Дървесни божури (60 снимки): видове и грижи

Дървесни божури (60 снимки): видове и грижи

Буйните храсти на дървесни божури са невероятно красиви и ароматни. Освен това те не са взискателни в грижите, не са податливи на чести заболявания и се отличават с дълги години живот. Ето защо много градинари мечтаят да придобият това красиво цвете на своя сайт..

Описание и видове

Дървесният божур е един от видовете растителност в семейство Божури. Много ботаници са съгласни, че той има предвид цяла група храсти. Както и да е, общите характеристики на този красив представител на флората не са спорни..

И така, дървесните божури са храст, който достига височина 150-200 см със светлокафяви стъбла и големи цветя в червено, бяло, жълто или розово. Венчелистчетата са големи и гофрирани, а на техния фон се открояват големи тичинки. Съцветията могат да бъдат двойни или полу-двойни по текстура. Цъфтежът продължава две седмици, но ако времето не е твърде горещо, периодът може да бъде по -дълъг. След края на цъфтежа храстът остава толкова красив и запазва своите декоративни свойства поради красивата форма на листата..

Дървесният божур не изисква сложни грижи и е доста устойчив на различни заболявания.

Днес официално има повече от петстотин сорта на тези божури. Повечето от тях са отгледани в Китай. Огромен брой видове, като правило, са разделени на няколко основни групи:

– Хибриди, получени чрез кръстосване на Delaway и жълти божури;

– Китайско-европейската група има големи съцветия с хавлиена текстура;

-Японският тип може да има както недвойни, така и полу-двойни малки, светли цветя;

– Ито -хибрид – сорт, който произхожда от тревист и дървесен божур, от първия родител е получил подобна зеленина, а от втория – стъбло, увиснало към зимата.

Дървесни божури - описание и видове Дървесни божури - описание и видове Дървесни божури - описание и видове Дървесни божури - описание и видове Дървесни божури - описание и видове

Засаждане на дървесен божур

Засаждането на божури е най -добре през есента. Той започва от втората половина на август и продължава до последните дни на септември. Преди да започнете директно засаждане, трябва да намерите място, където ще растат красиви цветя. Дървесните божури много обичат слънцето и затова не понасят квартали с високи и големи сгради и растения, които могат да ограничат достъпа на цветята до лъчите.

Най -добрият вариант на почвата е глинеста почва. Ако вашият сайт има пясъчна почва, тогава я обогатете с тревна почва, торф, глина и естествен тор. Добавете хумус и пясък към глинестата почва. Не пренебрегвайте тези условия, защото те могат да осигурят на вашите божури дълго съществуване. Така че растението може да радва собствениците всяка година в продължение на 100 години.!

Ако подземните води са твърде дълбоки, тогава е необходимо да се изкопае конична депресия с диаметър 60-80 см, и да се постави пясък или камъчета на дъното със слой от 25-35 см. Почва и в нея да се засади дървесен божур . Поливайте почвата обилно за добро фиксиране и покълване на коренището. Когато течността се абсорбира напълно, попълнете вдлъбнатината, като същевременно оставяте шията над повърхността. Когато засаждате няколко единици от това растение, ги пуснете на разстояние 1, или за предпочитане 2 м.

Дървесни божури - Засаждане

Подхранване и поливане

През първите две години от съществуването си дървесният божур не се нуждае от постоянни и специални грижи. Освен това можете да въведете горната превръзка под формата на 300 г костно брашно. В началото на пролетта, когато растението започне да пониква първите издънки, както и по време на набъбването на пъпките, добавете 100-150 g нитрофосфат.

Ако е възможно, поливайте растението с пепел, разредена във вода. Най -добре е да правите това веднъж или два пъти седмично. След като божурът завърши периода на цъфтеж, добавете към земята суперфосфат. Около октомври, когато листата вече са отпаднали, покрийте почвата около храста с торф.

Добавете всеки вид тор след поливане, в противен случай корените могат да бъдат изгорени. Също така, бъдете много внимателни с азотните добавки. Ако прекалите, тогава може да се образува сиво гниене, което е много опасно за храста, така че в повечето случаи си струва напълно да се въздържате от тях..

Поливайте дървесния божур щедро, но не често. Веднъж на всеки няколко седмици е достатъчно. Обем – 6 до 9 литра вода наведнъж. Ако времето е горещо и сухо, тогава необходимостта от течност се увеличава, плюс всичко, след процедурата е полезно да се мулчира повърхността около храста.

Дървесни божури - Подхранване и поливане Дървесни божури - Подхранване и поливане

Подрязване на божур

Този вид божур трябва да се подрязва всяка пролет. Остарелите, изсушени, счупени клони се отделят от растението. Препоръчително е също да се реже храста след периода на цъфтеж. Необходимо е да се отървете от главите със семена и да подрежете малко клоните.

Китайските експерти настояват за “обща прическа” на божури на всеки 2 десетилетия. Процесът се състои в отрязване на всеки издънка, докато достигне повърхността на земята. Този подход гарантира висококачествено подмладяване и развитие на нови бъбреци..

Компетентното провеждане на процедурата за подстригване гарантира добро качество и голям брой бъдещи цветя.

