Касетни тавани: съвременни видове, класификация и рейтинг на доказани марки

Касетен таван Luxalon с 3D ефект

Касетен таван Luxalon с 3D ефект

Касетни или растерни тавани са изобретени от френски дизайнери и са спечелили световна популярност заедно с опънати тавани поради тяхната красота, функционалност и лекота на монтаж. Днес те се използват широко както за проектиране на жилищни сгради, така и на търговски помещения – офис или промишлени: бизнес центрове, ресторанти, клиники, супермаркети, летища, зали на гарите..

Кухненски интериор в еко-стил

Кухненски интериор в еко-стил

Какво представляват касетовите тавани?

Касетните таванни конструкции принадлежат към категорията на окачените: носещата рамка е прикрепена към основната таванна плоча, а след това върху профилите на рамката се полагат панели, образуващи плоска равнина. Коланът се състои от следните компоненти:

 1. комплект касетни плочи;
 2. водачи: Т-профили, U-профили, L-профили;
 3. мини-окачвания, регулатори на пружини;
 4. крепежни елементи.

Структура на системата за окачване

Структура на системата за окачване

Разнообразието от панели ще ви позволи да изберете най -подходящия вариант

Разнообразието от панели ще ви позволи да изберете най -подходящия вариант

На бележка! Най -често срещаните размери са 300 x 300 mm; 600 x 600 мм; 600 x 1200 мм.

Касетните тавани се различават по цвят, модел, текстура на повърхността: плътни и перфорирани, метализирани и огледални, лъскави и матови. Декоративното разнообразие от повърхности позволява използването на продукти за проектиране на интериори от всеки стил..

Видове и класификация

Съвременният пазар предлага широка гама от растерни тавани от западноевропейски и руски производители. Те трябва да бъдат избрани не само по външен вид, но и като се фокусират върху други значими фактори:

 1. материал, стандартни размери, форма на плочи;
 2. функционално предназначение;
 3. специфики на дизайнерските решения – видими ли са водачите (отворен тип) или са напълно скрити под касетите -секции (скрити).

Дървените панели изглеждат много впечатляващи

Дървените панели изглеждат много впечатляващи

Огледален таван във вътрешността на хола

Огледален таван във вътрешността на хола

Материал

Суровините, от които са направени касетите, могат да бъдат както следва:

 1. метал – поцинкована стомана или алуминий, със или без декоративна полимерна облицовка;
 2. дъски от фини влакна (минерални или фибростъкло) с целулозен връх;
 3. MDF и ПДЧ;
 4. дърво, импрегнирано с огнезащитни средства;
 5. клетъчен поликарбонат.

четиринадесет

Качеството на материала и неговият състав определят не само как изглежда продуктът, но и теглото на конструкцията, както и нейната издръжливост. Например металните плочи са здрави и издръжливи, но достатъчно тежки..

Съвет! Ако за купувача е от съществено значение окачената конструкция да тежи малко, тогава е по -добре да закупите продукти, изработени от поликарбонатни или плочи от минерални влакна с хартиено или полимерно покритие. Последните също имат звукопоглъщащи и топлоизолационни свойства..

Френски прозорци в дизайна на трапезарията

Френски прозорци в дизайна на трапезарията

Растерни тавани от Albes

Растерни тавани от Albes

Назначаване

В зависимост от задачите, поставени от собственика на помещението, изборът на конкретен касетен таван може да се различава.

Специалистите разделят таванните конструкции по функции:

 1. шумопоглъщащи;
 2. вентилация;
 3. топлоизолация;
 4. устойчив на влага;
 5. звукоотразителни;
 6. огнеупорен;
 7. с осветителни модули;
 8. многофункционален.

Кухня с касетен таван

Кухня с касетен таван

Красив интериор на малък апартамент

Красив интериор на малък апартамент

Опции за дизайн

Според тази класификация системите са разделени на отворени и затворени, те се различават по модификациите на включените в тях компоненти..

 • В отворени релси за захранване те представляват Т-образен профил с ширина 24 мм (Т-24) или 15 мм (Т-15), образуваната от тях рамка се вижда отдолу.
 • При затворени се използва U -образен профил, към който касетите са прикрепени със скоби – ламелите не се виждат отдолу.

