Сенници и сенници за терасата и верандата (50 снимки): видове и характеристики

Сенници за тераси и веранди. Полукасетна тента: когато няма нужда от засенчване, тъканта на тентата се навива

Полукасетна тента: когато няма нужда от засенчване, тъканта на тентата се навива

Сенниците за терасата и верандата дължат името си на едноименното благородство. Така, според легендата, Франсиско Борджиа е използвал това устройство, за да засенчи стаята, в която е живяла красивата му бяла кожа дъщеря. Скоро удобна и лека тента започна да се използва не само от тенти и други богати хора, но и от търговци, които по този начин предпазваха стоките си от слънцето..

Сенници за тераси и веранди. Традиционен сенник за тераса с отворен тип, изработен от раирана тъкан

Традиционен сенник за тераса с отворен тип, изработен от раирана тъкан

Сенници за тераси и веранди. Традиционна, райета, затворена тента може да се използва за засенчване на доста голяма площ и ще бъде по -стабилна, когато бъде допълнена с предни опори

Традиционна, райета, затворена тента може да се използва за засенчване на доста голяма площ и ще бъде по -стабилна, когато бъде допълнена с предни опори

Сенници за тераси и веранди. Модерен отворен сенник за жилищни сгради. Сенникът му може да не е от материя, а от стъкло или дори слънчеви панели.

Модерен отворен сенник за жилищни сгради. Сенникът му може да не е от материя, а от стъкло или дори слънчеви панели.

Сега не е трудно да си купите сенник за тераса. Много по -трудно е да изберете правилния дизайн сред огромния асортимент. Целта, видовете и предимствата на маркизите ще бъдат обсъдени по -нататък..

Предназначение на сенниците

И така, сенникът е навес, създаден с лека, но издръжлива рамка от алуминий и композитни сплави, както и със специална тъкан, обработена с всякакви защитни импрегнации. Такива сенници са устойчиви на околната среда, не се страхуват нито от вятъра, нито от парещите слънчеви лъчи, нито от валежите..

Поради своята здравина, както и разнообразието от видове, сенниците имат доста широк спектър на приложение. Те се използват като:

  • сенници за летни площадки в ресторанти и кафенета;
  • палатки за търговски и рекламни павилиони;
  • сенници на лодки, които предпазват седналите от палещото слънце;

  защита от дъжд, слънце и любопитни очи на балкони и тераси.

  Сенници за тераси и веранди. Сгъваем сенник със среден размер с предни опори за лятната тераса на кафенето

  Сгъваем сенник със среден размер с предни опори за лятната тераса на кафенето

  Сенници за тераси и веранди. Сенникът от пергола значително ще подчертае градината с азиатски вкус

  Сенникът от пергола значително ще подчертае градината с азиатски вкус

  В съответствие с целта на използване се избира и типът на конструкцията, тъй като, да речем, пред тентите за тераси се поставят различни изисквания, отколкото за сенниците, използвани в лодки.

  Видове маркизи

  По вида на конструкциите е обичайно да се разграничават отворени, затворени и полузатворени сенници..

  Отворено

  Това е най -простият и достъпен дизайн. Такива тенти и сенници се използват за тераси, търговски щандове и летни площи в кафенета. Но може да се инсталира само когато има ниша или козирка, под която можете да скриете отворения механизъм от външни атмосферни влияния.

  Сенници за тераси и веранди. Сгъваема тента, която засенчва голяма площ - незаменим аксесоар за тераса

  Сгъваема тента, която засенчва голяма площ – незаменим аксесоар за тераса

  Сенници за тераси и веранди. Класически сенник от затворена тъкан за верандата на къщата. Този тип сенници често могат да се видят над витрини и други търговски обекти.

  Класически сенник от затворена тъкан за верандата на къщата. Този тип сенници често могат да се видят над витрини и други търговски обекти.

  Касета и полукасета

  Механизмът, отговорен за отварянето на тъканта, е частично или напълно затворен в такива сенници. В резултат на това те могат да се използват на открито, без да се притеснявате, че конструкцията ще заседне..

  Сенници за тераси и веранди. Сенник от тип касета: тъканта на сенника е напълно защитена от прах и мръсотия, когато не се използва, тъй като механизмът, който премахва сенника, го навива в затворен калъф

  Сенник от тип касета: тъканта на сенника е напълно защитена от прах и мръсотия, когато не се използва, тъй като механизмът, който премахва сенника, го навива в затворен калъф

  Според формата и предназначението тентите също са разделени на няколко групи. Нека се спрем на всеки от тях по -подробно..

  Прибиращи се модели

  Най -често прибиращите се сенници се използват в кафенета, ресторанти и други търговски зони. Такава популярност на този дизайн се крие във факта, че този сенник е в състояние да покрива големи площи в отворено състояние и практически невидим при затваряне, което е много удобно за летните площадки, които не функционират при студено време..

