Направи си сам шведска стена в апартамент за деца и възрастни (135+ снимки)

Шведска стена в апартамента

За да се развива нормално тялото на детето, е необходима физическа активност. С помощта на стенните решетки можете да изпълнявате необходимия набор от упражнения всеки ден. В резултат на това детето развива ловкост, издръжливост и сила. Повече подробности за материалите, видовете, нюансите по избор по -нататък в статията.

Съдържание на тази статия:

Описание на конструкцията

Шведската стена е универсален симулатор, който може да бъде инсталиран като отделно оборудване или заедно със спортен комплекс. Полезно е да го използвате през зимата, когато на улицата остават малко игри на открито за деца.. Инсталирането на шведската стена не изисква много място, достатъчно е да се подготвят няколко метра на пода и стената.

Шведската стена е универсална тренировъчна машина

Шведската стена е универсална тренировъчна машина

Освен това можете да прикрепите черупки към конструкцията, разширявайки възможностите за различни дейности. По време на използването на симулатора от малки деца е необходим надзор от възрастни, за да се избегнат наранявания..

Структурата включва стълба дължина от тавана до пода, в горната част на която има хоризонтална лента. Спортно оборудване (пръти, пръстени, въжена стълба, въже, перфорираща чанта и т.н.) може да бъде прикрепено близо до стената.. Най -икономичният вариант е рамка с напречни пръти..

Не изисква много място

Не изисква много място

Това е добър избор за физическото развитие на деца на различна възраст. Спортният комплекс помага за укрепване на мускулите, формиране на правилна стойка, развитие на издръжливост и сръчност при децата. С редовни упражнения се укрепва и тренира сърдечно -съдовата система, имунитетът и координацията на движенията. Също така, упражненията са необходими за профилактика на плоскостъпие..

Наличието на универсален симулатор в къщата ще спести пари за посещение на фитнес залата. Можете да го направите по всяко време, избирайки нивото на натоварване и подобрявайки физическата годност.

Перфектната стая за момче

Перфектната стая за момче

Предимствата на шведските стени са следните:

 • Разнообразие от функции. Инсталирането на допълнително оборудване ще помогне за разнообразяване на използването на конструкцията.
 • Ергономичен. Предлагат се за продажба стени с различни характеристики. Следователно купувачът може да избере най -доброто решение..
 • Издръжливост. Съвременните модели са издръжливи при използване. При производството си фирмите внимателно подбират висококачествени материали, като вземат предвид тяхната надеждност..
 • Наличност. Гамата включва евтини модели, както и престижни продукти за професионално обучение.
 • Благоприятен ефект върху мускулите, имунна система, повишен тонус.
 • Възможност за класове за хора от всякакво ниво на умения.

Опция за малко пространство

Опция за малко пространство

Спортните съоръжения имат няколко недостатъка. Това се отнася до трудности при транспортирането. Трудно е да извадите обемиста конструкция от магазина с кола или да я повдигнете в асансьор. Стените не се монтират лесно, тъй като веригата първо се проучва, се избират подходящи компоненти.

СъветиСпортен комплекс трябва да бъде избран, като се вземе предвид цялостният дизайн и стил на стаята. Преди да закупите такъв продукт, трябва да се свържете с консултант, за да разберете дали има някакви ограничения.

Всички тези недостатъци могат лесно да бъдат коригирани..

Разнообразие от функции

Разнообразие от функции

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Рафтове със стъклени врати – 170+ (Снимка) Варианти на модела

Сортове

Производителите предлагат голям избор от стенни барове, където има компактни и по -големи модели. Последните не са подходящи за компактни помещения.. Основният материал е метал и дърво, макар и в сравнение с изгледите на улицата. Домашните стени имат ограничена функционалност.

Ако у дома има достатъчно място, можете да изберете стълбище с всякакъв размер. Обикновено височината на произведените продукти започва от 1 метър, ширината е от 60 см. Конструкцията трябва да бъде монтирана така, че децата да не се нараняват по време на тренировка.

Съвременните модели са издръжливи при използване

Съвременните модели са издръжливи при използване

Следните видове конструкции се различават по форма:

 • U-образна форма. Това са по -масивни модели, които са подходящи за просторни и големи помещения. Конструкцията включва две стълби, свързани с дръжка или напречни греди. Този масивен и издръжлив продукт може да издържи на много допълнителни аксесоари..
 • L-образна стена. Това е най -популярният модел, включва висока стълба, която завършва отгоре с хоризонтална лента или дръжка. Моделите се различават по опциите за монтаж.
 • I-образните модели са по-прости. Те се състоят от чифт стойки и напречни пръти, поставени на ръба или до стената. Тук няма да можете да окачите допълнителни черупки.
 • Т-образни конструкции и ъгли. Това е подходящ вариант за всеки, куршум е прикрепен от секс преди таван. Стената включва стълба и дръжки, поставени отстрани.
 • Под формата на ъгъл. Такъв симулатор е ергономичен, заема минимално място, но функционалността му е запазена. Ъгловият модел може да бъде закупен в готов вид или сглобен от две части.

