Кухня в стил таванско помещение: 40 идеи за дизайн и обновяване

Кухня в стил таванско помещение: 40 идеи за дизайн и обновяване

През последните години авангардното таванско помещение придоби огромна популярност сред жителите на мегаполиси. Комбинацията от простор и функционалност, присъщи на този стил, осигурява комфортен градски живот. В тази статия ще ви покажем как да добавите характеристиките на таванско помещение към обикновена кухня..

Основните характеристики на стила на таванско помещение

Първоначално тавански помещения (на английски „таванско помещение“) се наричаха тавански помещения над фабриката и фабрични цехове. Първите такива стаи са избрани от бедни художници, музиканти и писатели, които не могат да си позволят истински жилища. Но времената се промениха и сега, след половин век, тавански апартаменти в бивши индустриални сгради се купуват от най -богатите хора и тази посока на проектиране се счита за елитна и бохемска..

Предвид много необичайната история на появата си, стилът на таванското помещение е лесно да се разграничи от всичките му „конкуренти“. Достатъчно е да си представим обстановката на изоставена фабрика с нейните голи стени, греди, опорни колони, немаскирани тръби и проводници и обикновен бетонен под. Само вместо работни маси в този мрачен интериор трябва да се появят прости утилитарни предмети от човешкия живот: диван, маса, гардероб и няколко сюрреалистични картини.

В таванското помещение винаги има много метал; от декорацията преобладават тухли, бетон и състарено дърво. Бившите нежилищни помещения се характеризират с високи тавани, огромни прозорци, през които влиза много естествена светлина, и големи врати. Всичко това, по един или друг начин, се отразява в стила на таванското помещение, но основната му характеристика е максималното свободно пространство. Може би точно поради лесната откритост тази опция за дизайн е толкова популярна сред жителите на града, които са уморени от претъпкване..

Кухня в стил таванско помещение - снимка

Кухненски цветове в стил таванско помещение

Преди да декорирате кухнята, важно е да определите палитрата от нюанси, които ще се използват. За стила на таванското помещение най -често се избира ахроматична скала, осеяна с текстури на ръжда, червена тухла, дърво.

Бяла кухня

Чистият нюанс на снега ще придаде на вашата кухня свеж и подреден вид. Този цвят може да се използва за боядисване изцяло или частично на фасадите на слушалките, плотове, мебели в зоната за хранене..

По стените често има зидария (или имитация) на силикатни тухли, понякога с варосание точно върху нея. Таваните в таванските помещения почти винаги са бели, което ги прави визуално по -високи. В малките стаи има смисъл да се използва този цвят за декорация на пода..

Бяла кухня в стил таванско помещение - снимка Бяла кухня в стил таванско помещение - снимка

Сива кухня

Металът е най -естествената среда за индустриален интериор. Всички нюанси на сивото, от огледална полирана стомана до тъмно матиран графит, ще бъдат подходящи в таванското помещение. Поради неутралността на този цвят, той може да се смесва във всякаква пропорция и да се нанася върху всяка повърхност..

Сива кухня в стил таванско помещение - снимка

Черна кухня

Черният въглен, който трябва да се използва умерено в други интериори, се възприема органично и лесно в таванско помещение. Той е идеален за големи пространства, което ги прави завършени. Тъмните мебели, уреди, тонирано стъкло ще допълнят перфектно този донякъде брутален кухненски дизайн.

Кухня в стил черен таван - снимка

Цвят на дърво

Характерна особеност на интериорната декорация на таванското помещение са старите мебели от масивно дърво, същите греди на тавана, а понякога и дъската. Нелакираните кухненски фронтове, както и други елементи с характерен модел на дърво, ще превърнат студения индустриален интериор в уютен и домашен..

Дървена кухня в стил таванско помещение - снимка Дървена кухня в стил таванско помещение - снимка

Кафява кухня

Охраният кафяв цвят на изпечена глина е съществен атрибут на тухлени стени. В стари сгради, където всеки правоъгълник е бил оформен ръчно преди повече от сто години, зидарията умишлено се освобождава от мазилка, за да се види първоначалният й вид в целия му блясък..

