Тъмен таван в интериора: 80 луксозни и строги опции за дизайн

Тъмен таван - нестандартно решение в интериора

Тъмен таван – нестандартно решение в интериора

Най -успешният и актуален за декориране на тавана винаги е бил бял, а тъмният и черен таван в интериора се смяташе за нещо необичайно. Смята се, че такъв цвят оказва определен натиск върху психиката и върху самото пространство, че това прави стаята визуално по -ниска. Ако разгледаме стандартен тип апартамент, лишен от височина, тогава можем да приемем, че не трябва да избирате други решения освен леките тавани. Стереотипите обаче са отишли ​​далеч и всички предразсъдъци не са нищо повече от измислица: компетентната комбинация от решения ще постигне желания ефект за кратко време..

Тъмен таван от боядисано дърво в хола на селска къща

Таван от тъмно боядисано дърво в хола на селска къща

Класическият интериор на луксозна селска къща. Тъмен дървен таван, бели стени, мраморни стъпала и издълбани елементи в декора

Класическият интериор на луксозна селска къща. Тъмен дървен таван, бели стени, мраморни стъпала и резбован декор

Характеристики на зониране и дизайн

Тъмният таван допринася за визуалното увеличаване на височината, тъй като е като нощното небе, което отива в безкрайността, в далечните дълбочини и по този начин тъмната таванна конструкция ще бъде възприета. Тези продукти са в перфектна хармония с интериорните решения на спалните, тъй като създават определено настроение за лягане. Тази опция ще се хареса и на хора, които предпочитат дневен сън и почивка. С такъв дизайн стаята е малко вероятно да се отегчи или да стане скучна. Изборът на такъв дизайн обаче задължава собствениците на апартамента да не пресмятат с общото обзавеждане на интериора..

Имитация на звездното небе на тъмен таван с подсветка

Имитация на звездното небе на тъмен таван с подсветка

Тъмният дървен таван хармонично се вписва в домашния офис

Тъмният дървен таван хармонично се вписва в домашния офис

Правила и техники за подбор

При определяне с опциите, която ще бъде тъмна таванна конструкция в рамките на интериорното решение, трябва да се вземат предвид няколко точки..

Класическа сива спалня: тъмен таван, жълта тапицерия, сиви завеси и бели мебели

Класическа спалня в сиви тонове: тъмен таван, жълта тапицерия, сиви завеси и бели мебели

Всъщност височината на стаята

След като сте направили избор за не твърде голяма и не много висока стая, рискувате да получите нещо различно от очакваното. Можете сериозно да вземете предвид тази идея само ако височината на конструкциите е достигнала най -малко 250 см. Тоест тук работи проста техника: колкото по -висока е таванната конструкция, толкова по -тъмна може да бъде по отношение на цвета. Ако височината на помещенията е 3–3,5 м, тогава дори боядисването в цвят на въглен няма да окаже неудобен натиск. Важна роля играе хармонията на цветовите решения на мебелите и допълнителните декорации..

Тъмен таван и панорамни прозорци в кухнята на селска къща

Тъмен таван и панорамни прозорци в кухнята на селска къща

Как нюансите влияят на цялостния стил

Студените тонове помагат бързо да се създаде бездънно небе през нощта. Това решение визуално ще увеличи параметрите на височината във всяка стая. От тази група можете да вземете предвид няколко решения за засенчване, които при всеки сценарий ще изглеждат стилни и оригинални:

  • Сиво;
  • син;
  • синкаво черно;
  • син;
  • тюркоазено;
  • графит.

Тъмен таван в интериора: богат син таван хармонично се съчетава с мебели в тон и контрастира с бели стени

Наситеният син таван хармонично се слива с мебелите в тон и контрастира с белите стени

Топлите тонове обикновено са склонни да се доближават до зрителя, така че кафявата таванна конструкция може да потъне забележимо. От това можем да заключим, че това решение е от значение за оптималния параметър на височината в помещението. Ако това не ви притеснява, можете да пренебрегнете това явление и да започнете нови експерименти. Между другото, кафявият дървен таван, въпреки че изглежда нисък, но стаята с негова помощ става по -удобна. Дървото е дърво, създава спокойствие, сгрява и развеселява по всяко време на годината..