Вариант за голяма стая

Вариант за голяма стая

В малки помещения е по-добре да се купуват I- или L-образни конструкции, трансформатори. Препоръчително е детето да купува дървени изделия

По вида на инсталацията се разграничават автономни стени и спортни комплекси. Първият вариант са свободно стоящи симулатори, които се поставят на земята или до стената. Вторият тип е дизайн, комбиниран с легло. Те спестяват място, но когато избирате, трябва да вземете предвид функционалността и здравината на стойките..

Изпълнителни материали

Всички опции за стенни решетки са изработени от метал, дърво или комбинация от двете. Всеки материал има своите предимства и недостатъци..

В пиратски стил

В пиратски стил

Метални

За производството на метални стени се използва профилна тръба с дебелина 2 mm или повече. В сравнение с дървените аналози напречните греди имат по -малък диаметър. Следователно дори малки деца могат да използват симулатора. Надеждните, здрави и издръжливи конструкции могат да бъдат допълнени със спортно оборудване (щанги, успоредки). Но решетките са хлъзгави, така че трябва да се справите с това внимателно..

Дървени

За производството на дървени стени се използват бор, клен или бук. За да премахне отломките, производителят внимателно регулира и смила частите, покрива ги със слой боя и лак. Получават се конструкции с противоплъзгащ ефект, които са по-малко травматични в сравнение с метални аналози..

В асортимента има евтини модели

В асортимента има евтини модели

Но дървесината е краткотрайна, може да се счупи, напука и постепенно да изсъхне. Дървените детски конструкции се износват бързо, предназначени са за по -малко тегло.

Ще ви бъде интересно: ОБЗОР: Как да си направим пейка от дърво „направи си сам“? 205+ (Снимка) Различни опции за използване

Шведска стена за деца, условия за подбор

При избора на детски симулатор се вземат предвид следните фактори:

 • Приложими материали. По -“топла” и екологично чиста суровина е дървесината, а издръжливата и издръжлива – метал.
 • Размери. Необходимо е да изберете параметрите в съответствие с помещението, за да не го затрупвате.
 • Подреждането на крепежни елементи в съответствие с метода на тяхното фиксиране върху строителни конструкции (таван, стени, секс).
 • Способност за изпълнение на планирани упражнения, класове.

Благоприятен ефект върху мускулите

Благоприятен ефект върху мускулите

Трябва също така да обърнете внимание на меките и неплъзгащи се елементи, които могат да бъдат поставени върху напречни греда, допълнителни снаряди (пръти, пръстени и др.). Взема се предвид възможността за инсталиране на допълнително оборудване, качеството на обработка на дървени части.

Класическата версия е прикрепена към стената чрез пробиване, инсталиране на разширителни дюбели, котви. Избраният тип крепежни елементи зависи от материала на строителната конструкция. Разделителните структури се считат за по -лесни за инсталиране, които могат бързо да бъдат преинсталирани на друго място..

Но те имат значителен недостатък – невъзможността за инсталиране в стая с опънати или окачени тавани.

Най -компактният вариант

Най -компактният вариант

При функционални модели се използва комбинирано закрепване, когато стълбата е поставена към повърхността на стената, и допълнителни части – рапила от пода до тавана.

За деца в предучилищна възраст стенните решетки не са завършени по същия начин, както при възрастните. Това се дължи на факта, че децата все още не могат да изпълняват силови упражнения, а основно играят. Следователно пълният комплект стени за бебета включва основните детайли:

 • Дебело въже, изработено от издръжлив изкуствен или естествен материал, вързано отдолу с възел.
 • Гимнастически пръстени, изработени от здраво въже, поставени върху окачването.
 • Трапец, лост.
 • Въжена стълба, люлка.
 • Стълба, баскетболна дъска.

Производителите предлагат голям избор от стенни барове

Производителите предлагат голям избор от стенни барове

СъветиЗа да предпазите детето от нараняване, трябва да закупите специални рогозки, които предпазват при падане от височина. На металните пръти трябва да има покритие против хлъзгане, а на прътите и пръстените-мека подложка. Предлагат се надеждни крепежни елементи.

