Стенни панели (MDF) за вътрешна декорация. ТОП-7 приложения в интериора + 165 СНИМКИ

Стенни панели (MDF) за вътрешна декорация

Как да облицоваме вътрешните повърхности на помещенията, използвайки модерни Стенни панели от MDF, за постигане на поразителния стилен дизайн, показан на Снимка, помислете в тази статия.

Материал за MDF панели

Както и да е, с панели MDF всеки се е сблъсквал повече от веднъж, защото често е бил използван за декорация на вестибюли, вагони, офиси и други обществени помещения.

За всяка стая с модел или текстура

За всяка стая с модел или текстура

В жилищни сгради и апартаменти тяхното използване беше ограничено до декорирането на коридори и лоджии. Дизайнът на MDF панелите не беше много разнообразен и затова този материал се считаше за бюджетен вариант за официалния сдържан стил..

Опция за стил на бюджетна стая

Бюджетна опция за стая

В наши дни за облицовка на стени се използват продукти от MDF, които понякога е трудно да се припишат на този материал. Те се различават не само по качеството, но и по разнообразния си вид..

Разнообразен външен вид на панела

Панели със светли нюанси

Но нека първо да разгледаме какво всъщност представляват тези продукти. Стенни панели MDF е декоративно довършително покритие от дървесен произход, направено от дървесни отпадъци, натрошено на прахова фракция, с добавка на органични свързващи елементи.

Декоративен довършителен материал с дървесен произход

Декоративен довършителен материал с дървесен произход

Ето защо съкращението MDF означава „фина фракция“. В производствения процес суровината се подлага не само на налягане, но и на високи температури, в резултат на което преработеният продукт под формата на панели се получава с плътна хомогенна структура.

Използва се за мебели и декоративни материали

Използва се за мебели и декоративни материали

По отношение на възможностите за по -нататъшна обработка по време на монтажа, такива продукти надминават дори естествената дървесина и не отстъпват на нея по отношение на технологичните и екологичните изисквания. Монтажът на панели се извършва или чрез закрепване към рамка, изработена от дърво или поцинкован профил, или чрез залепването им към повърхността на стената с “течни пирони”.

Декоративно покритие на дървена основа

Декоративно покритие на дървена основа

ТОП-8 вида MDF стенни панели

По своята форма панелите са:

1Под формата на релси (тесни панели) с връзка на жлеб: жлеб – билото. Те са лесни за сглобяване сами и се използват широко за облицовки. Канализирани тесни панели

Тесни панели с връзка на жлеб

2Под формата на листове с различни размери. Достатъчна площ на листа ви позволява да използвате различни техники за неговото проектиране: отпечатване на снимки. 3D изображения, панели и графики. Панелни листове с различни размери

Панелни листове с различни размери

3Под формата на плочи, подобни на големи плочки. За закрепване в структурата на тези продукти, както и в стелажните панели, е предвидено съединение с език и жлеб.. Плочи, подобни на керамични плочки

Плочи, подобни на керамични плочки

На външен вид те се произвеждат:

4С фурнирована повърхност, когато горният слой се състои от тънко естествено покритие от дърво, наречено фурнир. Продуктът има външен вид, напълно идентичен с дъска от естествено дърво и значително по -ниска цена. Фурнировани панели

Фурнировани панели

5С ламинирана повърхност, представляващ тънко покритие със специален филм, с имитация на различни естествени материали, цветни или монохромни шарки. Голямото разнообразие от дизайни прави ламинираните продукти най -търсените продукти за облицовка на стени от MDF.. Най -търсените ламинирани панели

Най -търсените ламинирани панели

6С боядисана повърхност, когато ламелата е боядисана отгоре в различни цветови нюанси. Боята има защитна и декоративна функция. Боядисани стенни панели

Боядисани стенни панели

7Панели с фотопечат. Изображението се прилага от предната страна на панела. Отгоре е покрит с безцветен акрилен лак, който предпазва от външни повреди.. Панели с фотопечат

Панели с фотопечат

осемПанели с шаблон или рисунка, която има 3D ефект. Тези продукти са разработени наскоро и са новост в дизайна. Повърхността на продуктите, която изобразява абстрактни обемни рисунки, геометрични форми, имитиращи различни видове релеф, изглежда необичайно и много впечатляващо. 3D ефект върху отпечатани панели

3D ефект върху отпечатани панели

ТОП-7 опции за използване на модерни MDF панели

Сега, разполагайки с такова разнообразие от изделия от MDF, не бива да се ограничавате само с довършването на коридора, балкона или лоджията, въпреки че те могат да бъдат декорирани по напълно нов начин, като изберете подходящата опция за дизайн. Можете успешно да украсите стените с такива листове. хол, коридор, кухня, и тавани, входни врати, отстрани на стълбите.

