Кухненски дизайн 8 кв.м. (+55 снимка)

Кухненски дизайн 8 кв.м. (+55 снимка)

В повечето апартаменти кухнята е не само бек офис, където приготвяте и съхранявате храна, но и трапезария, където поставяте масата и прекарвате време със семейството си. Как правилно да разработим кухненски дизайн 8 кв.м. и в същото време да не загубите нито един сантиметър напразно? В тази статия ще разберем как най -добре да подредим мебели и уреди и каква атмосфера да създадем, за да е приятно да бъде там..

Избор на интериорен стил

Сред най-популярните стилове са модерен, класически, таванско помещение, минимализъм и хай-тек. Те могат да се видят както в чист вид, така и в комбинация помежду си. Някои са толкова сходни, че дори е трудно да се направи ясна граница между тях. Нека да видим какви са характеристиките на всеки стил и кой е най -подходящ за вашата малка кухня..

Кухня 8 кв.м. в модерен стил

Този стил обикновено въплъщава всички най -нови дизайнерски и технологични иновации. Понякога тази тенденция се нарича още „съвременна“ или „съвременна“. Той има много общо както с минимализма, така и с хай-тек, но съвременният е по-гъвкав в своите изисквания..

Например мебелите могат да имат нестандартна форма, а също така е разрешен декор. Модерният стил може да бъде толкова разнообразен, че с негова помощ можете лесно да подредите дори най -малката кухня..

От последните иновации в стила има тенденция към създаване на двойни елементи в дизайна. Например, избор на двуцветни кухненски комплекти или декориране на цялата кухня в два основни цвята. Обикновено дизайнерите комбинират или два контрастни цвята, или неутрални и ярки.

Друга интересна новост от миналия сезон са мебелите от модули със заоблени ръбове..

Кухненски дизайн 8 кв.м. в модерен стил Кухненски дизайн 8 кв.м. в модерен стил

Кухня 8 кв.м. в класически стил

Класиката винаги е богата на детайли. Но ако кухнята е малка, тогава е по -добре да обърнете внимание на по -светли и леки мебели. Големите, наситени цветни мебели ще изядат твърде много място. Особено ако фасадите му са украсени с дърворезба, мазилка или коване. Всичко това е по -добре да се остави за по -просторни стаи. Ако говорим за дизайна на малка 8-метрова кухня, тогава сдържаната класика ще изглежда много по-интересна тук..

Когато избирате техника, обърнете внимание на съответствието на нейния дизайн – днес много производители произвеждат модели със стилизиран класически дизайн.

Кухненски дизайн 8 кв.м. в класически стил

Кухня 8 кв.м. лофт стил

Такава кухня най -органично ще побере всички най -нови дизайнерски тенденции. Естествено дърво с небрежно покритие, гранитни панели, каменни подове, тухли по стените, алуминиеви детайли – това е абсолютно естествен дизайн в стил таванско помещение.

Селската обработка на фасади, която в момента е актуална, ще се впише идеално в интериора. Това е вид завършване, при което акцентът е върху естествената красота на повърхността на материала, например върху естествената текстура на дървото..

Не се страхувайте, че таванското помещение не е подходящо за кухня с площ от 8 кв. М. Това пространство е напълно достатъчно. Просто в този случай, както при класиката, трябва да изберете по-леки, средни мебели и да не бъдете ревностни с допълнителен дизайн.

Кухненски дизайн 8 кв.м. лофт стил Кухненски дизайн 8 кв.м. лофт стил

Кухня 8 кв.м. в стила на минимализма

Минималистичният дизайн спечели всички любители на чистотата и реда. Основни принципи на проектиране: прости, строги и чисти линии, минимум детайли, както и максимална функционалност на всеки елемент.

Обикновено този стил се прави в 1-2 или максимум 3 цвята. Сред най -популярните решения са бели интериори, черно -бели и бели с дървени елементи. Освен това към тази монохромна компания сега се присъединява богат нюанс на сивото..

Лаконичен дизайн, вградени уреди и дискретни, но функционални елементи визуално ще направят дори най-малката кухня по-просторна и безплатна..

Кухненски дизайн 8 кв.м. в стила на минимализма Кухненски дизайн 8 кв.м. в стила на минимализма

Кухня 8 кв.м. хай-тек

Тази опция е може би най -универсалното решение за кухненски дизайн 8 кв. М. Подобно на минимализма, хай-тек не допуска излишни подробности. Основните характеристики на стила: интелигентни технологии, модерни и удобни материали, както и добре планирано осветление. Благодарение на този подход, дори на малка площ, можете да поставите абсолютно всичко, от което се нуждаете..

Високотехнологичните кухненски мебели винаги са оборудвани със затварящи елементи, изходни елементи, трансформатори, тайни шкафове и други умни механизми, които ще помогнат да се използва всеки сантиметър от площта. За всяка малка кухня това несъмнено ще бъде голям плюс! Също така този стил насърчава използването на многофункционални уреди – можете да закупите фурна и микровълнова фурна, 2 в 1. Такова оборудване ще отнеме 2 пъти по -малко място.

