Неокласически стил в интериора (100 снимки)

Неокласически стил в интериора (100 снимки)

Интериорът на луксозните дворци от миналите векове, в които са живели аристократите, все още очарова с богатата си декорация толкова много, че много хора искат да живеят в такава среда. Но традиционните тенденции губят своята актуалност: поради факта, че къщите са станали по -малки, а ритъмът на живот е много по -бърз. Неокласическият стил в интериора е модерна алтернатива на обичайната класика, която се адаптира по -добре към нуждите на времето, позволявайки ви да създадете красив, изтънчен дизайн.

Характеристики на стила

Името на посоката означава нова класика. Тук трябва да се разбере, че самият класически стил има няколко интерпретации. Първо, това е естетика, вдъхновена от древната култура, и второ, националните и исторически стилове на европейските страни, които бяха заменени от нови тенденции в средата на 19 век..

Разнообразието от концепции прави неокласицизма доста гъвкав стил, който съчетава много традиционни черти, но умело ги адаптира към съвременните пространства. Той, подобно на своя исторически предшественик, се фокусира върху пропорциите, линиите, формите и композиционната цялост на интериора. Посоката обича пространството, така че е за предпочитане да се отнасяме към нея в селски къщи, а не в малки къщи на Хрушчов. Въпреки това, по -лаконична вариация ще се впише добре в голям апартамент..

Цветовата схема често включва естествени нюанси, които могат да бъдат разредени с богати детайли, ако желаете. Бяло, лешниково, охра, млечно, сиво, кафяво ще изглежда подходящо – те действат като универсална основа.

Авторът на проекта сам регулира броя на акцентните елементи, но те могат да бъдат ограничени до няколко обекта, докато основната декоративна роля се играе от хармоничното подреждане на предметите, текстурата на покритията, текстила и палитрата.

Неокласически стил в интериора - Характеристики

Довършителни работи

Важна разлика между неокласицизма се крие в използваните довършителни материали. Вместо скъпа и непрактична основа, можете да използвате гипсокартон, полиуретан и други съвременни аналози, които са приемливи в стила..

Етаж

Остава вечна настилка от естествено дърво, която служи като универсално решение за всяка цветова схема. В взискателните помещения може да се замени с ламинат или паркет.

В нежилищно пространство порцелановият камък или големите подови плочки, които имитират структурата на мрамор, изглеждат луксозно. В хола, където трябва да се съсредоточите върху комфорта, можете да си купите килим.

Неокласически стил в интериора - подови настилки Неокласически стил в интериора - подови настилки

Стени

Светлите стени в пастелни нюанси компенсират средния размер на жилището. В допълнение към боядисването, което ще изглежда избледняло без корнизи, се препоръчва да се обърнете към тапети с малък модел. Това могат да бъдат текстилни, нетъкани или хартиени сортове, ако планирате да промените дизайна след няколко години..

Дървените панели, оформящи долната част на стаята, изглеждат автентични – визуално я очертават и придават тежест.

Неокласически стил в интериора - Стенна декорация Неокласически стил в интериора - Стенна декорация

Таван

В неокласическия стил не можете да направите без декориране на тавана по периметъра с тавански цокъл. Повърхността трябва да е равна, без несъвършенства и шарки. Опънати или гипсокартонни конструкции не само ще скрият нередностите, но и ще помогнат за реализирането на интересни идеи.

Неокласически стил в интериора - декорация на тавана Неокласически стил в интериора - декорация на тавана

Мебели

Всяко обзавеждане в неокласически стил изглежда висококачествено, елегантно и лаконично, използвайки естествено дърво от различни видове или красиви тъкани. Това могат да бъдат по -модерни модели с минимални артистични елементи, които не заемат място..

Има предмети с традиционни черти: например столове с извити крака с овални седалки, резбовани кресла или шкафове със стъклени вложки. В същото време се препоръчва закупуване на конструкции с вградени уреди, тъй като постиженията на техническия прогрес в такъв интериор изглеждат неподходящи.

Подреждането на мебелите трябва да следва добре определена симетрия и композиция. В стаята има ключов обект, около който е изграден ансамбълът, като същевременно се оставя място за свободно движение. Неокласическото пространство има светлина и простор, които са част от класическата концепция за комфорт.

Неокласически стил в интериора - Мебели Неокласически стил в интериора - Мебели Неокласически стил в интериора - Мебели

Декор и текстил

В класическия стил много внимание се отделя на декорацията, която е показател за богатството и статута на собственика. В такава къща човек неизбежно може да срещне луксозни копринени завеси, антични статуи, картини на велики майстори и други експонати, които днес са представени само в музей..