Можете успешно да украсите стените на хола с такива листове.

Можете успешно да украсите стените на хола с такива листове.

Нека да разгледаме как да декорираме с панелни MDF стаи и места, които имат различни цели..

Декориране на коридора с MDF панели

Фурнир коридор не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Това е проблемна стая, защото в нея има малко светлина. Обикновено съдържа няколко врати, които затрудняват инсталирането на панели. Тук стените са най -изложени на замърсяване, защото входното антре е обща площ и не е толкова голямо, колкото дневната..

В коридора стените са изложени на по -голямо замърсяване

В коридора стените са изложени на по -голямо замърсяване

Като се имат предвид тези характеристики, по -добре е коридорът да завърши с решетъчни панели. Те са удобни за лице към коридора, тъй като са с малки размери и могат да се поберат на всяко проблемно място.

Външният вид на повърхността на такива продукти трябва да съответства на стила на коридора и неговите характеристики. За облицовка на малък коридор, леки монохромни продукти са по -подходящи, те визуално ще увеличат тази стая.

Решетени панели за малък коридор

Решетени панели за малък коридор

Успешно е да се използват вертикално подредени панели от жълто и бяло, които се редуват помежду си. Вратите са тапицирани с кафяви ламели, за да съответстват на елементите на мебелите, разположени в коридора.

Вертикални MDF панели в два цвята в коридора

Вертикални MDF панели в два цвята в коридора

Не можете напълно да украсите стените в коридора с панели. Интересно изглежда коридорът, в който стените са обшити с MDF само отдолу, а отгоре са залепени с тапет, който съответства на тона.

Този дизайн може да се използва за средно голям коридор или голямо пространство..

Използване на MDF панели за декориране на хола

Всичко стени в хола рядко облицовани с MDF панелни елементи. Интериор, в който този материал се използва само на фрагменти, ще бъде привлекателен..

Облицовка на стени с леки панели

Облицовка на стени с леки панели

Например, можете да се съсредоточите върху една стена, като я разкриете с 3D панели с модел, който съответства на стила. Снимката показва вариант на дизайна на хола, при който едната стена е облицована с 3D елементи под формата на вълни. Такъв панел е подходящ за цялостния интериор на хола..

3D вълни във вашата всекидневна

3D вълни във вашата всекидневна

Дизайнерите често използват панели за облицовка на една стена, за да изиграят мебел, например за декориране на стената, на която виси телевизорът..

Акцентът за стената е картина или телевизор

Акцентът за стената е картина или телевизор

Ако все пак решите да покриете стените в хола изцяло с панели, внимателно обмислете местоположението им. Надлъжното подреждане е подходящо за помещения с ниски тавани. Това визуално увеличава височината на помещението..

Надлъжно подреждане на панели за ниски тавани

Надлъжно подреждане на панели за ниски тавани

Напречното разположение е подходящо за големи пространства.

Напречното разположение на панелите е подходящо за голяма стая

Напречното разположение на панелите е подходящо за голяма стая

Украса за спалня

Стени на спалнята както и в хола, MDF рядко се сблъсква. Ако планирате да използвате този материал за облицовка на стени в тази стая, трябва да подходите към това с повишено внимание. Въпреки безопасността на съвременното му производство, по -разумно е да използвате меки дишащи тапети за спалнята в апартамента. Но за частна къща или лятна вила, където стаята не се отоплява през зимата, е доста подходяща.

Най -доброто решение за MDF панели за частна къща

Най -доброто решение за MDF панели за частна къща

MDF не се страхува от големи температурни колебания и не претърпява деформация от това. Също така е по -добре да обшиете стените в хола на фрагменти. Често подрязват стената в главата на леглото с такъв материал..

Довършителен материал в главата на леглото

Довършителен материал в главата на леглото

Стенната облицовка зад леглото изглежда интересно с 3D панели с имитация на карета на платното. Този дизайн изглежда особено модерен..

Имитация на Капитон в главата на леглото

Имитация на Капитон в главата на леглото

Приложение на MDF панели в декорация на баня и тоалетна

Съвременните MDF стенни панели могат успешно да се използват за декорация на баня и тоалетна. В днешно време много видове такива продукти се произвеждат с влагоустойчиви качества..

