Бомбено одеяло (85+ снимки): уютни идеи „направи си сам“ и майсторски клас стъпка по стъпка

Детството трябва да е светло и цветно

Детството трябва да е светло и цветно

Самоделно одеяло е истински подарък не само за дете, но и за всеки възрастен. Продуктите Bombon най -често се създават специално за деца, тъй като са меки, уютни и много приятни на допир. Що се отнася до външния вид, такова одеяло изглежда много оригинално, дори може да се каже нестандартно..

Голяма новост от последните години - бебешко одеяло в техниката

Голяма новост от последните години – бебешко одеяло в техниката “бомба”

Бомбено одеяло, признато за класика на съвременния дизайн

Бомбено одеяло, признато за класика на съвременния дизайн

Какво е одеяло за бомба?

 • Това е един вид пачуърк юрган с мек пълнител вътре. Поради това обемната бомба перфектно затопля и прави съня удобен. Огромно предимство пред другите опции е, че пълнителят вътре не се губи дори след измиване, тъй като е затворен в отделни клетки.

На пръв поглед изглежда, че това не е едно цяло, а интересен пъзел от много меки балончета. Има много имена за такъв текстил:

 1. Бисквити.
 2. Бон Бон.
 3. От османци.
 4. Маршмелоу.

Съвет! Абсолютно не е необходимо да купувате такъв продукт в магазин: той може да бъде ушит със собствените ви ръце и от различни парчета плат, дори остатъци.

четиринадесет

Подбор и подготовка на материали

Тъй като одеялото е предназначено за дете, то трябва да е от естествен материал, оптимално памук. Ако можете да намерите петна с шарки с различни цветове, това ще направи одеялото още по -интересно. Преди рязане материалът трябва да се измие и изглади, така че ще бъде по -лесно да изрежете отделни елементи.

Важно! Допустими са дори синтетични тъкани за предната част, тъй като те няма да влязат в контакт с кожата. Долната част е по -добре изработена от естествени материали..

Друг важен материал, без който е невъзможно да си представим бомба, е мекият пълнител. Тя може да бъде всяка подходяща, но не и памучна вата. Оптимално – синтепон или холофайбър. Освен че са приятни на допир, тези материали са хипоалергенни и удобни за работа, както и топли. Не е нужно да пестите от количеството пълнител: колкото повече, толкова по -великолепно ще излезе одеялото и външният му вид ще бъде много по -добър.

13

Също така в работата ще ви трябва:

 1.  Ножици.
 2.  Владетел.
 3.  Молив или фина пастел.
 4.  Силни нишки.
 5.  Фиксиращи щифтове.

Ярко и интересно - съчетаваме няколко качества

Ярко и интересно – съчетаваме няколко качества

Преди да шиете

Тъй като въпросното одеяло се счита за един от видовете пачуърк, преди започване на работа е важно да се създаде диаграма на бъдещия продукт и да се работи върху него.

 • Същността на рисунката е във формирането на красив модел. Тази техника е особено важна, ако се използват петна с различни цветове. Формата му може да бъде правоъгълна или квадратна..

На бележка! Стандартният размер на пластирите Bombon е от 8 до 40 см. Изборът на една или друга опция зависи от размера на продукта. Тук действа правилото: колкото по -малко е одеялото, толкова по -малки са парчетата. Минималните 8 см правят възможно поставянето на пълнителя вътре и в същото време правилно зашиване на всички елементи.

Техники на шиене

Има две основни техники за създаване на одеяло – индивидуални възглавници и мехурчета. Обмислете и двата варианта с поетапна техника на изпълнение.

Готовият продукт, създаден от грижовните ръце на майката, ще ви стопли и ще ви даде уют

Готовият продукт, създаден от грижовните ръце на майката, ще ви стопли и ще ви даде уют

Отделни подложки

В този случай ще ви трябва:

 1. Ярка материя за създаване на горната част (отпред).
 2. Всяко друго отвътре (грешна страна). Можете дори да използвате стар лист тук, той все още няма да се вижда. Но в същото време е важно такава материя да е естествена..
 3. Основа за шиене върху платно от възглавници.

 • Първата стъпка е да направите шаблон за квадратите, като за това е удобно да изрежете шаблон от дебел картон. В този случай от елементите 8 x 8 cm трябва да се изреже необходимия брой квадратчета.

Важно! Тъй като одеялото се формира от отделни възглавници, броят на елементите за желания размер трябва да се умножи по две.

 • От страната, където ще бъде “лицето”, трябва да използвате ярка тъкан, от грешната страна – всяка проста.

