Стил на изтъркан шик в интериора: 110 идеи за снимки

Стил на изтъркан шик в интериора: 110 идеи за снимки

Дрехи, аксесоари или декор в стил shabby chic се чуват днес, но първоначално тази тенденция възниква в областта на интериорния дизайн. Стаята, която съчетава елементи на ретро, ​​винтидж, както и Прованс, изглежда малко шокиращо, но винаги интересно. Поради замъглените граници, не е лесно да се създаде изтъркан шик стил в интериора, както и да се балансира между „античност“ и „лукс“, но ще се опитаме да покажем ясно възможните варианти за неговото изпълнение в рамките на различни пространства..

Характеристики на стила shabby chic

Прародителката на шаби шик беше Рейчъл Ашуел, любителка на антики и домакиня, която прави уютни аксесоари за дома в свободното си време. След развода жената се зае с производството на широка гама от стоки под марката Shabby Chic, чието име се превежда като „изтъркан лукс“. Така се ражда цяла посока в дизайна – еклектична, нежна, шокираща, но в същото време сдържана, благодарение на преплитането на строги английски класики.

Стилът понякога се бърка с Прованс, главно поради старите драскотини по предметите и пастелната цветова схема. Но изтърканият шик, за разлика от френския съсед, вместо провинциалната грубост отива към естетиката на барока, поетът в интериора често можете да намерите наистина антики.

“Shabby chic” се характеризира със светли, деликатни цветове, които могат да включват бели, бежови, сини, розови нюанси. Стандартната палитра понякога се разрежда с люляк или светло зелено, но тъмните или твърде ярки цветове са изключително редки – нарушават естествената светла атмосфера.

Разбира се, интериорът в идеалния случай ще бъде допълнен от антични предмети с аристократичен чар, но в съвременните реалности е допустимо да се обърнете към висококачествена стилизация, особено в пространство с умерен декор. Формата на мебелите трябва да се асоциира с дворцовата класика: това се намеква от извити очертания, гладки линии и богати декоративни елементи..

В изтъркан шик дом винаги цари романтично настроение. Помага се за създаването на цветни орнаменти, дантели, изящна мазилка, свещи или фигурки с ангели. Освен това ще трябва да покажете уменията за ръкоделие и да добавите поне няколко ръчно изработени детайла – това правило е установено от предшественика на стила, който започва с производството на такива аксесоари..

Shabby chic не може да бъде приписан на бюджетните опции за интериора, въпреки че, ако желаете, можете да се впишете в доста тясна финансова рамка, ако внимателно обмислите всеки компонент. В допълнение, изобилието от естествена светлина и простор образуват един вид лукс тук, така че трябва да помислите за дизайна на пространства със средна или голяма площ. Въпреки трудностите при изпълнението, резултатът ще зарадва романтичните, изтънчени натури, които се стремят да създадат релаксираща атмосфера, отразяваща вкусовете им..

Стилът на изтъркан шик в интериора - Характеристики Стилът на изтъркан шик в интериора - Характеристики

Довършителни работи и материали

Основата на всеки интериор, не само в стил shabby chic, е декорацията. Той ще служи като органичен фон и ще обедини всички компоненти на стаята..

Етаж

Паркетът е идеален като подово покритие – естествена, практична основа, която се използва по -често в хола. Малки ожулвания, които не са свързани с качеството на материала, текстурата на дървото или небрежното боядисване, сякаш избледнели с течение на времето, ще помогнат за подчертаване на стила. Малък килим ще помогне да украсите такъв под..

В кухнята или в банята е подходящо да “покриете” керамичните плочки с избледнели орнаменти. В този случай си струва да се даде предпочитание на светли нюанси, които визуално разширяват пространството..

Стил „изтъркан шик“ в интериора - подови покрития Стил „изтъркан шик“ в интериора - подови покрития

Стени

В зависимост от цялостната композиция можете да се спрете на обичайното рисуване, особено в стаи с богата декорация. Такива стени обикновено са украсени с мазилка, подчертавайки класическата страна на изтъркания шик..

Препоръчва се да изберете тапет с монохроматичен модел, който не акцентира върху голямото внимание. Това могат да бъдат сортове хартия, само не забравяйте за краткия им експлоатационен живот или луксозни текстилни тъкани.