  Сенници за тераси и веранди. Еднакво популярен както за частни имоти, така и за търговски площи, типът на сенника е прибиращ се. Когато сенникът не се използва, той се сгъва към стената и заема минимално място

  Също толкова популярен както за частни имоти, така и за търговски площи, типът на сенника е прибиращ се. Когато сенникът не се използва, той се сгъва към стената и заема минимално място

  Освен това върху плата, покриващ рамката, могат да се поставят реклами, както за самата институция, така и за спонсори, доставчици и т.н. Не на последно място ролята играе естетиката на такива модели..

  Сенници за куполи или кошници

  Те са получили името си от формата на сенника. Те изглеждат много оригинални и придават на сградата особен чар. Тези конструкции могат да се сгъват без проблеми и не само метал, но и пластмаса могат да се използват като материал за пантите..

  Сенници за тераси и веранди. Сенници за куполи (или кошници) са еднакво популярни както за частни къщи, така и за търговски обекти. Такива сенници изглеждат много декоративни над прозорци или стъклени панорамни витрини.

  Сенници за куполи (или кошници) са еднакво популярни както за частни къщи, така и за търговски обекти. Такива сенници изглеждат много декоративни над прозорци или стъклени панорамни витрини.

  Опция за витрина

  Сенници, които ви позволяват да регулирате нивото на осветеност. Въпреки името, те се използват не само в сергии, но и на балкони. Благодарение на този сенник, интериорните детайли не избледняват и не са изложени на валежи..

  Сенници за тераси и веранди. Най -традиционният вид сенник за слънчеви тенти - отворен, изработен от раирана тъкан, ще добави специален шик към екстериора на вашия дом

  Най -традиционният вид сенник за слънчеви тенти – отворен, изработен от раирана тъкан, ще добави специален шик към екстериора на вашия дом

  Сенници за тераси и веранди. Лека, удобна тента за защита от слънцето в древни времена е била оценена еднакво както от благородници, така и от търговци

  Лека, удобна тента за защита от слънцето в древни времена беше еднакво оценена както от благородници, така и от търговци

  Платът, опънат върху рамката, може лесно да бъде заменен, ако е необходимо.

  Вертикални модели

  Такива сенници всъщност са външни завеси. Те са създадени от висококачествени дишащи материи, което ви позволява да проветрявате стаята, като отворите самия прозорец, но оставяте въпроса понижен.

  Вертикалните сенници са идеални за тераси: тъканта предпазва хората, седнали вътре, от ухапвания от насекоми, дъжд, слънце и любопитни очи, но ви позволява да се наслаждавате на чист въздух.

  Можете сами да регулирате дължината на завесите. Така че, при ясно време, те могат да бъдат спуснати до ниво, достатъчно за защита от слънчевите лъчи, а по време на дъжд, те могат да бъдат напълно затворени..

  Сенници за тераси и веранди. Вертикалната тента е кръстоска между римски щори, щори и самата тента. Този вид маркиза украсява фасадата на сградата по много необичаен начин.

  Вертикалната тента е кръстоска между римски щори, щори и самата тента. Този вид маркиза украсява фасадата на сградата по много необичаен начин.

  Хоризонтални сенници

  Ако вертикалните модели са завеси, то хоризонталните са покривът. Сенниците с големи размери ви позволяват да покриете голяма площ, така че те са идеални за просторни тераси и търговски обекти. За стабилност към такива конструкции се добавят предни опори..

  Сенници за тераси и веранди. Хоризонталните сенници, със или без сенник от плат, непрозрачно засенчват голяма площ. Стабилността се осигурява от предните опори

  Хоризонталните сенници, със или без сенник от плат, непрозрачно засенчват голяма площ. Стабилността се осигурява от предните опори

  Секционни (пергола) сенници

  Чудесен вариант, когато трябва да създадете ветроустойчиво покритие. Перголните сенници са стабилни, тъй като се поддържат от мощни колони. Свързвайки няколко секции, можете да получите подслон с желаната продължителност.

  Сенници за тераси и веранди. Типът балдахин от пергола, който изглежда най -декоративен, но също така изисква повече усилия от традиционната тента за сгъване и почистване

  Типът балдахин от пергола, който изглежда най -декоративен, но също така изисква повече усилия от традиционната тента за сгъване и почистване

  Реверсивни модели

  Свободно стоящи сенници се използват, ако е необходимо да се покрие пространството, което не е в непосредствена близост до стената. За това се създават опори, които съответстват на плана на бъдещата палатка. Използвайте двустранни модели на спортни площадки, в градината, в двора и т.н..

  Сенници за тераси и веранди. Двустранните сенници над беседките в двора са много удобни. Наклонът на двете части на навеса може да бъде както конвенционален фронтон, така и обратен

  Двустранните сенници над беседките в двора са много удобни. Наклонът на двете части на навеса може да бъде както конвенционален фронтон, така и обратен

  Сенници за тераси и веранди. Тъканта на полуотворени сенници може да бъде драпирана отстрани, ако проблемът със засенчването не е критичен

  Тъканта на полуотворени сенници може да бъде драпирана отстрани, ако проблемът със засенчването не е критичен

  Сенници за тераси и веранди. За засенчване на малки тераси или просторни лоджии и балкони е подходящ традиционен отворен сенник. Сгъваемият механизъм ще добави удобство при използването му и ще гарантира неговата издръжливост

  За засенчване на малки тераси или просторни лоджии и балкони е подходящ традиционен отворен сенник. Сгъваемият механизъм ще добави удобство при използването му и ще гарантира неговата издръжливост

  Вътрешни тенти

  Те играят същата роля като щорите, но са изработени от плътна лека материя, която пропуска светлина в достатъчно количество. Този модел е добър, когато трябва да затворите голяма остъклена повърхност..