Монтаж на касетни тавани от отворен тип

Монтаж на касетни тавани от отворен тип

Монтаж на затворен таван от растер

Монтаж на затворен таван от растер

Разделяне Според формата на касети-секции

Разграничавайте правоъгълни, стелажни, квадратни панели. В допълнение към геометричните различия, касетите могат да имат различна обработка на ръбовете:

 • Дъска – ръбът е просто изрязан направо;
 • Tegular – изрязана е широка стъпка, която се вписва точно в габаритните рамки за полагане върху профила на релсата Т -24;
 • Microlook – с тясна странична стъпка, предназначена за Т -15.

Окачените тавани имат много предимства

Окачените тавани имат много предимства

Видове стелажи от растерни окачени тавани

Когато равнината на тавана се формира не от квадратни или правоъгълни секции, а от дълги ленти от алуминий, пластмаса или стомана, тогава такива конструкции се наричат ​​конструкции на стелажи. Ламелите могат да бъдат тесни – подплата до 15 см или широки – панели до 50 см.

На бележка! Разликата между зъбчатите и пиньонните конструкции от традиционните касетни не е само един вид „райета“-използването на тесни пластмасови ленти разширява възможностите за създаване на многостепенни структури с релефни S-, V- или U-образни закръгления.

четиринадесет

Рейтинг на известни марки

Таваните от различни производители се различават по качество, екологична безопасност и цена. Продуктите на водещите световни компании са с най -голямо търсене сред потребителите:

 • Армстронг (САЩ);

четиринадесет

 • Lumsvet, Cesal, Albes, Arkada, RKTM (Русия);
 • OWA (Германия);
 • Caveen (Франция).

Таванна касета Caveen 300x300 H005 огледало + дървен ефект

Касета за таван Caveen 300 x 300 H005: огледало + дървен ефект

Продуктите на OWA изглеждат много стилни

Продуктите на OWA изглеждат много стилни

Армстронг

Армстронг се счита за определящ тенденциите в таванската индустрия. Нейните колекции включват хиляди мостри, удобно разделени в няколко серии според функционалните характеристики:

 1. икономичен вариант Байкал “,” Оазис “;
 2. влагоустойчив Прима “;
 3. акустични Ultima “;
 4. хигиеничен Biogard “с антибактериално прах.

Албес

На бележка! Продуктите на руската компания “Албес” се отличават с качеството, сравнимо с европейското, и в същото време ниската цена.

 • Сред оригиналните модели, които се различават от другите и се търсят, може да се нарече “Грилято”. Тази решетъчна тъкан от дърво или алуминий е в състояние да придаде на интериора нестандартна визия.
 • Освен това, поради клетъчната си структура, влагата, парата, димът не се задържат в помещението – те лесно проникват в пространството под тавана и след това се извеждат през вентилацията. В същото време модулите на Грилято се комбинират с други окачени образци – те могат лесно да се комбинират.

Окачен клетъчен таван Grilyato CL-G T15

Окачен клетъчен таван “Грилято” CL-G T15

Панелните модели Grilyato ще ви помогнат да преобразите интериора си

Панелните модели Grilyato ще преобразят интериора

OWA (OBA)

Германската компания предлага повече от 7 хиляди модела, които напълно отговарят на съвременните дизайнерски тенденции и стандарти за екологичност, огнеустойчивост и акустични параметри. Продуктовата линия OVA включва продукти на достъпни цени и скъпи проби..

Caveen

Отличителни черти на тези френски продукти са изискан декор плюс интегриран подход при формирането на тавански изделия. Производителите допълват растерната система с осветление, вентилационни модули, климатици и нагреватели на вентилатори, направени в същия стил и идеално подходящи по размер..

 • Конструктивната обмисленост, пълната завършеност, изключителността на дизайна позволяват продуктите на Caveen да бъдат класифицирани като луксозни продукти, така че те са по -скъпи.

Интересен дизайн на растерни тавани

Интересен дизайн на растерни тавани

Окачен таван със светли панели

Окачен таван със светли панели

Предимства

Много купувачи – от физически лица до представители на организации и търговски структури – избират окачени конструкции поради впечатляващия списък от предимства на тези продукти:

 1. Лесно сглобяване и разглобяване. Инсталацията не изисква сложно оборудване – само лазерно ниво и стандартни инструменти за поставяне на крепежни елементи и фиксиращи части.

