Гузмания (85 снимки): видове и грижи

Гузмания (85 снимки): видове и грижи

Гузмания е очарователно и жизнено тревисто многогодишно растение, което не може да се обърка с нищо друго. Той е малък и елегантен, изглежда страхотно у дома в саксии. Цветярите го обичат заради неговата декоративност, разнообразие и необичаен външен вид. Въпреки че е тропическо растение, то не се нуждае от трудна поддръжка, лесно се адаптира към почти всякакви условия и не създава проблеми. Цветното съцветие радва почти целия сезон. Въпреки че след това цветето умира, нови издънки започват активно да растат.

Основни характеристики

Зрелищна Гузмания, родена в горите на Централна и Южна Америка. Той процъфтява в тропиците и процъфтява в Карибите. Навсякъде има стотици вечнозелени сортове. У нас животновъдите отдавна отглеждат специални декоративни стайни форми от червено, бяло, лилаво, жълто и оранжево..

По своята структура гузмания е еластична коренова розетка, от която расте ярко шиповидно съцветие с цветни листа и малки бледожълти цветя.

В природата гузмания живее в скалисти пукнатини и често се заселва по дървета. Дори диво възрастно растение не расте повече от 80 см, а средният размер е 25-50 см. Дължината на листата е 30-40 см. Те могат да бъдат изправени или дъгообразни, но почти винаги са плътни тъмнозелени.

Месният дръжка се излюпва през пролетта и расте бързо. В природата прицветниците варират от жълто до червено. Това съцветие се нарича “султан”. Неговата структура привлича вниманието, когато самите цветя са миниатюрни и незабележими. Когато изсъхнат, растението умира напълно. В природата се заменя със странични издънки. Така цветето се подмладява самостоятелно..

Коренището е слабо развито. Подобно на всички растения от това семейство, той служи главно само за фиксиране на цветето. Това трябва да се има предвид при напускане. Цъфтежът започва след 2 години. Пъстро екзотично цвете ще оживи всеки интериор.

Гузмания - Обща характеристика Гузмания - Обща характеристика

Видове гузмания

Въпреки че сортовете гузмания са огромен и разнообразен набор, само няколко от тях се отглеждат активно в културата или икономиката:

Мозайка от Гузмания

Сега той се счита за най -популярния и необичаен. На гладки зелени листа – перпендикулярни ивици със светъл нюанс. Самите плочи растат с дължина до 80 см. Малиновите прицветници са почти неразличими от листата, но по -къси. Те се събират на относително малки, дебели дръжки. Периодът на цъфтеж продължава до 3 месеца и започва в средата на лятото.

Мозайка от Гузмания

Гузмания с една глава

Листата му също са украсени с жълти ивици, като горните са по -тъмни от долните. Прицветниците са къси и тъмни, кафяви или кафяви на цвят. Шиповидно съцветие – тясно, с малки цветя.

Гузмания с една глава

Гузмания кървавочервена

Ефектна и ярка порода с необичайна бокална розетка. В природата тази форма е необходима за натрупване на влага и хранителни органични вещества. Съцветието във формата на щит не е много забележително, но е невъзможно да не се обърне внимание на самите листа..

Гузмания кървавочервена

Малка Гузмания Рондо

Миниатюрен сорт, не повече от 20-25 см височина. Съцветие – ярко и компактно, но забележимо се издига над тъмната розетка.

Малка Гузмания Рондо

Гузмания Цана

За разлика от предишния сорт, това е най -големият вътрешен вид. Листата на Tsana guzmania са високи и дълги, до 70 см. Над тях се издига масивно оранжево или червено съцветие.

Гузмания Цана

Гузмания Темпо

Основната разлика между този сорт са светлите листа. Те контрастират още по-ярко и по-отчетливо с огненочервените прицветници..

Гузмания Темпо

Гузмания тръстика

Това е тревист стаен сорт с меки и яркозелени листа с дължина до 45 см. Прицветниците са розови или червени, изправени. Този сорт може да цъфти през декември или март..

Гузмания тръстика

Гузмания Донатела Смит

Този тип се отличава със структурата на розетката. Той е широк и с форма на фуния, до 30 см в диаметър. Листата са сочни и месести. Прицветниците варират от жълто до оранжево.

