Котел на твърдо гориво с продължително изгаряне с воден кръг: видове, сравнение на модели и цени, монтаж

Поради пълното изгаряне на гориво, отделянето на органични отпадъци от пиролизни котли се намалява до нула

Поради пълното изгаряне на гориво, отделянето на органични отпадъци от пиролизни котли се намалява до нула

Съвременен котел за твърдо гориво с дълго изгаряне с воден кръг е оборудване, без което пълноценният живот е просто невъзможен в някои села и крайградски селища днес. Говорим за населени места без газови комуникации. Използването на котли с продължително горене с воден кръг осигурява на жителите не само отопление на къщата през зимата, но и редовно подаване на топла вода..

Съвременните котли на твърдо гориво имат много предимства.

Съвременните котли на твърдо гориво имат много предимства.

Котелът на твърдо гориво се вписва идеално в дизайна в селски стил

Котелът на твърдо гориво се вписва идеално в дизайна в селски стил

Оборудването на твърдо гориво позволява на собствениците да спестят пари за отопление, което се дължи на сравнителната евтина цена на въглища, дърва за огрев и торф. Разбира се, самият котел не принадлежи към категорията на евтините; ще трябва да похарчите много за покупката му. Но да направите котел на твърдо гориво за дълго изгаряне със собствените си ръце е доста реалистично.

 Следните се използват като гориво за котли на твърдо гориво за продължително изгаряне:

 1. Дърва за огрев.
 2. Торф.
 3. Пелети – специални горивни пелети.
 4. Натрошени въглища.
 5. Еко грах (специални въглища).

Съвременният вид твърдо гориво - пелети

Съвременният вид твърдо гориво – пелети

Котлите на твърдо гориво за продължително изгаряне са удобни с това, че се зареждат само веднъж на ден. Освен това има модели, които не изискват допълнително гориво за цяла седмица. Производителността на такова оборудване достига 95%.

Разликата между едноконтурни и двуконтурни котли

Двуконтурните котли, които се наричат ​​пиролизни котли, се различават от едноконтурните котли с наличието на допълнителна пещ, поради което изгорелите газове не излитат директно в тръбата, а са наситени с въздух и продължават да изгарят в втората камера. Този фактор е отговорен за такава висока ефективност. Корпусът на отоплителното оборудване на твърдо гориво с воден кръг може да бъде изработен от стомана или чугун.

Едноконтурният котел осигурява само нагряване на вода за отоплителни батерии. Конструкцията му е следната:

 1. горивна камера – камера, в която се изгаря гориво;
 2. пепелник – кутия за отпадъци, генерирани в резултат на изгаряне;
 3. комин – система за отстраняване на изгорели газове;
 4. яке – воден топлообменник, поставен директно в горивната камера.

Принципът на работа на котел на твърдо гориво

Принципът на работа на котел на твърдо гориво

Принципът на работа на оборудването е следният: дърва за огрев или въглища се вкарват в пещта. При изгаряне те отделят топлина. Благодарение на кожуха, топлината се натрупва и прехвърля към топлоносителя (вода), който го пренася в цялата система.

Сечение на пиролизен котел с воден кръг

Сечение на пиролизен котел с воден кръг

При нагряване водата се разширява, това качество я кара да циркулира естествено. Топлата течност отива към радиаторите, а охладената отново влиза в котела за отопление. Предимството на котела с два кръга е допълнителна намотка, която е свързана към водоснабдителната система и загрява водата за битови нужди.

Съвет! Преди да закупите двуконтурен котел на твърдо гориво, трябва да изчислите прогнозната консумация на енергия за отопление на къща и отопление на вода за битови нужди.