  Сенници за тераси и веранди. Хибрид от ролетни щори и сенници е идеален за помещения с панорамно остъкляване

  Хибрид от ролетни щори и сенници е идеален за помещения с панорамно остъкляване

  Сенници, използвани в зимната градина

  Растенията, поставени в зимна градина, се нуждаят от подслон за зимата, който да ги предпазва от студ и сняг, но пропуска светлината, а през лятото, напротив, намалява активността на слънчевата светлина. Специалните модели тенти вършат перфектно и двете задачи..

  Сенници за тераси и веранди. Зимната градина с панорамно остъкляване ще бъде украсена и направена още по -удобна от интериорни тенти. В зависимост от материята през зимата, те могат да дадат някакъв затоплящ ефект поради въздушния слой над тях.

  Зимната градина с панорамно остъкляване ще бъде украсена и направена още по -удобна от интериорни тенти. В зависимост от материята през зимата, те могат да дадат някакъв затоплящ ефект поради въздушния слой над тях.

  Освен това в момента има много автоматизирани модели, които опростяват боравенето с този тип сенници. Така че можете да си купите например сенници със сензор за вятър за терасата, които в случай на разтърсване на елементите, автоматично ще се сгънат.

  Сенници за тераси и веранди. Сенниците на пергола се предлагат и с електрическо задвижване, сгъваемо независимо според метеорологичния сензор

  Сенниците на пергола се предлагат и с електрическо задвижване, сгъваемо независимо според метеорологичния сензор

  Сенници: предимства и недостатъци

  И така, предимствата на този тип сенници включват:

  • засенчване на стаята и защита на интериорните предмети от избледняване;
  • мобилност, възможност за сгъване на сенника частично и напълно;
  • пестене на енергия. Тъй като в помещението влиза много по -малко слънчева светлина, температурата не се повишава твърде високо, което ви позволява да използвате по -рядко климатика;
  • свободно преминаване на въздуха;
  • лекота на изграждане;
  • лекота на почистване, почистване;
  • различни цветове плат, възможност за нанасяне на лога и реклами върху него.

  Основният недостатък на маркизите е тяхната чувствителност към силни ветрове, продължителни проливни дъждове и обилни снеговалежи. Производствените компании обаче продължават да се борят с тези недостатъци, създавайки все по -трайни и издръжливи структури..

  Сенници за тераси и веранди. Играйки с избора на цвят на тъканта и материала на рамката, можете да зададете стила на терасата: от непретенциозния плаж до луксозния ориенталски

  Играйки с избора на цвят на тъканта и материала на рамката, можете да зададете стила на терасата: от непретенциозния плаж до луксозния ориенталски

  Сенници за тераси и веранди. Най -устойчивите на силен вятър видове сенници - здраво закрепени към металната рамка

  Най -устойчивите на силен вятър видове сенници – здраво закрепени към металната рамка

  Характеристики на монтажа и правила за експлоатация на сенници

  Разбира се, оборудването за различни видове сенници може да варира значително, но самият дизайн, като правило, е общ за всички модели. Той включва кутия (квадратна или кръгла), амортисьори, вал, опъващи колани, алуминиева рамка и текстилна кърпа, прикрепена към нея.

  Инструментите за монтаж на сенници обикновено са включени в комплекта. Монтажът на сенници може да бъде ъглов, преден или таван. В същото време те са прикрепени към кухи, строителни тухли, както и обикновен и порест бетон. Преди да инсталирате върху други покрития, трябва да се консултирате с майстор.

  Сенници за тераси и веранди. Най -лесният начин да запазите тентата от типа касета е чиста - тя се навива в стенен калъф за периода на неизползване

  Най -лесният начин да запазите тентата от типа касета е чиста – тя се навива в стенен калъф за периода на неизползване

  За дългосрочно използване на сенници трябва да се спазват редица правила:

  • премахнете сенника при лоши метеорологични условия;
  • навиването на конструкция с ръчно задвижване трябва да се извършва отгоре надолу;
  • преди да ремонтирате стената, към която е прикрепен сенникът, трябва да се консултирате с производителя за характеристиките на процедурата по демонтаж;
  • Най -добре е да почистите платното от прах със суха четка; можете да използвате и прахосмукачка за тази цел. При силно замърсяване използвайте слаб сапунен разтвор;
  • ако забележите неизправност в механизма, свържете се с капитана, като спрете работата на сенника за момента.

  Ако следвате тези прости правила, няма да имате никакви проблеми със сенниците.

  Thanks! You've already liked this