Фикуси (60+ снимки на видове с имена): домашни грижи – съвети от опитни цветари

Порасналите млади издънки позволяват образуването на сплетен ствол

Порасналите млади издънки позволяват образуването на сплетен ствол

Фикусите са много разнообразни и затова сложните им имена и понякога леко различни снимки на сортове от различни видове фикус отначало могат да шокират неопитен любител на растенията. Независимо от това, това са едни от най-търсените и популярни видове растения, използвани за озеленяване на стаи. И това въпреки факта, че фикусите почти никога не цъфтят – те привличат с красиви листа с различни форми и цветове, бърз растеж и доста непретенциозен характер!

Видове фикуси (снимка с имена)

Име, снимка Описание
Фикус Бенджамин (F. benjamina)

Най -популярният дървесен сорт е висок до 2 метра с малки листа и увиснали клони.Ръбовете на листата могат да бъдат равномерни или вълнообразни, а самите листа могат да се извиват. Този вид не обича да променя мястото си на пребиваване.Фикус Бенджамин не обича както преовлажняване, така и изсушаване на почвата. Растението понася добре рязане, което му позволява да формира корона с желаната форма. Този сорт се характеризира с образуването на въздушни корени, тъй като те растат, от тях могат да се образуват красиви тъкани, което прави дървото още по -декоративно.

Ficus каучук (F. Elastica)

Най -често срещаният и непретенциозен вид фикус. Почиства добре въздуха в помещението и го насища с кислород. Това име се дължи на факта, че млечният му сок съдържа каучук, който се използва за производството на каучук. Препоръчително е да отрежете короната на възрастно растение, тогава растението ще бъде повече "буйни". За да не загуби фикусът листа, е невъзможно да се допусне преовлажняване на почвата, рязка промяна в температурата и излишък от торове. Ако фикусът харесва условията, той ще дава 1 нов лист всяка седмица. През зимата, период на почивка. Поръсете с топла вода.

Лира фикус (F. Lirata)

Листът на фикус може да нарасне до 50 см, поради което има впечатляващи размери и изисква много място. Обича разсеяна ярка светлина и умерена температура. През зимата – хладно съдържание при температура 12-15 °. Поливаме с топла вода, но земята не трябва да е постоянно мокра, необходимо е пресушаване между поливанията. Пресадете цветето, когато саксията е напълно напълнена с кореновата система.

Ficus binnendijkii, или Али (Ficus binnendijkii)

Вечнозеленото дърво има дълги тесни увиснали листа и расте доста бързо. Фикус Али е термофилен и изобщо не понася студ и течения. Можете да размножавате чрез резници, които се вкореняват без проблеми..

Фикус делтоиден (пъстър)

Възрастен фикус расте като буйни храсти с много въздушни корени. В домашни грижи фикусът е термофилен и обича пръскането. Трябва да има достатъчно светлина. Ако харесва условията, той изгражда голяма маса въздушни корени. Често се култивира като бонсай. Това е бавно растящ вид.

Ампелни фикуси
Вкореняване на фикус (Ficus radicans)

Цветето много обича топлината и водата. Дори краткосрочното изсушаване на почвата е неприемливо, растението може да умре от това. Този вид фикус също не понася сух въздух. Най -добре се съхранява в малък аквариум или оранжерия, където влажността се поддържа лесно. Не понася слънчевите лъчи. Расте добре при ярка околна светлина или изкуствена светлина.

Фикус джудже (Ficus pumila)

Дребнолистен фикус, който се нарича още малък фикус. Може да се отглежда като пълзящо и катерещо растение. Тънките издънки могат да растат до 5 метра на дължина. и расте до почвата с придобити корени. Листата растат под формата на 2,5 см сърца с гофрирани ръбове. Растението не понася пряко слънце. Растежът на издънките се ускорява в топла стая с висока влажност.