Оформете ленти с подложки

Оформете ленти с подложки

 • Първо трябва да зашиете три ръба на всяка подложка, след това да добавите пълнител и да затворите с четвърти шев. По този начин трябва да направите с всеки елемент..
 • Когато заготовките са направени, те трябва да бъдат свързани в ленти. В този случай е много важно да няма изкривявания, тоест трябва да свържете ъгъла с ъгъла. Най -удобно е да бастирате и едва след това да направите основния шев. Освен това линиите са завършени в голямо платно. След това всичко това трябва да бъде прехвърлено.

Ето как изглежда одеялото преди кацане на основата

Ето как изглежда одеялото преди кацане на основата

 • Следващата стъпка е да поставите възглавниците върху основа, която може да бъде всяка естествена плътна материя. За да изолирате продукта между основата и декоративния пачуърк елемент, можете да поставите няколко слоя подплатен полиестер.

Периметърът на одеялото може да бъде украсен с вълнообразна рамка

Периметърът на одеялото може да бъде украсен с вълнообразна рамка

Оказа се чудесно бебешко одеяло

Оказа се чудесно бебешко одеяло

 • Сега последният щрих е свързването на двата елемента. За да направите ръба декоративен, можете да шиете кант с панделка.

осемнадесет

Мехурчета

 • Много хора харесват тази техника, защото е лесна за изпълнение. Основният „трик“ е пришиването на малки квадратчета към платното с успоредното им запълване с подплатен полиестер и така един след друг.

Последователност на изпълнение:
 1. Маркирайте плътна основа с квадрати – тя ще бъде водач за границите на “мехурчетата”.
 2. Подгответе шаблони за пластири. Тя трябва да бъде по -голяма от клетките, които се прилагат към основата, тъй като с тяхна помощ се създава обем.
 3. Сега трябва да шиете квадратчетата по линия хоризонтално или вертикално. Това трябва да стане с целия брой заготовки. След това гладете шевовете, така че да не се надуват.
 4. След това лентите се пришиват към основата, а линиите за свързване на мехурчетата трябва да съвпадат с клетките на основата. Тъканта, която се оказа излишна, трябва да се сгъне в гънка.
 5. Направете същото с другата страна и закрепете с щифтове или бод. След зашиване на кръстовището между квадратчетата.
 6. За да запълните всеки балон с пълнител, трябва да оставите едната страна незашита. След омекване, шийте според същите правила, както по -горе, по шева и по маркировките на основата.
 7. След това следващата лента се зашива и същите действия се повтарят с нея..

15

Съвет! Можете да шиете цялата горна материя наведнъж. След завършване от грешната страна, трябва да направите разрез на всяка възглавница и да поставите пълнителя през нея, след което да я зашиете на ръка. Изрязаните ръбове трябва да се сгънат навътре, за да се предотврати разпадането по време на употреба.

Удоволствие е да се покриеш с такова одеяло.

Удоволствие е да се покриеш с такова одеяло.

Одеяло за възрастни и деца

Тези текстилни изделия са чудесни както за деца, така и за възрастни. Ако е създаден за по -младото поколение, тогава се обръща специално внимание на избора на материал. Всъщност, освен топлина и комфорт, такова одеяло може да се превърне в първата или друга играчка за развитие..

И тук, за да се създаде учебен ефект, не са необходими специални педагогически умения. Основното е, че одеялото е:

 1. Ярък. Колкото повече цветове, толкова по -добре.
 2. Интересно за усещане. Чрез създаване на квадратчета (мехурчета) от различни видове материали (гладки, кадифени, твърди и меки) могат да се развият сензорни усещания.
 3. Познавателни. За най -внимателните, можем да ви посъветваме да поставите букви и цифри на всеки елемент. Те могат да бъдат пришити или бродирани.

Тъкани с различни текстури развиват тактилните сетива на бебето

Тъкани с различни текстури развиват тактилните сетива на бебето

Що се отнася до продукта за възрастни, изборът на тъканта изисква не по -малко внимание. Но в същото време основната задача е текстилът да съответства на стила на стаята, в която ще се използва. Малко вероятно е такава ръкотворна красота да иска да бъде скрита в завивка. И разбира се, продуктът трябва да е приятен на допир..

15

Изход

Одеялото с бомба е не само привлекателен текстил за вашето бебе, но и интересно забавление за майка. Освен това, използвайки същата техника, можете успешно да създадете страните за яслите и килима..

Thanks! You've already liked this