Завеси в стил Прованс: 75 идеи за снимки

Завеси в стил Прованс: 75 идеи за снимки

Когато декорирате стая в същия стил, трябва да обърнете внимание на всеки детайл, включително декора на прозорците. Този елемент е в състояние не само да гарантира поверителността на стаята, но и да се превърне в ярък акцент, който създава атмосфера. Днес ще говорим за това как да изберем завеси в стил Прованс и да ги впишем успешно в интериора.!

Характеристики на стила на Прованс

Прованс е френски провинциален стил, който въплъщава селска простота заедно с класически лукс. Когато декорирате интериор, често е трудно да се постигне баланс между тези противоположни черти. Но крайният резултат си заслужава усилията – просторен, лек, естетичен дизайн, който празнува средиземноморската красота на морета, ливади и гори..

Сред основните характерни черти на стила са следните:

– Светла пастелна цветова палитра;

– Покрития, сякаш изгорени на слънце;

– Естествени материали;

– Предимно винтидж мебели (закупени на бълха пазар или търгове);

– Дърво, боядисано в бяло;

– Ефектът на остарели обекти (естествени или изкуствени);

– флорални шарки или кариран текстил;

– Много светлина в интериора;

– Изобилие от декор без усещане за бъркотия.

Важна роля в Прованс играе дизайнът на завеси, който, макар и ограничен от определени правила, все още предлага много различни опции. Но преди да се запознаете с тези видове, отбелязваме за корниза: той трябва да бъде дървен или метален, за предпочитане кован. Всички видове текстил изглеждат благоприятно върху този дизайн..

Завеси в стил Прованс Завеси в стил Прованс

Какви видове завеси са подходящи за Прованс?

Ще говорим за видовете драперии, които заедно с цвят и модел са основните изразителни средства в дизайна на завеси..

Класически завеси

Две прави тъкани с разделяне в центъра са най -простият и най -често срещаният тип, който може да се намери в почти всички стилове. Прованс не прави изключение, защото в комбинация с естетически текстил такова решение ще се впише благоприятно в интериора..

Когато избирате пердета класически, обърнете внимание на начина на закрепване към корниза: текстилът е на струни, шнурове, капси, плитки, както и на пръстени. От това зависи не само външният вид, но и лекотата на използване. Например плитката практически не издава шум при движение по конструкцията, докато е по -добре да не поставяте традиционни пръстени в спалнята..

Пердета в стил Прованс - Класически завеси Пердета в стил Прованс - Класически завеси

Римски завеси

Това разнообразие ще добави малко сдържаност към пъстрия провансалски интериор. Римските щори са лента от плат, опъната върху монтирана прозоречна конструкция. Не отваряйте хоризонтално, а вертикално, с регулиране на височината.

Въпреки че Прованс обича естествената светлина, голямо количество от нея може да донесе неудобства на собствениците, особено ако прозорците са с южно изложение. Плътна тъкан ще реши този проблем, като запази цялостния дизайн..

Пердета в стил Прованс - римски щори Пердета в стил Прованс - римски щори

Австрийски завеси

В този случай тъканта се събира в хоризонтални гънки с помощта на шнурове, преминаващи през бримките. Те са регулируеми вертикално, а когато са спуснати, запазват прав поглед, с изключение на долния ръб – образува няколко меки гънки.

В Прованс можете да използвате както плътна материя, така и прозрачна – тогава завесите придават на стаята усещане за ефир. Използва се главно за декориране на дневни или спални.

Пердета в стил Прованс - австрийски завеси Пердета в стил Прованс - австрийски завеси

Френски завеси

Този тип завеса е подобен на предишния, само гънките се събират тук не само в долната част, но по цялата дължина на панела във всяка позиция. Изглежда добре на високи прозорци, подчертавайки тяхното достойнство.

При избора на плат е по -добре да се съсредоточите върху еластични опции, които се адаптират към сложните драперии.

Завеси в стил Прованс - френски завеси

Завеси в стил кафе

Както подсказва името, тези завеси са дошли в жилищни помещения от обществени пространства и затова са идеални за кухни или трапезарии в стила на Прованс..

