Стъпки за верандата: всичко за тяхната структура и как да се изчислят размерите

Декорацията на главния вход е ключова част от екстериора на жилището

Декорацията на главния вход е ключова част от екстериора на жилището

Верандата действа като задължителен елемент във всеки дом. Той получава не само естетическа, но и функционална роля. Винаги се намира на видно място, така че дизайнът му трябва напълно да отговаря на много изисквания: здравина, лекота на ходене, атрактивен външен вид. Е, тъй като лъвският дял на частните къщи е построен с помощта на мазе, има строга необходимост да се добави веранда със стъпала. В рамките на този материал ще бъдат проучени характеристиките на използването и производството на стълби в съответствие с всички стандарти и параметри за безопасност. Ще разгледаме технологиите и нормите за изграждане на стълбищно пространство със собствените си ръце, както и ще се запознаем с изобилието от форми и видове дизайн на тези конструкции.

Използване на същите материали при изграждането на къщата и верандата

Използване на същите материали при изграждането на къщата и верандата

15

Изчисляване на критерии за размер

За да изглежда входът и изходът удобни за повечето посетители на къщата, струва си да направите правилно изчисления, за да определите параметрите на дизайна. За да разрешите тези проблеми, си струва да обърнете внимание на основните стандартни параметри:

 • индикатор за височината на стъпалата на верандата;
 • коефициент на ширина на стъпката;
 • ъгълът, под който маршът е наклонен.

Цветовата палитра на стълбите може да се откроява от основната гама на конструкцията.

Цветовата палитра на стълбите може да контрастира с основния цвят на сградата.

Важно е стълбата да е удобна за повдигане на човек с всякакъв размер обувка. В тази връзка ширината му трябва да бъде от 25 см. Като удобен вариант за повдигане, индикаторът за височина е от 12 см.

Що се отнася до ъгъла на наклон, той също играе важна роля. Стълбището абсолютно не трябва да бъде твърде стръмно, тъй като изкачването по него ще бъде трудно и травмиращо. Ъгълът трябва да бъде между 25 ° и 45 °.

Творчески стъпки в модерна сграда

Творчески стъпки в модерна сграда

Материали за производство на стълби

За изграждането на висококачествено стълбище се използват различни материали, предлагани за продажба по традиционни и оригинални начини. Повечето компании са готови да предложат готови решения, но ако искате да създадете нещо привлекателно и да спестите пари, можете да започнете да изграждате структурата сами.

Ето някои от основните материали, използвани за направата на веранди:

 • дърво;
 • метал;
 • бетон;
 • тухла или плочки.

Акцентен елемент на декора в двора

Акцентен елемент на декора в двора

15

Всеки от тези видове материали има своите положителни и отрицателни страни..

Характеристики на стълби от дърво

Ако искате да подчертаете екологичните свойства на къща от естествено дърво или дървен материал, както и да гарантирате безопасността на идеалната енергия, можете безопасно да използвате дърво. Този материал има много видими предимства, състоящи се в благоприятен външен вид, възможност за създаване на топлина, уют и комфорт. В магазините и строителните пазари днес можете да намерите този материал в голям брой разновидности и широк ценови диапазон..

На бележка! Сред категориите са престижни дъбови, букови, борови игли. Но верандата в основата на дървото е уязвима за валежи и температурни крайности, поради което в този случай е необходимо да се извърши обработка със специална импрегнация.

Оригиналното дървено стълбище ще се превърне в акцент в крайградската зона

Оригиналното дървено стълбище ще се превърне в „връхната точка“ на крайградската зона

Метални изделия – здравина и стил в една бутилка

Те имат най -добра издръжливост, устойчивост на деформации и са в състояние да издържат на колосални натоварвания. Продуктите могат да се монтират без фундаментално полагане.

Важно! Ако разгледаме основните недостатъци, те са, че материалът е склонен към корозия. Следователно, по време на строителния процес, конструкцията трябва да бъде обработена със специална смес, която да издържа на ръжда. Също така, по време на работа, тази структура ще трябва да бъде оцветена и да се прави периодично..

