Дизайн на баня в Хрушчов (70 снимки)

Дизайн на баня в Хрушчов (70 снимки)

Жителите на апартаменти, построени през 50-60-те години, често трябва да търпят тесните условия. Но в това има и осезаеми предимства: първо, малко количество материали ще бъдат необходими за ремонта; второ – всички неща могат да бъдат поставени под ръка; трето, компактната стая се почиства по -лесно. Освен това малка стая се затопля по -бързо. Всички тези предимства се отнасят изцяло за банята, а организирането на банята с комфорт и уют е въпрос на няколко дни. Как правилно да украсите баня в Хрушчов, прочетете тази статия!

Реконструкция на банята в Хрушчов

Може би единственият начин наистина да разширите банята в съветски апартамент е да премахнете преградата и да я комбинирате с тоалетна, килер или част от коридора..

Като се има предвид, че подобни промени в високи сгради могат да засегнат жилищата на съседите или структурата като цяло, законът задължава собствениците да се споразумеят за бъдещо преустройство, както и за всяко изместване или увеличаване на броя на водопроводното оборудване в обществените услуги за архитектура. Списъкът на необходимите документи и името на властите в определено населено място може да се получи от адвокат или от най -близкия жилищен офис.

Трябва да се отбележи, че отделна баня е по -удобна в ежедневието, особено ако в апартамента живеят повече от един човек. Издигането на стена и създаването на отделен вход за тоалетната също се счита за преустройство. За да се освободите от бюрократичните конвенции и да спестите ресурси – комбинираната стая може просто да бъде зонирана с помощта на частичен дял или екран.

Дизайн на баня в Хрушчов - преустройство

Избор на интериорен стил

Изглежда, за какъв стил можем да говорим на около 2,5-3 кв.м. Но именно последователността на всички детайли в един единствен ансамбъл ще направи интериора на банята в Хрушчов наистина удобен и естетичен.

Баня в модерен стил

Простотата и функционалността, присъщи на стила Art Nouveau, са най -подходящите за подреждане на малка баня. Комбинацията от дискретни монохроматични повърхности, огледални и матови текстури, използването на иновативни материали и удобни водопроводни инсталации ще превърне бившата съветска баня в удобен спа център..

Дизайн на баня в Хрушчов - модерен интериорен стил

Класическа баня

Декорирането на баня в хрушчов в класически стил е идеален избор за ценителите на лукса. Лека, топла палитра ще придаде на стаята специален мек блясък, а златни и бежови акценти на кремав фон ще дадат усещане за възвишена хармония..

Дизайн на баня в Хрушчов - класически интериорен стил

Баня в стил Прованс

В нежен Прованс, подобен на пролетта, без съмнение, романтичните натури ще го харесат. Този стил се характеризира с меки пастелни нюанси, малки флорални шарки, ретро мебели. Като цяло създава усещане за ефирност и селска простота..

Дизайн на баня в хрушчов - стил Прованс Дизайн на баня в хрушчов - стил Прованс

Баня в стила на минимализма

Ахроматичните цветове, ясните линии, спретнатите форми и липсата на декор отличават минималистичния стил от останалите. С такъв интериор банята в Хрушчов винаги ще изглежда чиста и просторна..

Дизайн на баня в Хрушчов - минималистичен стил Дизайн на баня в Хрушчов - минималистичен стил

Баня в скандинавски стил

Северно -европейският дизайн се състои от зимни цветове и естествени текстури. Използваните цветове са снежнобял, прозрачен лед, каменно сиво, тъмно синьо, черно, избелено дърво.

Пачук плочки с етнически шарки, монохромни ромби и други геометрични шарки изглеждат красиви в скандинавската баня..

Дизайн на баня в Хрушчов - скандинавски интериорен стил

Цветни решения за баня в Хрушчов

За да не претоварвате интериора, банята трябва да бъде декорирана в светли цветове, съчетаващи не повече от 2-3 цвята. Ахроматично бяло, сиво и черно се смесват лесно помежду си и с всички останали нюанси, а специалното цветно колело на itten, което често се използва от дизайнерите, ще помогне за хармоничния избор на ярки цветове..

Бяла баня

Бялото е неразделен атрибут на всяка баня и като декорирате баня в Хрушчов в този цвят, можете визуално да увеличите нейното пространство. Бялото изглежда перфектно както самостоятелно, без петна, така и като основен фон за по -тъмни, наситени детайли.

