Градински пътеки „направи си сам“: 50 идеи за снимки

Градински пътеки „направи си сам“: 50 идеи за снимки

Градинските пътеки решават няколко проблема наведнъж – улесняват ходенето и транспортирането на механизирано оборудване, разделят пространството на зони и го украсяват. В повечето случаи можете да ги полагате сами, просто трябва да изберете необходимия материал. Предлагаме ви да се запознаете с основните начини за създаване на облагородени пътеки за частен двор!

1. Бетонни плочи

Здравият, издръжлив бетон е чудесен ресурс за градински пътеки. Бетонната версия е лесна за почистване, икономична е, устойчива на температурни крайности и издръжлива. В завършен вид плочите изглеждат доста добре, освен това могат да бъдат направени в почти всеки размер и конфигурация. Също така е възможно да се промени нюансът на покритието чрез добавяне на необходимото количество багрила. Не е трудно сами да изградите такива пътеки..

Първо маркирайте границите и изкопайте леглото с дълбочина 10 см. Покрийте го с 5 см слой пясък, утъпкайте и го залейте с вода. След това монтирайте дървените рамки в леглото на разстояние между тях 7 см. Ширината на рамките трябва да е в пряка пропорция с ширината на самата пътека. Напълнете рамките с бетон..

След 3 дни бетонните плочи ще се втвърдят. Сега въпросът остава малък – засадете трева между равнините или запълнете празнините с камъчета.

Повърхностите изглеждат красиви и подходящи на площи, декорирани в модерен, скандинавски стил. Строг и донякъде студен образ се комбинира със стъкло, пластмаса, камък, метал.

Градински пътеки „направи си сам“ - Бетонни плочи Градински пътеки „направи си сам“ - Бетонни плочи Градински пътеки „направи си сам“ - Бетонни плочи Градински пътеки „направи си сам“ - Бетонни плочи

2. Табла

Дървото е идеално за озеленяване под всякаква форма. Дървото е топъл естествен материал, който не прегрява в горещо време и затова е приятно да се ходи по него дори без обувки. Така че, ако сте фен на естествените суровини, не се колебайте да използвате дърво, за да създадете градинска пътека..

В процеса на проектиране си струва да обърнете специално внимание на релефа. Напоителните петна, дълбоките депресии, където може да се натрупа течност, не са най -добрите за дървения материал. От технологична гледна точка те трябва да бъдат поставени над линията на земята, за да се поддържат сухи и чисти. Направете един вид възглавница, като поставите рамката в изкопа, върху която впоследствие фиксирате дъските с винтове.

За да може крайбрежната алея да се впише хармонично в цялостния пейзаж, нейните размери трябва да са пропорционални на местоположението. Например, малка площ в градината не изисква широки линии, ограничете се до 50 см за един човек. Централните проходи, от друга страна, трябва да бъдат оборудвани с просторни маршрути с размери метър или повече..

Градински пътеки „Направи си сам“ - Табла Градински пътеки „Направи си сам“ - Табла Градински пътеки „Направи си сам“ - Табла

3. Дървени чокове

Градинските пътеки, изработени от дърво, също изглеждат нетривиално. Екологично чистите продукти имат естествен вид, ниска цена, не образуват локви, ремонтират се и с течение на времето неизползваемите трупи могат да бъдат натрошени и включени в компост. Но най -значимият плюс е, че можете бързо и лесно да изградите уникална пътека със собствените си ръце..

Първо маркирайте маршрута и го маркирайте с колове и въжета, опънати между тях. Изкопайте ров, който трябва да бъде 70-80 мм по-висок от височината на пънове. Поставете пластмасова обвивка на дъното. След това добавете чакъл или натрошен камък до половината от общата височина и го уплътнете добре. Напълнете останалото пространство с пясък и го изсипете, за да запечатате..

След това се излагат самите разфасовки. Поставете трупите както искате, големи и малки пънове могат да се редуват, поставяйте ги близо или далеч един от друг. Най -важното на този етап е да ги осигурите с високо качество и да ги изравните със сградно ниво..

Накрая запълнете пространството между дисковете с почва със семена от трева, пясък или чакъл. Третирайте самите дървени части с антисептик, покрийте с боя или ленено масло.

Градински пътеки „Направи си сам“ - Дървени чокове Градински пътеки „Направи си сам“ - Дървени чокове Градински пътеки „Направи си сам“ - Дървени чокове Градински пътеки „Направи си сам“ - Дървени чокове

4. Къдрави форми

Използването на къдрави форми е прост и евтин начин за подреждане на градинска пътека. За пълен цикъл на независимо изграждане е достатъчно само едно устройство. Естествено, плочите не са толкова здрави, колкото фабричните продукти, направени с технология за виброразпръскване, но за пейзажни пътеки с ниското им натоварване това е най -добрият вариант..

Рамката може да бъде закупена в специализиран магазин, в интернет ресурс или можете да я направите сами от пяна или ПДЧ. Бетонният разтвор трябва да бъде сравнително често срещан. Поставете рамката на земята, напълнете я с бетон, намажете с мистрия и изчакайте 10-15 минути, докато течността се втвърди. Извадете матрицата с нежни вибрации. Повторете цикъла върху цялата предвидена зона. Накрая покрийте блоковете с пясък, поръсете с вода и метете с твърда четка.

