Светъл ламинат в интериора: 90 луксозни изпълнения в слонова кост и класическо бежово

Стилен хол на частна къща с ламинат от светло дърво

Стилен хол на частна къща с ламинат от светло дърво

Много хора все още се страхуват от използването на светъл ламинат в интериора. И това не е случайно. Смята се, че е по -лесно замърсен и непрактичен. И като се има предвид, че подовите настилки играят почти централна роля при създаването на интериор във всеки стил, към избора му трябва да се подхожда изключително внимателно. В крайна сметка цялата ориентация на интериора зависи от неговия цвят и текстура..

Светла всекидневна с ламинат

Светла всекидневна с ламинат

Разширяване на пространството със светли стени и ламинат

Разширяване на пространството със светли стени и ламинат

Интериор на селска къща с селски елементи

Интериор на селска къща с селски елементи

Контрастен интериор в скандинавски стил

Контрастен интериор в скандинавски стил

Когато избирате ламинат, първо трябва да вземете решение за неговия цвят. Светлият ламинат е може би най -добрият вариант за създаване на модерен интериор..

Лек ламинат: предимства

Светлите подови настилки стават все по-популярни по целия свят. Това се дължи на следните предимства на светлия ламинат:

 • Възможност за визуално разширяване на пространството на малки модерни апартаменти. Тук важи основното правило за дизайн: разширявайте със светъл цвят, тесен с тъмен.

 • Създаване на ефект на изпълване на стаята със светлина. Особено бял ламинат е подходящ за помещения с лице към слънчева страна. Липсата на естествена светлина ще бъде компенсирана с бледи тонове на пода.
 • По -малко замърсени в сравнение с ламинатите с тъмен цвят: по -малко прах се вижда върху белите материали. Противно на общоприетото схващане, светлият ламинат е по -практичен от тъмния. По -тъмното покритие се счита за по -капризно: всяка мръсотия върху него ще бъде по -видима..

 • Способността да създавате интересни и изискани интериори. Всички детайли и аксесоари изглеждат по -изгодни на бял фон, особено ако ги направите контрастни.

Студио апартамент в контрастни цветове

Студио апартамент в контрастни цветове

Светъл ламинат: недостатъци

В същото време, когато избирате ламинат в светли цветове, трябва да проучите и неговите недостатъци, включително:

 • Възможност за създаване на неестествен ефект поради естеството на осветлението. В повечето случаи потребителите искат ламинатът да изглежда възможно най -естествен, но този ефект е по -трудно постижим с ламинат в светли матови нюанси..

 • Необходимостта от внимателен подбор на всички съпътстващи елементи: первази, интериорни врати, дограми и др. Трудността се крие в правилната комбинация от нюанси.
 • Създаване на „селски“ ефект. Някои може да са объркани от факта, че подът от светли покрития не изглежда по -шикозен от тъмен. Следователно нюансите на бялото не са подходящи за създаване на интериор в определени стилове. Това обаче е по -скоро въпрос на вкус..

По този начин светлият ламинат има както предимства, така и недостатъци. Ето защо, когато определяте кой цвят ламинат е по -добре да изберете, трябва да вземете предвид характеристиките на интериора и ефекта, който искате да постигнете..

Модерен интериор със светъл ламинат в просторен студиен апартамент

Модерен интериор със светъл ламинат в просторен студиен апартамент

Светла всекидневна с контрастни елементи от мебелния комплект

Светла всекидневна с контрастни елементи на мебелния комплект

Характеристики на избора на светло подово покритие

За да може светлият ламинат в интериора на апартамента да “играе”, подчертавайки всички уникални дизайнерски характеристики, трябва да следвате определени правила.

След като сте решили нюанса на покритието, трябва да решите какъв ефект искате да постигнете: по -бляскав и луксозен или естествен.

В първия случай по -подходящ е лъскав ламинат. Въпреки това ще бъде много трудно да се поддържа целият интериор в този стил. Освен това естественият ефект, присъщ на светлите нюанси, ще изчезне. В този случай може да е по -добре да изберете по -тъмен тон. В противен случай подовата настилка ще изглежда неестествена, предизвиквайки усещане за евтиност. Това обаче е лесно да се избегне: използвайте ламинат с матов ефект – той ще изглежда по -естествен и изискан..

Светлите цветове ще помогнат за визуално увеличаване на пространството.

Светлите цветове ще помогнат за визуално увеличаване на пространството.

Светлият ламинат в интериора трябва да се превърне в връзка, свързваща една стая с друга. На първо място, тук трябва да обърнете внимание не толкова на сянката на ламината, колкото на осветлението: в края на краищата един и същи тон може да изглежда различно в зависимост от степента на осветеност на жилищното пространство. Ето защо по този въпрос е важно правилно да се използва осветление – централно и периферно.