Визуално хай -тек е малко като космически кораб – дизайнерите могат да окачат долната част на слушалките на стената и да подредят допълнително осветление в долната част. В резултат на това ще изглежда, че кухнята буквално се носи във въздуха..

Кухненски дизайн 8 кв.м. хай-тек Кухненски дизайн 8 кв.м. хай-тек

Цветова палитра за кухнята 8 кв. М.

Естествеността и устойчивостта на мебелните елементи остават най -популярните дизайнерски концепции. Особено актуални са нюансите на камъни, растения и дърво. Всички тези тонове са перфектно съчетани помежду си, а също така създават приятна и естествена атмосфера в стаята. Нека да видим кои нюанси са най -подходящи за интериорния дизайн на кухня с площ от 8 квадратни метра..

Сива кухня

Една от интересните новости на тази година може спокойно да се нарече сиво с цялото богатство на своите нюанси, от почти бяло до дълбоко тъмно. Сивото ще изглежда добре във всеки стил, било то класически, таванско помещение или всяка друга опция..

Основният нюанс – обърнете внимание на цвета на уредите, мебелната фасада и допълнителните аксесоари в кухнята. Всички тези подробности трябва успешно да се комбинират помежду си..

Сива кухня 8 кв.м. - Вътрешен дизайн

Бяла кухня

Това е най -логичното решение за малка кухня от 8 кв.м. Първо, бялото визуално разширява пространството. Второ, в такава стая осветлението е добре разпределено. Трето, бялата кухня осигурява усещане за абсолютна чистота..

Украсете стаята със свежи зелени цветя или направете вертикална стена от зеленина и пространството ще стане много уютно, въпреки привидно стерилния бял цвят..

Бяла кухня 8 кв.м. - Вътрешен дизайн Бяла кухня 8 кв.м. - Вътрешен дизайн

Комбинация от бял и дървен цвят

Какъвто и нюанс на дървото да изберете, тъмен, светъл или дори жълт, в комбинация с бяло ще изглежда много текстуриран. Ако не искате да използвате облицовки от естествена дървесина, можете да изберете всеки друг материал от дървесен модел..

Кухня 8 кв.м. - комбинация от бял и дървен цвят

Цветни фасади

Най -често те се използват в модерния стил, както и в еклектиката. Основният неутрален цвят на дизайна може успешно да се играе с ярък елемент. В същото време напълно оцветените кухненски фасади постепенно се превръщат в минало..

Кухня 8 кв.м. - цветни фасади

Черна кухня

Това е избор за най -смелите, но черен кухненски комплект наистина ще се превърне в оригинално решение за малка стая. Най -често се инсталира черна кухня в комбинация с някакъв бял дизайн..

В допълнение, комбинацията от черно и сиво ще изглежда интересно. В този дизайн вашата кухня ще придобие приятен, интимен ефект..

Черна кухня 8 кв.м. - Вътрешен дизайн Черна кухня 8 кв.м. - Вътрешен дизайн

Завършване на кухня 8 кв.м..

Най -популярната тенденция на годината е декорирането на подове, стени и тавани с естествено дърво. Важно е дървеното покритие да е матово. Най -често използваните са дъб, бор или ясен. Това са доста достъпни видове дървесина, които в същото време имат красив модел и ще придадат на кухнята специално усещане за комфорт. В допълнение към дърво, можете да използвате други материали, които имат интересна, както и подчертана текстура..

Етаж

На първо място, разбира се, е дървената дъска. В допълнение, камък, каменни плочки, бетон или декоративни панели за бетон ще изглеждат интересни. Също така класическата керамика и мрамор не се отказват от позициите си..

Ако искате по -оригинален вариант, поставете пода в кухнята с мозайки. За да направите това, можете да използвате не само плочки, но и всякакви нестандартни материали – мед, дърво и други..

Кухня 8 кв.м. - дизайн на пода Кухня 8 кв.м. - дизайн на пода

Стени

Съвременната декорация на стени се стреми към сдържаност. Корнизи, преходи от един материал в друг и други сложни опции губят популярност. Вместо това дизайнерите предлагат да се направи една или повече стени, контрастиращи с основния неутрален фон..

Интересно решение за кухня от 8 кв.м. ще декорира пода и работна престилка със същия материал – например дървена дъска или плочки, подобни на дърво.

Можете също така да използвате шарени плочки за декориране на стени и подове. Може да се прилага без да се спазват моделите. Най -подходящият модел на плочките тази година е геометричният печат. Освен това сред новите продукти си струва да се подчертаят плочки с обемна шарка и плочки под формата на шестоъгълник..

Кухня 8 кв.м. - декорация на стени Кухня 8 кв.м. - декорация на стени

Таван

Дизайнът на тавана зависи от цялостния дизайн на стаята. Класиката се характеризира с лек и гладък таван. Минимализмът или хай-тек, с присъщото им комплексно осветление, може да изискват различни нива. Трябва да се има предвид, че твърде сложната таванна конструкция в 8-метрова кухня визуално ще намали и без това малка стая..

Що се отнася до довършването на дърво, тук можете да прикрепите както малки дървени елементи (греди) към тавана, така и напълно да го покриете с дъска или материал с дървен модел.

