Плочки в марокански стил (105+ снимки): комбинация от етническа принадлежност и естетика на Изтока

Баня с керамични плочки в марокански стил

Баня с керамични плочки в марокански стил

Плочките в марокански стил са в състояние да трансформират интериора на къщата до неузнаваемост, изпълвайки я с ярки и богати цветове. Живописно боядисаният облицовъчен материал, използван за интериорна декорация на жилищни помещения, е знак за господството в къщата на една от най -колоритните тенденции в стила на ориенталския дизайн..

Красиви марокански плочки над умивалника и на пода в просторната баня

Красиви марокански плочки над умивалника и на пода в просторната баня

Луксозна баня в ориенталски стил с марокански керамични плочки

Луксозна баня в ориенталски стил с марокански керамични плочки

Панел от красиви керамични плочки в марокански стил в малка баня

Панел от красиви керамични плочки в марокански стил в малка баня

Пъстрото покритие на просторната баня

Пъстрото покритие на просторната баня

Отличителни черти на довършителния материал

Плочките в марокански стил са лесно разпознаваеми по декоративния си дизайн: сложни шарки с растителни мотиви и многоцветни орнаменти с геометрични очертания говорят за декораторите, използващи основата на ориенталския дизайн в областта на дизайна. Облицовъчният материал за къща или апартамент в марокански стил е лесен за избор без помощта на интериорен стилист, тъй като динамичният дизайн с многоцветни бои неволно привлича погледа с уникален декор:

 • появата на разнообразната растителност, изобразена на повърхността на плочката, компенсира липсата на оскъдна африканска флора, създавайки усещане за свежест и прохлада в домовете, където жителите на Мароко могат да си починат от целогодишната жега и топлина;

 • изразителните цветови схеми, доминирани от различни градации на злато, червено и синьо, са основният декор на облицовъчните материали, използвани за декориране на стените, подовете и таваните на банята, където доминира естетиката на тази приказно красива посока на интериорния дизайн;
 • разноцветни подложки от керамични мозайки, илюстриращи флористични мотиви и геометрични орнаменти – незаменим елемент от декорацията на дома в марокански стил.

Модерна баня, декорирана с плочки в марокански стил

Модерна баня, декорирана с плочки в марокански стил

Едноцветни плочки в марокански стил на една от стените на кухнята

Едноцветни плочки в марокански стил на една от стените на кухнята

Представители на ислямската вяра, населяващи Мароко, стриктно се придържат към основното правило на забраната за декориране на къща с изображения на животни и хора. Силуетите на одухотворени герои, изобразени на керамичния панел, приветстват колониалния стил, но категорично не приемат естетиката на мароканската тенденция.

Богатата цветова гама, преобладаваща в декора на декоративните елементи, характерни за този интериорен жанр, изглежда изразително на неутрален светъл фон: бял, светло син, пясъчен или перлен. Една особена игра на контраста на ярки шарки и монохроматична основа на плочките задава динамиката на цветно декориран интериор, завладяващ с магическа мистерия и бохемски лукс.

В къщата, където цветно декорирани плочки в марокански стил се използват за баня или кухня, целогодишно ще цари лятна атмосфера, излъчваща топлина от слънчеви цветове, които изключително липсват на жителите на постсъветското пространство в студа сезон..

Съвет! Плочките в марокански стил се характеризират с ярък декор с преобладаване на естествени тонове, боядисани с многоелементни орнаменти, олицетворяващи красотата на флората на северноафриканската страна.

Насърчава се използването на довършителни материали с къдрави очертания и декор с геометрични орнаменти. Следователно, той ще изглежда органично в този ориенталски стил и съвременните тенденции в интериорния дизайн, тъй като геометричната конфигурация на обзавеждането и облицовката е на мода сега.

Керамични плочки в марокански стил в дизайна на камината в хола

Керамични плочки в марокански стил в дизайна на камината в хола

Кухня-студио в средиземноморски стил с марокански плочки на пода

Кухня-студио в средиземноморски стил с марокански плочки на пода

Декориране на кухненския гръб с ярки керамични плочки

Декориране на кухненския гръб с ярки керамични плочки

Предимства на плочките Zelidge

Zelij е уникална керамична плочка, ярко оцветена с ориенталски мотиви. Облицовката на стаите с използването на този изкуствен декоративен елемент символизира високия статус и просперитет на собствениците на домакинствата, тъй като истинските плочки за баня в марокански стил могат да бъдат закупени на висока цена в едно копие.

Zelij е ръчно изработен от талантливи занаятчии с дарбата на художник. Освен това само занаятчии, които са изучавали древните традиции в продължение на 17 години, усвоили основите на изкуството за създаване и боядисване на оригинални глинени плочки, могат да бъдат удостоени със званието майстор на създаването на зелиджи..