Неокласицизмът е по -демократичен по този въпрос. Тук може да присъства всякакъв вид декорация, а стените често са окачени с модерни платна. Но броят на такива елементи е ограничен от принципа на хармонията в интериора..

Отворите за прозорци могат да бъдат драпирани с висококачествена плоска материя, чийто цвят съответства на палитрата на стаята. Най -добрата декорация ще бъдат книгите по рафтовете, демонстриращи начетеността на собствениците, цветя във вази, които оживяват дори най -мрачната къща, настолни лампи с елегантен абажур, който меко осветява околната среда, както и огледала в рамка – те визуално добавят няколко квадратни метра, които не са достатъчни за цялостно изображение.

Осветлението в класическо пространство играе важна роля. Това се дължи на исторически факт: по времето на луксозните дворци нямаше електричество, така че източници на светлина бяха инсталирани във всички основни райони. Днес това правило е запазено, така че трябва да помислите за многостепенна осветителна система – тя ще се превърне в най -добрия декор вечер..

Неокласически стил в интериора - Декор и текстил Неокласически стил в интериора - Декор и текстил Неокласически стил в интериора - Декор и текстил Неокласически стил в интериора - Декор и текстил

Неокласически стил в интериорния дизайн – снимка

За да декорирате дом в неокласически стил, е необходимо не само да разберете основните тънкости на посоката, но и нейните възможности в рамките на определено пространство..

Неокласически кухненски дизайн

Няма нужда да се притеснявате, че в кухня с опасен микроклимат ще трябва да изоставите естетиката. Съвременните материали, които могат да се използват в неокласицизма, ще свършат отлична работа с високи температури, влажност и всякакви замърсявания. Това могат да бъдат керамични плочки и порцеланови каменни изделия като облицовка на стени близо до работната зона, миещи се тапети и тапицирани с кожа седалки..

U-образен или паралелен кухненски комплект, боядисан в светли нюанси, е идеален, но по-компактните модели също ще изглеждат подходящи. За да не претоварвате интериора с декор, можете да закупите няколко шкафа с остъклени фасади, демонстриращи красива услуга. Ако пространството позволява, трябва да се отдели отделно помещение за трапезарията..

Неокласически кухненски интериорен дизайн - снимка Неокласически кухненски интериорен дизайн - снимка Неокласически кухненски интериорен дизайн - снимка Неокласически кухненски интериорен дизайн - снимка Неокласически кухненски интериорен дизайн - снимка Неокласически кухненски интериорен дизайн - снимка Неокласически кухненски интериорен дизайн - снимка Неокласически кухненски интериорен дизайн - снимка Неокласически кухненски интериорен дизайн - снимка Неокласически кухненски интериорен дизайн - снимка Неокласически кухненски интериорен дизайн - снимка Неокласически кухненски интериорен дизайн - снимка

Дизайн на хол в неокласически стил

Независимо дали е класически „стар“ или „нов“, холът е основният център на къщата, където гостите се събират и прекарват времето си в благоприятна среда. Отговорните собственици често прибягват до преустройство, за да разширят стените на залата, давайки повече пространство тук..

Но не само размерът определя комфорта. Композиционният център на хола в неокласически стил е диванът, който образува своеобразен остров в интериора. Обикновено до него има няколко фотьойла, табуретка и масичка за кафе. Отсреща е библиотека с вграден телевизионен екран. В идеалния случай, ако в стаята е инсталирана камина – тя ще се превърне в основната украса на залата.

Неокласически интериорен дизайн на хола - снимка Неокласически интериорен дизайн на хола - снимка Неокласически интериорен дизайн на хола - снимка Неокласически интериорен дизайн на хола - снимка Неокласически интериорен дизайн на хола - снимка Неокласически интериорен дизайн на хола - снимка Неокласически интериорен дизайн на хола - снимка Неокласически интериорен дизайн на хола - снимка Неокласически интериорен дизайн на хола - снимка Неокласически интериорен дизайн на хола - снимка Неокласически интериорен дизайн на хола - снимка Неокласически интериорен дизайн на хола - снимка Неокласически интериорен дизайн на хола - снимка

Неокласически дизайн на спалня

Основният обект в спалнята с право остава леглото, което трябва да е голямо, меко и удобно. Този избор ще повлияе не само на качеството на съня, но и на имиджа на стаята, която понякога прилича на лична крепост. В този случай стената, към която леглото е в съседство, е подчертана от довършителния материал или декоративни елементи.

Цветовата палитра е лека, естествена и приятна за окото. Тук има пастелни нюанси, които само подобряват спокойната атмосфера. Оформлението може да включва няколко места – диван, табуретка или фотьойл, където е приятно да се отпуснете, докато четете интересна книга. В допълнение към скрин с класически бележки, в стаята, където живее домакинята, често има тоалетка..

