Сив цвят в интериора: как и къде да се прилага

Сив цвят в интериора: как и къде да се прилага

Мнозина смятат сивото за мрачно, опитвайки се да не го използват, когато декорират дом. Но едва ли има еднакво неутрален, сдържан и универсален тон в палитрата, който лесно може да се комбинира с абсолютно всички други цветове. Ако изберете правилните текстури и нюанси, сивото в интериора ще изглежда модерно и стилно, като намалява яркостта на пренаситените елементи и омекотява монохромния черно -бял дизайн..

Интериор в сиви тонове – въздействие върху психиката

Тълкуването на един от най -популярните психологически тестове за избор на цвят – тестът на Luscher – показва, че хората, уморени от стрес, изпити и състезания, често дават предпочитание на сивото. Той изразява желанието за мир, релакс, уединение. Не е ли това, от което се нуждаят жителите на мегаполисите, постоянно живеещи в напрегнат ритъм, когато се приберат? Ако е така, интериорът в сиви тонове ще осигури удобно пространство за възстановяване и психическа енергия..

Ахроматичната настройка е подходяща за тези, които трябва да работят много с хора, да извършват умствена работа. Заобиколен от сиво, можете временно да забравите за проблеми, да изтриете ненужната информация от паметта си и да се потопите в спокойна празнота..

И ако в един момент искате емоции, достатъчно е да украсите апартамента с ярки аксесоари или да изберете цветен текстил – и животът ще искри с нови цветове..

Сив цвят в интериора

Комбинация с други цветове

Неутралността на сивото ви позволява да го допълвате с всякакви нюанси – от пастелни до прашно тъмни. Но най -хармоничните варианти са подтикнати от самата природа и това са много забележими контрасти: изчистващата лазур на небето сред облаците; лилаво-розов залез на фона на облаци; пролетна зеленина по клоните на дърветата; жълти цветя около камъни в планините.

Кафяво -бежови, пясъчни и златисти нюанси, както и топло бяло (сметана, ванилия, шампанско) изглеждат малко неестествено до сивото – това се дължи на различни цветови температури.

Сиво със синьо

Този класически тандем отразява непрекъснато променящото се съвършенство на небесното пространство и голямото разнообразие от негови нюанси – от тъмни гръмотевични облаци до полупрозрачна мъгла; от наситено син до ефирен светло син воал. Тази комбинация насърчава релаксацията и затова е най -подходяща за помещения за отдих – спалня, хол, баня..

Сив цвят в интериора - комбинация със синьо Сив цвят в интериора - комбинация със синьо

Сиво с розово

Веселата сянка на пролетни цветя на сив фон сякаш грее отвътре, правейки атмосферата романтична и малко несериозна. Розовите интериорни елементи със сигурност ще се харесат на момичета с мек женствен характер. Също така е добър вариант за декориране на детската стая на малка принцеса..

Сив цвят в интериора - комбинация с розово Сив цвят в интериора - комбинация с розово Сив цвят в интериора - комбинация с розово

Сиво със зелено

Трудно е да се намери по -естествен цветен чифт от сиво и зелено. Съединението им се свързва с първите издънки, които се появяват на гола земя, като по клоните цъфтят само листа..

Светло зелено перфектно освежава монохромния дизайн, напомняйки, че дори в бетонната градска джунгла трябва да има място за природата.

Сив цвят в интериора - комбинация със зелено Сив цвят в интериора - комбинация със зелено

Сиво с жълто

Ако има перфектен цвят, който да разсее здрача на сивото, той е жълт. Заедно те изглеждат органични като слънце и сянка. Интериорът в жълто-сиви тонове зарежда с оптимизъм, в каквато и пропорция тези нюанси да са смесени и такава прекрасна комбинация може да се използва абсолютно във всички стаи..

Сив цвят в интериора - комбинация с жълто Сив цвят в интериора - комбинация с жълто

Сиво с червено

Взаимодействието на най-активния и спокоен тон в целия спектър създава много интересен ефект-сякаш отделни фрагменти от черно-бяла снимка са оставени в цвят, като същевременно увеличават максимално яркостта си.