Сложната технология за производство на целидж може да бъде усвоена от майсторите в резултат на дълга и старателна работа по създаването на керамични шедьоври:

 1. Работата по разработването на формата на плочките и създаването на дизайна може да продължи шест месеца, тъй като многоелементните орнаменти и шарки изискват поддържане на симетрия, правилен подбор на цветови комбинации, математически изчисления относно конфигурацията на малки глинени изделия . Той може да има всякакви форми: квадрат, шестоъгълник, триъгълник, ромб или всяка друга геометрична форма..
 2. След създаване на шаблон, като се вземат предвид индивидуалните изисквания на дизайнерите или на други клиенти, се създават глинени заготовки.
 3. Керамичните мозайки са декорирани ръчно с помощта на екологично чисти органични багрила. В процеса на боядисване се използват изключително естествени тонове на цветовата палитра, тъй като мароканският стил на дизайн се характеризира с естествени цветове и естествени материали. Благодарение на тези постулати на стилистичната концепция във всеки дом, можете да създадете райско кътче с девствена земна красота, вдъхновено от естествени съставки и противно на съвременната високотехнологична изкуственост..
 4. След покриване с прозрачен емайл за придаване на блясък, плочките се натрошават на много малки части с определена геометрична форма. След това се подрежда според замисления орнамент, събирайки шокиращи облицовъчни картини от малки мозайки.
 5. В последния етап на довършване майсторите фиксират плочките с течна глина, благодарение на което тя се прилепва здраво и не губи първоначалния си вид в продължение на много десетилетия, независимо от негативните фактори на околната среда.

Зоната за баня е красиво декорирана с розови и бели плочки от зелидж

Зоната за баня е красиво декорирана с розови и бели плочки от зелидж

Вътрешен двор в ориенталски стил с марокански плочки

Вътрешен двор в ориенталски стил с марокански плочки

Размерът на мозайката от зелидж варира от 3 до 6 см. Керамичен панел с етнически мотиви от марокански майстори може да се състои от милион парчета, които са били сглобени по модели за дълъг период от време. В ограничени количества плочки в марокански стил се доставят в европейските страни от африканския континент. Купете оригинални сeelij е възможно само от официални представители, които си сътрудничат със занаятчии от Северна Африка.

В продължение на много векове тази уникална плочка, украсена с цветни ориенталски мотиви, олицетворяващи ислямската култура, се използва за интериорна и екстериорна декорация на различни архитектурни структури и къщи. Богатият декор на стени, колони, подове, сводове, стълби и други части на помещенията красноречиво свидетелства за почитта на екзотичните любители на тази особена етническа тенденция..

Резултатът от облицовката с керемиди от зелидж ще надмине всички очаквания на истинските ценители на оригиналните довършителни материали. Ръчно изработени произведения на изкуството от керамика с ориенталски национални орнаменти ще превърнат банята ви в истински хамам, където изгарящите цветове на Мароко, уморени от слънцето, доминират..

Плочките в марокански стил в кухнята или в стаята за измиване определено ще се превърнат в център за привличане на вниманието на всички, тъй като мистериозните ориенталски мотиви, излъчващи седефен блясък, неуморно ще се наслаждават на безупречното изпълнение на декора и филигранен подбор на всеки елемент от многокомпонентната мозаечна картина..

Съвет! Нито едно високотехнологично оборудване не е в състояние напълно да копира външния вид на зелиджа, защото оригиналният облицовъчен материал е изработен и декориран ръчно от уважавани специалисти за дълго време. Следователно, поръчването на оригинален панел или плочки, направени по техниката на зелидж, е необходимо само от местни майстори от Мароко..

Вариации на цветови схеми от плочки в марокански стил

Цветни ориенталски мотиви, използващи пъстри цветове на цветовата палитра, се използват главно за украса на керамични плочки. Мароканският стил е поел всички най -ярки естествени тонове, открити в околната среда:

 • жълто;
 • умбър;
 • алено;

Плочки Zelidge във вътрешността на кухнята

Плочки Zelidge във вътрешността на кухнята

 • Оранжево;
 • лилаво;
 • охра;
 • червен кармин;
 • лилаво;
 • малахит;
 • тюркоазено;
 • рубин;
 • ултрамарин;
 • смарагд.

Прекомерната яркост на цветовата схема на плочките, използвани за облицовка на вътрешната обвивка на дома, може да създаде усещане за дискомфорт и умора от богатата цветова схема. Следователно е необходимо пропорционално да се комбинира ярко декорираната облицовка на стените в къщата с обзавеждането с неутрален цвят..

