Направи си сам диван (100 идеи): стилен и удобен интериор без допълнителни разходи

Облегалка за вътрешен двор в средиземноморски стил и комплект за сядане

Комплект седалка и облегалка в средиземноморски стил

Впечатлението, което се създава за цялата стая, зависи от естетиката на мебелите в къщата, затова е много важно да се поддържа в добро състояние. Диванът принадлежи към онази функционална част от него, която много често се използва. В тази връзка той бързо се износва и губи не само своята привлекателност, но и по -лошо изпълнява възложените му функции. Въпреки това, в условията на финансова нестабилност, с която всеки от нас се сблъсква от време на време, не е толкова лесно да я замени..

Но изход има! Ако знаете как да работите с определени инструменти, можете да направите всичко сами. Това не само ще спести пари, но и ще ви даде наистина уникален и неподражаем интериорен дизайн.!

Ръчно изработен компактен удобен диван с кожена тапицерия

Ръчно изработен компактен и удобен диван с кожена тапицерия

Алтернативен монтаж на ръчно изработен диван с вградена маса

Алтернативен монтаж на ръчно изработен диван с вградена маса

Изгледи

Достатъчно лесно е да създадете диван сами. Но преди всичко си струва да вземете решение за външния му вид и функционалност. В зависимост от това се избира дизайн. Те се подразделят на трансформатори и не сгъваеми, като според вариантите на механизмите се разграничават, както следва:

 • книга;
 • акордеон;
 • еврокнига;
 • разточвам, разстилам;
 • други.

15

Предлагаме ви най -често срещаните и популярни схеми. Също така вземете решение за наличието на място за съхранение. В зависимост от това как ще бъде разположена вашата структура, струва си да закупите специални механизми.

Инструменти и материали

За да направите диван на ръка, имате нужда от определени инструменти. За работа е най -добре да използвате онези устройства, които не сте срещали за първи път, или да практикувате. Преди да започнете да създавате мебели, уверете се, че имате следните инструменти със себе си:

 • мозайката;
 • ножовка или мелница с диск за дърво;
 • пробивна машина;

четиринадесет

 • отвертка;
 • строителен телбод;
 • други.

Изобщо не е необходимо да давате половината от заплатата за нов диван, ако може да бъде сравнително лесно да си направите сами.

Изобщо не е необходимо да давате половината от заплатата за нов диван, ако може да бъде сравнително лесно да си направите сами.

Модел с маса в еклектичен интериор

Модел с маса в еклектичен интериор

Материалите, от които се нуждаете, за да направите такъв важен и оразмерен елемент, зависят от неговия тип и функционалност. Но във всеки случай трябва да закупите:

 • дървен материал;
 • дъска за рязане;
 • шперплат с различна дебелина;
 • ПДЧ;
 • тапицерия;
 • гума от пяна;

Високата пяна ще ви помогне да създадете пухкава възглавница на седалката и гърба на слушалките

Високата пяна ще ви помогне да създадете пухкава възглавница на седалката и гърба на слушалките

 • PVA лепило;
 • самонарезни винтове;
 • тренировка тристепенна;
 • Скоби;
 • и други.

110

Параметрите и количеството зависят пряко от произведения модел. Важно е те да са висококачествени и екологично чисти. Когато работите с дърво, обърнете внимание на качеството на шлифоването. Най -добре е да го направите сами. Когато избирате лепило и лак, не купувайте материали, съдържащи токсични вещества.

Не сгъваеми

Класическите канапета са красиви меки мебели, които не се трансформират. Можете лесно сами да измислите дизайна му. Схемата за чертеж и монтаж на модела може да се види по -долу. Те се състоят от:

 • крака;
 • седалка:
 • мек гръб;
 • подлакътници.

13

Краката са изработени от дървен материал или са закупени в магазина готови – пластмаса, желязо или от друг материал. Необходимо е да съборите правоъгълник с капак, изработен от дъски или ПДЧ, и след това да завиете краката, както е посочено на диаграмата. Прикрепете дървен материал или дъска, обшита с ПДЧ, или лист ПДЧ отзад.