Схема на свързване на котела към общата отоплителна система

Схема на свързване на котела към общата отоплителна система

популярни котли на твърдо гориво:
Цена Спецификация на модела
Lemax напред-20 Класически котел на твърдо гориво. Мощност 20 kW. Нелетлив. Гориво: дърва, въглища, кокс. Едноконтурни. Ефективност 75%. Отворена горивна камера. Подов монтаж. 16 920 ₽ Купи
ZOTA Dymok-M AOTV-25M Класически котел на твърдо гориво. Мощност 25 kW. Нелетлив. Гориво: дърва, въглища. Едноконтурни. Ефективност 70%. Отворена горивна камера. Възможен е монтаж на блок от нагревателен елемент. Подов монтаж. 23 270 ₽ Купете
ZOTA Master 20 Класически котел на твърдо гориво. Мощност 20 kW. Нелетлив. Гориво: дърва, въглища. Едноконтурни. Ефективност 75%. Отворена горивна камера. Възможен е монтаж на блок от нагревателен елемент. Подов монтаж. 25 540 ₽ Купете
ZOTA Топола М 30 Класически котел на твърдо гориво. Мощност 30 kW. Нелетлив. Гориво: дърва, въглища. Едноконтурни. Ефективност 75%. Отворена горивна камера. Възможен е монтаж на блок от нагревателен елемент. Подов монтаж. 33 150 ₽ Купете
Buderus Logano S111-2-16 Класически котел на твърдо гориво. Мощност 16 kW. Нелетлив. Гориво: дърва за огрев, дървени брикети, въглища, въглищни брикети, кокс. Едноконтурни. Ефективността е 76%. Отворена горивна камера. Подов монтаж. 47 000 ₽ Купете
ZOTA Carbon 26 Класически котел на твърдо гориво. Мощност 26 kW. Нелетлив. Гориво: въглища, въглищни брикети. Едноконтурни. Ефективност 80%. Отворена горивна камера. Възможен е монтаж на блок от нагревателен елемент. Подов монтаж. 50 900 ₽ Купете
Protherm Beaver 30 DLO Класически котел на твърдо гориво. Мощност 24 kW. Нелетлив. Гориво: дърва, въглища. Едноконтурни. Ефективност 90,2%. Отворена горивна камера. Подов монтаж. 60 200 ₽ Купете
ZOTA Magna 15 Класически котел на твърдо гориво. Мощност 15 kW. Гориво: дърва за огрев, дървени брикети, въглища, въглищни брикети. Едноконтурни. Ефективност 83%. Отворена горивна камера. Възможен е монтаж на блок от нагревателен елемент. Външен монтаж. За еднофазна мрежа. 77 900 ₽ Купи
Protherm Beaver 50 DLO Класически котел на твърдо гориво. Мощност 39 kW. Нелетлив. Гориво: дърва, въглища. Едноконтурни. Ефективност 90,2%. Отворена горивна камера. Подов монтаж. 83 684 ₽ Купете
Стропува S20U Дълго изгарящ котел на твърдо гориво. Мощност 20 kW. Отоплителна площ 200 кв. м. Нелетлив. Гориво: дърва, въглища. Едноконтурни. Ефективност 85%. Отворена горивна камера. Подов монтаж. 100 650 ₽ Купете

Опции за местоположение на контура

Има две такива опции:

 1. Тече.
 2. Кумулативна.

Отоплението по метода на потока изисква нагревателната бобина за вода да е вградена в кожуха. Този топлообменник се нагрява благодарение на енергията на отоплителния кръг. Охлаждащата течност, движеща се по намотката, достига температура от +45 ℃. Производителността на това оборудване е 8 л / мин..

Система за отопление на вода, използваща верига за съхранение

Система за отопление на вода, използваща верига за съхранение

С акумулиращо отопление системата е оборудвана с котел – специален резервоар за нагряване на вода. Котелът е вграден в основния топлообменник или в комина. Водата се нагрява с горещ въздух. Тъй като горещата вода се консумира от чешмата, студена вода се подава в резервоара от водоснабдителната система. Максималното отопление е +90 ℃.

За да се увеличи производителността на оборудването, то е оборудвано с циркулационна помпа, която почти удвоява ефективността. Тази технология обаче изисква източник на електричество, което от своя страна влияе върху финансовите разходи..

Екологични и енергийно ефективни котли с дълго горене поради пълното изгаряне на гориво

Екологични и енергийно ефективни котли с дълго горене поради пълно изгаряне на гориво

Ако в къщата възникне прекъсване на захранването, системата трябва да бъде допълнена с превключвател, който ще прехвърли изпомпването на вода в естествена циркулация.

Съвет! Преди да закупите котел на твърдо гориво за продължително изгаряне, трябва да разгледате няколко модела и да изберете този, който ще осигурява на жителите топла вода през лятото, но без топлоснабдяване. Многофункционалните (хибридни) котли на твърдо гориво са оборудвани с електрически нагревателен елемент.

Предимства на котлите на твърдо гориво с воден кръг

Охлаждащата течност се загрява само когато горивото гори. Котлите за пиролиза принадлежат към системи за дългосрочно горене. Спестяванията директно зависят от качеството на оборудването и възможността за контрол на температурата на водата.

Конструктивните характеристики на водния кръг осигуряват максимален топлопренос по време на работа на оборудването. Котлите на твърдо гориво за продължително изгаряне, прегледите на които могат да бъдат намерени в интернет, имат следните предимства:

 • Висока надеждност.
 • Екологичност.
 • Рентабилност.
 • Продължителност на операцията.
 • Атрактивен дизайн.
 • Проста поддръжка.