Кафява кухня в стил таванско помещение - снимка

Кухненски материали и довършителни работи

През ХХ век, както и наистина сега, производствените мощности не бяха особено сложни. Набързо издигнати стени, икономични подове, немаркирани подове, някои мебели – всичко това е създадено не за красота или комфорт, а с единствената цел да осигури условия на труд. И въпреки че естествените материали, които по -рано бяха налични, сега се оценяват много по -високо – те винаги могат да бъдат заменени с някакви строителни новости..

Етаж

Класиката на стила на таванското помещение са бетонните подове, които бяха повсеместни в работилниците, и неутрален масивен паркет, лакиран или боядисан с емайл. Но има и други вариации..

Така че кухненският под може да бъде поставен с плочки или порцеланови каменни изделия под сив камък; поставете линолеум; подредете саморазливен под. Нежелателно е ламинатът да се използва в зоната за готвене, тъй като той не издържа на влагата и се деформира.

В малките тавански кухни подът е най -добре да се направи в светъл нюанс – бял, стоманен, с лъскава равномерна повърхност. Паркет, положен перпендикулярно на прозореца, визуално ще разтегне стаята.

Подов дизайн - кухня в стил таванско помещение

Стени

При споменаването на индустриалния дизайн първите се появяват напълно оголени стени от тухли (червени, бели, сиви, черни), натрошен камък или бетон. Те не трябва да са истински – имитацията е добре. Може да се направи с текстурирани керамични плочки, декоративни каменни фурнири, пластмасови панели или винилови тапети..

Иновативна идея за кухня в стил таванско помещение е боята от шисти. Впоследствие получавате черна матова стена, подобна на черна дъска. Лесно е да рисувате върху него с тебешир, да пишете бележки, рецепти, да правите списъци с продукти и менюта. Такава повърхност изглежда много стилна, освен това, тя бързо се почиства от миналото творчество с влажна гъба, а креда за канцеларски материали не оставя драскотини по боята.

Стенна декорация - кухня в стил таванско помещение Стенна декорация - кухня в стил таванско помещение

Таван

В кухнята в стил таванско помещение можете да забравите напълно да завършите тавана! Бетонните подови плочи се вписват идеално в цялостния дизайн. Ако височината на помещението позволява, те могат да бъдат допълнени с дървени греди, метална щайга, пожарогасителни и вентилационни тръби.

В малките кухни е по -добре да подравните тавана, да избелите или да опънете бял PVC филм.

Дизайн на таван - кухня в стил таванско помещение

Текстилни

В индустриалния интериор текстилът практически липсва. В краен случай прозорците се затварят през нощта със светли бели, кафяви или бежови завеси. Също така, понякога се използват вертикални щори (те ще повишат височината на кухнята), ролетни или римски щори.

Текстил - кухня в стил таванско помещение

Мебели и уреди за кухнята в стил таванско помещение

Тъй като свободното пространство играе основната роля в таванското помещение, мебелите трябва да бъдат възможно най -леки и почти невидими. В големите стаи няма да е трудно да подредите нещата, а изборът на текстури е по -широк, но когато подреждате малка кухня, ще трябва да спазвате някои правила, за да я разширите визуално.

Кухненски комплект

Кухненските гарнитури в индустриален стил обикновено се предлагат в два вида – прави и ъглови. Ако е необходимо, можете да поръчате индивидуален дизайн, като вземете предвид архитектурните особености на помещението (ниши, еркери, первази).

Фасадите могат да бъдат направени като грубо обработено дърво, покрито с емайл с неутрален цвят или ламиниран метален филм. Интересен завършек е каменният фурнир – скала с дебелина 1 мм върху гъвкава основа, която прилича на истинска скала.

За малка кухня е по -добре да изберете лек модел слушалки без дръжки и изпъкнали фрагменти, с височина до тавана.

Кухненски комплект в стил таванско помещение

Зона за вечеря

За трапезария в кухня в стил таванско помещение са подходящи прости и компактни мебели. Например столове от кристална тел, тънки A-образни метални крака, дървена, метална или стъклена маса със стойки за паралелепипеди.

В малка стая те могат да бъдат заменени с тясна преграда с бар и високи табуретки.