Гузмания Донатела Смит

Грижа за гузмания

Ако не забравяте, че това е тропическо растение, грижата за него е съвсем проста..

– Гузмания не понася резки температурни промени, течения, липса на слънчева светлина. След цъфтежа е важно да се грижите за страничните издънки, за да запазите растението..

– Идеалната почва е рохък и пропусклив субстрат. Използват се специални смеси, листова почва, торф, въглища, пясък, натрошена кора и игли, мъх, въглен. Почвените смеси са подходящи и за орхидеи, но при засаждането определено се нуждаете от добър дренаж.

– Въпреки че гузмания обича слънцето, но директните лъчи са опасни за нейните нежни листа. Идеалната температура е около + 25C. Цветето се чувства най -добре през лятото. Необходима е още повече топлина преди цъфтежа. Минималната зимна температура за цял живот е над + 18C.

– Тропическите растения винаги се нуждаят от влага. Те могат и трябва да се пръскат, особено с активен растеж, но трябва да се поливат внимателно, в противен случай слабо коренище няма да може да усвои такъв обем и ще започне да гние.

– По време на цъфтежа се препоръчва да се полива гузманията директно в изхода. Този механизъм е замислен от самата природа. Но ако къщата е по -студена от + 20C, не бива да правите това. Ако е по -високо, винаги трябва да има вода в изхода. Няма нужда да чакате, докато изсъхне. Добавяйте го постепенно и напълно го променяйте веднъж месечно..

– За хранене се използват универсални комплексни торове. Те могат да се прилагат на всеки 3-4 седмици. По време на периода на цъфтеж – на всеки 10-14 дни. Важно е сместа да се разрежда внимателно, за да не изгори цветето. Слаб разтвор може също да се излее в изхода.

Грижа за гузмания Грижа за гузмания Грижа за гузмания

Трансплантация и размножаване на гузмания

Ако гузманията е закупена веднага в саксия, можете да я оставите там. Ако е в транспортен контейнер, тогава е необходима трансплантация след няколко седмици. Ще трябва да помислите за размножаване по -близо до цъфтежа. Ако растението не цъфти, то се пресажда на всеки няколко години през топлия сезон. Други причини за пресаждането са свръхрастеж на цветята или подкисляване на почвата.

Цветето се възпроизвежда чрез базални процеси, които в ежедневието са наричани деца. Те постепенно се появяват заедно с цветята, но започват да растат активно, когато майчиното растение умре. Подобен жизнен цикъл за цялото семейство. Основното нещо е да не се отделят преждевременно младите издънки. Изрежете ги, когато са здрави и достигнат поне 10 см. Това обикновено се случва след около 3-4 месеца, в зависимост от условията. Издънките вече имат малки корени. Те могат веднага да бъдат засадени в саксии с нормална почва..

У дома Гузмания практически не се отглежда от семена. Това е дълго и трудно. Първо трябва да купите или съберете семена, да ги третирате с разтвор на манган и да ги оставите да почиват. След това те се разстилат върху пясъчно-торфената смес и се покриват с филм за няколко седмици при висока температура. Месец след изкачването на първите издънки те могат постепенно да бъдат трансплантирани..

Гузмания - трансплантация и размножаване Гузмания - трансплантация и размножаване

Борба с вредители и болести

Основните проблеми с гузмания възникват от излишната влага или прекомерната влага. Това е основната причина за появата на гъбични заболявания, които е почти невъзможно да се излекуват, освен чрез премахване на увредените участъци. Това може да доведе до смъртта на такова малко декоративно цвете. Ето защо е важно да се спазва режимът на поливане и да се следят условията..

От паразитите, паякообразни акари, люспести насекоми и брашнести червеи могат да се заселят на гузмания. За да се отървете от тях, трябва да третирате растението с инсектициди и да повторите процедурата в рамките на една седмица, за да затвърдите резултата..

Гузмания - контрол на вредителите и болестите Гузмания - контрол на вредителите и болестите

Гузмания – снимки

Разгледайте нашата селекция от снимки за свежи идеи и вдъхновение! Събрахме интересни решения с guzmania, за да можете да разберете как изглежда и къде изглежда по -добре!

Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки Гузмания - снимки

Thanks! You've already liked this