Стъклени прегради в апартамента (60 снимки)

Стъклени прегради в апартамента (60 снимки)

Липсата на естествена светлина в дома е проблем за много хора. Причините за това могат да бъдат различни: прозорци с изглед към северозапад, засенчване от други сгради, разпространение на студено време или просто лошо оформление. За да се позволи свободно слънчевите лъчи да проникнат във всички ъгли на къщата, са измислени стъклени прегради. Наред с високото предаване на светлина, те значително спестяват място, правейки апартамента просторен и стилен..

Плюсове и минуси на стъклени прегради

Първоначално стъклените прегради могат да се видят главно в офиси и търговски центрове, но сега те се появяват все по -често в дизайна на жилищни помещения. На пръв поглед може да изглежда, че инсталирането на такива крехки конструкции у дома е рисковано начинание, особено ако имате деца или домашни любимци. Експертите обаче казват, че подобни страхове са безпочвени: за вътрешни прегради се използва силно закалено или ламинирано стъкло, върху което допълнително се залепва филм, за да се предотврати разпръскването на фрагменти в случай на повреда. По-безопасен и евтин аналог е така нареченото акрилно стъкло (плексиглас, плексиглас), всъщност прозрачна пластмаса.

Стъклени прегради във вътрешността на апартамента

Предимствата на стъклените прегради в апартамент са очевидни: първо, те заемат много по -малко място от преградите от тухли или гипсокартон, като същевременно пропускат светлина; второ, те ограничават пространството, без да претрупват или намаляват площта; трето, те придават на интериора ултрамодерен, модерен вид.

Стъклото перфектно се комбинира с повечето довършителни материали, но изглежда особено хармонично до монохроматични гланцови повърхности: огледален опънат таван, паркет, полиран до висок гланц или перфектно гладки врати на шкафа.

Прозрачните стени са най -доброто решение за студиа, тавани и тавански помещения, декорирани в модерен, индустриален и скандинавски стил. С помощта на специален декор обаче те могат да бъдат победени в други дизайнерски посоки – от сдържана класика до екстравагантно бохо..

Стъклени прегради във вътрешността на апартамента

Инсталирането на стъклена преграда не се отнася за реконструкция, освен ако една от вътрешните тухлени стени не бъде разрушена преди това. Сам по себе си този дизайн се счита за елемент от мебелите, дори ако заема място от пода до тавана и пресича целия апартамент..

Затварящите прегради в пълен размер, особено многослойните (дуплекс, триплекс), имат добра звукоизолация и предотвратяват проникването на миризми. Както стъклото, така и неговите пластмасови имитации са устойчиви на влага, върху тях не се образува мухъл и всяка мръсотия може лесно да се отмие. Това е екологично чист и практичен материал, който при внимателна употреба ще издържи много години, като не изисква нито ремонт, нито пребоядисване..

Може би единственият недостатък на стъклените прегради е тяхната прозрачност. Не всеки ще хареса отвореността на самостоятелните стаи, особено ако става дума за спалня или баня. Освен това проникващата светлина, например от хола, може да попречи на съня. Донякъде повече поверителност може да се постигне с матови прегради, дебели завеси или щори..

Стъклени прегради във вътрешността на апартамента Стъклени прегради във вътрешността на апартамента

Характеристики на дизайна на стъклени прегради

Преди да изберете стъклени прегради за апартамент, няма да е излишно да разберете за техническите им характеристики. Така че, в зависимост от механизма на инсталиране, се разграничават стационарни, плъзгащи се и подвижни стени. По вида платно те могат да бъдат подсилени или изцяло стъклени.

Стационарни прегради здраво закрепени отгоре и отдолу към метални релси, монтирани съответно в тавана и пода. По правило това са големи и доста тежки конструкции, така че цялата работа с тях трябва да се извършва от специалисти..

Препоръчително е да се предвиди инсталирането на постоянна стъклена стена на етапа на планиране на ремонта и да се извърши след приключване на всички други довършителни работи..

Стационарни стъклени прегради в апартамента Стационарни стъклени прегради

Плъзгащи се прегради заедно с зонирането на пространството, те изпълняват функцията на врати и при необходимост се отстраняват плавно отстрани. В зависимост от сгъваемия механизъм, това може да бъде или купе система, или акордеон.

Плъзгащи се стъклени прегради в апартамента Плъзгащи се стъклени прегради в апартамента Плъзгащи се стъклени прегради в апартамента Плъзгащи се стъклени прегради в апартамента

Мобилни дялове, обикновено много лек и компактен. Това могат да бъдат преносими плексигласови екрани, сгъваеми конструкции, подвижни стени на колела. Такива интериорни допълнения ви позволяват независимо да променяте оформлението поне всеки ден, освен това е доста лесно да ги транспортирате от един апартамент под наем в друг..

Мобилни прегради от стъкло в апартамент Мобилни прегради от стъкло в апартамент Мобилни прегради от стъкло в апартамент

Подсилени прегради изглеждат здрави и стабилни благодарение на металопластичните рамки, които фиксират стъклото. Те са по -малко податливи на риск от механични повреди, не дрънкат толкова много по време на звуков резонанс (силни звуци, гръмотевични бури, големи превозни средства, преминаващи под къщата) и ако един елемент се счупи, няма да се налага да сменяте цялото платно.

Подсилени стъклени прегради в апартамента Подсилени стъклени прегради в апартамента

Изцяло стъклени прегради – истинска декорация на модерен интериор. Стъклени панели с размери 2-3 метра създават впечатление за скъп и модерен дизайн.

