Калатея (70 снимки): видове, грижи и отглеждане

Калатея (70 снимки): видове, грижи и отглеждане

Калатея е елегантно и ефектно декоративно растение, един от най -ярките представители на семейство марантови. Отглежда се у дома и в оранжерии, въпреки че първоначално дойде при нас от тропическите гори на Южна Америка и бързо се влюби в производителите на цветя поради красивите си и ефектни листа. Невъзможно е да не го забележите в магазина, на перваза на прозореца или в градината. Тя незабавно привлича вниманието с разнообразни цветове на листата. Въпреки че калатеята е доста капризна и изисква постоянни грижи, всички усилия са напълно изплатени от несравнимите й декоративни качества..

Основни характеристики

Районът на разпространение на Калатея не свършва в Южна Америка. Той е много по -обширен и разнообразен, обхваща почти всички тропически региони на различни континенти, с изключение на Австралия. Например семейството на марантите е често срещано в Африка, Индия, Океания.

Повечето от членовете на това семейство са подобни на лиана или тревисти. Разработеното коренище съхранява влага и хранителни вещества. Калатея не понася сухота и умира бързо при липса на вода.

Калатеята е многогодишно растение. В стаята той расте до метър, понякога и повече. Отличава се с буйна шапка от листа с различни форми. Те са големи, до 20 см, в различни нюанси. Долната страна често е с различен нюанс, но има и обикновени листа. Аборигените използват централната вена за тъкане на кошници. Оттук и основното име на цветето “калатея” е “кошница”. Бразилците например са използвали калатея за покриване на покриви.

В цветарството се използва като декоративно широколистно растение. Голямата пъстра зеленина се оценява много повече от незабележимия цъфтеж. Естественият механизъм също е интересен: листата се разгръщат към светлината, за да съберат максималното количество от нея. Съответно след нощта те лежат почти хоризонтално, а през деня се издигат и сгъват, сякаш сгънати ръце. Ето защо в ежедневието Калатея някога е била наричана молитвено цвете..

Активният период на цъфтеж започва през пролетта. Съцветието е с форма на шип, с незабележими многоцветни цветя. Продължава един месец. Има и повече декоративни сортове, но това е по -скоро изключение..

Калатея - Обща характеристика Калатея - Обща характеристика Калатея - Обща характеристика

Видове калатея

Няколко сорта калатея се отглеждат в домашни условия, които са добре адаптирани към вътрешните помещения. При избора на растение е важно да се обърне внимание на състоянието на листата и външния му вид. Декоративните видове имат различни шарки и цветове, могат да бъдат симетрични или асиметрични, гладки или кадифени, в различни нюанси. Някои от тях също цъфтят ярко, например Crocata. И има сортове, които имат красиви цветя и листа едновременно. Например, Калатея Вършевич.

Калатея Кроката

Красив декоративен шафран калатея родом от брега на Амазонка. “Фалшиви” цветя се събират в къси съцветия на дълги дръжки. Истинските цветя са сравнително незабележими и скрити сред прицветниците, с които почти се сливат със сянка. Червено-оранжевите свещи изглеждат особено впечатляващи на кадифено тъмнозелен фон..

Калатея Кроката

Калатея Вършевич

Голямо разнообразие с плътни розетки и удължени листа. Овални плочи в дълбоко, тъмно зелено със светъл модел и пурпурен гръб. Кремообразните розови колоски-съцветия изглеждат необичайно. Прицветниците са светли, понякога напълно бели. Дръжките са къси, бордо.

Калатея Вършевич

Калатея леопард

Той е получил името си заради характерния си петнист цвят. Вената в центъра образува разпознаваем орнамент, напомнящ леопардов принт. Жълтите цветя само засилват впечатлението.

Калатея леопард

Калатея Розеоликта

Ярко и интересно разнообразие с розов дизайн. Въпреки че моделът постепенно избледнява, той все още остава видим. Най -яркият подвид е медальонът. Има и по -скучна Роузи, белезникава Синтия и райета Илустри..

Калатея Розеоликта

Калатея Макоя

Този сорт е роден в бразилските тропици. По -добре се чувства в оранжерии с висока влажност, но понася директното пръскане много по -зле. Листните плочи са големи и дълги, с овална форма, с тъмен ръб и бордова вътрешна страна. Моделът отвън и отдолу се повтаря напълно.