Фикуси от бутилки
Ficus palmeri

Различава се в оригиналната форма на цевта под формата на бутилка. Такъв необичаен “дизайн” е необходим на растението, за да натрупа влага и да може да издържи на продължителна суша. През пролетта преходът към нормално поливане трябва да бъде плавен. През лятото растенията се поливат обилно, но не твърде често. Светлолюбиво растение, което вкусва ярка разсеяна светлина.

Фикуси – дървета
Смокиня (Ficus carica)

Смокините се наричат ​​още смокиня, смокиня, винено зрънце. Има годни за консумация плодове. Препоръчителната температура за покълване на семена от фикус е 25 – 27 градуса. В същото време е необходимо ежедневно проветряване и овлажняване на почвата чрез пръскане. Растение, отглеждано от семена, дава плодове само за 4-5 години, за разлика от растенията, получени чрез резници, които могат да започнат да дават плодове през втората година. Смокиново светолюбиво растение.

Фикус свещен или религиозен (Ficus religiosa)

Предполага се, че най -известният древен екземпляр е на около 3 хиляди години. В природата расте до 30 метра и с възрастта обраства с въздушни корени, които образуват опори. Той е широколистен. В културата тя трудно понася сух въздух и топлина. Може да сваля листа при такива условия. Свещеният фикус е в състояние да предсказва промените във времето, образувайки капчици влага върху листата при промяна на атмосферното налягане.

Бенгалски фикус (Ficus benghalensis)

Дървото непрекъснато се разширява в ширина, непрекъснато образувайки допълнителни стволове. Когато се държи на закрито, растежът на баняновото дърво трябва да бъде възпрепятстван чрез периодично подрязване и отглеждане в тесен съд. Може да се размножава чрез резници и въздушни слоеве. Не харесва температурните промени и течения. Поливането е обилно и редовно през всички сезони, тъй като този фикус няма период на отслабващ растеж.

Лирата фикус е любима на производителите на цветя. Той има най -големите листа от всички популярни сортове.

Лирата фикус е любима на производителите на цветя. Той има най -големите листа от всички популярни сортове.

Високо декоративно растение невероятно озеленява интериора

Високо декоративно растение е чудесен начин за озеленяване на интериора.

Общо в културата са известни около 40 вида фикуси, от които най -разпространените през последните години фикус бенджамин и неговите пъстри хибриди, въпреки че не е лесен за отглеждане, тъй като реагира капризно на всякакви неприятности, напълно изхвърляйки листата си. Има обаче няколко вида фикуси, които са не по -малко декоративни, но в същото време много по -непретенциозни в грижите..

Един от хибридите на фикуса Бенджамин

Един от хибридите на фикуса Бенджамин

Най -популярните сортове фикус

Фикус каучук

Други имена – еластичен фикус, фикус еластичен. Един от най-популярните видове култура на саксии, която се превърна в един от символите на дома и семейното благополучие. И дори известно време фикусът във вана служи като подигравателен символ на филистимството..

Листата на Ficus elastica - малки и заострени по краищата, лъскави, еластични

Листата на Ficus elastica – малки и заострени по краищата, лъскави, еластични

Поради своята непретенциозност и лекота на поддръжка, неизискващ към околната среда, той е чудесен за начинаещи производители и също така се използва активно за озеленяване на фоайето, зимни градини или големи витрини. В природата може да достигне височина до 30 м, но в културата обикновено не расте над 2 м. Листата са плътни, заострени в краищата, продълговато-овални, достигащи 30-45 см дължина.

15

Младите листа са с бронзов цвят, но с времето стават зелено. Фикусовият каучук обича много Света, но понася леко засенчване достатъчно добре, въпреки че влияе върху растежа. Не цъфти у дома. Основният противник на доброто развитие на фикуса са теченията: растението е постоянно болно, листата се развиват слабо, пожълтяват и падат. Той има много сортове, които се различават по цвета на листата, но в същото време всички разнообразни сортове са по -капризни и взискателни в грижите.

Чрез подрязване храстът на фикуса се довежда до максималния блясък на короната и се използва като жив плет. След това се грижат за нея, подстригвайки и оформяйки.