Крака за диван от дърво: а) страничен изглед; б) изглед в перспектива конектор

Крака за диван от дърво: а) страничен изглед; б) изглед в конектора за перспектива

За да излезе продуктът мек, ние фиксираме поролона с PVA лепило. След това покриваме всичко с тапицерия, която се фиксира с телбод на гърба на конструкцията.

ПДЧ е най -подходящ за миналото. В този случай е достатъчно просто да изрежете парче с желания размер, което ще бъде поставено на късите страни. Залепва се с гумена пяна. Важно е горната част на каишката да се припокрива от завоя на листа. Следващият слой е дамаска. Той е фиксиран в кръстопътя на историята с основата.

Изработването на диван със собствените си ръце е много отнемащ време процес.

Изработката на диван със собствените си ръце е много труден процес.

Мека мебел, тапицирана с естествена кожа, изглежда много ефектно

Мека мебел, тапицирана с естествена кожа, изглежда много ефектно

Ако искате да направите по -функционален модел, струва си да използвате различна схема. U-образен фрагмент се сглобява от дъски или ПДЧ. Половинките на подвижните механизми са прикрепени отвътре, чиито части са прикрепени към отделно сглобената кутия, което й позволява да функционира лесно и правилно. Седалката е монтирана върху основата. Задната част на конструкцията също е прикрепена към нея. Покрийте всичко с пяна и плат, както в първия случай, или приберете матрака и възглавниците, за да създадете мека част.

четиринадесет

От вас зависи да решите дали да прикрепите подлакътника. Вярно е, че трябва да се отбележи, че присъствието му може да добави функционалност, ако е с правоъгълна форма с широк връх и за разлика от страничните и крайните страни няма да бъде покрито с тапицерия. В този случай подлакътникът може да действа като малка масичка за кафе, върху която удобно е поставена книга или чаша чай..

Контрастен летен кът за сядане край басейна

Контрастен летен кът за сядане край басейна

Моделите могат да бъдат прави или ъглови. Също така местата за съхранение на бельо могат да се различават – може да бъде кутия или просто кутия. Формата на компонентите може да варира. Естетичните и функционални характеристики зависят от вашите предпочитания и умения.

Книга

Този диван се превърна в класика за апартамент и днес не губи своята популярност. Такъв диван се състои от следните части:

 • отдел за съхранение на вещи;
 • седалки и облегалки;
 • крака;
 • подлакътници.

13

Производствената му схема е проста. Трябва да започнете с отдела за съхранение. Неговият стандартен размер е 1 900 х 50 см. Най -добре е да вземете добре шлифована кантирана дъска, а за дъното – лист от дървесни влакна. Ако е необходимо, вътре могат да се вмъкнат дялове. От обратната страна на дъното завийте ламелите като усилващи елементи.

За рамката на облегалката и седалката се прави решетка от щанга и ламели. Отдолу можете да фиксирате лист от дървесни влакна, който ще предпази поролона от замърсяване. И двата елемента са свързани чрез специален механизъм и са прикрепени към основата. Листове от пяна гума се полагат върху решетките и се покриват с плат.

Подлакътниците са изработени от ПДЧ или дървен материал, обшит с ПДЧ, и покрити с тапицерия, след което се прикрепят към цялата конструкция.

Еврокнига

Този механизъм е често срещан и много удобен вариант днес. За да започнете да го създавате, както в предишния случай, е от кутия за пране. Облегалката и седалката са изработени от дървен материал и ламели, сглобени в решетка с прикрепен лист от дървесни влакна, но тези части са монтирани отделно.

На дъното на седалката отпред по цялата дължина е прикрепена специална дъска, която в разгънато състояние играе ролята на крак. Седалката и кутията се държат заедно чрез специални подвижни механизми. Облегалката е монтирана върху неразглобяеми сенници. По -подробно сглобяването на части е представено във видеото по -долу..