Дървен таван и камина в библиотеката на селска къща - пример за комфорт и спокойствие

Дървен таван и камина в библиотеката на селска къща – пример за комфорт и спокойствие

Съвет! Има широко разпространено мнение, че е по -добре да изберете таван от даден цвят в лъскав дизайн, тъй като той помага за изравняване на цялостното цветово влияние. В много видове интериори такъв продукт създава ефекта на агресия..

Изобретение на рамката

За да бъдат стените малко по -високи, е необходимо да се осигури рамка в светъл тон за тъмна конструкция на тавана. Това ще ви позволи да проектирате бордюр в цвета на стените, който видимо ще контрастира с тавана и ще му придаде специален вид. Решенията със светли сенки визуално ще увеличат височината им и ще предотвратят „падането“ на тавана под стойността. Като се има предвид тъмният таван в интериора (снимка), можете да сте сигурни, че има много решения, които ще ви позволят да създадете всички най -привлекателни. Ярък пример е изборът в полза на оригиналната рамка, който със сигурност ще ви подхожда..

Визуално разделяне на тъмен таван и светли стени с бяла рамка в детската стая

Визуално разделяне на тъмен таван и светли стени с бяла рамка в детската стая

Тъмна рамка за оригинален таван

Ако стаята е достатъчно висока и основната ви задача е да я направите визуално по -ниска, е необходимо да изпълните техниката, противоположна на предишната. Трябва да се внимава таванът да се „донесе“ до стените и да се създаде определен бордюр.

Комбинация от интериорни решения

Ако не искате да прибягвате до тежки експерименти, е възможно да се даде предпочитание на двуцветната схема. Тези парцели традиционно ще изпълняват функцията за зониране. Например, изборът на тъмна, правоъгълна таванна вложка може да подчертае определени зони в кухнята или хола. В зависимост от използваните материали, двуцветен таван обикновено има комбиниран характер.

Тъмен опънат таван в интериор със светли цветове на вложки е оригинално решение за тези, които обичат да комбинират няколко стила и цветови хармонии в едно цяло.

Комбинацията от дървен таван и бели вложки в кухнята

Комбинацията от дървен таван и бели вложки в кухнята

Съвместимост на цветовете със стени и подове

Тук можете да намерите изобилие от комбинации и множество решения. В това решение стените се поддържат най -добре в неутрален тон. Подовете могат да бъдат направени в тъмен нюанс, а ако искате или промените решението си, по -късно ще бъде възможно да поставите светъл килим на пода – бежов, слонова кост, кремав. Ако стаята има светъл тон, тогава благодарение на големите прозоречни конструкции от слънчевата страна, някои от елементите могат да бъдат направени в тъмен цвят. Това ще осигури играта на различни цветове във всеки тип стая..

Съвет! В разглеждания по -горе интериор е важно стриктно да се спазва фактът, че мебелите са леки, тъй като такива контрасти са спешно необходими. Ако в интериора има много елементи, които се сливат в едно цветно петно, малко хора ще го харесат..

Дървените тавани и подове се допълват от мебели в кафяви нюанси. Контрастът се създава от прожектори и бели стени

Дървените тавани и подове се допълват от мебели в кафяви нюанси. Контрастът се създава от прожектори и бели стени

Тъмен таван и източници на светлина

За разлика от белите и други подобни, тъмните елементи са склонни да абсорбират светлината. Ето защо трябва да се подготвите за факта, че, използвайки изобилието от черни или кафяви повърхности във вътрешността на стаята, рискувате да получите мрачна стая. Електрическото осветление, което трябва да присъства в големи количества, може да спести от този ефект. Допълнителни източници на светлина играят специална роля.

Съвет! Декорацията на прозорци не трябва да затруднява влизането на дневна светлина. Ако предпочитате тъмен таван, изберете прозрачен воал за прозореца. Ако е възможно, можете да оставите прозорците в “гола” форма без завеси – такава чистота със светлина ще действа като прекрасна декорация.

Романтични лампи от ковано желязо с лампи за свещи, високи бели стени и тавани от тъмни дървени греди напомнят за селски замък

Романтични лампи от ковано желязо с лампи за свещи, високи бели стени и тавани с тъмни дървени греди напомнят за селски замък

Консистенция на цвета

Таванът е повърхност във всяка стая, която трябва да е в съответствие с други интериорни решения. Така че, ако цялата стая е в кафяви тонове, такъв таван ще изглежда нелепо и може да развали цялата картина..