Калатея Макоя

Калатея е прекрасна

Това е един от простите и непретенциозни сортове, така че най -често се използва за разсад на закрито. Листата имат елипсовиден модел. Обратната страна на светлата плоча – наситено червен оттенък, оставящ в лилаво.

Калатея е прекрасна

Грижа за Калатея

Калатеята е едно от най -взискателните тропически растения за домашни разсад. Но също така можете да се справите с него, ако подходите правилно към въпроса.

Естествената почва за Калатея е лека и дишаща. Домашните субстрати се събират на базата на листна почва. Разхлабването се осигурява от торф и пясък. Компост, въглен, кора, игли са отговорни за полезните компоненти. Можете да добавите малко хумус. Подходяща е и класическа професионална цветна почвена смес с вече балансиран състав..

За системно подхранване се използват сложни торове. В периода на активен растеж са особено необходими азот и калций. Те се прилагат на всеки няколко седмици. Продължете интензивно подхранване известно време след цъфтежа..

За повечето сортове е достатъчна не най -високата, но стабилна температура. През лятото е приблизително от +15 до + 25C. Зимен минимум с минимално поливане + 12С.

Калатеята е много чувствителна към течения и резки промени. Не можете да го поставяте на пътеката или близо до постоянно отварящи се прозорци и врати..

Препоръчително е да избягвате пряка слънчева светлина. Поради техния излишък цветето избледнява и избледнява, а плочите се свиват. Идеалният вариант е полу-засенчен ъгъл. Освен това, това е чудесен начин да добавите цвят към скучен интериор..

При естествени условия калатеята расте по бреговете на реки и езера, поради което се нуждае от висока влажност и редовно поливане. Пръскайте цветето постоянно с фина бутилка със спрей. Водата трябва да е чиста и утаена. В държача на саксията се изсипват камъчета или мъх. Те се овлажняват постепенно, ако е необходимо, но не трябва да се допуска застой..

Сортовете с опушени и кадифени листа не се пръскат. Това може да повреди деликатната зеленина и да доведе до гниене. Такива видове се къпят под душа няколко пъти месечно и за влажност пръскат въздуха наоколо. Удобно е да изтръскате праха с мека четка.

Грижа за Калатея Грижа за Калатея Грижа за Калатея

Трансплантация и размножаване

Младата калатея трябва да се трансплантира ежегодно, за предпочитане веднага с настъпването на пролетта. Възрастни – приблизително веднъж на 3 години, ако е необходимо. Това е лесно да се проследи: коренището бавно излиза от дренажните отвори. Най -добрият начин е претоварването, тъй като коренът не понася добре копаенето. Ето защо е препоръчително да се запази земната буца.

По-удобно е да направите това с помощта на плитки саксии с голям диаметър. Те са идеални за повърхностни системи. Необходимо е да се добави нов субстрат към новата саксия, а на дъното се полага дренажен слой от камъчета. Не уплътнявайте почвата твърде много, за да я поддържате дишаща..

Нови калатеи растат от резници. За да направите това, при трансплантация от майчиното растение могат да се отделят няколко процеса. Изберете най -силния, с корени и чифт листа. Засаждат се в оранжерийни условия в подготвен субстрат при висока влажност и температура около + 23 … + 25C.

Друга алтернатива е разделянето на коренището на парчета. В противен случай редът и механизмът на действие не се променят. Първо поръсете филийките, след като ги разделите с въглен.

Калатея - трансплантация и размножаване Калатея - трансплантация и размножаване

Борба с вредители и болести

Калатеята е нежна и деликатна, така че вредителите представляват специална заплаха за нея. Най -често те започват от млади листа. При първите признаци на поява на люспи, листни въшки, трипси или други паразити, незабавно вземете мерки за защита на калатеята.

В помещения, където не могат да се използват химически инсектициди, обърнете внимание на традиционните методи: сапунен разтвор, опрашване на сяра, биологични продукти, билкови настойки.

Ако постоянно следите калатеята и се грижите за нея навреме, тя почти не е податлива на болести. Но за това е препоръчително да се избягват дори незначителни отклонения. Обърнете специално внимание на влажността. При негов недостиг калатеята изсъхва, пожълтява и пада, а при излишък кореновото гниене.

Калатея - контрол на вредителите и болестите Калатея - контрол на вредителите и болестите

Калатея – снимка

Самата Калатея е грандиозно растение, но ще играе още по -добре с интересни комбинации. За да намерите свежи идеи и необичайни решения, вижте нашата селекция от снимки!

Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка Калатея - снимка

Thanks! You've already liked this