Сива спирея: характеристики на засаждане, грижи и употреба в ландшафтния дизайн

Такъв чист храст ще украси красиво вашия пейзаж.

Чисто растение, което допълва всеки пейзаж

Пълното име на храста звучи като Grefsheim grey spirea. Това е растение с гъсти разперени клони, което е покрито с бели малки цветя. Цъфти 1,5 месеца. Малки цветя плътно покриват повърхността, сякаш я обгръщат. Второто име на храста е „булка“.

Красив булчински храст

Буйна “булка”

Голям буен бул Буш

Дъговидните клони са отличителна черта на растението

Луксозен храст с бели цветя

Луксозен храст с бели цветя

Особености

Храмът може да бъде описан накратко, както следва:

  • Това е устойчиво на замръзване и устойчиво на болести растение..
  • Предпочита често, но умерено поливане. След поливане трябва да разхлабите почвата, подобрявайки аерацията..
  • Ако разсадът е засаден през есента, трябва да го покриете за зимата, така че да не замръзне. При засаждане през пролетта те трябва често да се поливат и пръскат в жегата..
  • Необходимо е да наторите почвата преди засаждането, ако тя е твърде изтощена. Подхранването на растенията се извършва в началото на пролетта..
  • Цъфти обилно през лятото. През този период е препоръчително да се полива често.

Цветя отблизо

Цветя отблизо

Разпръснат храст се получава, ако не е изрязан и оформен.

Ако храстът не е изрязан и оформен, той ще се разпространи

Избор на място за кацане

Обемен храст, привличащ вниманието, покрит със снежнобели цветя. Прилича на ослепителна снежна топка по време на цъфтежа и прилича на ярко жълта топка през есента, когато листата върху нея пожълтяват. Но за да наблюдавате тази красота, трябва да намерите място в градината, където растението Графсхайм ще се вкорени и ще се чувства добре.

Важно е да се осигури ярко осветление, тъй като сенчестите зони ще забавят растежа на храста. Спирея се вкоренява във всяка почва и е важно да не е прекалено суха. Растението се засажда през есента, когато няма повече листа или в началото на пролетта преди появата на пъпките.

Буен бял храст на зелена морава

Буен бял храст на зелена морава

Малки храсти ще украсят моравата зад оградата

Възможност за декориране на моравата зад оградата

Храстът е с доста впечатляващи размери и това предполага, че трябва да бъде засаден на 50-сантиметрово разстояние, за да се получи жив плет. Когато засаждате на групи от няколко парчета, трябва да се оттеглите един от друг на 70-100 см. Ямата трябва да е с 30% по-широка от коренището, на дълбочина до 50 см. Ако следвате тези правила за засаждане, можете да постигнете бърз растеж на храста.

Жив плет от красиви храсти

Жив плет от красиви храсти

Използването на сива спирея в ландшафтен дизайн

Растението Grefsheim се оценява с непретенциозната си грижа, устойчивостта на замръзване и дългия цъфтеж. Ако засадите храст до лалета, нарциси или минзухари, получавате елегантна композиция. И когато засаждате по ограда от мрежа от един или различни сортове спирея, ще получите жив плет. За да се осигури дългосрочен цъфтеж в целия сайт, струва си да се засадят няколко сорта, които ще цъфтят по различно време. В началото на лятото спиреята Grefsheim ще цъфти, до средата ще бъде покрита с цветя Wangutta, а в края ще цъфтят японците, криволичещи Billard.

За промяна те комбинират спирея, люляк, екшън, хвойна. Спирея също върви добре с дървета (клен или ясен).

17

Възможни опции

Често можете да намерите храстова ограда в близост до административни градски сгради. Графсхайм толерира замърсяването на въздуха от ауспуха на автомобила и помага за почистването му. Дори след края на периода на цъфтеж храстът изглежда добре благодарение на буйната и гъста зеленина..

В класическия стил на дизайн, спиреята се поставя близо до водата. Отражението във водата създава ефект на изобилие от растителност. Освен това се смесва добре с овощни дървета и други храсти..

Сладък малък храст до малко изкуствено езерце

Сладък малък храст до малко изкуствено езерце

Булчински храст в ландшафтен дизайн

“Булка” храст в ландшафтен дизайн

За да създадете стил в Прованс, трябва да създадете домашна селска среда. Това може да стане с помощта на мебели, декоративни елементи и растения. Спирея е в добра хармония с тази посока и изглежда, че расте там, където природата я е поставила.

Може да се използва в различни национални стилове като японски, италиански, руски или скандинавски. Бушът изглежда добре сред големи камъни и масивни дървени мебели, каменни стъпала. Поради своята издръжливост, устойчивост на болести и непретенциозни грижи, дизайнерите често го използват при създаването на ландшафтен дизайн..

17

Грижа за растенията

Спирея не изисква специални грижи. Изискват се редовно поливане с ниска интензивност и навременно събиране на плевели. Поради високата си устойчивост на замръзване, растението често се използва за създаване на живи огради. Недостатъкът на храста е неговата лоша реакция при резки промени в температурата. Ако климатичните условия на вашия регион са нестабилни, тогава за зимата си струва да покриете корените на храста с паднали листа.

Засаждане на храсти

Кацане

Правилно подрязване на храсти

Правилно подрязване

Важно е да подрязвате храста своевременно и правилно. За дългосрочен цъфтеж и растеж не е необходимо да се отрязва всяка година. Сивата спирея има особеност – пъпките покриват издънката, останала от миналата година. В годината на подрязване Грефсхайм не цъфти. Най -добре е да отрежете замръзналите краища и веднъж на 7 години да отстранявате и изтънявате старите клони. Продължителността на живота на растението е около 30 години. За да се подмлади, той се подрязва до състояние на пън, от който след това ще излязат нови издънки и ще бъде възможно да се образува храст. Препоръчва се растението да се разрежда на всеки 2 години, за да се получи желаната форма на короната..

Как да се размножават?

Най -добрият начин за размножаване на това растение е чрез резници. За това не можете да вземете млади клони. Вземат се само дървесни клони, от които се отрязва върхът и се отстранява част от листата, след което се засаждат в рохкава и влажна почва. За да получите силен разсад, резниците се засаждат на разстояние 20 см и се създава висока влажност в помещението. При липса на оранжерия внимателно се грижете за почвата – тя не трябва да изсъхва. За да расте бързо, поливайте често..

Когато се появят корените, спиреята може да бъде засадена в земята, но това трябва да стане през есента или пролетта.

Размножаване на храста чрез резници

Размножаване на храста чрез резници

Болести и неприятели

Като цяло храстът рядко се разболява, но има изключения. За да се избегнат щети, си струва да се извърши превенция. Най -често срещаните са:

  • Паяк акари. По клоните се появяват малки паяжини, дупки в листата, понякога пожълтяват и падат. За да се отървете от нещастието, се извършва пръскане с карбофос.
  • Листна въшка. Увреждане на листа и съцветия. За да се борите с него, използвайте пириморен разтвор.
  • Розов листни червей. Тази гъсеница изяжда до 60% от листата. Чрез третиране с химикали преди появата на листа, вредителите могат да бъдат избегнати.

Не напразно хората наричат ​​този храст булка.

Буен цъфтеж през сезона

Има различни начини за борба с вредителите. Освен това е необходимо да се осигури поливане и торене с торове. Грефсхайм изисква минимум внимание, така че градинарите често го засаждат на парцелите си в задния двор..

Белите храсти ще украсят личния парцел

Белите храсти ще украсят личния парцел

Thanks! You've already liked this