърде удължени..

В региони с мразовита зима цинерарията расте в градини и цветни лехи като едногодишно растение. При застудяване трябва да го изкопаете, в противен случай няма да оцелее при ниски температури.

Грижа за цинерария Грижа за цинерария Грижа за цинерария

Трансплантация и размножаване

Cineraria се възпроизвежда по три класически начина:

Дивизия. Преди цъфтежа, вече пораснал храст се отстранява внимателно от земята и се разделя на няколко части. Важно е да се запази част от коренището и въздушната издънка за всеки от тях. Първият път след засаждането е по -добре да държите растението на сенчесто място, докато се адаптира напълно..

Резници. През лятото издънките се отрязват с дължина около 10 см. Те се поставят във вода, чието ниво не е по -високо от до половината от рязането. Веднага щом се появят първите корени, растението може да бъде засадено. Също така цинерарията се вкоренява добре веднага в земята. Издънките трябва първо да се изсушат малко и да се засадят във влажен субстрат. На дъното се полага дренаж. Почвата се третира със специален антисептичен или разтвор на калиев перманганат. След това кутията се покрива с фолио и се прибира на място с разсеяно слабо осветление. Периодично разсадът трябва да се проветрява. Издънките обикновено пускат корени през първите три седмици..

Семена. За да отгледате цвете от семена, са необходими разсад. Сеитбата започва в средата на зимата, след това първите резултати могат да се видят през лятото и есента. Сортове с декоративна зеленина, като морска цинерария, могат да бъдат засадени през пролетта и с външния си вид ще се зарадват до началото на лятото.

Семената се разпръскват по повърхността на пясъчно-торфения субстрат в кутии и леко се притискат в земята. Поливайте разсада и покрийте с прозрачна обвивка. Първите издънки са видими в рамките на една седмица. Те обикновено са масивни. С външния си вид кутията може да бъде пренаредена на топло, светло място..

Цветето се засажда в отделни саксии след появата на поне два пълноценни листа. В края на пролетта можете да прехвърлите разсад в земята. За да се вкорени по -добре и за да не се повреди коренището, го правят заедно с торфени саксии.

Всеки вид цвете се отглежда от семена и само широколистни декоративни растения се размножават по други начини..

Цинерария - трансплантация и размножаване Цинерария - трансплантация и размножаване

Борба с вредители и болести

Цинерарията е обичана от градинарите, включително заради устойчивостта си към болести и вредители. Най -честите проблеми са кърлежите, листните въшки, белокрилките. Нашествието може да бъде избегнато. За да направите това, достатъчно е растенията да се третират с инсектициди и периодично да се проверяват за повреди..

На бедни почви трябва да се погрижите за храненето. Оптимално е да поливате храстите с минерален разтвор няколко пъти месечно. С настъпването на пролетта са необходими смеси с висок процент азот за образуване на зеленина, а през лятото – с фосфор за стимулиране на интензивен цъфтеж. От време на време хранителните добавки могат да бъдат заменени с органични торове и тогава цинерарията ще расте красива и здрава..

Cineraria - контрол на вредители и болести Cineraria - контрол на вредители и болести

Цинерария – снимка

Разгледайте нашата селекция от снимки, за да разберете как изглежда цинерарията и къде да я засадите. Създайте разумно свои собствени домашни разсад!

Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка Цинерария - снимка

Thanks! You've already liked this