Стените, облицовани с декоративна мазилка, ще изглеждат интересни – те качествено имитират ефекта на древността. Дървото или декоративният камък също ще се впишат перфектно в рамката на изтъркания шик..

Стил „изтъркан шик“ в интериора - Стенна декорация Стил „изтъркан шик“ в интериора - Стенна декорация

Таван

Белият плосък таван изглежда канонично. Разтеглените лъскави повърхности с вградени лампи са неподходящи тук, но ако трябва да скриете забележими недостатъци, трябва да дадете предпочитание на платно с матова текстура. Обърнете внимание, че дървените греди, изведени на преден план в такъв интериор, могат да се превърнат в предимство, ако бъдат рафинирани. Мазилка по периметъра ще придаде на дизайна желания шик.

Стил „изтъркан шик“ в интериора - декорация на тавана Стил „изтъркан шик“ в интериора - декорация на тавана

Изтъркани шикозни мебели

Комплектът мебели ще варира в зависимост от стаята, но във всяко от тях допълнително пространство за съхранение и релакс ще помогне да се подреди желаната обстановка: скринове, шкафове, тахти, тоалетки и удобни кресла. Shabby chic е далеч от рационалната практичност на съвременните тенденции, при всяка композиция трябва да има място за свободно движение.

Комплектът трябва да има класическа елегантност, мазилка, дърворезба или стъклени фронтове. Не трябва да пестите от материал, тъй като никакви изкуствени аналози не могат да заменят естетическата текстура на естественото дърво. Тя може да бъде оставена в оригиналния си вид или боядисана в светъл нюанс, който е в хармония с общата палитра. Визията на античните мебели се създава от драскотини по повърхността, сякаш оставени от времето.

Не се плашете от думата „лукс“ в името на стила. Той предоставя огромно поле за реализиране на необичайни идеи. Например, холът може да бъде украсен с масичка за кафе от куфар или стари палети, както и с компактна фалшива камина.

Изтъркани шикозни мебели Изтъркани шикозни мебели Изтъркани шикозни мебели Изтъркани шикозни мебели

Текстил, декор и осветление

Невъзможно е да се реализира красив интериор в стил shabby chic без текстил – той действа като своеобразна декоративна основа. Естествено се имат предвид само естествени материи – от фина коприна за декориране на възглавници до грубо бельо под формата на ръчно изработена покривка.

В този случай тъканта може да бъде обикновена или богато декорирана – изборът зависи от дизайна. Важно е да останете в светлата пастелна гама, чиито различни вариации вече може да изглеждат като ярки акценти..

Освен с текстил, можете да украсите стаята с помощта на стари аксесоари от антикварен магазин или килерче на баба: фигурки на ангели, овчарки, вази и пана, които други биха изхвърлили поради остарялата си визия, ще намерят нова живот в изтъркания интериор.

Осветителните тела ще се превърнат в отделен декоративен компонент: изящни кристални полилеи, стенни лампи и подови лампи. Няколко свещи само ще подобрят романтичната атмосфера..

Стил „изтъркан шик“ в интериора - текстил, декор и осветление Стил „изтъркан шик“ в интериора - текстил, декор и осветление Стил „изтъркан шик“ в интериора - текстил, декор и осветление Стил „изтъркан шик“ в интериора - текстил, декор и осветление Стил „изтъркан шик“ в интериора - текстил, декор и осветление

Изтъркан шик интериор – снимка

За да разберем по -задълбочено характеристиките на стила, нека помислим как да го приложим във всяко отделно пространство..

Дизайн на изтъркана шик кухня

Такава кухня изисква постоянни грижи и внимание, тъй като сервизът, приборите за хранене и други битови предмети, които обикновено са скрити зад фасадите на шкафове по рационални причини, често са представени тук, за да могат да ги видят всички, като част от декоративна композиция. Но техниката се препоръчва да бъде скрита, тъй като се откроява от концепцията за шаби шик..

За декорация се използват керамични плочки, които ще се справят добре с висока температура, влажност и пръски от храна, а мебелите могат да бъдат защитени от негативни ефекти чрез лаковото покритие.