Няма спешна нужда цветовата гама на таванната повърхност да се повтаря в определени детайли, но има нужда от органичното й втъкване в общата палитра без противоречия. Например, използването на черен таван в стая, направено в комбинация от сив и бял цвят, е успешно. Това се дължи на факта, че всички присъстващи нюанси са свързани с общото ахроматично семейство..

Изработване на тавана в съответствие с мебелите и декора на стаята: използването на дърво, което създава специален шик в селска къща

Изработване на тавана в съответствие с мебелите и декора на стаята: използването на дърво, което създава специален шик в селска къща

Топът в тъмно сиво ще пасне на всяка атмосфера. Ако желаете, цветовата схема може да бъде обвързана с тона на пода, към тапицирания ъгъл или към плота на масата. Тъмните подове и тавани в интериора обикновено създават уникален, хармоничен ансамбъл. Ако желаете, можете да промените средата след няколко години. Но както показва практиката, хората, избрали такава комбинация, рядко са я отказвали..

Компетентна комбинация от тъмно синьо в интериора: таван, завеси и декоративни съдове

Компетентна комбинация от тъмно синьо в интериора: таван, завеси и декоративни съдове

Тъмен таван в интериора: съвети

Развенчахме мита, че черният и тъмният дизайн на тавана действително допринасят за релаксация и домашен уют, ако отделните елементи са избрани правилно. Но има няколко нюанса, които е препоръчително да се вземат предвид в процеса на интериорен дизайн..

Тъмен таван, светли стени и големи прозорци в лятната ваканционна къща

Тъмен таван, светли стени и големи прозорци в лятната тераса

Съвети за ниски тавани

При ниска таванна структура не е необходимо да се поддържа еднородност на текстурата на елементите. Най -препоръчително е да предпочетете зонирането на пространството, като подчертаете един от елементите в черно.

Гланцовите тъмни тавани и светлите стени добавят пространство и усещане за свобода във всяка стая с ниски тавани

Гланцовите тъмни тавани и светлите стени добавят пространство и усещане за свобода във всяка стая с ниски тавани

Важна роля се дава на избора на подходящ материал. Ако има нужда от визуално разширяване на пространството и повдигане на таванната конструкция, можете да дадете предпочитание на лъскави платна..

Тъмно лъскавият таван в интериора ще добави топлина и цялостна текстура.

Тъмно лакираният таван отразява светлината и прави стаята визуално по -висока

Тъмно лакираният таван отразява светлината и прави стаята визуално по -висока

Съвети за любителите на комфорта

В областта на приложение такива дизайни практически нямат ограничения, но понякога тази техника работи безупречно. Например, ако има нужда от създаване на камера успокояваща композиция в спалня, можете да изберете таван в шоколадов нюанс..

Кафяв таван в спалнята

Кафяв таван в спалнята

За консерваторите

  • За неподдържащите експериментални решения стилът All Black ще се превърне в подходящ вариант, който предполага черни повърхности на стената и съответния таван..
  • По отношение на дизайна на стайното пространство има ограничение: препоръчително е да не се предпочитат тъмните тавани в стаята за деца, тъй като бебетата са твърде чувствителни към цветовете.

Съвет! Тъмнокафявият таван в интериора ще изглежда добре и подходящо, което ще направи стила прост и минималистичен, но в същото време удобен и завършен.

Всекидневна в тъмни цветове: преобладаване на естествени материали в декорацията на хижата

Хол в тъмни цветове: преобладаване на естествени материали в декорацията на къщата-хижа

Дизайн на публично пространство

Тъмните тавани често се използват активно като част от публичното зониране и създаване на стил в публичните институции – чрез тези решения се декорират кафенета, ресторанти, хотели, киносалони, нощни клубове. Това се дължи на наличието на витражи в такива помещения, следователно се създава достатъчно осветление за пълна свобода на дизайнерското творчество..

Декорация за хол в тъмен цвят

Когато става въпрос за жилищни помещения, се препоръчва да се комбинират тъмните тавани със светли цветове – стени, подове, мебелни конструкции.

  • В тясна стая с прозорец в областта на крайната стена е по -добре да откажете такива тавани;
  • В стая с голям прозорец може да има излишък от естествена светлина, което ще изисква потъмняване на интериора..

По този начин интериорът на спалнята (тъмен таван), както и дизайнът на хола, кухнята, детската стая – всичко това ще бъде подходящо, ако правилно комбинирате стилове с основни цветови схеми.

Thanks! You've already liked this