Комбинацията от цветове в интериора на кухнята: 75 идеи

Комбинацията от цветове в интериора на кухнята: 75 идеи

Всяка домакиня мечтае за уютна и стилна кухня, така че да е приятно да готвите там, да се съберете с цялото семейство на обща маса или просто да организирате топли приятелски събирания. Първата стъпка към изпълнение на това желание е изборът на нюанси, с които повърхностите и предметите ще бъдат „декорирани“. Добре съставената палитра ще се превърне в постоянен източник на положителни емоции и ще помогне да се създаде радостна атмосфера в сърцето на къщата..

Психология на цвета

Влиянието на цветовете върху подсъзнанието на човека е присъщо на самата природа. Получавайки до 80% от информацията за света около тях чрез зрение, хората са се научили незабавно да разпознават чертите на нещата не само по техния размер и форма, но и по цвят. И въпреки че в съвременния свят няма нужда да се търсят годни за консумация плодове или да се прави разлика между листата на пълзящ звяр, реакциите към цветовите комбинации до голяма степен са останали на нивото на инстинктите..

В допълнение към генетичното наследство, харесванията и антипатията към определени тонове се формират индивидуално, в зависимост от личния опит. За всеки човек определени цветове са свързани с някакъв вид спомени и могат да предизвикат различни емоции. Ето защо е толкова важно сами да изберете дизайна на кухнята или поне да посочите собствените си предпочитания, когато обсъждате проект с дизайнер..

Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Психология на цвета Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Психология на цвета

Как да изберем нюанси за кухнята?

За да изглежда завършеният интериор хармоничен и обмислен, той трябва да бъде визуализиран преди началото на ремонта. Най -добре е да надградите цвета на слушалките и да изберете допълнително декорацията на стените, тавана и пода, като фон за най -обемната част от композицията. Доста важна роля играят и мебелите в трапезарията, големи уреди (фурна, хладилник, микровълнова печка), повърхността на плотове, всякакви метални елементи, текстил.

Не забравяйте да обърнете внимание на съвместимостта на текстурите. И така, гланцът е идеален в тандем с потъмнено стъкло и хромирана стомана, благородството на дървото ще красиво ще отблъсне суровия камък, а варовикът ще изглежда много сладък до малки цветя от сити и емайл в пастелни цветове.

Цветен кръг

В продължение на няколко века художници и дизайнери по целия свят използват така нареченото цветно колело – многоцветен кръг, разделен на 12 сегмента. Три основни цвята – червен, син и жълт – са разположени върху него в противоположни точки, образувайки равнобедрен триъгълник. Междинно място заемат нюанси, получени в резултат на смесване на съседни бои в равни пропорции.

Равни по яркост и наситеност, всичките 12 цвята са добре комбинирани помежду си. Ако изберете нюанси, разположени един срещу друг, получавате допълващ контраст. Съседните сегменти се наричат ​​аналогови – такива плавни преходи обикновено се срещат в природата. Можете също така да “нарисувате” триъгълници, квадрати и правоъгълници върху цветното колело – ъглите на фигурите ще демонстрират най -балансираните комбинации.

Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Цветно колело Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Цветно колело Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Цветно колело

Палитра от снимката

Създавайки кухненски дизайн “от нулата”, можете да използвате друг доста необичаен метод за съвпадение на цветовете – от снимка или картина. Това може да бъде пейзаж, натюрморт, цветя или друго красиво изображение. Специална програма или онлайн услуга – генератор на цветова палитра ще ви помогне незабавно да анализирате нюансите в техния процент..

Тази техника ще работи и когато трябва да намерите подходяща рамка за вече съществуващите фрагменти от кухнята. Никой не забранява да правите снимки, например, на слушалки и след точно определяне на цветовия им код, разгледайте допълващи се, контрастни, триадни опции за най -добър дизайн на престилка или стени.

Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Палитра от картината Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Палитра от картината

Неутрални комбинации

Основната характеристика на ахроматичните цветове е тяхната гъвкавост. Черно, бяло или сиво може да се използва като фон и акценти без ограничения. С тяхна помощ е лесно да играете с полутонове, да регулирате яркостта и контраста в интериора, да изсветлявате или потъмнявате отделни фрагменти.