Чрез подрязване храстът на фикуса се довежда до максималния блясък на короната и се използва като жив плет. След това се грижат за нея, подстригвайки и оформяйки.

Температурен режим

Той е термофилен, оптималната температура е + 20-25 ° С. Понася добре топлина (до + 35 ° C), но в същото време трябва да се пръска с вода по -често. Минимално допустимата температура е +13 ° С, въпреки че може да издържи и краткотраен спад до +5 ° С.

Поливане

Умерено, спретнато, след като почвата (субстратът) изсъхне с 1-2 см. През зимата – поливане не повече от веднъж на 2 седмици.

Грижи

Листата трябва да се поддържат чисти, за това те периодично (веднъж на всеки две седмици) се избърсват с влажна гъба. През лятото можете да организирате топъл душ, не забравяйте да покриете почвата с филм, предотвратявайки преовлажняването му.

Ficus elastica обича влагата, така че ще се чувства чудесно в баня с прозорец

Ficus Elastica обича влажността, така че ще се чувства чудесно в баня с прозорец

Съвети! За да придадете блясък на листата, можете да ги натриете с безалкохолна бира..

Подхранване

Извършва се през периода на активен растеж (април – септември), веднъж на всеки две седмици, с редуване на течни органични и минерални торове с високо съдържание на азот.

Цъфналите листа на каучуковидния фикус са предимно жълтеникави на цвят, по-късно стават зелени

Цъфтящите листа от каучуков фикус са предимно жълтеникави на цвят, по -късно стават зелени

Подрязване

Докато расте, долните листа остаряват и падат, излагайки ствола. За постигане на по -голяма зеленина и привлекателност, както и за поддържане на храста в приемлив размер, в края на зимата се извършва формиращо подрязване. За да получите буен, разклонен храст, отстранете 5-6 горни междувъзлия.

През топлите месеци фикусът може да се прехвърли или засади в градината. Но с настъпването на студено време, не забравяйте да го прехвърлите обратно - той не живее в условията на местния студен сезон.

През топлите месеци фикусът може да се прехвърли или засади в градината. Но с настъпването на студено време, не забравяйте да го прехвърлите обратно – той не живее в условията на местния студен сезон.

Бенгалски фикус

Вечнозелено дърво, ценено заради изобилната си зеленина, при добра грижа може да достигне височина от 3 метра само за няколко години, така че често се използва за озеленяване на просторни офиси и помещения. Той много обича светлината, може да се наложи допълнително осветление през зимата, но трябва да се избягва пряката слънчева светлина, която може да причини изгаряния по листата. Не понася течения.

Млади растения от фикус лира (вляво) и бенгал (вдясно)

Млади растения от лика фикус (вляво) и бенгал (вдясно)

Температурен режим

Оптимално- + 16-23 ° С, но може да презимува при доста ниски ( + 12-16 ° С) температури.

Влажност

През лятото, при температури над +25 ° C, ще се изисква периодично пръскане, през зимата, когато централното отопление работи и влажността спада, растението трябва да се постави далеч от радиатора, листата да се избърсват и пръскат, оптимално поставени в палет с мъх или мокър керамзит.

В домашни условия Ficus Bengal може да се отглежда под формата на бонсай, висок поне 50 см, със стандартно дърво или преплетени стволове на няколко фикуса помежду си.

У дома бенгалският фикус може да се отглежда под формата на бонсай с височина най -малко 50 см, стандартно дърво или преплетени стволове на няколко фикуса помежду си

Този вид фикус е ценен заради големите си кадифени листа.

Този вид фикус е ценен заради големите си кадифени листа.

Поливане

Умерен, правилен, тъй като горният слой на почвата изсъхва на 2-3 см дълбочина.

Подхранване

През пролетта и есента – веднъж месечно, през лятото – 2 пъти месечно, като се използват минерални торове в ниска концентрация, като се добавят 2-3 пъти повече вода от препоръчаното. През лятото са необходими торове с висок процент азот..

У дома растението може да достигне тавана, така че най -често може да се намери в просторни стаи.