Дизайн на бяла баня в Хрушчов Дизайн на бяла баня в Хрушчов

Баня в пастелни цветове

Много светлите цветове се наричат ​​пастелни, сякаш няколко капки пигмент са добавени в буркан с бяла боя. Деликатна лавандула, кремаво, ментово, полупрозрачно синьо и флорално розово ще създадат мека, релаксираща атмосфера в малка баня..

Дизайн на баня в хрушчов - пастелни цветове

Сива баня

Освен че е много спокойно и универсално, сивото е и практично. Капките от конденз, прах или потъмнели области са почти невидими на този завършек..

Белият водопровод, както и различни зелени, червени или жълти елементи ще помогнат за добавяне на яркост и топли нотки към този монохромен цвят..

Дизайн на сива баня в Хрушчов Дизайн на сива баня в Хрушчов

Бежова баня

Светлите тонове на кафе с мляко много често се използват за интериорен дизайн на бани в Хрушчов. Бяла керамична повърхност, огледала и метални фитинги (особено златни) изглеждат добре в тяхната среда..

За да придаде дълбочина на бежовия цвят, той е сдвоен с шоколадово кафяви вложки..

Бежов дизайн на баня в Хрушчов

Синя баня

Цветът на водата и небето е едно от най-успешните решения за малка баня с площ от 2-3 кв.м. В интериора е желателно този цвят да се разрежда с бяло или да се комбинира прозрачен нюанс с по -наситен. Синята баня в Хрушчов ще се превърне в истински рай, където можете да се отпуснете след тежък работен ден.

Дизайн на синя баня в Хрушчов

Декорация за баня в Хрушчов

При избора на покритие за баня е по-добре да се даде предпочитание на влагоустойчиви и екологично чисти материали. Високата им цена ще се изплати с дълъг експлоатационен живот, естетичен вид и безопасност за здравето, докато евтините заместители може да изискват подмяна след година или две..

Етаж

Преди полагане на горния слой облицовка, подът на банята в Хрушчов трябва да бъде покрит с хидроизолация, а отгоре е препоръчително да се поставят отоплителни рогозки върху слой пясък. Това ще осигури комфортна температура по всяко време, независимо от ситуацията на отопление..

По -добре е повърхността на пода да бъде лека и едноцветна. От материали са подходящи плочки (квадратни или шестоъгълни, големи или средни), порцеланови каменни изделия, бетонен или полимерен състав (саморазливен под).

Можете да използвате первази от керамика и пластмаса – те няма да се деформират, като дървени первази, и няма да бъдат покрити с ръжда, като метал.

Баня в Хрушчов - дизайн на пода Баня в Хрушчов - дизайн на пода

Стени

Най -лесният начин да украсите стените на банята е да ги боядисате. За тази цел са подходящи влагоустойчиви емулсии-водно-дисперсионни акрил и латекс. Те трябва да съдържат антибактериални вещества, които предотвратяват образуването на мухъл. За да се отървете от малки пукнатини в мазилката и да получите красива текстура, стените могат да бъдат залепени с фибростъкло, които държат здраво и запазват релефа дори под 10-15 слоя боя.

От керамични плочки за баня в Хрушчов са подходящи следните сортове:

1. Голям, лек и плътен, квадратен или правоъгълен. Препоръчително е да го комбинирате с по -наситени фрагменти или шарени рамки..

2. Бял, под силикатна тухлена зидария. Такива плочки ще бъдат най -доброто решение за интериор за баня в скандинавски стил или в стил таванско помещение. Може да се използва за облицоване на всяка вдлъбнатина, една или две съседни стени, а останалите да оставят гладко боядисани..

3. Мозаечни плочки. В малка баня малките преливащи се пиксели ще изглеждат много свежи и необичайни. Те често покриват не само стените, но и страничната повърхност на банята.

По -рядко срещаните, но и доста приемливи варианти за довършване на баня в Хрушчов са пластмасови панели, миещи се винилови тапети, фурнир от камък, полимерен декоративен камък. Тесните огледални вложки (стикери) ще ви помогнат да постигнете много интересен ефект..

Баня в Хрушчов - стенен дизайн

Таван

Най -добрата техника за визуално увеличаване на височината на всяка стая е лъскав бял стреч фолио. Но също така и за баня в Хрушчов, обикновеното боядисване в бяло, фибростъкло, ламелен таван или окачени пластмасови конструкции е перфектно..

Като цяло таванът в малка баня трябва да бъде просто плосък и лек, без забележими контрасти или надвиснали елементи..