Малко парче завеси за кафе е окачено на пръчка, която е монтирана в средата на височината на отвора. Идеален за малки прозорци, с декоративни и практични функции.

Завеси в стила на Завеси в стила на

Текстилни

Когато купувате завеси, обърнете внимание на материала. Прованс обича всичко естествено, така че лен, памук или ситец са най -подходящи. Но в някои стаи, като кухнята, можете да дадете предпочитание на смеси със синтетичен текстил – такива завеси са по -издръжливи, запазват формата си и се измиват лесно. В допълнение, изкуствени материи са допустими в апартаменти с южно изложение, тъй като те избледняват по -бавно от излагане на слънчева светлина..

Три варианта могат да бъдат разграничени като модел: обикновени, завеси с флорален или кариран модел. Най -важното е орнаментът да не изглежда прекалено пъстър – простотата и комфортът остават приоритет..

Пердета в стил Прованс - Текстил Пердета в стил Прованс - Текстил

Аксесоари за завеси

Не се препоръчва да се увличате твърде много с аксесоари, а да се спрете на едното или другото. Провансалският текстил изисква възможно най -прости решения, особено ако първоначално е украсен с шарка..

Сдържаните ламбрекени, вратовръзки под формата на панделки или лъкове ще изглеждат добре, особено върху обикновени памучни и ленени завеси. Освен това те не трябва да се различават по цвят от самата кърпа, като са хармонично допълнение към нея..

Аксесоари за завеси в стил Прованс

Как да съчетаем цвета?

Не бива да се мисли, че Прованс е избледнял и монотонен. Дори ако интериорът е направен в същата гама, именно завесите могат да се превърнат в ярък елемент, който задава настроението. Помислете за най -популярните цветови комбинации във всяка стая.

Бели завеси

Най -често срещаният вариант, идеален за създаване на въздушна атмосфера. Перфектно се комбинира с всички цветови схеми на стаята, ако е необходимо, “заглушава” твърде ярки детайли.

При избора на бели обикновени завеси е по -добре да се даде предпочитание на лен или друг естествен материал с изразителна текстура..

Бели завеси в стил Прованс Бели завеси в стил Прованс

Бежови завеси

По -мек, по -неутрален нюанс, който може да внесе малко топлина в стая без слънчева светлина. Само тази опция е много фина по отношение на комбинация с други цветове и е по -подходяща за монохромен дизайн. Завесите изглеждат добре, с няколко нюанса по -тъмни от финала, особено при високи прозорци.

Провансови бежови завеси Провансови бежови завеси

Сини завеси

Интериорът в стил Прованс, вдъхновен от синьото небе или топлото море, определено трябва да включва сини завеси. Препоръчително е да не се комбинират с топли нюанси, но в случай на пастелна палитра – такова решение е позволено при баланс.

Прованс сини завеси Прованс сини завеси

Розови завеси

Това се отнася за всички нюанси на розовото, както топли, така и студени. Внася нежно, пролетно настроение в провансалския дизайн, идеално се вписва в детската стая на момиче. По -добре е да се координира с бели или бежови нюанси. Изглежда добре с лека прозрачна материя с френска завеса.

Розови завеси в стил Прованс Розови завеси в стил Прованс

Как да поставите в интериора?

След като сме решили опциите за завеси в стил Прованс, ще се опитаме да ги впишем във вътрешността на стаите. Разбира се, размерите на прозорците и самата стая играят важна роля, но ще разгледаме стандартните случаи.

Завеси за кухня в стил Прованс

Стаята обикновено не се различава в големи размери, често включва трапезария. При избора на завеси за кухнята е необходимо да се вземат предвид практическите цели – поради честите замърсявания тъканта трябва да е по -издръжлива, устойчива на мазнини и за предпочитане компактна. Римски, австрийски кърпи, както и в стил “кафе” са подходящи за кухнята..

Карираният текстил или малки цветя изглеждат много уютни. Можете да се съсредоточите върху материала на покривката и други тъкани – тяхното съвпадение само ще подчертае стила.

