Хипеаструм (55 снимки): видове и грижи

Хипеаструм (55 снимки): видове и грижи

Хипеаструмът е представител на южноафриканската флора от семейство Амарилиси. Разнообразието на рода достига 90 различни вида. Това е изключително популярно растение, което е ценено заради необичайно красивите и големи съцветия. Но получаването на висококачествен цъфтеж е доста трудно, защото цветето идва от тропиците и затова е много придирчиво и взискателно в грижите. Нека се опитаме заедно да разберем как да се грижим за тези красиви цветя..

Видове хиппеаструм

Животновъдите ни представиха повече от две хиляди хибриди на автентично растение. Най -забележимата разлика между тях се крие в цвета и формата на цветята..

Дворецът Hippeastrum стана широко разпространен сред ценителите на стайни растения. Има големи алени цветя, представени на месест дръжка. Той от своя страна се подразделя на няколко основни разновидности:

1. Червено – характеризира се с наличието на тесни зелени ивици върху червени или розови венчелистчета;

2. Роял – има алено заострени цветя, които приличат на звезда. Расте до необичайно висока височина;

3. Колонови – поникват около шест деликатни съцветия с необичайни тръбни фунии. Обикновено с цвят на сьомга.

Съществува класификация на хипеаструм въз основа на произхода, формата или размера и времето на цъфтежа на растението. Представен е от няколко групи хибриди: с амарилис беладона; с орхидеи; с дълги тръбни цветя; хибриди Леополд и други видове.

В такова огромно разнообразие само истински специалисти могат да го разберат. Съставихме малък списък с онези цветове, които най -често се срещат в интериора:

Видът на Харисън – направо от Уругвай, има великолепни бели цветя с червена линия, преминаваща по центъра. Изисква висока влажност и период на покой в ​​хладна среда.

Хипеаструм Нелсън – среща се естествено в Боливия, доста рядък вид. Има невероятна форма и цвят. Прекрасни листенца с кремав цвят с червени кантове.

Доран – расте по бреговете на река Ориноко. Има ярко розови венчелистчета, заградени с бяла ивица.

Аржентински хиппеаструм – представен в бял вид и се отличава с най -деликатния аромат. Има гофрирани и заострени цветя.

Това е само малка част от всички съществуващи видове, но си струва да се отбележи един важен факт – който и да изберете, това растение ще ви радва всеки ден благодарение на сочните си листа и ще придава деликатен аромат поне месец в годината..

Хипеаструм - Видове Хипеаструм - Видове Хипеаструм - Видове

Цъфтяща хипеауструм

Цветът хиппеаструм е наистина много красив, така че много домакини се опитват да направят всичко, за да се възхищават на цъфтежа на това красиво растение. Младите екземпляри цъфтят не повече от веднъж годишно, но по -зрелите екземпляри цъфтят два пъти.

Ако цветето ви не цъфти дълго време, тогава трябва да го наторите. В началото на есента не забравяйте да уредите период на покой. Преместете саксията на хладно място и спрете поливането до около януари. Поливането трябва да се възобнови внимателно, като се пренареди растението на светло място. След тези процедури младите пъпки ще се появят в рамките на 3-4 седмици..

Растението ще даде 2-6 цветя. Обикновено цикълът на цъфтеж настъпва в рамките на три седмици – от появата на първите пъпки до пълното увяхване. Времето, необходимо на хипеаструма за освобождаване на цветята, зависи от температурните условия. Например, ако средата е достатъчно гореща, тогава всичко се случва доста бързо. Ако растението има няколко дръжки, тогава цъфтежът отнема повече време и може да продължи до 1,5 месеца..

Цъфтяща хипеауструм Цъфтяща хипеауструм Цъфтяща хипеауструм

Методи за размножаване

Размножаването става по два начина – семенен и вегетативен. За да получите семена, трябва да опрашите цветята с четка. Когато се образува семенната шушулка, са необходими около 2 месеца, за да узреят. Но първо трябва да накиснете всички семена в слаб разтвор на борна киселина. Моля, обърнете внимание, че растенията с бели съцветия не се считат за най -плодородните за силни семена..

Във втория случай възпроизвеждането става както следва. Когато първите два листа се появят на растението, те се трансплантират в други саксии. В допълнение, луковиците за възрастни понякога освобождават бебета, които след няколко месеца са готови за трансплантация..

Хиппеаструм - Методи за размножаване Хиппеаструм - Методи за размножаване Хиппеаструм - Методи за размножаване

Трансфер

Това южноафриканско цвете получава основното си хранене от почвата, така че зрелите растения се нуждаят от презасаждане всяка година. За да се появят цветя по -рано, саксията трябва да е тясна. Разстоянието от луковиците до ръбовете на контейнера трябва да бъде около 3 см. Крушката трябва да е приблизително наполовина дълбока, погрижете се за това.

