Единично легло (70 снимки): видове, как да изберем

Единично легло (70 снимки): видове, как да изберем

Единичните легла са една от гъвкавите и компактни опции за обзавеждане на малки спални и детски стаи. Те са най -търсени сред хората, които водят ергенски начин на живот, сред възрастните хора, а също и сред подрастващите. Основното им предимство е, че такива мебели не заемат много място и като инсталирате трансформираща се структура, можете да освободите място колкото е възможно повече. В нашата статия ще разгледаме какво представляват съвременните обувки с едно легло, както и ще дадем практически съвети за избора им..

Видове и модели единични легла

Днешният производител на мебели може да се похвали с огромна гама от единични спални кутии. Въпреки факта, че те са по -малко търсени от двойните легла, няма да е трудно да изберете най -подходящия вариант. Леглата се различават по материала на производство, както и по конструктивните характеристики..

В зависимост от материалите

Ако решите да закупите единично легло, първо трябва да обърнете внимание на материала. При производството на съвременни мебели се използват четири основни вида суровини – естествено дърво, ПДЧ, МДФ и метал. Нека разгледаме основните им предимства и недостатъци..

1. Масив. В продължение на десетилетия и дори векове дървеното легло остава модерна и актуална мебел, която може да създаде атмосфера на комфорт и топлина във всяка спалня. Смята се, че дървените мебели имат специална енергия, изпълваща сила, подобрява настроението и успокоява. Трябва да се отбележи, че дървото практически не съдържа вредни частици, поради което по право се счита за екологично чист материал. В допълнение, дървените легла през цялото време се смятаха за признак на богатството и отличния вкус на собствениците. Що се отнася до здравината на дървените конструкции, на този въпрос не може да се отговори недвусмислено. Всичко е свързано с различните характеристики на определено дърво. Например, боровото легло не може да се похвали с високи параметри на устойчивост на износване, тъй като самият бор е доста мек материал. За разлика от него, дъбът или букът имат много по -голяма здравина, поради което мебелите, изработени на тяхна основа, ще издържат дълго време..

2. ПДЧ. Основното предимство на леглата от ПДЧ е тяхната ниска цена в сравнение с други материали. В процеса на изработка на дъски от стърготини, към състава се добавят лепилни компоненти и свързващи смоли, така че леглото от ПДЧ има висока якост, няма да бъде склонно към повреди и мухъл. Този материал обаче има и своя недостатък – при повишено нагряване ПДЧ може да отделя формалдехид, който е опасен за здравето..

3. MDF. Този материал има някои прилики с ПДЧ, но не съдържа смоли. Леглата от MDF имат по -голяма издръжливост (съответно те ще издържат много по -дълго), различни вариации във форми и размери. Те изглеждат стилно във всеки интериор. Недостатъкът на конструкциите е тяхната запалимост, така че те не трябва да се поставят в помещения с камина, печка или печка..

4. Метал. Металните легла са много популярни днес. Това до голяма степен е оправдано от високите якостни характеристики, както и от екологичната безопасност, отсъствието на вредни компоненти в състава. В дизайна на модерните апартаменти все повече се наблюдава тенденция към проектиране на „уютни“ стилове, като Прованс, кънтри, шаби шик, така че има голям интерес към кованите изделия. И това е напълно оправдано, защото ковашките елементи винаги придават на интериора някакъв чар и богатство на дизайна..

Видове единични легла - В зависимост от материалите Видове единични легла - В зависимост от материалите Видове единични легла - В зависимост от материалите

В зависимост от конструктивните характеристики

При избора на легло е важно да обърнете внимание на неговите дизайнерски данни. Това важи особено за малките апартаменти и детските стаи, където в малко пространство е необходимо да се поберат, освен легло, много различни неща. След това ще разгледаме съвременните видове единични легла, които се различават по своите допълнителни възможности..

Единично легло с чекмеджета. В този случай всъщност говорим за обикновено обикновено легло за един човек, което е оборудвано с табла и ръбове. Неговата особеност обаче се крие в наличието на чекмеджета под леглото. Най -често такива отделения за съхранение на бельо и други аксесоари имат прибиращ се механизъм, но има и люлеещи се конструкции..

Видове единични легла - Единично легло с чекмеджета Видове единични легла - Единично легло с чекмеджета

Легло с повдигащ механизъм. Не по-малко актуални за малките стаи са единичните легла с издигащо се легло, под които се намира кутията. За разлика от чекмеджетата, повдигащият механизъм значително спестява място, тъй като не изисква свободно пространство в близост.

Видове единични легла - Подемно легло Видове единични легла - Подемно легло

Разтегателен диван. Основната разлика между дивана е облегалката. Тя може да бъде твърда, но най -често производителят я покрива с материал, например имитация на кожа или друг плат. Също така, комплектът с дивана е снабден с меки декоративни възглавници, които добавят допълнителен комфорт към мястото за спане. Моделът с изпъкнала къдрава странична стена изглежда особено красив.

Тип единично легло - разтегателен диван Тип единично легло - разтегателен диван

Легло вградено в мебелите. Друг вариант, който помага да се спести значително място в стаята. В този случай различни шкафове, шкафове и рафтове сякаш растат около леглото, създавайки с него единен ансамбъл..

Видове единични легла - Легло, вградено в мебелите Видове единични легла - Легло, вградено в мебелите

Единично конвертируемо легло. Съвременните конвертируеми легла се намират в много интериори, които не могат да се похвалят с голяма площ. Това ноу-хау наистина има голямо предимство пред конвенционалните мебели за спалня. Единичното трансформиращо се легло може лесно и лесно да се сгъне, превръщайки се в гардероб или част от слушалки с шарнирни рафтове. Такова легло често се монтира в детска стая, където силно липсва място за игра на малки капризи. Това също е добър вариант за студио апартаменти, когато холът е и спалнята. През деня леглото може лесно да се скрие, като се сгъне хоризонтално или вертикално.