Например, за да подредите декорацията на стената с плочки под формата на пчелни пити, украсени с ориенталски орнаменти с блестящи тонове, с декорация на тавана и пода с големи плочи от порцеланови каменни изделия в снежнобял или пясъчен тон с едва забележим етнически модели. Като свързваща връзка може да действа изрязването на части от стаята с фриз, декориран с тонове, открити върху пъстрата облицовка на стени и неутрална декорация на горната и долната част на помещението.

Многоцветните марокански плочки ще украсят красиво стената в банята

Разноцветните марокански плочки ще украсят красиво стената в банята

Fusion баня с интересни керамични плочки на стената

Fusion баня с интересни керамични плочки на стената

Важна задача за създаване на хармонична картина на интериора в марокански стил е възможността да се комбинират топли и студени тонове при избора на най -добрия вариант за интериорна декорация. В къщите на жителите на тази страна често се срещат интериори с образа на оазис по стените с керамична декорация, фокусиращи вниманието върху себе си с изобилие от зеленина, езерце и безкрайно небесно синьо.

Ето защо е важно да украсите кухненска престилка или центъра на интериорната композиция в банята с мозаечен панел, изобразяващ необитаем остров, разположен насред океана или лагуната, заобиколен от пустиня.

Симбиозата от типични стилистични посоки изглежда необичайна в интериора, изпълнен в духа на Изтока:

 • Марокански;
 • Арабски;
 • Азиатски.

Бяла и кафява комбинация в баня в марокански стил

Бяла и кафява комбинация в баня в марокански стил

Баня в средиземноморски стил със сини и бели керамични плочки

Баня в средиземноморски стил със сини и бели керамични плочки

Голяма мозайка от керамични плочки в хола

Голяма мозайка от керамични плочки в хола

За интерпретирането на всяка посока на дизайн можете да изберете конкретен компонент от интериорната композиция. За да подчертаете арабския стил, трябва да вземете цветни текстилни изделия, изработени от естествени тъкани. Подовите плочки с изображение на черешови цветове могат да се превърнат в характерна черта на азиатския интериорен жанр. Мароканският стил може лесно да бъде разпознат чрез плетене на плътно преплетени орнаменти с цветни цветови схеми.

Комбинацията от етнически мотиви – шарки от дамаск, модели икат, флорални и геометрични орнаменти ще създадат хипнотизираща магическа красота в къщата, визуално напомняща за приказния живот на шейховете и красивата Шехерезада.

Съвет! За да създадете магическа атмосфера във вашия дом, всичко, което трябва да направите, е да използвате плочки в марокански стил, идеални за създаване на имитация на рай в края на света. Ефектът на перспективата може да бъде произведен върху зрителя на интериорната композиция чрез използването на керамични мозайки с малки размери. Преплитането на богато украсени шарки или комбинации от геометрични шарки е печеливш вариант за декориране на къща, който изисква визуално разширяване на тесно пространство или моделиране на оформление.

Модерен интериор в средиземноморски стил с леки плочки на пода

Модерен интериор в средиземноморски стил с леки плочки на пода

Стилна черно -бяла кухня с керамични подови плочки

Стилна черно -бяла кухня с керамични подови плочки

Плочка в марокански стил: приложение

Съвременните елементи на декорация на стена по поръчка в марокански стил могат да се появят във вашия дом в различни облици:

 • мозайка с живопис с етнически орнаменти може да се използва за облицовка на стената, граничеща с шрифта, подиума и стъпала, водещи към главния герой на интериора на банята;
 • керамичен килим с ориенталски мотиви, изобилно украсен с флорални шарки, на пода в коридора ще се превърне в отличителен белег на къща, където цари естетиката на мароканския стил;

 • стените на тераса или веранда, облицовани с плочки с ориенталски лайтмотив, ще действат като тънка линия между къща, доминирана от естествена естественост, и отличителна среда;
 • мивка, украсена с разпръснати мозайки в контрастни цветове, ще бъде отлично допълнение към характерната облицовка на шрифта, пода или стените, създавайки в тандем приветлива атмосфера за къпане, подобна на атмосферата в СПА салоните;
 • кухненска престилка в тандем с плота, слушалките, подстригани с мозайка в марокански стил, определено ще действат като основна доминанта в интериорната картина.

В къщите на жителите на Мароко повечето от жилищните помещения са облицовани с керамични елементи на декорация, украсени с живопис със сложни орнаменти с преобладаване на най -ярките цветове на цветовата палитра: богати червени, сини, лилави, зелени, жълти и техните градации. В дом с цветни плочки в марокански стил, целогодишно цари лятна атмосфера, затопляща се с топлината, излъчвана от слънчевите тонове на интериорната облицовка на къщата..

Декорирането на къщата с оригинални плочки в марокански стил с етнически мотиви, лигатура от цветни орнаменти и шарки ще създаде екзотичен интериор, идеален за създаване на приветлива среда за премерена почивка със семейството или приятелите.

Thanks! You've already liked this