  Монтажът на касетен таван може да се извърши на ръка

  Монтажът на касетен таван може да се извърши на ръка

 2. Сила. Срокът на експлоатация на инсталационната система е дълъг, сравним с експлоатационния период на сградата.
 3. Естетика. Дори типичните бели или метални касети изглеждат спретнати и представителни. Използвайки секции с различни цветове и текстури, можете да създадете уникални дизайнерски композиции, които не отстъпват по привлекателност на опънати тъкани.
 4. Практичност. Под тях можете да скриете всички недостатъци, дефекти, неравности в пода, окабеляване, тръбопроводи, инженерни комуникации.

  Поради особеностите на окачените тавани, в тях могат да бъдат скрити различни комуникации.

  Поради особеностите на окачените тавани, в тях могат да бъдат скрити различни комуникации.

 5. Звуков абсорбиращ ефект. Използването на конструкция със специфични характеристики подобрява акустиката на помещението или премахва шума – в зависимост от предназначението.

  Ако панелите не могат да осигурят необходимия звукопоглъщащ ефект, той може да бъде подобрен с помощта на специални материали.

  Ако панелите не могат да осигурят необходимия звукопоглъщащ ефект, той може да бъде подобрен със специални материали.

 6. Устойчивост на влага. Зависи от материала, от който са направени плочите, и може да достигне 100%, което им позволява да се монтират в бани, сауни, душове, кухни.
 7. Рационална организация на осветлението. Дизайнът предоставя много възможности за монтаж на вградени източници на светлина.

  Организиране на осветление във вътрешността на хола на частна къща

  Организиране на осветление във вътрешността на хола на частна къща

 8. Лесна поддръжка. Износоустойчивите панели не изискват периодично подновяване или годишен ремонт, поддръжката им се състои от редовно пране.

Да вземат под внимание! Когато решавате да инсталирате растерни тавани, трябва да се вземе предвид, че системата ще намали височината на помещението с 10–20 см. Ако таваните са ниски, тогава въпросът с използването на касетни устройства ще изисква внимателно обмисляне. При високи тавани целесъобразността на тяхното инсталиране е очевидна и несъмнена.

Монтаж

Инсталирането на касетни конструкции е лесно благодарение на добре обмислен пакет и удобно докинг на компоненти. Инсталацията не може да се извърши от специалист, освен в случаите, когато е необходимо да се включат професионални електротехници, които да интегрират осветителните тела в тавана и да ги свържат.

Процесът на сглобяване е подобен на сглобяването на цели продукти от отделни части в конструктор. Той включва малък брой операции:

 1. Определяне на височината на местоположението, маркиране по стените. Изчисляване на необходимото количество материали

  Изчисляване на необходимото количество материали

  Лазерното ниво ще ви позволи да направите много точни маркировки

  Лазерното ниво ще ви позволи да направите много точни маркировки

 2. Закрепване на ъглите на стената (L-профили).
 3. Закрепване на закачалки за таван.

  Опции за монтаж на фалшив таван

  Опции за монтаж на фалшив таван

 4. Монтаж на носещи профили към системата за окачване. Регулиране на височината им с помощта на пружинни закачалки.

  Монтаж на носещи профили

  Монтаж на носещи профили

 5. Полагането на секциите-касетите се извършва без крепежни елементи, тъй като те прилепват плътно към ламелите под собственото си тегло.

  Полагане на секции-касети

  Полагане на секции-касети

 6. Монтаж на лампи, климатични устройства.

  Монтаж на осветителни тела

  Монтаж на осветителни тела

На бележка! В ситуация, при която се изисква достъп до инженерни и комуникационни линии, системата за окачване не е трудна за разглобяване и след това сглобяване – просто премахнете плочите -секции.

Информацията за касетъчните тавани, техните видове, марки ще ви помогне да изберете подходяща за целта растерна или стелажна конструкция, да я инсталирате безупречно сами или да контролирате действията на монтажниците.

Thanks! You've already liked this