Металната конструкция ще осигури удобен и безопасен вход към верандата

Металната конструкция ще осигури удобен и безопасен вход към верандата

Тухлен продукт – почит към издръжливостта

Това е най -надеждният и стабилен вариант, тъй като този материал е издръжлив, способността лесно да понася влиянието на околната среда и други фактори. Що се отнася до цената, тухлените изделия са по -скъпи от дървените и ще отнеме много повече време за строителството. Що се отнася до стъпките, струва си да се даде предпочитание на конструкциите от клинкер, които имат по -привлекателен външен вид..

Тухлено стълбище с ефекта на старостта

Тухлено стълбище с ефекта на старостта

Конкретни вариации – комфорт и простота за всички

Ако предпочитате солиден монолитен тип настилка, препоръчително е да изградите стъпала за верандата. Те се правят чрез изливане на хоросан в специален кофраж. По отношение на цената и обема на работата, която трябва да се извърши, тези стъпки са сравними с дървените конструкции. Тяхната крепост е достатъчно висока.

Оригиналното изпълнение на бетонна стълба

Оригиналното изпълнение на бетонно стълбище

Продуктите на WPC – знак за модерност

WPC е дървесно-полимерен композит, който действа като достоен заместител на дървото. Продуктите, създадени на базата на този материал, не подлежат на напукване в сравнение с други видове суровини. Те също не абсорбират влагата, не се плъзгат и не изискват допълнителна обработка и боядисване..

Тънкости при проектирането на конструкции

Струва си да обмислите внимателно избора на материал и форма на верандата и стъпалата, защото това са преки фактори, които влияят на комфорта. Дизайнът трябва да бъде в хармония с къщата и да не нарушава единството на фасадата и цялостния стил.

Естественият фактор и използването на естествени цветове играят ключова роля, която може да подчертае дизайна на къщата и нейния традиционен стил..

Съвет! Заслужава да се отбележи печелившият вид на комбинацията от светли и тъмни нюанси за стъпалата. Продуктите могат да бъдат украсени с различни вложки и други оригинални аксесоари.

Стълбището от дърво идеално се вписва в стила на сградата

Стълбището от дърво идеално се вписва в стила на сградата

Вероятни форми на продукта

Формата може да бъде абсолютно всякаква, разстоянията често се правят в различни вариации:

 • правоъгълник;
 • трапец;
 • полукръг.

13

На практика могат да се използват и други извънредни опции. Възможно е да оборудвате входа на къщата не само от едната страна. Някои творчески собственици могат да изградят стълби с два различни полета. И ако добавите парапети към рамката на този дизайн, сайтът ще стане по -удобен за семейства с деца и възрастни хора..

Стилната декорация на верандата ще се превърне в отличителен белег на вашия дом

Стилната декорация на верандата ще се превърне в отличителен белег на вашия дом

Характеристики на конструкцията на стълбище от бетон: инструкции стъпка по стъпка

 1. Кофражът е изграден от греди и дъски, в които впоследствие разтворът ще се излее.
 2. Процесът на подсилване се осъществява по -специално в пакет от арматурни пръти, които ще действат като основа на стъпалата.
 3. Процесът на бетониране на конструкция включва изливането й през бетон.
 4. В края на процеса на сушене кофражът се отстранява, специалистът започва процеса на облицовка на готовото стълбище.
 5. Почистването и грундирането на триона трябва да се извърши преди покриване с материал. Това ще осигури добро сцепление..

Конструкция на бетонни стълби

Конструкция на бетонни стълби

Как да изградим стълбище от дърво?

 1. Изготвяне на проект с определяне на размера на стъпките и други параметри.
 2. Подготовка на дъски с дебелина до 60 мм, както и подготовка на пирони, ниво, чук, трион, инструменти за обработка.
 3. Рязане на тетивата, прикрепване директно към конструкцията и монтажните части.
 4. Монтаж на парапети и сенници.

Дървена конструкция за частна къща

Дървена конструкция за частна къща

По този начин стъпалата към улицата действат като най -важният елемент на къщата. Те правят входа красив и максимално удобен за домакините и гостите. В резултат на това вашият дом ще стане красив и най -гостоприемен, ако сте компетентни в техния дизайн..

Thanks! You've already liked this