Scabiosa: засаждане, грижи и всички тънкости на приложение в ландшафтен дизайн от професионалисти

Скабиоза, поради своята красота, е любимец на много опитни цветя.

Скабиоза, поради своята красота, е любимата на много опитни производители на цветя.

Scabiosa, особеностите на засаждането и грижите за които ще бъдат разгледани в тази статия, е специално растение, което изисква индивидуален подход към отглеждането. В тази връзка има нужда от компетентна организация на напояването, торенето, осветлението, възпроизвеждането и внедряването в ландшафтен дизайн.

Скабиозата е много красиво и непретенциозно растение

Скабиозата е непретенциозно растение

Scabiosa има красиви цветя с приятен аромат

Scabiosa има красиви цветя с приятен аромат

Жълтите пъпки на скабиоза изглеждат страхотно

Жълтите пъпки на скабиоза изглеждат страхотно

Красиво цвете scabiosa с остри венчелистчета

Красиво цвете scabiosa с остри венчелистчета

Какво може да даде на къща и парцел още повече радост, топлина и светлина, ако не оригинални цветни аранжировки, отгледани от вас сами? Този материал ще разгледа многогодишните култури от скабиоза, свързани с рода и вида храстови тревисти растения. Задържането на такава интересна красота като скабиоза, засаждането и подстригването е първото нещо, с което трябва да се запознаете. Помислете за традиционните почитани сортове и няколко снимки, за да добиете представа с какво да се изправите.

Сортове и видове скабиоза

Сушени цветя от скабиоза за интериорен декор

Сушени цветя от скабиоза за интериорен декор

Scabiosa в ландшафтен дизайн

Scabiosa в ландшафтен дизайн

Този цвят традиционно е пряко свързан със семейството на пухкавите култури, така че понякога може да достигне един метър дължина. Елементът е оборудван с изправени стъбла или разклонени клони. Листата са перисти, леко разделени. Почти всички видове от тази култура имат съцветия, събрани в китки (те са много плътни, което придава на външния вид на културата колоритен вид). Расте при умерени климатични условия, а самото растение се среща в природата в сто разновидности, а лъвският дял от тях е изкуствено развъждан.

четиринадесет

Градинарите и ботаниците идентифицират няколко от най -често срещаните сортове на тази култура:

 1. Завод за гълъби действа като планинска цветна култура и рядко се среща в естествени условия. Този вид растение обича влажна почва, поради което расте главно по бреговете на реки, потоци, на тревни площи. Елементите на стъблото имат леко нагоре разклоняване, а листата са снабдени с продълговати форми. Цъфтежът на тази култура започва през юли и продължава до края на първия есенен месец..

  Гълъб скабиоза

  Гълъбска скабиоза

 2. Кавказка култура понякога изненадва с цветовата си палитра. Представителите на този сорт могат да имат лилав, бял, лилав тон, а цъфтежът традиционно продължава дълго време. Цветята са с диаметър 7 см. Поради дългия период на цъфтеж, този сорт растение е приложим в областта на ландшафтния дизайн и други екстериорни дизайни. Кавказка скабиоза бяла

  Кавказка скабиоза бяла

  Кавказката скабиоза има много големи красиви цветя

  Кавказката скабиоза има много големи красиви цветя

 3. Скабиоза с листа, подобни на зърнените, е привлекателен и спиращ дъха сорт. Тези растения могат да бъдат белезникави или синкави. Този вид култура се размножава чрез засяване на семена.

Зърнените култури Scabiosa изглеждат много интересни

Зърнените култури Scabiosa изглеждат много интересни

Ако трябва да отглеждате сортове със собствените си ръце, трябва да дадете предпочитание на специфични видове култури, като lacherosa, фея, “blauer monde”.

Скабиоза: засаждане и грижи за растение

Scabiosa изумява с разнообразието от своите сортове

Scabiosa изумява с разнообразието от своите сортове

Нищо не привлича вниманието ви и погледа на съседите ви като приказната култура Scabiosa. Засаждането и подстригването на открито е тривиална задача дори за обикновения потребител, тъй като не изисква много усилия. Открита слънчева зона ще бъде достатъчна за растеж и почвата трябва да бъде подбрана възможно най -внимателно, така че да няма трудности с пускането на корени и последващото цъфтеж на сорта. Като най -добрият вариант почтените градинари препоръчват да изберете варова почва, която съдържа голямо количество хранителни вещества..

За да отглеждате скабиоза, трябва да изберете правилната почва.

За да отглеждате скабиоза, трябва да изберете правилната почва.

Млади кълнове на скабиоза

Млади кълнове на скабиоза

Важно е да знаете! Растението има колосален риск от фатален изход, ако е засадено в прекалено кисела среда..

Контрастна комбинация от различни видове цветя в градината на селски имот

Контрастна комбинация от различни видове цветя в градината на селски имот

Семената за покълване се внасят в почвата при индикатор за плитка дълбочина и това се случва около април. В същото време градинарят трябва да знае, че е важно да се поддържат отстъпи от около 45 см, а между редовете да се поддържат 40 см. След сеитбата почвата трябва да бъде добре навлажнена, освен това семената трябва да бъдат покрити с един слой от компост. Преди засаждане директно в условия на открито, има възможност за внасяне на чакъл, тор или хумус в почвата.

