Пергола (70 снимки): красиви идеи за дома и лятните вили

Пергола (70 снимки): красиви идеи за дома и лятните вили

Такава дума като “пергола” е изключително рядка в ежедневието. Следователно много хора дори не знаят за значението му. Често сградата се идентифицира със стандартна беседка, но това не е съвсем вярно. За това каква е тази част от екстериора, както и как може да трансформира атмосферата на вашата градина – прочетете нашата статия..

Ролята на пергола в градинския дизайн

Кога и къде точно са започнали да използват перголи за първи път е почти невъзможно да се установи. С увереност обаче можем да кажем, че те са били използвани за улесняване на реколтата от грозде и защита от палещото слънце. Измина известно време и естетическата привлекателност на такива сгради нямаше как да не заинтересува хората и в крайна сметка тези сенници се превърнаха в отделни декоративни компоненти на архитектурния ансамбъл на градинското и парковото изкуство, който не носи непременно определен функционален товар. Завладяващата простота на изпълнение, изящество, практичност и функционалност препоръчват строителството от най -добрата страна не само сред ландшафтни дизайнери, но и сред запалени летни жители и градинари..

Днес основната цел на дървените и металните конструкции е да създадат вегетационен път към различни части на градината. В този случай перголата може да служи като своеобразен сепаратор между зеленчуковата градина и градината или детската площадка и зоната за отдих. В същото време първоначалната задача на структурата също не загуби значението си и успешно се използва за отглеждане на грозде и създаване на затъмнен ъгъл за отдих на открито..

През лятото, сплетено от къдрава растителност, покритието образува уединено място с приятна свежест и сянка, а също така предпазва от пориви на вятъра и прах. В допълнение, сградата може перфектно да прикрие незабележими помощни пространства. По този начин, каквато и роля да играе перголата, тя служи като отлична декорация за сайта..

Ролята на пергола в градинския дизайн Ролята на пергола в градинския дизайн Ролята на пергола в градинския дизайн Ролята на пергола в градинския дизайн Ролята на пергола в градинския дизайн Ролята на пергола в градинския дизайн Ролята на пергола в градинския дизайн Ролята на пергола в градинския дизайн Ролята на пергола в градинския дизайн Ролята на пергола в градинския дизайн Ролята на пергола в градинския дизайн Ролята на пергола в градинския дизайн Ролята на пергола в градинския дизайн Ролята на пергола в градинския дизайн

От какво е направена перголата

В производствения процес следните материали се използват поотделно или в техните комбинации: дърво, метални тръби, камък, поликарбонат, пластмаса.

Най -популярната суровина за производство несъмнено е дърво. Опциите за бор, дъб, акация и лиственица работят най -добре заради техните естетически и практически характеристики. Когато декорирате екстериора на остаряла дървена сграда, грубо нарязаните дъски органично ще се впишат в общия контекст. Подходящо е да се добави навес от обработени греди към сгради от модерен тип. Дървените части трябва да бъдат покрити с антибактериални средства. За да се предпази от разлагане и влошаване, повърхността на перголата трябва да бъде покрита с разтвор на нитро-емайл или линотекс.

Комбинираният вариант на дъбови греди с колони или върху тухлена опора изглежда много привлекателен. Необработените брезови трупи са идеални за създаване на селска обстановка.

От какво е направена перголата От какво е направена перголата От какво е направена перголата От какво е направена перголата От какво е направена перголата От какво е направена перголата От какво е направена перголата От какво е направена перголата От какво е направена перголата От какво е направена перголата От какво е направена перголата От какво е направена перголата От какво е направена перголата От какво е направена перголата

Разновидности на пергола дизайн

В допълнение към строителните материали, перголите се различават и по вида на устройството:

Сенник. Този сорт е решетъчен заслон, набор от плоски или обемни греди. Ще предпази от слънчева светлина, но няма да попречи на дъждовните капки. Може да се монтира или като прилежаща част към друга сграда, или като отделна.

Козирка. Такъв балдахин идва от южните територии. Устройството ви позволява да получите сянка за отвори за прозорци от южната страна на къщата или за организиране на зона за отдих.

Екран. Има вертикална форма, служи като опора за катерещи растения. Използва се и за разделяне или комбиниране на отделни зони на сайта..

Коридорът. Образува романтичен зелен тунел от катерещи растения, които обикновено се поддържат от метална опора.

Всички видове сгради условно са разделени на две основни групи – уединени конструкции (разположени отделно от други сгради), както и в непосредствена близост до сгради. Те представляват външната част на лятна кухня, сауна или къща.

Перголата може да бъде квадратна, правоъгълна, триъгълна, дъгообразна и дори вълнообразна. Изборът ще се определя от личните предпочитания на собствениците и подреждането на останалите детайли на двора, както и от размера на тази сграда и други сгради..

Сводестата конструкция е по -причудлива в производствения процес и следователно може да струва малко повече от правоъгълна модификация. Външният му вид обаче е невероятно грациозен и елегантен, което елиминира всякакви разходи. Деликатността на тънките линии трансформира дори най -неусложнения дизайн, въвеждайки ненатрапчиви нотки на лукс и благородство.