Котел на твърдо гориво с автоматично подаване на пелети от задната стая на частна къща

Котел на твърдо гориво с автоматично подаване на пелети от задната стая на частна къща

Отпадъците, произтичащи от работата на оборудването, ще се превърнат в отличен тор за крайградската зона. Ако е необходимо, котелът може да се преобразува за газ или дизелово гориво. Системата за отопление на твърдо гориво с водна верига осигурява равномерно разпределение на топлината в целия дом.

„Водната риза“, с която са оборудвани някои котли, е по -ефективна по отношение на топлопредаването. Това е сложен тип бойлер, при който всички стени са двойни. В образуваното пространство циркулира охлаждаща течност (3-5 см), което дава възможност да се затопли много бързо.

Пример за пиролизен котел с воден кръг

Пример за пиролизен котел с воден кръг

Воден кръг, изработен от стоманени тръби с диаметър 5-6 см, се счита за не по-малко ефективен от предишната версия. Тръбен профил, извит от намотка, тече отгоре и по стените на пещта, водата бавно циркулира вътре в нея и осигурява стаята с топлина. Предимството на такива модели е, че те са много по -лесни за ремонт..

Системи за управление

Системите за твърдо гориво с воден кръг са оборудвани с блок за контрол и наблюдение, така че температурата на охлаждащата течност да може да се регулира във водния кръг. Термостатът е най -простото устройство, намиращо се на подобно оборудване..

Разположение на нагревателните елементи със стаен термостат

Разположение на нагревателните елементи със стаен термостат

Когато температурата на водата достигне оптималната, вентилаторът автоматично се затваря и въздухът спира да тече в горивната камера. Според законите на физиката горенето намалява в този момент. Когато водата се охлади, всичко се случва в обратен ред..

По -модерните котли на твърдо гориво са оборудвани с точни температурни сензори, помпи, които са необходими за принудително подаване на въздух. Тази вентилация осигурява максимален въздушен поток, така че горивото се изгаря практически без остатъци. Но такова оборудване изисква електрическа мрежа..

Схема на тръбопроводите на котела на твърдо гориво с продължително изгаряне

Схема на тръбопроводите на котела на твърдо гориво с продължително изгаряне

Циркулационната помпа ще предпази котела на твърдо гориво от размразяване през зимата. Тоест, ако операционната система без помпи се остави без надзор в продължение на няколко дни, горивото ще изгори напълно, водата ще спре да циркулира и ще замръзне. В такава ситуация тръбите просто ще се спукат. Но при наличието на циркулационна помпа такава неприятност няма да се случи. Придвижвайки се бавно през тръбите, дори студената вода не замръзва през зимата.

Помпата е важна част от отоплителната и отоплителната система

Помпата е важна част от отоплителната и отоплителната система

Цените на котлите с твърдо гориво с продължително изгаряне с кръг за гореща вода са по-високи от тези на конвенционалните печки. Но тази цена е напълно оправдана. Водата от котела може да се използва за голямо разнообразие от нужди.

Характеристики на съвременните системи за твърдо гориво:

 1. Мощност.
 2. Компактност.
 3. Универсалност.
 4. Производителност.

Такова оборудване се инсталира не само в частни къщи, но и в големи промишлени предприятия..

Характеристики на пиролизните котли

Както бе споменато по -горе, пиролизните котли имат две горивни камери. В първата гори директно горивото, а в другата – газовете, произвеждани от това гориво. Ако поставите сурови дърва за огрев в горивната камера, което е напълно възможно през зимата, те започват да отделят пара..

Втората камера елиминира отрицателното въздействие върху процеса на горене. Горещият газ влиза в него и неутрализира влагата. По пътя си газът е наситен с въздух, което допринася за по -нататъшно изгаряне. За отделяне на камерите е използвана решетка с дърва за огрев. За работата на системата за пиролиза е необходимо принудително издухване, осигурява се от димоотвод.

Как работи системата за пиролиза:

 1. Горивото се поставя върху решетката.
 2. Запалете котела.
 3. Затворете клапата на горивната камера.
 4. Те стартират димоотвода.
 5. Изгарянето създава висока температура в камерата, което води до образуването на летливи продукти на горене под формата на азот и водород.
 6. Тези образувания влизат във втората камера и се смесват с въздушния поток..
 7. Настъпва пълно изгаряне и освободената топлина се връща в първата камера.