У дома растението може да достигне тавана, така че най -често може да се намери в просторни стаи.

Фикус Бенедикт

Друго, доста популярно име е фикус Али. Вечнозелено дърво с дълги, тесни, заострени листа, покрити с естествен блясък. Докато дървото расте, долните листа отпадат, излагайки равен и висок ствол (при младите е с тъмен цвят, в зряла възраст кората кафяво цветове) със светли ивици. Не понася течения и резки промени в температурата или осветеността; у дома не настъпва цъфтеж.

За тесни заострени листа, фикус Али се нарича още върба

За тесни заострени листа, фикус Али се нарича още върба

Съвети! Не завъртайте фикуса, той е много чувствителен към промени в позицията на короната спрямо източника на светлина.

Цветът на листата е в пряка зависимост от сорта на растението, както и от местообитанието му. Тя може да бъде обикновена или пъстра. По дължина листата могат да достигнат 30 сантиметра, а на ширина от 5 до 7 сантиметра.

Цветът на листата е в пряка зависимост от сорта на растението, както и от местообитанието му. Тя може да бъде обикновена или пъстра. Листата могат да бъдат дълги до 30 см и широки от 5 до 7 см

Един от най -непретенциозните видове фикуси. Не обича ярка слънчева светлина (по -добре разсеяна), но в същото време се чувства доста удобно на частична сянка – северните первази са подходящи за това.

Температурен режим

Оптималната температура е +20-22 ° С (но не по-висока от +27 ° С), през зимата-около +16 ° С дори при краткосрочно понижение до +12 ° С.

Влажност

Непретенциозен по отношение на влажността, но в сух период и през зимата, когато влажността спадне, изисква редовно пръскане с топла, утаена вода.

Растението е доста устойчиво на болести и много рядко се заселват вредни насекоми. В случай, че се грижите за растението, спазвайки всички правила, то няма да се разболее.

Растението е доста устойчиво на болести, вредни насекоми много рядко се заселват върху него. В случай, че се грижите за фикуса и спазвате всички правила, той няма да се разболее.

Поливане

Редовно, за да се предотврати изсушаването на земната кома. В същото време водата не трябва да се натрупва в тигана, тя трябва да се източи, за да се предотврати разпадането на кореновата система.

Подрязване

Фикусът понася добре подрязването, той е необходим за правилното формиране на короната, както и подмладяването на растението, помага да му се придаде декоративно привлекателна форма, причинявайки разклоняване в правилната посока и предотвратявайки излагането на ствола.

Ficus banyan е специална форма на растеж на фикус, когато стволът се удебелява и се разпространява надолу. Ето как фикусовите дървета растат в дивата природа.

Ficus banyan е специална форма на растеж на фикус, когато стволът се удебелява и се разпространява надолу. Ето как фикусовите дървета растат в дивата природа.

Подхранване

Извършва се по време на интензивен растеж, от април до септември, а с настъпването на есента и настъпването на период на покой, храненето трябва да бъде спряно. Извършва се 2 пъти месечно с редуване на органични и минерални вещества, като се добавя директно към земната топка, като се избягва контакт с багажника или листата.

Трансфер

Извършва се, когато корените напълно обграждат земята (субстрата) в саксията. Младите екземпляри се трансплантират ежегодно, по-старите (започвайки от 4-5 години)-на всеки 2-3 години, като се избира саксия с 2-3 см по-голям диаметър от предишната. Почвата може да се използва и стара, частично добавяне на нова.

Снимки от плодове фикус от ботаническата градина. У дома фикусът не цъфти.

Плодове от фикус в ботаническата градина. У дома цъфтежът на фикусите не настъпва

Съвети! Много големи екземпляри от фикус на Бенедикт не се трансплантират, те просто премахват горния (до 5 см) слой пръст и добавят нов.

За разлика от бенгалския фикус, али фикусът реагира болезнено на промени в позицията спрямо източника на светлина. По -добре е да не въртите ненужно ваните и саксиите с нея.