Завеси за кухня в стил Прованс Завеси за кухня в стил Прованс

Завеси в стил Прованс за хола

Тук можете да се разхождате и да добавите малко лукс, например, като изберете френски завеси. За широки прозорци са подходящи класически, с орнаменти и аксесоари – ламбрекени, пискюли, лъкове.

Цветът на завесите трябва да съответства на цвета на хола или да се превърне в необичаен акцент, като същевременно поддържа „избледнял“ вид. Когато избирате, обърнете се към текстила на тапицерията на дивани и възглавници, заимствайки техния дизайн.

Завеси в стил Прованс за хола Завеси в стил Прованс за хола

Завеси в стил Прованс за спалнята

Във връзка с предназначението на спалнята е по -добре завесите да са ненатрапчиви, създавайки спокойна атмосфера. Едноцветните ще се впишат добре в интериора, ще дадат усещане за сигурност. Можете да изберете плата според цвета на ключовия композиционен елемент на пространството – леглото и покривалото, разположено върху него..

Ако прозорците са обърнати към видимата страна, тогава плътната тъкан, която ви крие от любопитни очи, ще бъде за предпочитане пред прозрачната. Всеки вид плат ще изглежда добре, освен може би в стил „кафене“.

Завеси в стил Прованс за спалнята Завеси в стил Прованс за спалнята

Завеси в стил Прованс за детска стая

Изборът зависи от възрастта и пола на детето. Традиционно момичетата – ефирни розови завеси, момчетата – спокойно синьо. Внимавайте децата да не повредят тъканта, като изберете по -къси модели. За да не нарушавате съня на детето, спрете на безшумен монтаж, като закупите модел с плитка или капси.

Завеси в стил Прованс за детска стая Завеси в стил Прованс за детска стая

Завеси за малки стаи

Въпреки че свободното пространство е за предпочитане за Прованс, не всеки може да си позволи апартаменти с голяма площ. Това не означава, че трябва да изоставите стила, но не боли да използвате няколко трика..

Първо, не затваряйте плътно прозореца – всеки лъч светлина е спасение за малък интериор. Прозрачните завеси или тъмните завеси, но вързани през деня, визуално ще увеличат жилищата.

Второ, изберете леки и едноцветни текстилни изделия, които не привличат твърде много внимание..

Трето, таванските корнизи ще помогнат за увеличаване на височината на стените, както и материята, спусната до самия под. Тъкан с вертикални ивици също може да подобри ситуацията..

Завеси в стил Прованс за малки стаи Завеси в стил Прованс за малки стаи

Завеси в стил Прованс – снимка

Както можете да видите, има много опции за завеси в стила на Прованс и още по -добре, тяхното разнообразие ще бъде демонстрирано от нашата селекция от снимки на красиви интериори и необичайни решения. Вдъхновение и увереност!

Завеси в стил Прованс в хола - снимка Пердета в стил Прованс в кухнята - снимка Пердета в стил Прованс в кухнята - снимка Завеси в стил Прованс в хола - снимка Завеси в стил Прованс в хола - снимка Завеси в стил Прованс - снимка Завеси в стил Прованс - снимка Завеси в стил Прованс в трапезарията - снимка Пердета в стил Прованс в кухнята - снимка Пердета в стил Прованс в кухнята - снимка Завеси в стил Прованс в хола - снимка Завеси в стил Прованс - снимка Пердета в стил Прованс в кухнята - снимка Завеси в стил Прованс - снимка Завеси в стил Прованс - снимка Завеси в стил Прованс - снимка Завеси в стил Прованс - снимка Завеси в стил Прованс - снимка Пердета в стил Прованс в кухнята - снимка Завеси в стил Прованс в кухнята - снимка Завеси в стил Прованс - снимка Завеси в стил Прованс в хола - снимка Завеси в стил Прованс - снимка Завеси в стил Прованс - снимка Завеси в стил Прованс в спалнята - снимка Завеси в стил Прованс в детската стая - снимка Завеси в стил Прованс - снимка

Видео: завеси от Прованс в интериора

Thanks! You've already liked this