Ageratum (95 снимки): видове и грижи

Ageratum (95 снимки): видове и грижи

Агератум е отлично декоративно растение, което при масово засаждане може да създаде зашеметяващ многоцветен пухкав килим. Името му, преведено от латински, означава „неостаряващ“, което е напълно обяснимо с дългия му цъфтеж – от юни до слана. Основните предимства на ageratum са отлични естетически качества и прост процес на отглеждане и грижи. Благодарение на такива характеристики, той се използва широко за декориране на прилежащи територии, създавайки пейзажни изкушения. Вазите с нискорастящи сортове перфектно украсяват лоджии, балкони и тераси.

Основните видове агератум

В естествената среда има около четиридесет вида от тази култура. Основата за отглеждане обаче е най -често срещаният вид – мексиканският или, както го наричат, агератумът в Хюстън. Той стана родоначалник на множество нови декоративни сортове. Извитите му стъбла образуват сферичен храст, чийто размер варира от 15 до 60 см. Съцветията, разположени по горните части на клоните, имат голяма палитра от нюанси. За отглеждане в домашни условия се използват редица най -популярни сортове сред производителите на цветя, с помощта на които личен парцел или интериор на дома са изпълнени с буйни цветове..

Алба

Този вид агератум е сферични храсти с височина до 20 см, отличава се с пухкав снежнобял цъфтеж на пъпки, наподобяващи помпони. Сортът често се използва за украса на живи граници; засажда се по краищата на цветни лехи в близост до невенчета, невен, клеома и др..

Агератум - Алба

Синя норка

Малък храст, чиято височина е не повече от 25 см, изглежда доста плътен. Той е покрит с гъста зелена листа от клони, покрити със сини съцветия, наподобяващи шапки. Това е един от най -старите култивирани сортове агератум, но не губи своята популярност и търсене. Храстите често се засаждат в цветни лехи, за да създадат основния фон, а също така украсяват пътеки с тях..

Агератум - синя норка

Син букет

Растението има изправени или полегнали стъбла, височината на които достига 45 см. Пъпките цъфтят в ярко син цъфтеж.

Агератум - син букет

Бяла топка

Сортът има дълги, пълзящи клони. До края на юли върху тях цъфтят снежнобели съцветия с диаметър 1,5 см. Самите храсти не надвишават 25 см. Те изглеждат страхотно в близост до цветя с червен, син или лилав оттенък.

Агератум - Бяла топка

Розов огън

Чистите компактни храсти, достигащи височина 30 см в зряла възраст, имат сравнително малка зеленина, но големи ярко розови съцветия са красиво пъстри на фона му. Този сорт е чудесен за масови насаждения и се използва и за привличане на пеперуди. Храстите често се отглеждат в саксии, украсявайки с тях тераси и вътрешни дворове.

Агератум - Розов огън

Северно море

Един от най -малките сортове – височината на храстите достига 15 см. По време на цъфтежа тези „бебета“ изглеждат удивително красиви, разтваряйки тъмно лилавите си пъпки.

Агератум - Северно море

Правилна грижа за агератум

Агератумът не е взискателно растение. Чувства се чудесно във всяка почва, с изключение на особено “мазнини”, с високо съдържание на хумус – това води до свръхрастеж на клони и липса на пъпки. Има и някои препоръки, които трябва да се спазват, за да не се причинят болести по растенията и смърт..

Осветление

Висококачественото осветление може да се нарече основен фактор за ефективно отглеждане на култури. Само на напълно открити слънчеви места можете да наблюдавате дълъг буен цъфтеж на храсти. На сянка растението губи чистата си форма, превръщайки се в безформен храст с незабележими съцветия. Поради способността перфектно да понася летните жеги, агератумът често се използва от ландшафтни дизайнери за украса на отворени цветни лехи..

Нискорастящите сортове, които украсяват балкони и лоджии на апартаменти, са най-добре разположени от южните страни, а през зимата те трябва да бъдат оборудвани с допълнително осветление с помощта на фитолампи.

Ageratum - Осветление Ageratum - Осветление

Температура

Растението е в състояние да издържи на силна топлина и когато въздухът се охлади до + 1C, може да умре. С настъпването на устойчиви студове през есента най-доброто решение би било да изкопаете храст и да го пресадите в саксия до пролетта, като го подредите на добре осветено място.

Агератум - Температура Агератум - Температура

Влажност

Ageratum обича влажна почва, но трябва да се внимава водата да не застоява, да не злоупотребява с поливането. Пръскането не е разрешено дори през горещите периоди. При проливен дъжд се препоръчва да се покрият храстите. Културата може да забави растежа си във влажна среда или изобщо да не цъфти. За домашни любимци е необходимо да се изгради дренаж в саксия.

Агератум - Влажност Агератум - Влажност

Поливане

Въпреки че някои сортове агератум се отличават с повишена толерантност към суша, все пак не си струва да проверявате растението за издръжливост, ако искате да се възхитите на буйния и дълъг цъфтеж. Водата трябва да е в изобилие, но не прекалено. В този случай влагата трябва да попада изключително под корена, а не върху листата. След поливане е по -добре да разхлабите земята около храста за свободно проникване на въздух в кореновата система, както и да наторите.