Разрез на пиролизен котел с продължително изгаряне

Разрез на пиролизен котел с продължително изгаряне

Този процес осигурява много висока температура, поради което отпадъците от изгорялата дървесина се разлагат, а горивото се използва максимално. Топлината, генерирана от изгорелите отпадъци, се използва два пъти.

Наред с многобройните предимства, пиролизните котли имат и недостатъци:

 • Висока цена.
 • Зависимост от електричеството.
 • Декларираната от производителя мощност не винаги отговаря на реалността..
 • Ако използвате оборудването с половин уста, има голяма вероятност да запушите газовия канал с катран..

Високата цена на котела за пиролиза се изплаща с времето поради икономия на гориво

Високата цена на котела за пиролиза се изплаща с времето поради икономия на гориво

Съвет! За да избегнете закупуването на неефективен котел за пиролиза, първо трябва да проучите отзивите за производителя на това оборудване.

Съвети за собствениците на котли на твърдо гориво с продължително горене

За да може оборудването да служи дълго време и с максимална ефективност, то трябва да бъде избрано правилно. Препоръките по -долу са за тези, които тепърва ще купуват система.

 • Котел с водно отопление с два кръга е 1/4 по-мощен от аналог с един кръг по отношение на мощността. Следователно мощността на първия трябва да бъде най -малко 15 kW, докато за втория са достатъчни 12 kW. Колкото по -голяма е отопляемата площ, толкова по -мощно трябва да бъде оборудването.
 • За добро снабдяване с топла вода, втората камера и топлообменникът на котела трябва да бъдат изработени от стомана или мед. Чугунната горивна камера има дълъг експлоатационен живот.

Двуконтурен котел на твърдо гориво с резервоар за топла вода

Двуконтурен котел на твърдо гориво с резервоар за топла вода

 • Отоплителна система с два кръга може да доставя около 8 литра вода в минута. Ако тази сума не е достатъчна за битови нужди, се препоръчва закупуване на котел с котел..
 • Поддръжката на уреда е доста проста – трябва само да почиствате пепелника и да зареждате гориво от време на време. Котлите с продължително изгаряне могат да издържат на един раздел в продължение на 5-7 дни.

1. Охранителна група; 2. Резервоар за термично съхранение; 3. Термичен миксер; 4. Разширителен резервоар от мембранен тип; 5. Клапан за допълване на системата; 6. Циркулационна помпа на отоплителната система; 7. Радиатори; 8. Смесващ трипътен вентил; 9. Обратен клапан; 10. Циркулационна помпа за БГВ.

1. Охранителна група; 2. Резервоар за термично съхранение; 3. Термичен миксер; 4. Разширителен резервоар от мембранен тип; 5. Клапан за допълване на системата; 6. Циркулационна помпа на отоплителната система; 7. Радиатори; 8. Смесващ трипътен вентил; 9. Обратен клапан; 10. Циркулационна помпа за БГВ.

Препоръки за поддръжка и безопасност

Преди първото стартиране собственикът трябва внимателно да провери тръбите за течове и самия котел – той не трябва да пуска дим в стаята. Същото важи и за коминната система. Коминът, тръбопроводите и радиаторите изискват почистване веднъж годишно.

За профилактична поддръжка източете водата от системата. За да направите това, допълнителна тръба е прикрепена към връщащата верига с помощта на тройник, в края на който е монтиран щепсел.

Дълго изгарящи котли на твърдо гориво в различни размери

Дълго изгарящи котли на твърдо гориво в различни размери

Мерки за сигурност:

 1. Вратата на горивната камера не трябва да остава отворена по време на работа на котела..
 2. Забранено е запалването на гориво с бензин..
 3. За да избегнете пожар, не поставяйте предмети за сушене върху котела..
 4. Използвайте специални ръкавици за зареждане на гориво..
 5. Забранява се зареждането на горивната камера на деца.
 6. Горивото не трябва да се съхранява в непосредствена близост до котела, трябва да има поне метър разстояние между тях..
 7. Прегряването на оборудването е много опасно, така че не претоварвайте пещта..

Котел на твърдо гориво с автоматичен блок за управление и силоз за пелети

Котел на твърдо гориво с автоматичен блок за управление и силоз за пелети

Голям резервоар за котел на твърдо гориво

Голям резервоар за котел на твърдо гориво

Съвременните варианти на системи за твърдо гориво с продължително изгаряне с воден кръг перфектно се справят с функцията на топло и водоснабдяване в частна къща, както и в голямо производство, като същевременно заменят газа.

Thanks! You've already liked this