Трапезария - кухня в стил таванско помещение Трапезария - кухня в стил таванско помещение

Системи за съхранение

За разлика от повечето други стилове, просторното таванско помещение позволява отворени рафтове, рафтове или куки. Това е удобно по свой начин, защото веднага можете да видите къде се намира всичко..

Ако кухнята е малка, тогава е по -добре да скриете приборите и продуктите зад вратите на слушалките. За да съхранявате различни малки неща в него, си струва да осигурите чекмеджета, сгъваеми и сгъваеми конструкции, ъглови, въртящи се рафтове, решетки и магнити. Техниката може да бъде оставена на видно място, но е препоръчително да я вземете в същия стил..

Системи за съхранение - кухня в стил таванско помещение

Хладилник

Акцентът на кухненския интериор в стил таванско помещение може да бъде червен ретро хладилник със заоблени ъгли. Той ще действа като ярък акцент, изпъкващ на фона на ахроматичния. А за по -спокоен външен вид модерен модел със стоманена повърхност ще е подходящ..

Хладилник - кухня в стил таванско помещение

Декор и аксесоари

Стилът на таванското помещение не изисква специални декорации, но за да направите кухнята по -удобна, можете да окачите стенен часовник и няколко картини на съвременни художници (или нарисувани със собствената си ръка), да направите надписи върху повърхността на шисти, да подредите малки стайни растения, стилни ястия и интересни дъски за рязане на храна.

Свободен участък от стената е подходящ за необичаен стелаж под формата на огъната тръба. Добро допълнение могат да направят различни винтидж предмети – кръгъл будилник, керосинова лампа и т.н..

Декор за кухня в стил таванско помещение

Правилно осветление в кухнята

В стила на таванско помещение се използват прости видове осветление – както в дните, когато току -що се появи електричество. Висящи лампи в черни гнезда и без сенници (една по една или на групи); метални черни, червени или стоманени полилеи под формата на настолни лампи; точкови диодни лампи на малки скоби; прожектори и лампи на стативи – достатъчно широк избор, който да осигури необходимата яркост в кухнята на тъмно.

Осветление за кухня в стил таванско помещение

Кухни в стил таванско помещение – снимка

В селекцията по-долу сме събрали снимки на най-добрите дизайнерски решения за кухни в стил таванско помещение. Тези снимки ще ви помогнат да намерите интересни идеи за ремонт, да видите как изглеждат различните видове довършителни работи, да вземете решение за избора на мебели и други интериорни предмети..

Дизайн на малка кухня (Хрушчов) в стил таванско помещение

Дизайн на малка кухня (Хрушчов) в стил таванско помещение - снимка Дизайн на малка кухня (Хрушчов) в стил таванско помещение - снимка Дизайн на малка кухня (Хрушчов) в стил таванско помещение - снимка Дизайн на малка кухня (Хрушчов) в стил таванско помещение - снимка Дизайн на малка кухня (Хрушчов) в стил таванско помещение - снимка

Дизайн на кухня-хол в стил таванско помещение

Дизайн на кухня-хол в стил таванско помещение-снимка Дизайн на кухня-хол в стил таванско помещение-снимка Дизайн на кухня-хол в стил таванско помещение-снимка Дизайн на кухня-хол в стил таванско помещение-снимка Дизайн на кухня-хол в стил таванско помещение-снимка Дизайн на кухня-хол в стил таванско помещение-снимка

Дизайн на ъглов кухненски стил в таванско помещение

Дизайн на кухня в ъглов стил в таванско помещение - снимка Дизайн на кухня в ъглов стил в таванско помещение - снимка Дизайн на кухня в ъглов стил в таванско помещение - снимка Дизайн на кухня в ъглов стил в таванско помещение - снимка

Престилка за кухня в стил таванско помещение

Престилка за кухнята в стил таванско помещение - снимка Престилка за кухнята в стил таванско помещение - снимка Престилка за кухня в стил таванско помещение - снимка Престилка за кухня в стил таванско помещение - снимка

Видео: Кухня в стил таванско помещение – интериорни идеи

Thanks! You've already liked this