Агератум - поливане Агератум - поливане

Торове и подхранване

За да може културата да цъфти великолепно с наситени цветове, тя трябва да се подхрани с минерални и органични добавки. Това се прави на всеки две до три седмици. Като органична материя можете да използвате инфузия на лопен, но в никакъв случай не използвайте пресен оборски тор, който може да унищожи растението. Торовете се прилагат умерено – прехранването може да причини растеж и яркост на листата със загуба на способността да цъфти.

Агератум - Торове и хранене Агератум - торове и торене

Вредители и болести

Въпреки че грижата за агератум на открито не включва използването на специални усилия, неспазването на някои правила може да доведе до сериозно заболяване. Това се отнася преди всичко до преовлажняване на почвата, в резултат на което се развива кореново гниене. Растението не реагира на третиране – трябва да се отстрани.

Агератумът също може да страда от „мозайката от краставици“. Заболяването се проявява чрез образуване на жълтеникави сегменти по листата, увяхване на нераздути пъпки. Растението все още може да бъде спасено в началните етапи. Необходимо е незабавно да се отстранят повредените участъци и да се третират останалите издънки с инсектициден препарат..

Освен болести, растението (както на полето, така и у дома) може да бъде атакувано от вредители. Най -опасни са белокрилката и паякообразните акари. Можете да се отървете от тях чрез обработка със специални препарати, докато не бъдат напълно унищожени..

Агератум - вредители и болести Агератум - вредители и болести

Как да трансплантирате агератум

Необходимо е да се пресади растението в края на пролетта, когато опасността от нощни студове е отминала. Необходимо е да се избере зона, която е добре осветена от слънчевите лъчи. Ако засадите растение на сянка, клоните му ще започнат да се разтягат хаотично. Резултатът е “разрошени”, слабо цъфтящи храсти. Също така трябва да вземете предвид, че агератумът се страхува от течения и няма специални изисквания за състава на почвата..

Преди да засадите храст, е необходимо да разхлабите почвата добре, да изкопаете дупки със същата дълбочина като саксиите, в които са били разположени храстите преди пресаждането. Разстоянието между тях трябва да бъде най -малко 10 см (в този случай се взема предвид как ще бъде растежът на възрастен храст от определен сорт). Бушът е поставен в дупка, покрита с пръст. Засаждането трябва да се полива, а почвата може да бъде допълнително украсена с мулч, така че влагата да се запази добре. Първият цъфтеж може да се наблюдава след няколко месеца..

Как да трансплантирате агератум Как да трансплантирате агератум

Размножаване у дома

Най -често срещаният и ефективен начин за отглеждане на агератум е да сеят семена за разсад. Интересен факт: всеки зрял плод на растението съдържа около шест хиляди семена, които могат да запазят сходството си в продължение на четири години.

Можете също така да размножавате културата, като използвате резници, които също често се използват от производителите на цветя..

Размножаване на агератум със семена

Засаждането на семена трябва да започне през март, по -близо до април. За да направите това, трябва да подготвите контейнер, напълнен с почва, включително торф, хумус и пясък (в равни пропорции). Тъй като семената са много малки, те се изсипват внимателно в малко количество и не се поръсват отгоре. Засаждането трябва да бъде навлажнено, покрито с филм (целофанов плик) или стъкло, поставено на топло място. Оранжерията редовно се проветрява и почвата се поддържа влажна.

След 10-14 дни ще се появят първите издънки, а след още три седмици ще се появят първите истински листа. Капакът трябва да бъде свален до този момент. Можете да се потопите в отделни контейнери. Младите кълнове се нуждаят от сух въздух и почвата трябва да бъде само леко навлажнена, така че да не умре от повишена влага.

Размножаване на агератум със семена Размножаване на агератум със семена

Размножаване на агератум чрез резници

Размножителният материал (майчините растения) се събира в края на есента и се съхранява в градина или оранжерия през цялата зима. Резниците могат да се режат и през пролетта. През първата половина на пролетта (март-април) е време да започнете да засаждате резници в отделни кутии или в земята на оранжерийни лехи. Те са поставени на дълбочина 1,5 см и покрити с прозрачна капачка (често прозрачна пластмасова бутилка играе своята роля). След две или три седмици „покривът“ трябва да бъде премахнат. По време на вкореняване на млади растения е необходимо да се поддържа постоянна температура, поне + 20C. Струва си да се отбележи, че издънките стават по -силни и се вкореняват доста бързо. Трансплантацията в открита земя се извършва в края на пролетта..

Размножаване на агератум чрез резници Размножаване на агератум чрез резници

Агератум – снимка

Селекцията от снимки, която завършва нашата статия, ще демонстрира богатото разнообразие от видове на буйния агератум. Тук можете да разберете как растението намира своето приложение в ландшафтния дизайн и да получите идеи за вашия собствен личен парцел. Приятно гледане!

Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка Агератум - снимка

Thanks! You've already liked this