Баня в Хрушчов - дизайн на тавана

Поставяне на мебели, електроуреди и аксесоари

Дори и в най -малкото пространство всичко, от което се нуждаете, ще се побере, ако сте умни и се отдалечите от остарелите идеи за интериора на банята. За щастие, на пазара вече се предлага огромен избор от водопроводни инсталации, мебели, аксесоари и други полезни продукти с различни форми и размери..

Баня

Ако стандартна овална вана заема твърде много място в банята на Хрушчов, тя може да бъде заменена. Отлично решение би бил правоъгълен модел, ъглов, с форма на капка или асиметричен, със сложни извивки, при който единият ръб е тесен, а другият е широк..

Правите ъгли и линии са добри, защото не се образува празнина между банята и стената, като по този начин пространството се използва възможно най -ефективно, а по отношение на почистването е удобно.

Дизайн на баня в Хрушчов - баня Дизайн на баня в Хрушчов - баня

Душ кабина

Поставете едновременно на 2-3 кв.м. ваната и душът едва ли са реалистични, но ако добавите дълбока тава към кабината, получавате добър резервоар за къпане. Препоръчително е да изберете самата кутия в ъглова или ясна правоъгълна форма, с височина 2 метра или повече (в зависимост от ръста на потребителите).

Тъй като в хрушчовската баня има малко свободно пространство, си струва да се даде предпочитание на модели с плъзгащи се, а не с люлеещи се врати..

Дизайн на баня в Хрушчов - душ кабина

Мивка и тоалетна

За да спестите място, са подходящи компактни повърхностни и монтирани на стената умивалници – правоъгълни или ъглови. Те могат да бъдат поставени върху нощно шкафче, пералня или дори над ваната..

Тоалетната също е по -добре да изберете малка, с тясно казанче и страничен бутон за промиване. Самият резервоар, ако е възможно, би било добре да се скрие в някоя ниша, стена или молив.

Дизайн на баня в Хрушчов - мивка и тоалетна

Пералня

В малка баня винаги има място за чиста пералня със странично зареждане. Този модел може да се побере под мивката, в нишата зад тоалетната, на долния рафт на шкафа или под бойлера..

Ако нито една от тези опции не е подходяща, можете да закупите висяща машина – тя прилича на обемен стенен часовник и се монтира на всяка свободна зона, дори под тавана.

Дизайн на баня в Хрушчов - пералня Дизайн на баня в Хрушчов - пералня

Шкафове и рафтове

Място за съхранение на битова химия, козметика, хигиенни продукти и чисти кърпи трябва да се осигури дори на етапа на планиране на ремонт.

За да не изглежда пространството на една вече малка стая затрупано, препоръчително е да скриете всички тези неща зад непрозрачни фасади. Ако направите вратите едноцветни, без дръжки и в цвета на стените, дизайнът на банята в Хрушчов ще изглежда много стилен, а огледалните повърхности ще му придадат обем.

За шкафове и тесни моливи е необходимо вертикалното пространство, ъглите и пространството над входната врата да се използват максимално.

Дизайн на баня в Хрушчов - шкафове и рафтове

Правилно осветление на банята

Най -добрият вариант за осветление за банята в Хрушчов са вградените LED прожектори на тавана. Компактните аплици могат да бъдат окачени над или от двете страни на огледалото..

Друг интересен начин да подчертаете огледало е да поставите гъвкава светеща лента по периметъра. Същата техника работи за тавана и пода..

За да избегнете късо съединение, по-добре е да поверите инсталирането на кабелни и осветителни устройства на квалифицирани специалисти и по време на работа се уверете, че вода не попада по електрическите комуникации.

Опасно е да се използват обикновени лампи с нажежаема жичка в банята – те се нагряват много и от най -малкия спад могат просто да се пръснат, разпръсквайки искри във всички посоки. Но няма проблеми с LED осветлението..

Баня в Хрушчов - правилното осветление

Дизайн на баня в Хрушчов – снимка

По -долу е подбрана снимка с примери за това как може да изглежда нов ремонт на баня в Хрушчов. Трудно е да се повярва, че тези невероятно красиви, модерни и функционални интериори са били заменени от грозни съветски тоалетни..

Тук ще намерите необичайни дизайнерски решения, свежи идеи, както и вдъхновяващи образи, които ще ви помогнат да превърнете банята си в уютен остров на спокойствие и релакс..

Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов Интериорен дизайн на баня в Хрушчов

Видео: Баня в Хрушчов – дизайнерски идеи

Thanks! You've already liked this