Как рационално да осигурим грижа за растението

четиринадесет

Грижата за този тип култура е доста проста, лесно можете да се справите с тази задача. Скабиозата е непретенциозна култура и затова лесно и просто се справя със студеното време и периодите на суша. За да осигури добър растеж и развитие на растението, собственикът трябва да се придържа към няколко прости правила за грижа и да се грижи за редовното доставяне на влага за издънките и корените. Водата трябва да бъде с високо качество, редовността на поливането зависи от особеното поведение на растението.

Подобно на много други растения, скабиозата обича поливането умерено.

Подобно на много други растения, скабиозата обича поливането умерено.

Друго предимство на културата е, че тя може да бъде трансплантирана по всяко време. За да може растението да ви зарадва с красивите си цветя, трябва редовно да отрязвате избледнелите пъпки. В допълнение, тази процедура ще бъде отлична превенция на самозасяването на цвета. Събирането на семена може да се извърши само в случай на достигане на пълна зрялост, която се наблюдава през есента..

Характеристики на торене и подхранване на почвата

Луксозна пъпка от кавказка скабиоза

Луксозна пъпка от кавказка скабиоза

Цветята Scabiosa често се използват за вътрешна декорация

Цветята Scabiosa често се използват за вътрешна декорация

Процесът на отглеждане задължително трябва да бъде придружен от различни видове превръзки. Обикновено това се прави в момент, когато е настъпило пълното развитие на кореновата система. Традиционно градинарите използват течни торове, които са разтворими в течност за пиене. При попълване трябва да се спазва пропорцията: 20 g тор на квадратен метър земя. Отличителна черта на тези растения е незабавната реакция на нанесената подхранка, така че винаги трябва да спазвате необходимите пропорции.

За да може вашето растение да ви зарадва с цъфтежа си, то трябва периодично да се подхранва.

За да може растението да зарадва с цъфтежа си, то трябва периодично да се подхранва

Традиционно се избират фосфорно-калиеви торове, което допринася за увеличаване на размера на пъпките и богат цъфтеж. Така че многогодишната скабиоза, чието засаждане и грижи са доста прости, действа като интересна растителна култура. Тя определено ще изисква известно внимание и усилия, но в замяна ще представи възможността да й се възхищава през топлия период на годината..

Възпроизвеждане на скабиоза и нейните характеристики

четиринадесет

Има три основни метода за размножаване на тази култура:

 • сеитба на семена, при която събирането се извършва след процеса на цъфтеж, а засаждането в почвата се случва в средата на пролетта, докато е необходимо да се направят съответните отстъпи;

Семена от скабиоза

Семена от скабиоза

 • разделението на коренището е предвидено за определени видове растения, тоест те се изкопават през пролетта и внимателно се отстраняват от почвата;
 • разсадът е идеален за времето, когато е време за засаждане и районът, в който живеете, е все още студен.

Отглеждане на разсад скабиоза

Отглеждане на разсад скабиоза

Важно е да знаете! Бъдете бдителни и внимателни: съществува голям риск размножаването на растенията с разсад да причини вероятността от повишена чувствителност към механична паша.

Основни болести по растенията

Пример за брашнеста мана по листа

Пример за брашнеста мана по листа

Характерна особеност на растението е, че то не възприема всякакви болести и вредители. Прекаленото поливане може да доведе до загниване на корените и растеж на гъбички, което може да доведе до смърт. Когато се сблъскате с такъв проблем, е необходимо спешно да намалите изобилието на поливане, както и да извършите пълно третиране с фунгициди. Най -често цветята трябва да се справят с проблеми и страдащи от брашнеста мана. Той причинява белезникаво покритие върху листните елементи, така че растението постепенно изсъхва. За терапия в тази ситуация си струва да се даде предпочитание на препарати на основата на сяра..

Характеристики на взаимодействие с други култури

Scabiosa изглежда красиво в комбинация с други растения

Scabiosa изглежда красиво с други растения

Никой няма да остане безразличен, виждайки колко красиво цъфтят тези култури. И ако осигурите комбинацията им с други цветя, можете да получите оригинална, ярка цветна леха. Такива комбинации ще могат да украсят пространството с присъствието си и да превърнат оригиналните идеи в реалност. Синьо -белите цветя ще ви зарадват още повече, когато се комбинират с бял морски цвят. Кавказките подаръци ще бъдат в хармония с представителите на селското цветно легло. Такива цветя в букети изглеждат оригинални. И дори в сватбени композиции!

Scabiosa стана много популярен сред ландшафтни дизайнери

Scabiosa стана много популярен сред ландшафтни дизайнери

Украса за цветни лехи с помощта на скабиоза

Украса за цветни лехи с помощта на скабиоза

По този начин цветето scabiosa, засаждането и грижите за което са доста прости, е предназначено да зарадва собствениците със силата и красотата на цъфтежа си. Нищо чудно, че често се използва в ландшафтен дизайн. Scabiosa играе важна роля в създаването на оригинална екстериорна картина, а в смесено цветно легло може да се използва за създаване на цяла алпийска пързалка.

Scabiosa: засаждане и грижи: декор на градинска пътека с лилави цветя scabiosa

Декор на градинска пътека с лилави цветя скабиоза

Thanks! You've already liked this