За едно дете е подходяща дървена конструкция и ако класовете се извършват и от възрастни, тогава по -практичната е метална..

Използване на постелка за безопасност

Използване на постелка за безопасност

Ще ви бъде интересно: ОБЗОР: Как можете да подредите мебелите в една стая правилно и красиво? 150+ фото оформления за максимална производителност и комфорт

За тийнейджър

Спортен комплекс за тийнейджъри може да включва всички детайли, както при възрастните. Можете да си купите щанги, въжена стълба, хоризонтална щанга, баскетболен обръч, подложка за преса, перфоратор, пейка.

Дървена конструкция е подходяща за едно дете

Дървена конструкция е подходяща за едно дете

Конструкция на бар

Пръчките са направени неподвижни и в някои модификации са монтирани. Това е двойка успоредки, предназначени за окачване, издърпване, упражнения за укрепване на мускулите на ръцете и корема. Спортното оборудване може да се монтира на стени за възрастни и деца. За по -голям комфорт, щангите могат да бъдат оборудвани с меки подлакътници, дръжки и облегалки.

Стена с хоризонтална лента

Хоризонталната лента може да се монтира твърдо в горната част на стената. Неговото фиксиране се извършва на предварително определени места. дПреинсталирането на такава конструкция ще отнеме ключарски инструмент и време..

За малкия алпинист

За малкия алпинист

Съществуват и модели с подвижна хоризонтална лента, когато е монтирана на панти. Тази опция е удобна, тъй като лесно можете да промените височината на хоризонталната стойка.

Монтаж с круша

Перфораторът е спортно оборудване за трениране на мускули в ръцете и гърба, реакция, упражняване на удари. Крушата освобождава човек от негативни емоции. Извършва се в монтирана версия, рационално е да се купи, ако тийнейджър се занимава с бойни изкуства, бокс. Включени са боксови ръкавици.

Оборудването е индивидуално за всеки модел. Следователно купувачът може да избере желаната опция за определен период от развитие на дете или юноша..

Вариант за студент

Вариант за студент

Допълнителни опции за оборудване при създаване на функционален симулатор

В допълнение към изброените монтирани черупки, шведските стени могат да бъдат оборудвани с други елементи:

 • Стълба, която е прикрепена под ъгъл към основната конструкция. Позволява ви да разнообразите дейностите.
 • Натиснете почивка. Конструкцията включва облегалка с подлакътници и мека тапицерия. Прикрепен към стената с подлакътници.
 • Гимнастически пръстени с окачване на въже. Те ви позволяват да изпълнявате различни упражнения, тренирайки мускулите на корема, ръцете, гърба.
 • Мрежа за гладиатор, въжена стълба. Те са необходими за развитието на пъргавина и координация, катерене, различни игри.

Допълнителни симулатори

Допълнителни симулатори

 • Шарнирна хоризонтална лента под формата на напречна греда за изтегляне. Може да се премести на избраната височина.
 • Рукоход. Това е стълба, която се поставя в горната част на конструкцията успоредно на пода. Можете да се движите по него с ръце. По принцип U- и L-образни стени са оборудвани с такъв снаряд..
 • Лег. Под формата на сгъваема дъска, монтирани държачи за пръта. Снарядът се използва за силови упражнения.
 • Пилон. Това е метална тръба, монтирана между тавана и пода. Предназначено е оборудване за гимнастически занимания с развитие на координацията на движенията, трениране на мускулите на ръцете и краката.
 • Люлка. Насърчава развитието на вестибуларния апарат и мускулите на краката.
 • Табло за баскетбол с пръстен. Осигурява развитие на точността.

Научете децата да спортуват от детството

Научете децата да спортуват от детството

Колкото повече приставки на стените, толкова по -добре.

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Как да направим рафтове „Направи си сам“ в интериора на стаята? (230+ снимки) Селекция от красиви и модерни идеи

Методи за монтаж на стена

Има няколко опции за сигурно фиксиране на стенните решетки към стената, тавана или пода..

За стенни модели, закрепването се извършва към повърхността на стената на 4-6 места с U-образни скоби. В този случай долните подметки на стелажите опират в пода.

Такава инсталация се чете по -трудоемка, изисква пробиване на дупки. Конструкцията може да се монтира в близост до бетонни, дървени или тухлени повърхности. Закрепването към гипсокартон е забранено. За подреждането на такава система не се изисква много място..

