Амарилис: цъфтящ лукс на перваза на прозореца ви

Амарилисът е известен още като беладона лилия или

Амарилисът е известен още като беладона лилия или “дамски панаир”

Амарилис е друго име за Беладона, което означава „красива дама“. Тази красота е многогодишно луковично растение, чиято луковица може да достигне до 15 см в диаметър. Листата са лилиево-езични, с дължина 30-50 см и ширина 2-3 см. красиви цветя са разположени върху плътни високи флорални стрелки. Както подобава на една красавица, цветето е доста капризно, но ако проявите грижа и внимание, тогава големите здрави луковици могат едновременно да изхвърлят до 2 стрели, на които може да има 6-12 цветя от бели, розови или червени цветя с приятен аромат.

Амарилис изглежда страхотно в интериора

Амарилис изглежда страхотно в интериора

Засаждане на амарилис: вземете саксия и почва

За амарилис е подходящ не толкова широк, колкото дълбок съд. Това се дължи на факта, че по време на развитието луковицата расте дълга коренова система. Оптимално, ако разстоянието от луковицата до ръба на саксията не надвишава 1,5 – 2 см. Широк саксия може да причини застояла вода.

За засаждане използвайте саксии, чийто обем се определя от размера на луковицата

За засаждане използвайте саксии, чийто обем се определя от размера на луковицата

На дъното на саксията се поставя дренажен агент, който ще предотврати застоя на вода в корените. След това почвата се изсипва в саксията – можете да я приготвите сами (смесете в равни части тревна и листна почва, торф и пясък) или да закупите готова смес за луковични растения.

004 Амарилис

Амарилисът е многогодишно растение, следващата трансплантация, при нормални условия за развитието на луковицата, той ще се нуждае след няколко години

Преди засаждането луковицата трябва да бъде внимателно огледана, като се отстранят всички изгнили корени и се отрежат участъци, които имат подозрителни петна. След това, за да се дезинфекцира луковицата, тя се накисва в разтвор на калиев перманганат с ниска концентрация. Препоръчително е да поръсите разфасовките с натрошен активен въглен.

При засаждане на амарилис най -малко 1/3 (понякога дори половината) от луковиците се оставят на повърхността (снимка 1). Твърде дълбоката крушка е една от основните причини, поради които амарилисът не цъфти: цветните стрелки просто няма да се развият, а понякога самата крушка може да изчезне.

Снимка 1. Дълбочина на засаждане на луковицата. В допълнение, ясно се вижда как ширината на саксията е правилно избрана.

Снимка 1. Дълбочина на засаждане на луковицата. В допълнение, ясно се вижда как ширината на саксията е правилно избрана..

Съвети! След засаждането лукът първо се полива не отгоре, а се налива вода в тигана. 

Изящно червено цвете с удължени венчелистчета

Изящно червено цвете с удължени венчелистчета

Тъй като амарилисът е многогодишен, следващата трансплантация, при нормални условия за развитието на луковицата, ще бъде необходима след 3-4 години.

Грижата за амарилис е проста, основното е да се организира правилно поливането

Грижата за амарилис е проста, основното е да се организира правилно поливането

Амарилис: грижи у дома

За да се премахне амарилисът от покой, да се предизвика вегетация и да се постигне цъфтеж, той трябва да бъде пренесен в топла (+20 – 25 ° С) стая и поставен на светло място. Оптимално осветление – разсеяна слънчева светлина, през лятото (от 11 до 15 часа) трябва да се избягва пряката слънчева светлина. Следователно най -доброто място за цвете са източните, югоизточните первази на прозореца. За нормално вегетативно развитие цветето се нуждае от светъл ден с продължителност най -малко 16 часа..

Оптимално осветление - разсеяна слънчева светлина

Оптимално осветление – разсеяна слънчева светлина

Съвети!Началото на вегетационния сезон може да бъде избрано независимо, в зависимост от това кога е необходимо да се получи цъфтеж, например по -близо до определена дата. Цъфтящият амарилис може да бъде чудесен заместител (или допълнение) на традиционен букет (снимката му често може да се намери на сайтове, специализирани в изготвянето на цветни аранжировки).