Видове единични легла - конвертируемо единично легло Видове единични легла - конвертируемо единично легло

Таванско легло. Добър вариант за детска стая, въпреки че се среща и в малки ергенски студиа. Изводът е, че леглото се намира на последния етаж на конструкцията, под която са поставени работната зона, игралната стая или различни шкафчета. Тези легла обикновено се продават без матрак – той трябва да бъде избран отделно. Най -добре е да направите такава мебел по поръчка – тогава производителят има възможност да вземе предвид всички желания на клиента, които се отнасят до конфигурацията и размерите. При избора на дизайн е задължително да се вземе предвид височината му, както и размерите на помещението, така че мястото за спане да не е под самия таван.

Видове единични легла - Таванско легло Видове единични легла - Таванско легло

Единично легло с допълнително легло. Не по-малко интересен е моделът с разтегателно легло, което е допълнително към дизайна на единичното легло. В този случай втората платформа се разточва свободно от дъното на основната. Покупката на такова легло ще бъде добра помощ за малки стаи, където има много мебели и трябва да оставите място за свободно движение..

Видове единични легла - Единично легло с допълнително легло Видове единични легла - Единично легло с допълнително легло

Надуваеми модели. Надуваемо легло ще ви позволи бързо да организирате място за спане, в случай че гостът се нуждае от нощувка. Той е много подобен на познатите ни матраци, но се различава от тях по -голяма дебелина, поради което е в състояние да издържи тегло до 120 кг. Повърхността на надуваемото легло често е покрита с ято, което предотвратява изплъзването на постелката. Включен е и надуваем гръб, за да можете удобно да седнете и да се отпуснете.

Видове единични легла - Надуваеми модели Видове единични легла - Надуваеми модели

Как да изберем единично легло

Леглото е проектирано да осигури най -удобните условия за добра почивка, така че трябва да подходите към избора му с най -голяма скрупулзност. На първо място, трябва да решите размера на леглото. Единичните легла могат да бъдат с различни размери.

Когато купувате легло за ученик, е необходимо да имате предвид, че го купувате за повече от една година, затова е по -добре да закупите по -голям модел – за растеж. Основните съществуващи размери на единични сплитове варират от 2 м дължина (плюс или минус 15 см) и 1 м ширина (също плюс или минус 15 см). В допълнение към факта, че леглото трябва да се вписва в околната среда, то трябва да е и удобно за сън. Има един трик, как да изберете единично легло – трябва да легнете върху него, да затворите дланите си в корема и да разперете лактите си отстрани. Сега гледаме разстоянието, което остава от лактите до страните – то трябва да бъде поне 10 см. Същата празнина трябва да се поддържа над и под тялото.

Когато избират мебели, много се питат за нейната екологичност. Що се отнася до леглата, най -добрият вариант в това отношение би било метално легло, но то трябва да се “впише” в стила на интериора. Метално легло е подходящо във винтидж дизайн, в стила на Прованс, таванско помещение. Луксозните гърбове от ковано желязо допълват класическия дизайн. Мебелите от дърво (ПДЧ, ПДЧ) могат да присъстват във всеки интериор – тук неговите дизайнерски характеристики вече ще играят важна роля.

Единично легло - Как да изберем Единично легло - Как да изберем

Избор на матрак

Основните параметри на удобството в по -голяма степен зависят от матрака, неговата степен на твърдост и вентилация. Производителите често предлагат модели единични легла в комплект с матрак, но има и модели, които изискват отделна покупка. Във всеки случай първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е пълненето.

Има няколко вида “пълнежи”, които осигуряват различни нива на комфорт, а именно:

1. Матраци на пружини с взаимосвързани или несвързани системи. В първия вариант пружините са преплетени, а във втория те са разположени в отделни тъкани гнезда. Матрак с отделно седящи пружини е по -удобен – той се адаптира по -добре към анатомичните особености на човек;

2. Безпружинен, при който пълнителят е материал от естествени или синтетични влакна.

Има и едностранни и двустранни модели с различни покрития. Демисезонните матраци са популярни. Те имат едната страна с изолиран слой, а другата е оборудвана с хигроскопична тъкан, за да се осигури по -добър обмен на въздух в топлината..

Най -приемливият вариант може да се нарече ортопедични матраци, които са в състояние да осигурят по -добра подкрепа за гръбначния стълб, носейки големи ползи за опорно -двигателния апарат на тялото. Покупката на такъв матрак се препоръчва особено за хора, страдащи от заболявания на ставите и гръбначния стълб..

Когато избирате матрак, трябва също да вземете предвид теглото и възрастта. За хората с наднормено тегло е по -добре да останат на твърди модели, а за тънки – на по -меки. На възрастните хора лекарите не препоръчват твърди повърхности, които могат да провокират затруднения в кръвообращението. Напротив, за учениците е по -добре да изберете матрак с високо ниво на твърдост, за да избегнете проблеми с гръбначния стълб. Малките деца могат да се грижат за модел на повишена сила, защото със сигурност ще играят и скачат на матрака.

Единично легло - Избор на матрак Единично легло - Избор на матрак

Единични легла – снимка

В по -нататъшната галерия имате възможност да се запознаете с различни модели единични легла, да оцените предимствата на една или друга опция. Надяваме се, че нашите съвети и снимки ще ви помогнат да направите правилния избор. Приятно гледане!

Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка Единични легла - снимка

Thanks! You've already liked this