Алгоритъмът на сгъване е следният: седалката се движи напред; горната част на сенниците се обръща и лежи върху кутията. В зависимост от размера, той може да бъде подходящ както за хола, така и за спалнята или детската стая..

Методи за декориране

Важно е мебелите не само да са функционални, но и да имат привлекателен външен вид. Основната роля в декорацията играе изборът на тапицерия. Днес пазарът предлага голямо разнообразие от продукти, сред които най -често срещаните са:

 • баракан;
 • велури;
 • кожа и нейни синтетични аналози;
 • други.

Диван

Направи си сам диван Честърфийлд

Ако искате да придадете по -голям обем на мека мебел, можете да направите това, като нанесете по -дебел слой пяна.

За да изглежда създаденото от вас нещо оригинално, направете елементи с необичайна форма. Това е особено вярно за детска стая. Можете също да експериментирате с тапицерия. Може да се ушие с бродирани шарки. Можете също така да закрепите гърба с помощта на копчета или нитове..

Заоблените модели изглеждат ефектно. За тяхното създаване се използва прободен трион, с помощта на който желаната форма се изрязва от ПДЧ. Това ще бъде основата на дизайна. Той е обшит с малки ламели. След това правим всичко както в предишните версии..

Ръчно сглобеният продукт винаги има по-подчертан и цветен външен вид

Ръчно сглобеният продукт винаги има по-подчертан и цветен външен вид

Заоблената форма на дивана се придобива на етапа на създаване на рамката

Заоблената форма на дивана се придобива на етапа на създаване на рамката

Ръчно изработена дървена рамка и декоративни подложки

Ръчно изработена дървена рамка и декоративни подложки

Това не е целият списък с декорации. Всичко зависи от вашите предпочитания и въображение. Разположението и цветът играят важна роля. За детска стая можете да използвате по -ярки нюанси. Прашецът може да получи специална форма.

Идеи от импровизирани средства

По -икономичен вариант от горното може да бъде създаването на интериорни предмети от неща, които вече са служили в ежедневието. Най -често срещаният вариант е използването на палети. Те са закрепени заедно, за да образуват облегалката и седалката. Матракът и възглавниците обикновено се използват за омекотяване на седалката..

Идеята за диван от скрап материали

Идеята за диван от скрап материали

Ако искате да разнообразите дизайна в страната, като създадете модели, които могат да бъдат поставени в двора или в беседката, използвайте стара вана. Едната от дългите му страни се отрязва с мелница с помощта на метален диск. Останалите формират гърба и гърба. Филийките трябва да бъдат шлифовани, за да се избегнат наранявания. Можете да поставите матрак отгоре.

Можете също така да придобиете ново нещо едновременно и да решите проблема с дълго разлагащ се боклук. Вземете пластмасова бутилка и отрежете гърлото й. Свържете два от тези елементи, като ги поставите един в друг, отдолу навън. Използвайте тиксо, за да закрепите получените части в правоъгълен блок с желания размер. За производството на дъното е най -добре да се проектира от три или повече слоя от такива блокове..

За гърба и подлакътниците две ще са достатъчни. Всички елементи са свързани с лента или лепило за пластмаса. Ако желаете, можете да поставите матрак отгоре или да го покриете с гума и плат. Във втория случай се използва лепило за закрепване на тапицерията..

Тъкането на мебели от ратан е чудесна алтернатива на палетите, но с по -малко бюджет

Тъкането на мебели от ратан е чудесна алтернатива на палетите, но с по -малко бюджет

Оригинално решение за домашно изработени плетени мебели за верандата

Оригинално решение за домашно изработени плетени мебели за верандата

Ако във фермата има стара тапицерия, която все още не е загубила външния си вид, тогава тя може да бъде полезна за направата на дървен диван. Той ще се окаже малък по размер и е подходящ за подреждане на малка стая или за балкон..

Thanks! You've already liked this