Изборът на светло покритие също зависи от типа стая. Някои дизайнери съветват да не се използват светли цветове като подови настилки за коридори и коридори. Ако обаче вземете предвид всички характеристики на тази стая и обмислите подробно интериора, това правило може да бъде нарушено..

Светъл ламинат в интериора: съвети за употреба

Трябва да се внимава при избора на сянка за стените. Ако ги поддържате в същия тон като ламинирания паркет, можете да постигнете ефекта на по -високи тавани. В този случай обаче стаята визуално ще се стесни. Освен това стаята може да стане като болнична стая..

За да постигнете цялостен вид на стаята, трябва внимателно да изберете и перваза..

Съвети! Первазът трябва да е с около 5-6 нюанса по-тъмен от цвета на ламината.

Високият перваз в тон със стените изглежда хармонично

Високият перваз в тон със стените изглежда хармонично

В същото време е много желателно цветът на цокъла да повтаря един от нюансите на интериора на стаята. Това може да бъде всяка част или аксесоар. Ако успеете да постигнете същия нюанс на вратата и перваза, това ще бъде идеалното решение..

Ако не сте поддръжник на стандартни решения, тогава можете да подчертаете оригиналността на помещенията, като използвате една проста техника. Изберете подове и первази в контрастни нюанси. Когато избирате светъл ламинат, изберете черен перваз. Този детайл ще добави изразителност към стаята. Не забравяйте да запазите някои други интериорни детайли в черно за хармония..

Съвети! Сянката на ламината в идеалния случай трябва да бъде 2-3 тона по-светла от мебелите. Ако мебелите и ламинираните настилки се държат в един нюанс, интериорът ще се слее в едно цяло. Това правило обаче не се прилага, ако на пода е поставен тъмен килим..

Правилният тон на пода изглежда страхотно във всяка стая

Правилният тон на пода изглежда страхотно във всяка стая

Избор на ламинат и стил на стаята

Ламинатът в светли нюанси е идеален за създаване на уникален интериор в следните стилове:

 • Скандинавски;
 • Прованс;
 • минимализъм;
 • висока технология.

Съвети! Когато пресъздавате всички тези стилове, най -логичното и просто решение би било да изберете интериорни врати, които повтарят палитрата на подовите настилки. Белите интериорни врати са една от модните тенденции в съвременния интериор..

Ако използвате светъл ламинат и светли врати в интериора, можете визуално да разширите пространството на стаята и да я направите по -просторна..

За да издържите напълно скандинавския интериор, трябва да използвате възможно най -много бяло на закрито. В този случай ламинатът от „светъл дъб“ ще бъде подходящ в интериора. За да не изглежда стаята като болнична, разредете я с аксесоари в смели цветове. Това може да бъде килим, възглавници, спално бельо, вази, лампи, картини и т.н. Това ще “съживи” стаята.

Но за да създадете стил Прованс, е по -добре да използвате предимно не бели, а деликатни пастелни нюанси. Дайте предпочитание на аксесоари с флорални шарки. Те ще позволят на светлия ламинат да блести с нови цветове.!

Класическа комбинация от люляк и бежов в стил Прованс

Класическа комбинация от люляк и бежов в стил Прованс

Създавайки минимализъм в стаята, трябва да комбинирате белия цвят на интериора със свободно отворено пространство. В този случай трябва да използвате възможно най -малко мебели. Идеално, ако е в контраст с пода.

За да създадете високотехнологичен стил в интериора, трябва да комбинирате ламинат от бели нюанси с ясни и строги линии. В този случай дизайнерите вече препоръчват използването на ламинат с лъскав ефект, тъй като няма нужда да създавате усещане за естественост. Напротив, трябва да се подчертае индустриалният дизайн на помещенията. В този случай се препоръчва вътрешните врати да се плъзгат. За хай-тек стил комбинирайте бяло със сиво, металик и черно.

Светлият ламинат във високотехнологичен интериор ще подчертае контрастния килим

Светлият ламинат във високотехнологичен интериор ще подчертае контрастния килим

Хармонично подбраният цокъл във всяка област е гаранция за висококачествен интериор на стаята

Хармонично подбраният цокъл във всяка зона е гаранция за висококачествен интериор на стаята

По този начин леко покритие, подчинено на определени правила, може да изглежда много изгодно във всеки интериор. Когато избирате между светъл и тъмен ламиниран паркет в интериора, трябва да вземете предвид ефекта, който искате да постигнете, и стила, който искате да създадете..

Thanks! You've already liked this