При избора на типа пергола е необходимо да се определи правилния размер. Твърде голямата структура на малка площ ще бъде нехармонична, твърде високата ще създаде малко количество сянка, а твърде малката може да не устои под натоварването на растенията. Във всеки случай всичко ще зависи от размерите на целия обект и мащаба на други сгради, които формират ландшафтната композиция. Перголата трябва да е в контекста на цялостната идея, а не да излиза от нея, а напротив – да допълва и украсява.

Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите Пергола - Разновидности на конструкциите

Цветова схема на пергола

Както в случая с избора на строителното устройство, изборът на цвят трябва да се направи въз основа на необходимостта от хармоничен ансамбъл на целия дизайн. Цветът на сенника може да споделя общата цветова палитра, като негово органично продължение, или може да бъде отделен акцент, който да се откроява от останалата част на фона, но задължително трябва да се комбинира с него и да се припокрива.

По -голямата част от вариациите в изпълнението на всяка ландшафтна структура, изработена от дърво, е свързана с използването на нейния привлекателен естествен тон. В крайна сметка, само по себе си, това е красиво и органично върху естествено платно, особено ако други детайли са изпълнени по същия начин. Разбира се, дървените продукти все още трябва да бъдат третирани със специални средства под формата на антисептици и лакове, които предпазват от гниене и влага..

Цветова схема на пергола Цветова схема на пергола Цветова схема на пергола

Бялата версия изглежда невероятно, когато е заобиколена от цветни лехи, тревни площи и дървета. Свежият и чист вид на белите сгради създава страхотно празнично изживяване за цялата декорация на задния двор..

Цветова схема на пергола Цветова схема на пергола Цветова схема на пергола

За облицовка на пергола можете да изберете комбинация от текстури и нюанси. Ако сенникът е направен от няколко материала наведнъж, например от камък и дърво или метал и дърво, тогава е разумно да се спрем на различни цветове за определен материал. В този случай ландшафтните дизайнери предпочитат да използват не повече от два цвята. Например, белите колони могат да се комбинират с всякакъв нюанс на дърво под формата на греди и ламели. Дълбоките метални тонове са в перфектна хармония с ярки дървесни нотки.

Цветова схема на пергола Цветова схема на пергола Цветова схема на пергола

Наситените вариации на контрастно сиво, черно, тъмно кафяво са в състояние да различат сградата от общия спокоен ореол. Дизайнът изглежда особено стилен до градинските мебели в същия тъмен дизайн.

Цветова схема на пергола Цветова схема на пергола Цветова схема на пергола

Къде трябва да се постави перголата?

Мястото на строителството зависи преди всичко от неговото предназначение. Затова първо трябва да решите каква роля ще играе перголата – тя ще бъде допълнение за декоративни елементи, или ще бъде опора за растения, или все пак ще създаде сянка като беседка или балдахин.

Един от най -популярните варианти за местоположение е самостоятелна сграда над зоната за хранене и отдих. В края на краищата, ако имате собствен дом, би било голяма загуба да нямате специално място за хранене на открито. Разбира се, такава сграда не е в състояние да защити трапезарията от проливния дъжд, но е напълно способна да я предпази от лятното слънце..

Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите

Доста е популярно да инсталирате пергола като сградни разширения. Често дизайнът включва голям козирка, която ви позволява да оформите зона за хранене точно до жилището. Това е доста удобно и практично решение и между другото е идеално за собственици на къщи с малка площ..

Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите

Специално определена зона за B-B-Q ще бъде чест за всеки собственик на частна къща. Процесът на приготвяне на храна на чист въздух може да бъде също толкова приятен, ако не и повече, отколкото действителното му приемане. Пергола може не само да затъмни място за барбекю или печка, но в същото време да представлява изискан компонент на ландшафтен дизайн..

Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите

Място за почивка близо до басейна също изисква затъмняване. Дори малък сенник може да побере няколко шезлонга, естакади и дори малък диван. Ще получите възможност да се отпуснете край водата за дълго време, без да се страхувате от изгаряния и слънчеви удари. Освен това перголата ще осигури безпрепятствена вентилация, на която стандартната беседка не е способна..

Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите

Ако притежавате лятна вила, която условно е разделена на няколко функционални зони, тогава перголата ще бъде добър вариант за създаване на декоративен проход между тях. Дизайнът също така ще създаде сянка за растенията, които се нуждаят от него, детска площадка, хоризонтални решетки и люлки. Подобни трикове са приложими за организиране на малък заден двор в градско частно домакинство..

Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите

Наред с други неща, балдахин може да бъде елемент балкон частна къща. Ако лоджията се намира от южната или източната страна, тогава през деня слънчевите лъчи ще пробият и ще затоплят пространството не само на територията на балкона, но и в стаите, което налага образуването на затъмнение. Той ще бъде осигурен от издръжлив, но лек и ненатрапчив дизайн. Външният вид трябва органично да се вписва в цялостната представа за стилистичната и цветова схема на всички съседни обекти.

Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите Пергола - Къде да поставите

Видео: Пергола “направи си сам”

Thanks! You've already liked this