Красиво и необичайно решение за банята

Красиво и необичайно решение за банята

С тяхна помощ можете успешно да имитирате керамични плочки, без страх от разрушаване на материала от влага. Освен това ще струва много по -малко от плочките. В същото време разнообразието от дизайнерски декорации е много по -широко от керамиката. Възможно е с помощта на панели, с нанесени върху тях фрагменти от картината, да се създаде цял панел в банята.

Панел от MDF панели в банята

Панел от MDF панели в банята

След като сте взели продуктите във формата, необходима за изпълнението на замисления стил, можете да украсите банята си по напълно оригинален начин..

Влагоустойчиви панели за декорация на баня

Влагоустойчиви панели за декорация на баня

Банята е завършена с тъмни цветни защитни лакови панели. Стените изглеждат вълшебно с бяла вана и мивка.

Тъмна стая с бели тела

Тъмна стая с бели тела

Използвайки дизайн в светли цветове, можете да получите напълно различен вид на банята..

Светла баня с черни акценти

Светла баня с черни акценти

Такива стени ще издържат достатъчно дълго. Те също се измиват добре от замърсявания, без да губят яркостта на цвета. Единственият недостатък е, че не можете да използвате агресивни почистващи препарати, за да не надраскате защитната повърхност.

Екологично чист материал за комфорт

Екологично чист материал за комфорт

Защитният и декоративен слой от MDF трябва да бъде защитен от повреда, за да не се намали устойчивостта на материала към влага.

ВИДЕО: Довършителни MDF панели

Евтино и практично решение за декорация на стени в тоалетната

Евтино и практично решение за декорация на стени в тоалетната

Дизайн на облицовка на стени на лоджия

За облицовка на стени на балкони и лоджии MDF продуктите са най -търсени. Като се има предвид разнообразният дизайн на съвременните панели, тези места могат да бъдат превърнати в прекрасно пространство за отдих, като напълно завършите всички стени с такива материали..

Най -търсеният материал за довършване на балкона

Най -търсеният материал за довършване на балкона

Те са лесни за инсталиране, изтриват прах и не се страхуват от промяна на цвета от слънчева светлина..

Изглежда спокойно и естествено

Изглежда спокойно и естествено

Завършване на кухнята с МДФ материал

В кухнята този материал често се използва за декорация на стени. Обикновено те са облицовани с половината стена отдолу. Горната част е или залепена с миещи се тапети, или са използвани декоративна мазилка или други материали.

Стенна декорация в кухнята с MDF панели

Стенна декорация в кухнята с MDF панели

Но основната зона в кухнята за довършване с MDF панели е престилка. За това се използват съвременни панели, които не се страхуват от вода и са добре защитени от огън..

Престилка от водоустойчиви панели

Престилка от водоустойчиви панели

Предвид техния огромен дизайнерски потенциал, представен от всякакви повърхности от имитация на дърво, камък и други естествени структури до фотопечат и 3D изображения, можете да подредите престилка по желание за всеки стил на кухнята. Това ще струва много по -малко от довършването с плочки, а работата се извършва много по -бързо без никакви проблеми.

Печат на снимки за подчертаване на престилката от панели

Печат на снимки за подчертаване на престилката от панели

Можете да изберете продукти, които са идентични с повърхностите на кухненските работни маси, особено след като MDF плоскостите често се използват за производството на мебели..

Мебели от MDF панели

Мебели от MDF панели

Облицоване на повърхността на тавана с MDF панели

Панелите от MDF могат да се използват за декорация на тавана. Те са идентични по характеристики със стенните продукти. За облицовка на таванната повърхност се използват предимно стелажни материали, които имат ключалка за закрепване на елементи един към друг от типа “гребен-жлеб”.

Стелажни панели на тавана

Стелажни панели на тавана

За монтажа им на тавана се използва същата технология, както на стените. Първо върху него се монтира рамка от дървени пръти или поцинкован профил. MDF панелите се фиксират перпендикулярно на рамката с помощта на специални закачалки.

Технологията на полагане е същата като при стените

Технологията на полагане е същата като при стените

С такава облицовка, освен изравняване на тавана, става възможно да се прикрие електрическото окабеляване за таванни лампи.

Облицоване на тавана с панели

Облицоване на повърхността на тавана с панели в страната

Традиционно по този начин се подрязва таванът на лоджиите и в коридора. В днешно време често в банята и тоалетната те използват и таванни панели от MDF..

ВИДЕО: MDF панели за красив дизайн

Thanks! You've already liked this