Подходящ за деца и възрастни

Подходящ за деца и възрастни

Раздалечителите се поставят върху дистанционерите към тавана и пода. Това е проста опция за инсталиране, която не изисква използването на бормашина. Но стълбището не е подходящо за окачени или окачени тавани.

Смесените версии предлагат и двете опции за монтаж. Това е най -надеждният тип и не се използва от всички системи..

СъветиПри избора на фиксиране на шведската стена трябва да се вземат предвид особеностите на интериора, материала на стените, височината на тавана и други аспекти, които могат да попречат на надеждния монтаж на конструкцията. В бъдеще това може да повлияе негативно на безопасното използване на симулатора..

За най -малките

За най -малките

Спазване на правилата за безопасна работа

За да може детето да се възползва от спортни дейности, трябва да се спазват определени правила за безопасност. Те ще помогнат да се избегнат наранявания, повреди на спортния комплекс..

Тези правила включват:

 • Спазване на режима на тегло. Тоест, в спортен комплекс, предназначен за товар до 50 кг, не могат да бъдат ангажирани хора с тегло 80 кг.
 • Малките деца не могат да бъдат ангажирани сами, без родителски надзор.
 • Инсталирайте специални ограничители, така че бебето да не може да се качи на високи напречни греди.
 • Укрепете здраво хоризонталната лента.

Минималистична стая

Минималистична стая

 • Купете рогозки за пътуване, които ще намалят риска от нараняване.
 • Използвайте спортния комплекс по предназначение.
 • Не позволявайте на децата да посещават часове по време на обостряне на болестите.
 • Изберете комплекси за упражнения според възрастовата категория на човек, в зависимост от състоянието му, степента на физическа годност.
 • Редовно проверявайте домашния комплекс за състояние.
 • Избършете решетките и дръжките, така че да не са лепкави и хлъзгави, избършете с влажна и суха кърпа.

Направи си сам шведска стена в апартамент за деца и възрастни (135+ снимки) Направи си сам шведска стена в апартамент за деца и възрастни (135+ снимки) Направи си сам шведска стена в апартамент за деца и възрастни (135+ снимки)

Направи си сам шведска стена в апартамент за деца и възрастни (135+ снимки) Направи си сам шведска стена в апартамент за деца и възрастни (135+ снимки)

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Как да изберем съвременни мебели и да обновим интериора си? 230+ фото решения за въплъщение на стил

Нюанси при избора на дизайн

Изборът на домашен спортен комплекс се извършва, като се вземат предвид възрастта на детето, мястото на инсталиране, оборудването и производителя. Ако сте взели определен модел, тогава се уверете в неговото подходящо качество.

В този случай продавачът трябва да издаде сертификат с положителна санитарна и епидемиологична оценка за материалите за производство. Също така в документа производителят трябва да потвърди безопасността, здравината и надеждността на комплекса..

Лесен за инсталиране на ръка

Лесен за инсталиране на ръка

Безопасността на симулатора се счита за един от основните фактори. Когато избирате стена за деца, е по -добре да предпочитате модели, изработени от естествено дърво. Повърхността не трябва да бъде хлъзгава, което ще намали риска от изплъзване на стъпалата.

Приблизителното тегло, за което се изчислява спортният комплекс, също се взема предвид.. Ако симулаторът е закупен, като се вземе предвид израстването на бебето, тогава той трябва да издържи масата на спортиста и допълнителни черупки, които ще бъдат закупени, като се вземе предвид възрастта му.

Видът на закрепването се избира въз основа на дизайна на стаята, местоположението на стената. Това ще ви позволи да използвате всички функционални възможности на конструкцията, безопасна и удобна работа на монтирани черупки..

Направи си сам шведска стена в апартамент за деца и възрастни (135+ снимки) Направи си сам шведска стена в апартамент за деца и възрастни (135+ снимки) Направи си сам шведска стена в апартамент за деца и възрастни (135+ снимки)

Направи си сам шведска стена в апартамент за деца и възрастни (135+ снимки) Направи си сам шведска стена в апартамент за деца и възрастни (135+ снимки)

Около комплекса трябва да осигурите оптимално пространство за люлеене на люлката, за удобно упражнение. За компактно пространство можете да изберете малък модел с ширина 60 см и височина до 1 метър.

ВИДЕО: Как да изберем шведска стена?

изводи

Когато купувате стенни решетки за апартамент със средна височина на тавана 2,5 м, трябва да се съсредоточите върху максималния показател на спортния комплекс от 2,2-2,3 см. Това е необходимо за издърпвания на хоризонталната лента. Броят на напречните пръти не трябва да бъде по -малък от 10 броя.

Thanks! You've already liked this