Големите червени детайли в сива среда привличат вниманието и се появяват в цялото си великолепие. Това е авангардно решение за решителни и страстни личности..

Сив цвят в интериора - комбинация с червено Сив цвят в интериора - комбинация с червено

Интериорни стилове и сиво

Сивото обгражда съвременния човек навсякъде – високи сгради в жилищни райони и небостъргачи на бизнес центрове, офиси и производствени халета, пътища и тротоари. По този начин този цвят е почти незабележим, познат фон за цял живот. Поради своя индустриален характер, той формира основата на тенденциите в градския дизайн. Те включват таванско помещение, хай-тек, както и минимализъм..

Наличието на сиво в природата обаче го прави еднакво добра основа за скучни етнически мотиви – скандинавски стил, Прованс. Понякога класически интериор също е декориран в този спокоен нюанс..

Таванско помещение

В градско таванско помещение сивото почти винаги играе водеща роля, заемайки 70 до 100% от пространството. Стени от бетон или евтини тухли от пясъчно -вар, както и метални тръби за комуникации – всичко това със сигурност са ахроматични нюанси, но поради огромните прозорци такъв интериор изглежда свободен и просторен.

Сив цвят в интериора - стил на таванско помещение Сив цвят в интериора - стил таванско помещение Сив цвят в интериора - стил таванско помещение

Висока технология

Най -вероятно преди няколко десетилетия писателите на научна фантастика са си представяли къща от 21 -ви век по този начин: метал, полиран до блясък, пластмаса, приятен на допир, плексиглас, най -новата технология с управление на докосване – и нито едно излишно нещо. В предимно огледални монохроматични текстури сивото изглежда толкова органично, че просто няма смисъл да го замествате с други цветове..

Сив цвят в интериора - хай -тек стил

Класически стил

В класически интериор сивото е много по -рядко срещано от бялото, бежовото, кафявото и златното, но за спокоен и сдържан дизайн това е истинска находка.

Този цвят може да се използва с еднакъв успех както в декорацията, така и в битовите предмети, мебели, тъкани, но във всеки случай текстурата трябва да е матова. Единствените изключения са малки сребърни тапети или метални фитинги..

Сив цвят в интериора - класически стил Сив цвят в интериора - класически стил

Скандинавски стил

В северноевропейския дизайн обикновено се използват най-светлите нюанси на сивото и те задължително се разреждат с чисто бяло, детайли от избелено дърво, разпръснати с народен декор (пачуърк, тъкани килими, грубо плетени текстилни изделия). Този дизайн е подходящ за малки и средни стаи, създавайки спокоен уют в тях с нотки на домашна топлина..

Сив цвят в интериора - скандинавски стил Сив цвят в интериора - скандинавски стил

Прованс

Селската простота на Прованс има място за всички пастелни цветове, включително сивите. Но това не трябва да е суровият цвят на бетон или стомана, а по -скоро естествените нюанси на прозрачна синя мъгла, планински камъни, изгоряло на слънце дърво, небоядисано бельо или леко замърсена вар.

Сив цвят в интериора - стил Прованс Сив цвят в интериора - стил Прованс

Правилното осветление е важно!

Самото сиво е цвят на сянка, затова дори в най -разредената версия той внася лек здрач в интериора. Грижата за източниците на светлина е много важна, за да се избегне усещането за постоянно облачно небе..

Сивата стая трябва да има големи прозорци, които за предпочитане трябва да се оставят незащитени поне през деня. През останалото време многобройни прожектори, големи полилеи на тавана, стенни свещи могат да компенсират липсата на слънце.

Визуално разширете пространството и увеличете количеството светлина – огледалата, стъклените врати и преградите, разположени срещу ярки източници на светлина, както и всякакви гланцови повърхности ще помогнат.

Сив цвят в интериора - правилното осветление

Интериор в сиво – снимка

Ако се замисляте дали да използвате сиво в интериора на апартамент, ви предлагаме първо да разгледате как изглежда във вече декорирани стаи. Тези снимки могат да бъдат както основа за бъдещи ремонти в дома ви, така и просто добър източник на полезни идеи..