Градински пътеки „направи си сам“ - Къдрави форми Градински пътеки „направи си сам“ - Къдрави форми Градински пътеки „направи си сам“ - Къдрави форми

5. Естествен камък

За много дизайнери този материал изглежда е един от най -добрите по отношение на практическите и естетическите си характеристики. В действителност в неговото обкръжение храстите, дърветата, цветята и тревните площи изглеждат много естествено. За потребителите целесъобразността на използването на този продукт може да бъде под въпрос, освен поради значителните цени и трудностите при обработката..

Камъкът е красив по своята естественост, затова е по -добре да го оставите в първоначалния му вид, в противен случай рискувате да получите изкуствен незабележим резултат вместо благороден образ. Особено популярни са продуктите от базалт, гранит, мрамор и варовикови плочи..

Има два основни метода на зидария – със или без добавяне на цимент. Във всеки случай си струва да вземете решение, преди да започнете работа. Когато монтирате финишното покритие, уверете се, че платното е на няколко сантиметра над нивото на земята. Важно е да се обърне внимание на това, така че течността да не се натрупва върху готовата писта..

Градински пътеки „Направи си сам“ - Естествен камък Градински пътеки „Направи си сам“ - Естествен камък Градински пътеки „Направи си сам“ - Естествен камък Градински пътеки „Направи си сам“ - Естествен камък

6. Клинкерни павета

Калдъръмените тротоари са устойчиви на атмосферни условия, механични натоварвания и износване. Атрактивен външен вид и приятна цветова палитра заедно с ниски цени правят този материал доста конкурентен на строителния пазар. Продуктите са лесни за инсталиране и използване, не се разрушават от киселини, соли и масла, а сянката остава същата в продължение на много години.

Сред основните групи нюанси могат да се разграничат следните: тухлени, жълти, тъмни и светли – изберете желания цвят, който да съответства на останалите сгради. Структурата на продукта също е важен фактор. Отидете на гладка, груба или декоративна с блестящи детайли. Но бъдете внимателни, дори текстурата трябва да се припокрива с фасадата..

Можете да изградите градинска пътека от павета без помощта на специалисти. Отстранете горния слой почва 30-50 см. Пясъчна основа е достатъчна за пешеходни пътеки. Покрива се с 10-20 см, напълва се с вода и се уплътнява. След това направете малка вдлъбнатина и поставете бордюра 2-4 мм под паветата. Изберете метода на монтаж и продължете със самия процес на полагане, оставяйки малки празнини от 3-5 мм. Накрая запълнете празнините с пясък, разпръснете го с четка, утъпкайте с вибрираща плоча и измийте самолета с вода.

Градински пътеки „направи си сам“ - павета от клинкер Градински пътеки „направи си сам“ - павета от клинкер Градински пътеки „направи си сам“ - павета от клинкер Градински пътеки „направи си сам“ - павета от клинкер

7. Запълнен път

Професионалистите по озеленяване отдавна използват камъчета, чакъл и развалини в работата си. Парцелите в компанията на тези камъни изглеждат красиви и спокойни. В същото време пътеките спокойно реагират на възможни натоварвания под формата на каруци и ходене. Не забравяйте да обърнете внимание на масовите вариации, ако домът ви е декориран в селски или средиземноморски стил. Селската градина органично ще допълни пътеките от отломките от скали, положени в непрекъснато платно, без прекомерен блясък. Във втория случай можете да бъдете малко изискани и да изложите мозаечен камъчен модел. Освен това алпийска пързалка, красиви цветни лехи или малко водно тяло вървят добре с този елемент на дизайна..

Ако желаете, можете да изградите градинска пътека с камъчета със собствените си ръце. Определете контурите с въже, като имате предвид, че ширината им трябва да бъде най-малко 50 см. Отстранете слой почва 15-20 см, напълнете пясък и след това чакъл. Напълнете рова с две трети. Поставете рамка около ръбовете и запълнете останалото пространство с цимент, като контролирате хоризонталната ориентация с нивото. Поставете камъчетата във влажен разтвор. За да поставите камъни без украса, поставете ги вертикално или хоризонтално близо един до друг, като ги притиснете в цимента. Ако искате да организирате път с модел, създайте скица и започнете да я очертавате от центъра. За да получите плоска равнина, използвайте дъска и чук, докосвайки всяка област, проверете резултата с ниво. След като покриете работата с пластмаса, я оставете за един ден и след това запълнете пътеката с течен цимент и отстранете излишъка с четка. Можете да използвате песента по предназначение след 15 дни.

Градински пътеки „Направи си сам“ - Пътна маса Градински пътеки „Направи си сам“ - Пътна маса Градински пътеки „Направи си сам“ - Пътна маса

8. Градински настилки

Градинските настилки са сравнително ново покритие за озеленяване. По правило това е солидна или модулна платформа, изработена от дърво или WPC. Той вече се е утвърдил като естетичен, удобен и безопасен ресурс. Когато избирате подови настилки от естествено дърво, дайте предпочитание на дъбовите видове, тъй като те са по -малко податливи на гниене и износване, например иглолистни дървета..

Лаконичната конфигурация е може би основното предимство на материала. Ако имате здрава основа с дренаж, можете да подредите платното директно върху земята. Но ако повърхността има извивки и планирате да подобрите голямо пространство, има смисъл да подготвите основа като пясъчна или пясъчно -чакълена възглавница..

Градински пътеки „Направи си сам“ - Градински настилки Градински пътеки „Направи си сам“ - Градински настилки Градински пътеки „Направи си сам“ - Градински настилки

Майсторски клас: Направи си сам градинска пътека

Thanks! You've already liked this