За разлика от бенгалския, фикус Али реагира болезнено на промяна в позицията спрямо източника на светлина. По -добре е да не въртите ненужно ваните и саксиите.

Лира фикус

Друго име е ficus lyrata. Това е голямо вечнозелено дърво, което може да нарасне до 2,5 м, поради което е много подходящо за озеленяване на зали, офиси и оранжерии. Отличава се от другите видове фикуси с големия си размер и големите вълнообразни листа. Всъщност именно поради особената форма на листата, които наподобяват силуета на цигулка или лира, тя получава името си. Самите листа са твърди, големи, леко набръчкани, тънки, широки до 25 см и дълги до 50 см, ръбът е леко вълнообразен, цветът е лъскав, тъмнозелен, от задната страна плочата е светлозелена.

Благодарение на солидната корона, но добре пропусклива за светлина, възрастните фикуси във ваните се използват дори за визуално разделяне на помещенията на зони

Поради короната със солиден размер, но добре пропусклива за светлина, възрастните фикусови растения във вани се използват за визуално разделяне на помещенията на зони

Съвети! Тъй като листата около ствола растат спираловидно, за да образуват еднакъв, правилен храст, растението трябва да се завърта всяка седмица около собствената си ос на 90°.

15

Лира фикус е самотник, той обича пространството, затова е противопоказано да го поставяте близо до други растения. Предпочитание е за светло място (дневните часове най -малко 8 часа, така че през зимата може да се наложи допълнително осветление), но в същото време не понася пряка слънчева светлина. Устойчив на сянка, но се развива бавно на сянка, листата стават по-малки. Не понася течения.

Лировият фикус е подходящ за отглеждане в дневни, където няма течения.

Лировият фикус е подходящ за отглеждане в дневни, където няма течения.

Температурен режим

Оптималната температура е + 20-25 ° С, през зимата- + 15-20 ° С, но в същото време може да понася краткосрочен спад на температурата до + 12 ° С. Важен момент: не можете да инсталирате саксията на студен перваз на прозореца – фикусът е много чувствителен към хипотермия на корените.

Влажност

Този вид фикус изисква висока влажност, затова е необходимо, особено през лятото, периодично да се пръска, да се организира душ (но в същото време влагата не трябва да попада в земята) и да се избърсват листата. Ако къщата няма овлажнител, добре е да поставите съд с вода до растението..

В близост до фонтани в зимни градини фикусът от лира зимува добре. Но не можете да го поставите на студен под или перваза на прозореца - в студена почва корените на този фикус умират

В близост до фонтани в зимни градини фикусът от лира зимува добре. Но не можете да го поставите на студен под или перваза на прозореца – в студена почва корените на този фикус умират

Поливане

За напояване се използва добре утаена, мека, топла вода. Няма строг режим на напояване, основният признак е, че земята е изсъхнала малко. Освен това, след поливане, не трябва да се превръща в мокра гъста каша..

Подхранване

Извършва се през активния вегетационен период, веднъж на всеки три седмици. Когато използвате готови минерални или органични торове, тяхната концентрация трябва да бъде наполовина по-ниска от посочената на опаковката.

Разсеяна естествена светлина - идеална за лирата фикус

Разсеяна естествена светлина – идеална за фикус Лирата

Подрязване

Необходимо е да се ограничи растежа (размера), изрязването се извършва над междувъзлието, въздушните корени могат да се режат без ограничения. При подрязването трябва да внимавате: отделеният сок, попадащ върху кожата, причинява силно дразнене..

Трансфер

Провеждани в началото на пролетта, млади (до 4 години) растения се пресаждат ежегодно, по -стари – на всеки три години.

Когато подрязвате фикус от лира, бъдете внимателни и ако изтичащият сок попадне върху кожата ви, незабавно го изплакнете с течаща вода, за да избегнете дразнене на кожата.

Бъдете внимателни, когато подрязвате лира фикус. Ако изтичащият сок попадне върху кожата ви, незабавно я измийте с течаща вода, за да избегнете дразнене на кожата.

Thanks! You've already liked this