Неокласически интериорен дизайн на спалня - снимка Неокласически интериорен дизайн на спалня - снимка Неокласически интериорен дизайн на спалня - снимка Неокласически интериорен дизайн на спалня - снимка Неокласически интериорен дизайн на спалня - снимка Неокласически интериорен дизайн на спалня - снимка Неокласически интериорен дизайн на спалня - снимка Неокласически интериорен дизайн на спалня - снимка Неокласически интериорен дизайн на спалня - снимка Неокласически интериорен дизайн на спалня - снимка Неокласически интериорен дизайн на спалня - снимка Неокласически интериорен дизайн на спалня - снимка Неокласически интериорен дизайн на спалня - снимка

Неокласически дизайн на банята

Традиционната баня е просторна стая, която прилича на отделна всекидневна. Но в неокласическия стил тук можете да се ограничите до по -скромни заявки..

На фона на облицовани с плочки стени красива изглежда вана с извити крака, която може да действа като композиционен център. Ако искате да монтирате душ кабина в банята, тогава трябва да отделите място за нея в ъгъла, като я оборудвате с всички необходими водопроводни инсталации. Съвременните модели кабини няма да са на мястото си.

Неокласически интериорен дизайн на банята - снимка Неокласически интериорен дизайн на банята - снимка Неокласически интериорен дизайн на банята - снимка Неокласически интериорен дизайн на банята - снимка Неокласически интериорен дизайн на банята - снимка Неокласически интериорен дизайн на банята - снимка Неокласически интериорен дизайн на банята - снимка Неокласически интериорен дизайн на банята - снимка Неокласически интериорен дизайн на банята - снимка Неокласически интериорен дизайн на банята - снимка Неокласически интериорен дизайн на банята - снимка

Неокласически дизайн на коридора

Дизайнът на коридора зависи от оформлението: ако се влее в жилищната зона, трябва да надградите дизайна на стаята, а ако влезете в коридора, можете да се спрете на сдържаното визуално съдържание.

Като финал трябва да обърнете внимание на материалите, които могат да се почистват – порцеланови каменни изделия, керамични плочки, миещи се тапети. Тогава светлите цветове, които ще разширят коридора, няма да се превърнат в пречка за чистотата..

В такъв коридор може да има маса с огледало, гардероб, тахта за смяна на обувки и закачалка.

Неокласически интериорен дизайн на коридора - снимка Неокласически интериорен дизайн на коридора - снимка Неокласически интериорен дизайн на коридора - снимка Неокласически интериорен дизайн на коридора - снимка Неокласически интериорен дизайн на коридора - снимка Неокласически интериорен дизайн на коридора - снимка Неокласически интериорен дизайн на коридора - снимка Неокласически интериорен дизайн на коридора - снимка Неокласически интериорен дизайн на коридора - снимка Неокласически интериорен дизайн на коридора - снимка Неокласически интериорен дизайн на коридора - снимка

Дизайн на детска стая в неокласически стил

Неокласическа детска спалня ще помогне да им се внуши чувство за красота и добър вкус. Обикновено такива пространства са фокусирани върху пола на детето, но дизайнерите препоръчват да се избягват стереотипните цветове или атрибути, като се акцентира върху неутрални, висококачествени неща..

Финалът трябва да е издръжлив и екологичен, така че можете да си купите нетъкан тапет, който позволява преминаването на въздух. Пастелната гама, богата на нюанси, ще създаде приказно, детско настроение и ще има успокояващ ефект върху вашето дете..

Мебелите не трябва да имат остри ъгли и да осигуряват на детето достъп до нещата, от които се нуждае. Като декор ще послужат не само играчки, но и разнообразие от текстилни декорации: въздушни завеси, завеси на балдахини, цветни постелки.

Интериорен дизайн на детска стая в неокласически стил - снимка Интериорен дизайн на неокласическа детска стая - снимка Интериорен дизайн на неокласическа детска стая - снимка Интериорен дизайн на неокласическа детска стая - снимка Интериорен дизайн на неокласическа детска стая - снимка Интериорен дизайн на неокласическа детска стая - снимка Интериорен дизайн на неокласическа детска стая - снимка Интериорен дизайн на детска стая в неокласически стил - снимка Интериорен дизайн на неокласическа детска стая - снимка Интериорен дизайн на детска стая в неокласически стил - снимка Интериорен дизайн на неокласическа детска стая - снимка

Видео: Неокласически стил – интериорен дизайн

Thanks! You've already liked this