Пресаждането се извършва най -добре през пролетта, 3 седмици след последния ден на цъфтежа. Ако сте убедени, че корените на растението са здрави, тогава не трябва да ги подрязвате. Отстранете излишните части, докато достигнете плътните и месести бели слоеве. След това поставете корените в слаб разтвор на калиев перманганат за половин час и внимателно, но старателно избършете луковиците. Между другото, често се случва корените да пускат децата, също е по -добре да ги премахнете, за да не вземат впоследствие енергия от майчиното цвете.

Почвата може да бъде закупена в готов вид в специализиран магазин или сглобена от следните компоненти: тревна почва; хумусни листа; речен пясък; торф.

Обърнете внимание на керамичните саксии – те позволяват на хиппеаструма да диша, особено след като е малко вероятно да се преобърнат под въздействието на теглото.

Хиппеаструм - трансплантация Хиппеаструм - трансплантация

Домашни грижи за хипеаструм

Ежедневната грижа за този вид цветя не изисква много усилия. Той се нуждае от ярко осветление през по -голямата част от деня. Ето защо е препоръчително да поставите саксията на южните первази на прозореца. Сортовете, отделящи листа, задължително изискват почивка на тъмно място..

Стайната температура влияе положително върху продължителността на живота и периодите на цъфтеж. През зимата температурата може да бъде намалена до + 11C, а през лятото поставете цветето навън, като същевременно избягвате местата. Това растение предпочита стабилна среда, резките застудявания вечер са нежелателни..

Влажността на въздуха има малък ефект върху това цвете. Листата могат да се избърсват с влажна кърпа или да се напръскват с вода. Не е необходимо тази процедура да се провежда редовно..

Домашни грижи за хиппеаструм Домашни грижи за хипеаструм Домашни грижи за хипеаструм

Грижа за хиппеаструм в градината

Повечето градинари отбелязват, че в естествени условия цветето се чувства много по -добре, въпреки произхода си. В земята луковицата расте няколко пъти. Трябва да се помни, че това е многогодишно растение, така че луковицата трябва да се съхранява внимателно и да се поддържа здрава. Това е единствената гаранция за красив и цъфтящ хипеаструм..

Хипеаструмът се засажда през пролетта, когато земята вече е напълно затоплена, а за зимата луковиците се отстраняват от земята, в противен случай те просто ще замръзнат. Растенията зимуват без листа и корени, така че трябва да ги почистите от тези части.

Оформете леглата на малко сенчесто място. Изкопайте земята преди засаждането, добавете към нея малко пепел, хумус и речен пясък. Засадете така, че луковицата да стърчи 1-2 см над земята..

Поливайте растението 1 или 2 пъти седмично, в зависимост от метеорологичните условия. Ако растението изстреля стрела много рано, тогава си струва да отрежете издънката. След такава процедура ще се появят буйни и силни листа..

Гледайте растенията – около тях не трябва да се образува плътна кора и плевелите не трябва да растат, отървете се от тях веднага щом забележите.

Най -добре е да премахнете растенията от почвата в началото на есента и да поставите луковиците на хладно място с температура на въздуха + 13 … + 15C.

Грижа за хиппеаструм в градината Грижа за хиппеаструм в градината Грижа за хиппеаструм в градината Грижа за хиппеаструм в градината

Болести и лечение на хипеаструм

Ако цветето ви се е забавило или е спряло да расте напълно, проверете спешно луковиците. Те могат да бъдат заразени с гъбички или повредени от различни вредители. Най -добрият начин да спасите растение е да го третирате със специален агент и да го трансплантирате в здрава, оплодена почва..

Когато върховете на листата започнат да стават кафяви, това показва сух въздух или ниски нива на калий. Инсталирайте стаен овлажнител, наторете почвата и вашият хиппеаструм ще се възстанови.

Течните торове се използват за поддържане на здравето и красотата на растението. Първото подхранване трябва да се извърши, когато стъблото на дръжката надвиши 15 см. Тази процедура трябва да се извършва веднъж на всеки две седмици, докато започне периодът на покой.

Хипеаструм - болести и лечение Хипеаструм - болести и лечение Хипеаструм - болести и лечение

Период на покой

Когато листата на хиппеаструма висят, започват да пожълтяват и луковицата се увеличава по обем, това сигнализира за подготовка за период на покой. Трябва да отрежете листата, да завършите поливането и храненето. След това саксията се прехвърля на хладно и тъмно място. Допустимата температура за растението през този период ще бъде + 10 … + 15C.

Целият процес продължава от началото на септември до края на декември. Много е важно да се предотврати изсушаването на крушката. За да направите това, добавете малко вода в тигана около веднъж месечно. Колкото по -добре преминава периодът на почивка, толкова по -великолепен ще бъде цъфтежът и външният вид на цветето..

Хипеаструм - Период на почивка Хипеаструм - Период на почивка Хипеаструм - Период на почивка

Хипеаструм – снимка

Хипеаструмът често се дестилира на Нова година и Бъдни вечер. И това несъмнено е добра причина да украсите интериора с цветя за празника. В пика на своя цъфтеж растението изглежда много ярко и тържествено, затова е най -добре да го поставите на видно място в хола – нека то да стане основната украса на новогодишната украса!

Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка Хипеаструм - снимка

Thanks! You've already liked this