Кухня 8 кв.м. - дизайн на тавана Кухня 8 кв.м. - дизайн на тавана

Декор и текстил

В малка кухня с площ от 8 кв.м. по -добре е да се направи с умерено количество текстил и декор, тъй като те забележимо “изяждат” пространството. Вместо това е по -добре да изберете красиви кранове и други необходими елементи, които ще украсят интериора, както и декор..

Сред модните новости за кухнята отворените рафтове набират все по -голяма популярност. Но си струва да се има предвид, че в малка стая те могат да създадат ефект на малка бъркотия, така че трябва да бъдете внимателни с тях. Ако наистина искате да следвате тенденцията, тогава можете да направите няколко рафта и да ги използвате за поставяне на ястия или храна..

По отношение на текстила, обърнете внимание на избора на кокетни, ненатрапчиви завеси. За кухнята 8 кв.м. твърде ярки и обемни опции няма да работят. Желателно е те да са добре фиксирани на място. Това могат да бъдат римски или японски завеси. Материалът зависи от вашите предпочитания – можете да изберете естествен текстил или модерен с водоотблъскващ ефект.

Кухня 8 кв.м. - декор и текстил

Как правилно да подредите кухненските мебели

За да подредите правилно мебелите в кухнята, първо трябва да надградите архитектурата на стаята. Освен това трябва да помислите как можете да се движите удобно в стаята. Как обикновено готвите? Да речем, че първо изваждате храната от хладилника, измивате я, нарязвате върху работната повърхност и след това я слагате на котлона. В този случай се опитайте да подредите мебелите в този ред.!

Техниката също трябва да бъде поставена рационално. Например, много по -удобно е да поставите фурната на нивото на тялото, а не на дъното. След това можете лесно да го разгледате и да проверите готовността на ястието. Ако искате да инсталирате съдомиялна машина, трябва да ви е удобно да поставяте съдове в нея. Ако сте с дясна ръка, тогава поставянето от дясната страна на мивката ще бъде по-удобно за вас..

Не губете място в ъглите на кухнята или близо до прозореца. За да използвате ефективно цялата площ, инсталирайте чекмеджета, скрити рафтове, трансформатори и разтегателни работни повърхности. Дори в малка 8-метрова кухня логичното подреждане на работните и складовите зони значително ще ускори готвенето..

Що се отнася до зоната за хранене, тук е трудно да се намери универсална опция. Струва си да се изхожда от индивидуалните нужди – ако имате нужда от маса, обърнете внимание на кръгли или овални опции. Те заемат по -малко място и са по -безопасни. Това е особено важно, ако в къщата има деца..

Ако масата не е важна за вас, помислете за малък плот близо до бюрото или до прозореца. Бар плот в интериора на кухнята 8 кв.м. Това е най -практичният вариант. Ако има маса на толкова малка площ, няма да е много удобно да се движите из стаята..

Кухненски дизайн 8 кв.м. - как правилно да подредите кухненските мебели Кухненски дизайн 8 кв.м. - как правилно да подредите кухненските мебели

Кухненски дизайн 8 кв.м. с хладилник

Често се опитват да поставят хладилника в ъгъла на кухнята или близо до прозореца, така че да не пречи. Всъщност съвременните технологии и богат избор от мебели ни позволяват да бъдем по -гъвкави по този въпрос..

Първо можете да изберете вградения модел. Това ще създаде по -хомогенна атмосфера в стаята – хладилникът изобщо няма да се вижда, където и да се намира. Между другото, можете да разделите фризера на хладилника и да ги поставите на различни места..

Ако предпочитате обикновен хладилник, тогава просто вземете предвид размерите му, когато избирате мебели. Тя не трябва да стърчи или да се откроява забележимо в сравнение с кухненския комплект.

Интересен вариант може да бъде и изборът на стилизиран хладилник. В този случай тя може да се превърне в централната част на вашата кухня и да създаде настроение за целия интериор..

Кухненски дизайн 8 кв.м. с хладилник Кухненски дизайн 8 кв.м. с хладилник

Правилно осветление в кухнята

За кухня от 8 кв.м. прожекторите са оптимални. Той е зададен за всяка работна зона. Обикновено това е мивка, котлони и работни и трапезни маси. За да не осветявате цялата кухня, а да включвате светлината само когато е необходимо, осигурете отделни превключватели за всяка точка..

Имайте предвид, че не е необходимо да поставяте осветлението само на тавана. Например, за да осветите допълнително бюрото си, можете да инсталирате осветлението на основата на горните шкафове или директно на стената. Неоновите панделки са идеални за това..

Осветление в кухнята 8 кв.м.

Кухненски дизайн 8 кв.м. – Снимка

В тази галерия сме събрали за вас най -подходящите и красиви идеи за дизайна на кухни 8 кв. М. Всички решения на снимката са доста лесни за изпълнение, така че вероятно лесно можете да ги приложите във вашия апартамент или частна къща. Приятно гледане!

Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 8 кв.м. - Снимка

Видео: Кухня 8 кв.м. – Интериорни идеи

Thanks! You've already liked this