Сив цвят в интериора на хола

Всекидневната в сиви тонове е място, където ще бъде приятно да се събира и да се отпусне за хора от всички възрасти, вкусове и предпочитания без изключение. Неутралността на този цвят действа като помирителна и насърчава спокойното свободно време, както самостоятелно, така и в голяма компания..

Сив цвят в интериора на хола Сив цвят в интериора на хола Сив цвят в интериора на хола Сив цвят в интериора на хола Сив цвят в интериора на хола Сив цвят в интериора на хола Сив цвят в интериора на хола Сив цвят в интериора на хола Сив цвят в интериора на хола Сив цвят в интериора на хола

Сив цвят в интериора на кухнята

Кухня, доминирана от сиви нюанси, ви позволява напълно да се концентрирате върху процеса на готвене. В много отношения той прилича на производствена база за ресторанти от висок клас, където всички мебели и плотове със сигурност са изработени от стомана. Но дори и домашната кухня да има дървени мебели и плотове от чугунен камък, сивият цвят ще я направи стилна и практична..

Сив цвят в интериора на кухнята Сив цвят в интериора на кухнята Сив цвят в интериора на кухнята Сив цвят в интериора на кухнята Сив цвят в интериора на кухнята Сив цвят в интериора на кухнята Сив цвят в интериора на кухнята Сив цвят в интериора на кухнята Сив цвят в интериора на кухнята

Сив цвят в интериора на спалнята

В спокойна сива среда е лесно да се отпуснете и да се отпуснете. Основното е, че декорацията на спалнята не е твърде тъмна – вместо богат графит, е по -добре да изберете по -меки, по -меки тонове с матова или лека копринена текстура..

Сив цвят в интериора на спалнята Сив цвят в интериора на спалнята Сив цвят в интериора на спалнята Сив цвят в интериора на спалнята Сив цвят в интериора на спалнята Сив цвят в интериора на спалнята Сив цвят в интериора на спалнята Сив цвят в интериора на спалнята Сив цвят в интериора на спалнята

Сив цвят в интериора на банята

Довършването в сиви тонове е много практично решение за баня, тъй като върху такава повърхност почти не се забелязват водни пръски или петна от изсушен конденз. Но когато избирате сянка, си струва да вземете предвид размера на стаята – колкото по -малка е площта на банята, толкова по -светла трябва да бъде боята или плочката и е препоръчително да допълвате сивото с белия гланц на водопровод и използвайте повече огледала.

Сив цвят в интериора на банята Сив цвят в интериора на банята Сив цвят в интериора на банята Сив цвят в интериора на банята Сив цвят в интериора на банята Сив цвят в интериора на банята

Сив цвят в интериора на коридора и коридора

Тъй като в коридора или коридора почти никога няма естествена светлина, в този случай е наложително да инсталирате няколко ярки крушки и да окачите голямо огледало там. Бял таван и минимално (или пълно отсъствие) на контрастни цветови комбинации също се препоръчват..

Сив цвят в интериора на коридора и коридора Сив цвят в интериора на коридора и коридора Сив цвят в интериора на коридора и коридора Сив цвят в интериора на коридора и коридора Сив цвят в интериора на коридора и коридора Сив цвят в интериора на коридора и коридора

Сив цвят в интериора на детската стая

За твърде активните деца сивото може да има успокояващ ефект, а освен това е универсално – подходящо както за момичета, така и за момчета. За да не изглежда монохромният интериор на детската стая скучен, трябва да се допълни с един или два чисти цвята: зелено, оранжево, розово, синьо или жълто..

Сив цвят в интериора на детската стая Сив цвят в интериора на детската стая Сив цвят в интериора на детската стая Сив цвят в интериора на детската стая Сив цвят в интериора на детската стая Сив цвят в интериора на детската стая Сив цвят в интериора на детската стая

Видео: Сиво в интериорния дизайн

Thanks! You've already liked this