Черно -белият кухненски дизайн почти винаги изглежда модерен и обмислен. Благодарение на изобилието от различни материали, текстури, шарки, декор, той може да бъде адаптиран към всеки стил, било то елегантна класика, сдържан минимализъм, спокойна прованс, чист хай-тек или груб таван.

Неутралната цветова палитра включва също бежово, кремаво и повечето нюанси на кафяво. Благородният цвят на дървото в кухнята се възприема много естествено, независимо от околната текстура.

Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Неутрални комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Неутрални комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Неутрални комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Неутрални комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Неутрални комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Неутрални комбинации

Топли комбинации

Цветовата температура на определен нюанс може да се определи интуитивно, без да се позовава на таблиците. Ярките слънчеви цветове попадат в категорията „топли“: светло зелено, жълто, оранжево, алено, червеникавокафяво. Но всички те трябва да са чисти, без примеси. Засенчени или избелени до пастел, тези цветове стават скучни, студени.

Топлата палитра е идеална за кухня, защото много хора свързват тази стая с дом, елемента на огъня. Апетитните плодови и плодови тонове – портокал, лимон, банан, манго, киви, ягоди, сочни листа от маруля, узрели домати – ще изглеждат най -добре тук. Бял, светлозелен или пясъчен фон ще създаде атмосфера на лекота, а сивият или кафявият ще помогне леко да заглуши лятната яркост..

Украсявайки кухнята си в топли цветове, можете да търсите вдъхновение в пейзажите на златната есен. Червеникавокафяви, тиквени, сламени тонове са отличен избор за интериори в провинциален стил. В такава кухня винаги ще цари уютна атмосфера, а въздухът от време на време ще се изпълва с аромати на домашно приготвени сладкиши..

Неутрален топъл дизайн ще се получи, ако пресъздадете мотиви за кафе. Светлата млечно-бежова палитра ще ви напомни за изискания вкус на лате, а дълбоките тъмни шоколадови нюанси със сигурност ще се харесат на любителите на еспресо. В комбинация с оранжево, тъмно червено, зелено ще добави яркост към такава кухня..

Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Топли комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Топли комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Топли комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Топли комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Топли комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Топли комбинации

Студени комбинации

Причината за декорирането на кухнята в студени цветове може да е желание за малко понижаване на околната температура или просто любов към спокойни, ненатрапчиви нюанси. Виолетово-синьо-зеленият спектър принадлежи на водния елемент, запазвайки в себе си неговата чистота, дълбочина и мистерия. Докато топлите тонове се приближават към себе си, едноцветните хладни текстури визуално разширяват пространството, сякаш се отдалечават от наблюдателя.

Безупречно гладки повърхности в електрическо синьо, космическо синьо, лилаво – подходяща опция за лаконична модерна кухня или стил Арт Нуво. Те изглеждат красиви в блясък и също така са перфектно допълнени от тонирано стъкло и полирана стомана.

Винтидж кухненски мебели, боядисани с матова боя в тюркоаз, маслина или лавандула, са незаменим атрибут на стила на Прованс. В същото време декорацията и другите интериорни елементи също са приглушени, деликатни пастелни цветове, понякога със селски печат или селски скици.

Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Студени комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Студени комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Студени комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Студени комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Студени комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Студени комбинации Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - Студени комбинации

Комбинацията от цветове в интериора на кухнята – снимка

Изучавайки теорията за комбиниране на цветове в интериора на кухнята, е невъзможно без практически експерименти. Всъщност понякога на практика палитрата се различава от компютърната графика. За да разберете как всъщност изглеждат комбинациите от различни нюанси и текстури, си струва да разгледате снимки, направени в реални условия. За да направите това, във фотогалерията е представен голям избор от опции, сред които лесно можете да намерите оптималната цветова схема за декориране на вашата кухня!

Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка Комбинацията от цветове в интериора на кухнята - снимка

Видео: Кухненски цвят – комбинация от цветове

Thanks! You've already liked this