Изцяло стъклени прегради в апартамента Изцяло стъклени прегради в апартамента

Естетичната страна на въпроса

В допълнение към функционалността и практичността, стъклото винаги е било ценено заради уникалната си красота. По своите качества този материал е сравним само с кристалите, като същевременно дава несравнимо по -голямо поле за творчество, създавайки интересна игра на светлина, текстури и цветове..

Прозрачни стъклени прегради изглеждат толкова леки и безтегловни, че може да изглежда сякаш изобщо не са. Единственият намек за съществуването на бариера са тънките граници на картините или почти незабележими рамки около тях..

Прозрачни стъклени прегради в апартамента Прозрачни стъклени прегради в апартамента

Тонирано стъкло предпазват от ярка светлина и създават комфортна среда в съседни стаи. Тази опция е по -подходяща за топли райони и апартаменти, разположени от южната страна на сградите..

Тонирани стъклени прегради в апартамента Тонирани стъклени прегради в апартамента

Стъклени прегради от матово стъкло скрийте помещенията от любопитни очи, което ви позволява да виждате само силуетите. Освен това тяхната пропускливост на светлина може да варира от 15 до 60%.

Стъклени прегради от матово стъкло в апартамента Стъклени прегради от матово стъкло в апартамента Стъклени прегради от матово стъкло в апартамента

Гофрирано стъкло има обемна текстура, поради което обикновено дебелината му е по -голяма от прозрачната. Релефните елементи пречупват светлината, което води до силно замъглени очертания.

Гофрирани стъклени прегради в апартамента Гофрирани стъклени прегради в апартамента

Песъкоструйни рисунки върху стъкло приличат на мразовити шарки и изглеждат също толкова омагьосващи. Матовите илюстрации на прозрачен фон (или обратно) могат да украсят всеки интериор, просто трябва да изберете изображение по ваш вкус.

Стъклени прегради с рисунки в апартамента Стъклени прегради с рисунки в апартамента

Витраж – цяло изкуство, което отдавна се използва за украса на луксозни дворци и религиозни сгради. Така че защо да не експериментирате с тях в апартамента?

Витражни прегради в апартамента Витражни прегради в апартамента Витражни прегради в апартамента

Прегради от стъклени блокове също може да изглежда красиво и модерно. Вътрешната стена от стъклени „кубчета“ е стабилна и издръжлива конструкция, издръжлива като тухлена зидария.

Прегради от стъклени блокове в апартамента Прегради от стъклени блокове в апартамента

Използвайте в различни помещения

Стъклени прегради в кухнята / трапезарията

Много хора отказват да използват комбинирана кухня-хол поради опасения, че миризмата по време на готвене ще се разпространи в целия апартамент. Запечатана стъклена преграда с плътно затваряща се врата лесно решава този проблем.

В същото време кухнята става по -просторна, съседната стая е визуално по -голяма. А също така можете да следите какво се случва на печката от хола, без да се разсейвате от гледането на сериала.

Стъклени прегради във вътрешността на кухнята / трапезарията Стъклени прегради във вътрешността на кухнята / трапезарията Стъклени прегради във вътрешността на кухнята / трапезарията Стъклени прегради във вътрешността на кухнята / трапезарията Стъклени прегради във вътрешността на кухнята / трапезарията

Стъклени прегради в спалнята

Не винаги е възможно да се отдели зоната за спане от зоната за гости с пълноценна стена, особено ако е студио или малък едностаен апартамент. Но човек трябва само да постави стъклена преграда – и уединеният ъгъл е готов.

За по -голяма поверителност през нощта можете да го затворите със завеса, щори или да изберете непрозрачно стъкло (матирано, велпапе, тонирано).

Стъклени прегради във вътрешността на спалнята Стъклени прегради във вътрешността на спалнята Стъклени прегради във вътрешността на спалнята Стъклени прегради във вътрешността на спалнята Стъклени прегради във вътрешността на спалнята Стъклени прегради във вътрешността на спалнята

Стъклени прегради в банята

Стъклени (макар и по -често – акрилни) стени на душ кабината отдавна не изненадват никого. Той е удобен и хигиеничен, защото стъклото се почиства лесно, изсъхва бързо и върху него не се появява мухъл..

Като се имат предвид тези отлични качества, дизайнерите на модерни апартаменти решиха да разделят напълно баните със стъкло, а не някои други прегради. Разбира се, прозрачните стени за баня може да изглеждат като странно решение, но защо да не ги направите непрозрачни – например от тонирано, огледално или напълно матирано стъкло?

Стъклени прегради в интериора на банята Стъклени прегради в интериора на банята Стъклени прегради в интериора на банята Стъклени прегради в интериора на банята

Стъклени прегради в хола

Дори много малка всекидневна, зонирана със стъклени прегради от коридора, кухнята или спалнята, ще изглежда просторна и отворена. Друг интересен вариант е да защитите по същия начин изхода към лоджията, като организирате там кът за отдих или мини оранжерия.

Стъклени прегради във вътрешността на хола Стъклени прегради в интериора на хола Стъклени прегради във вътрешността на хола Стъклени прегради във вътрешността на хола

Стъклени прегради в коридора / коридора

В повечето апартаменти коридорът и коридорът са плътно изолирани от слънчева светлина. Инсталирането на стъклена преграда вместо една от вътрешните стени или поне прозрачен плъзгащ се панел в разширената врата, ще осигури добра естествена светлина, създавайки приветлива атмосфера точно от прага.

Стъклени прегради във вътрешността на коридора / коридора Стъклени прегради във вътрешността на коридора / коридора Стъклени прегради във вътрешността на коридора / коридора

Видео: Стъклени прегради във вътрешността на апартамента

Thanks! You've already liked this