Интериорен дизайн на изтъркана шик кухня - снимка Интериорен дизайн на изтъркана шик кухня - снимка Интериорен дизайн на изтъркана шик кухня - снимка Интериорен дизайн на изтъркана шик кухня - снимка Интериорен дизайн на изтъркана шик кухня - снимка Интериорен дизайн на изтъркана шик кухня - снимка Интериорен дизайн на изтъркана шик кухня - снимка Интериорен дизайн на изтъркана шик кухня - снимка Интериорен дизайн на изтъркана шик кухня - снимка Интериорен дизайн на изтъркана шик кухня - снимка Интериорен дизайн на изтъркана шик кухня - снимка

Дърпав шик хол

Изтърканият шик в стая, където е обичайно да се събират близки за съвместна почивка, е идеално решение. Меките възглавници, естествената тапицерия, нежните цветови комбинации и изобилието от светлина само ще помогнат за създаването на подходящата атмосфера.

Често тук можете да намерите следния набор от предмети: диван, няколко фотьойла отстрани и масичка за кафе, която гледа към камината, а по периметъра на хола има гардероб, скрин или други места за съхранение. Всекидневната също понякога се комбинира с трапезарията, ако можете да разпределите площ за масата за хранене..

Интериорен дизайн на хола в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на хола в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на хола в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на хола в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на хола в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на хола в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на хола в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на хола в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на хола в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на хола в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на хола в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на хола в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на хола в стил shabby chic - снимка

Интериор на нестабилна шик в спалнята

Както във всеки друг стил, централният обект на спалнята с изтъркан шик е леглото – голямо, високо, с табла и крака от ковано желязо. Той е покрит с красиво пастелно бельо, обикновено в два варианта: бял текстил или плат с флорални шарки. Платна с геометрични шарки и сдържани студени цветове ще ви помогнат да добавите по -„мъжки“ характер.

Ако площта на спалнята позволява, се препоръчва да я разделите на две зони – за релаксация и ежедневни дела. Втората част ще съдържа тоалетка, работно място, скрин или библиотека. Местните източници на светлина създават комфортна среда.

Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на спалня с изтъркан шик - снимка

Изтъркана шикозна баня

В най -добрите традиции на класическия стил, изтърканата баня прилича на отделна всекидневна – с малък диван за отдих, прозорец с изящна драперия и мебели със сложни резби..

Керамичните плочки или влагоустойчивите тапети ще се справят перфектно с трудния микроклимат на помещението, а огледало в богато декорирана рамка, заедно с класическа баня, ще подчертае лукса на стила. Душовете са много по -рядко срещани, но за тях е достатъчно да изберете ъгъл и да инсталирате необходимото оборудване.

Интериорен дизайн на баня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на баня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на баня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на баня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на баня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на баня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на баня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на баня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на баня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на баня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на баня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на баня с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на баня с изтъркан шик - снимка

Изтъркан шик дизайн на коридора

Коридорът трябва да бъде голям и просторен, така че хората в него да се чувстват удобно да се подготвят за пътуването или да преоблекат дрехите си. Освен това трябва да се обърне внимание на дизайна на пространството, защото именно той първи среща гостите, формирайки впечатление за цялата къща..

Препоръчва се да останете в светъл мащаб, подчертавайки, може би, само пода с плочки или паркет. Вместо обемисти и функционални гардероби, тук са по -често срещани гардероби, скринове за съхранение на дрехи, тахти или дори големи дивани..

Интериорен дизайн на корица с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на коридор с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на корица с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на коридор с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на коридор с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на коридор с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на корица с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на коридор с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на коридор с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на коридор с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на корица с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на корица с изтъркан шик - снимка Интериорен дизайн на коридор с изтъркан шик - снимка

Детска стая Shabby chic

Shabby chic е истинска радост за едно момиче, но момчетата може да не харесват прекомерен лукс и нежен характер на стила. Ако трябва да запазите единството на стила, трябва да дадете предпочитание на сдържана студена палитра, монохромни повърхности или геометрични шарки. Дори такъв комплект е разрешен в рамките на стила..

В зависимост от възрастта на детето е необходимо да се регулира броят на декоративните елементи. Леглото на младата любовница може да бъде украсено с балдахин, а рафтовете с различни фигурки.

Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка Интериорен дизайн на детска стая в стил shabby chic - снимка

Видео: Shabby Chic Style в интериора – идеи за дизайн

Thanks! You've already liked this