Дървесни божури - резитба Дървесни божури - резитба

Трансплантация на дървесен божур

Този божур се премества на ново място на пребиваване не лесно и често дори болезнено. По правило след пресаждането храстът не може да оживее със същата сила в продължение на няколко години. Следователно, тя трябва да се произвежда само в случай на спешност и с изключително внимание..

Опитайте се да не нараните коренището на храста. Когато изкопавате растението, оставете корена непокътнат и дори с добър слой почва, която след това трябва да се измие с струя вода. Внимателно проучете кореновата система, отстранете нездравословните участъци, подстрижете твърде продълговато и поръсете разфасовките с 1% разтвор на калиев перманганат, накрая поръсете подземната част на растението с натрошени въглища.

За да размножите храста, разделете го на участъци в областта на кореновата шийка. Ако сте направили това с режещи инструменти, не забравяйте да обработите подрязаните равнини. Всеки от божурите трябва да има развит корен и няколко пъпки, а преди засаждането поставете растението в глинен разтвор за 30 минути.

Трансплантация на дървесен божур

Възпроизвеждане

Както вече беше отбелязано, възпроизвеждането от семена е сложен и неефективен процес и те просто говориха за разделяне. Добавяме, че този метод е приложим за възрастни растения, които са на 5 или повече години. Необходимо е да се подготви храст за разделяне след две години. През първата година божурът трябва да се сгуши няколко пъти с 8-10 см. През втората година повторете процедурата, но повдигнете земята с 20 см. В резултат на това храстът придобива млади издънки, които започват активно да се развиват коренът вече с настъпването на есента. През пролетта, когато снегът се стопи и земята се затопли малко, вече можете да започнете да се разделяте.

Дървесният божур се размножава и чрез резници. Последният трябва да има удължена структура. Нарежете ги в края на юни, като отделите пъпката заедно с дървесната част на летораста. Отрежете половината от листата и ги фиксирайте на дълбочина 1-2 см в контейнери, пълни с торф и пясък. Покрийте контейнерите с торба или стъкло и подредете за редовно пръскане и поливане. Още в началото на есента ги засадете в отделни саксии и ги дръжте на топло място, докато дойде пролетта. Когато младите храсти започнат да растат, те вече могат да бъдат засадени в открита почва..

Размножаването чрез наслояване продължава 2 години. За да направите това, в края на пролетта вземете силни издънки, направете малък разрез от долната страна, поставете колче, леко ги притиснете до нивото на земята и след това заровете издънката с 10 см пръст. по същия начин като основния храст. В началото на есента корените ще започнат да се развиват, тогава издънката може окончателно да се отдели от майчиния храст и да се засади на собствено място.

И накрая, най -надеждният метод е размножаването чрез присаждане. Самото присаждане трябва да се извърши върху коренището на тревистия сорт божур. През първата седмица на август подгответе резници с чифт дървесни божурчета и заточете долната им площ. Поставете дръжката в клиновидния жлеб в корена на тревистия божур. Увийте плътно фугата с фолио. Поставете присадените растения в контейнер с навлажнени дървени стърготини и ги оставете на сянка..

След 30 дни младият божур вече може да бъде трансплантиран в отделен контейнер, докато долната пъпка трябва да се задълбочи с 6-8 см. Поставете цветето на топло място и расте за една и половина до две години.

Дървесни божури - Размножаване Дървесни божури - Размножаване

Вредители и болести

Дървесните божури не са болезнени, но подобно на други растения, те са подложени на някои трудности. По правило болестите се случват на стари и трансплантирани божури..

Най -голямата неприятност е образуването на сиво гниене, защото дори може да доведе до смърт на цвете. Лезията се третира с разтвор на манган или меден сулфат. Моля, обърнете внимание, че изгнилите части трябва да се изхвърлят.

Друг проблем са кафявите петна по листата. Изрежете и изгорете такива листа, така че болестта да не се разпространи в други растения. Поръсете самия храст с бордоска течност според инструкциите за употреба.

Дървесни божури - вредители и болести Дървесни божури - вредители и болести

Подготовка за зимата

Дървовидният божур е силно устойчив на замръзване. През есента издънките трябва да се покриват единствено, за да се попречи на птиците да имат достъп до тях. В същото време, за географски ширини, характеризиращи се с тежки зими, се препоръчва да се отрежат листата с една трета и да се покрият растенията.

Моля, обърнете внимание, че студовете не са толкова опасни за храста, колкото периодите на размразяване, тъй като по това време божурът може да започне да се събужда, но последващите студове ще унищожат целия храст.

За да избегнете подобни проблеми, закрепете издънките заедно в средата на есента, след това покрийте почвата с торф и при първия наистина студен вятър покрийте дървесния божур с импровизирана хижа от листа, плътен слой от фина кора или торби , специални торби.

Дървесни божури - подготовка за зимата

Дървесни божури – снимка

Цветовете на дървесен божур се предлагат в широка гама от цветове. Ако сте на път да изберете сорт за собствената си градина, със сигурност ще бъдете вдъхновени от селекция от снимки с тези красиви растения в изобилно разнообразие от нюанси и форми..

Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка Дървесни божури - снимка

Thanks! You've already liked this