Цъфтежът на амарилис е бял, розов или червен.

Цъфтежът на амарилис е бял, розов или червен.

Сигналът, че вегетационният сезон е започнал, ще бъде стрелка, излизаща от крушката. Много е важно да запомните, че докато стрелата не нарасне до 10 см височина, не е необходимо да поливате амарилиса. При дефицит на влага растението ще насочи усилията си към развитието на цветята, в противен случай – за натрупване на широколистната маса, така че ще има по -малко сила за цъфтеж, цветната стрелка ще започне да се развива бавно и цветята ще се окажат по -малки. В бъдеще поливането трябва да се извършва, така че влагата да не попадне върху луковицата, като внимателно се излива мека, утаена вода в ръба на саксията.

При дефицит на влага растението ще насочи усилията си към развитието на цветята, в противен случай - към нарастването на широколистната маса

При дефицит на влага растението ще насочи усилията си към развитието на цветята, в противен случай – към нарастването на широколистната маса

Съвети!По време на активния вегетационен период те започват да подхранват цветето (режим – веднъж на всеки две седмици), така че запасът от хранителни вещества да не се изчерпва, като се редуват минерални и органични торове.

Размерът на цветята е 6-10 см в диаметър, те се състоят от 2-12 венчелистчета

Размерът на цветята е 6-10 см в диаметър, те се състоят от 2-12 венчелистчета

Как да се грижим за амарилис: състояние на покой

Обикновено цъфтежът на амарилис започва в безлистно състояние, листата започват да се появяват по -късно. След цъфтежа, когато дръжките са напълно сухи, листата не се отрязват и растението продължава да се храни известно време. След това поливането и подхранването се намаляват и след няколко месеца те спират почти напълно – цветето изпада в състояние на покой. По това време е препоръчително да преместите саксията с крушката на хладно (но не по -ниско от + 10C) място, без ярко осветление, където трябва да престои около три месеца с минимално поливане. След това цветето може да се постави отново да форсира..

За да цъфти цветето следващата година след края на цъфтежа, дръжките трябва да бъдат отстранени незабавно.

За да цъфти цветето следващата година след края на цъфтежа, дръжките трябва да бъдат отстранени незабавно.

У дома е доста лесно да се постигне цъфтеж два пъти годишно, докато добре развитата луковица може да има две цветни стрели наведнъж. Ако изведнъж крушката даде трета стрелка, тогава е по -добре да я извадите. Поради “допълнителния” дръжка, крушката може да се изтощи прекомерно и следващата година ще бъде изразходвана за възстановяване. В допълнение, качеството на цветята (количество, цвят, размер) на третата стрелка ще бъде значително по -ниско от първите две.

Комбинацията в един съд с амарилис с различни цветове изглежда страхотно

Комбинацията в един съд с амарилис с различни цветове изглежда страхотно

Възпроизвеждане

Подобно на други луковици, амарилисът се размножава по два начина – чрез семена и дъщерни луковици, които се отделят от майчиния цвят по време на трансплантацията. Това е най -простият и надежден метод за размножаване, който гарантира пълната безопасност на сортовите белези. За засаждане на дъщерни луковици вземете същата саксия, както за луковиците на 4-5 години, почвената смес и задълбочаването трябва да са подобни на майчината луковица. Младите растения се развиват много бързо, може да отнеме 3 години от отделянето до цъфтежа.

Понижаването на температурата ще удължи периода на цъфтеж

Понижаването на температурата ще удължи периода на цъфтеж

Размножаването чрез семена е по -дълъг процес (цъфтежът настъпва едва на 7 -годишна възраст) и сложен. За да получите семена, ще трябва сами да опрашите цветето и да изчакате около месец (това е колко време узряват семената). Тъй като семената остават жизнеспособни само за 5-6 седмици, няма нужда да отлагате засаждането им. Семената се засаждат в добре навлажнена почва, разсадът ще се появи след около месец.

Пресадете цветето през периода на покой на луковиците

Пресадете цветето през периода на покой на луковиците

Друг широко практикуван метод за размножаване е разделянето на голям лук, докато основното е, че всяко отделение има няколко стари люспи и парче от дъното. Лукът се нарязва на няколко части с вертикални разрези, резените трябва да се поръсят незабавно с натрошен активен въглен или пепел. Игли за плетене могат да се вмъкнат между лобулите, по дължината на разрезите, така че разделителите да се образуват по -бързо (снимка 2)

Снимка 2. Разделяне на крушката амарилис.

Снимка 2. Разделяне на крушката амарилис.

Приблизително след месец първите листа трябва да се появят на парцелите, след появата на втория те могат да бъдат напълно отделени и засадени отделно в рохкава почва.

Необичайна и оригинална саксия под формата на чаша и чинийка

Необичайна и оригинална саксия под формата на чаша и чинийка

Амарилис на открито

Въпреки факта, че амарилисът е много топлолюбиво растение, той често може да се намери на снимката в градината, например в открити цветни лехи, дори в средната лента. Засаждането на открито има няколко предимства:

  • в открито поле амарилисът придобива повече сила, расте по -добре, дава по -голям (в сравнение с домашните екземпляри) цветен клон, а самият цъфтеж е по -буен и продължава по -дълго (до 8 седмици)
  • луковиците изграждат децата много повече, което прави възможно ефикасното му размножаване през есента

В открито поле цветята придобиват повече сила, растат по -добре

В открито поле цветята придобиват повече сила, растат по -добре

В градината за амарилиса е необходимо да изберете добре осветено, но в същото време защитено от вятъра място. Големите цветя ще изглеждат особено впечатляващи на фона на камъни. Добре е цветното легло да бъде разположено на определена височина, за да се избегне застояла вода. Преди засаждането почвата се подготвя специално, обогатявайки я с хумус и органични торове. След засаждане на открито поле амарилисите се поливат известно време доста рядко, създавайки лек дефицит на влага. В противен случай растението ще се съсредоточи върху отглеждането на зеленина, докато няма да има достатъчно енергия за поставяне на цветна пъпка..

В края на пролетта - началото на лятото амарилисът се засажда в земята

В края на пролетта – началото на лятото амарилисът се засажда в земята

Съвети! След като се появи цветната стрелка, ще трябва да инсталирате опора, така че порив на вятъра да не я счупи.

Друг вариант е да засадите цвете в градински контейнер, което ще даде възможност да експериментирате с поставянето на растението както на цветното легло, така и на балкона, а когато настъпи студено време, го изнесете на топло място..

Защо амарилисът не цъфти: основните причини

Грижата за амарилис включва внимателно внимание към цветето, не само преди и по време на цъфтежа, но и след цъфтежа.

Грижата за амарилис включва внимателно внимание към цветето, не само преди и по време на цъфтежа, но и след цъфтежа.

Много хора купуват амарилис, изкушени от ярки атрактивни снимки с живи цветове. Но доста често се оказва, че цветето подвежда очакванията ни, категорично не желае да цъфти. На първо място, причината може да е прекомерната ни загриженост – след края на цъфтежа листата му започват да изсъхват, което подтиква собствениците драстично да увеличат грижите за домашните любимци: да разхлабят земята още повече, да поливат, наторяват, пресаждат , лекува за несъществуващи заболявания. В резултат на прекомерната грижа цветето може просто да умре – но просто трябва да му дадете възможност да премине в състояние на покой.

Шикозна саксия с пухкави цветя с бял цвят

Шикозна саксия с пухкави цветя с бял цвят

От другите причини, които причиняват липсата на цъфтеж, отбелязваме:

  • ранно начало на форсиране – трябва да минат поне 3 месеца почивка, за да се подготви амарилисът за нов цъфтеж
  • крушката е твърде дълбока
  • луковицата е млада и просто още не е готова за цъфтеж
  • твърде висока стайна температура през вегетационния период

Thanks! You've already liked this