Къси завеси за кухнята: 75+ сложни интериорни решения за кухнята и трапезарията

Традиционната американска кухня със съвременни римски нюанси, изработена от функционален материал, който отблъсква прах и мръсотия, запазва формата и цвета си

Традиционна американска кухня със съвременни римски нюанси във функционален материал, който отблъсква прах и мръсотия

Правилно подбраните къси завеси в кухнята могат да внесат жар в интериора или, напротив, да съсипят цялата свършена работа. Затова към избора на този кухненски аксесоар трябва да се подхожда много внимателно. В идеалния случай е необходимо да имате няколко опции за завеси наведнъж, например за зимата и лятото. В този случай можете да ги промените според нуждите, когато сезонът се смени или само според настроението ви. По -лесно е да оцените завесите за кухнята от представените снимки, в които ще намерите предимно къси модели..

Къси завеси за кухнята като акцент, който се откроява с обикновен цветен орнамент, съзвучен с изобилието от свежи цветя по повърхности, работа и трапезария

Къси завеси за кухнята като акцент, който се откроява с обикновен цветен орнамент, съзвучен с изобилието от свежи цветя по повърхности, работа и трапезария

Кухня в плажен стил с отличителна цветова палитра: мека синя кухненска престилка, бели фронтове на слушалките, скъсени светли пясъчни завеси на прозорците и т.н.

Кухня в плажен стил с характерна цветова палитра: мека синя кухненска престилка, бели фронтове, комплект, скъсени светли пясъчни завеси на прозорците и т.н..

Модерна кухня с лъскав комплект и комбинация от завеси до пода с римски завеси

Модерна кухня с лъскав комплект и комбинация от завеси с дължина до пода с римски завеси

Работна кухненска зона в комбинация с скъсени завеси, които служат като декоративна роля. Трапезария - изрязани завеси с печат и функционални щори

Работна кухненска зона в комбинация с скъсени завеси, които служат като декоративна роля. Трапезария – изрязани печатни завеси и функционални щори

Предимствата на късите завеси за кухнята

Защо е по -добре да изберете къси завеси за кухнята? Разбира се, всичко зависи от размера на стаята, местоположението на мебелите и други нюанси. Но в повечето случаи кухнята не заема толкова място, колкото бихме искали. Следователно всички мебели трябва да бъдат компактно разположени. В този случай най -удобно е да поставите масата за хранене до прозореца. В такава ситуация е по -добре завесите за кухнята да бъдат къси. Тази опция ще бъде по -предпочитана, тъй като дългите завеси все още няма да се виждат от масата и може да изглеждат грозни..

Компактното подреждане на кухненски мебели до прозореца в комбинация с къси завеси е отличен функционален вариант за декориране на кухнята

Компактното подреждане на кухненски мебели до прозореца в комбинация с къси завеси е отличен функционален вариант за декориране на кухнята

Съвет! В допълнение към масата до прозореца, можете да подредите други интериорни предмети, така че дългите завеси могат да пречат само на такова оформление..

Друго предимство на късите завеси е, че те са нестандартни. В края на краищата няма да започнете да украсявате хола с къси завеси? В този случай можете да си дадете карт -бланш в кухнята..

Освен това подрязаните завеси са удобни: те се замърсяват по -малко и се сменят по -лесно. Такива завеси изглеждат компактни и спретнати и не претеглят прозореца. Можете да закупите къси завеси за кухнята на значително по -ниска цена от по -дългите им колеги..

Елегантна кухня с изрязани тъмни завеси

Елегантна кухня с изрязани тъмни завеси

Всички тези предимства правят късите кухненски завеси обещаващ вариант..

Изборът на материал за завеси

Когато избирате материал за кухненски завеси, първо трябва да вземете предвид предназначението на стаята. Тъй като имате работа с различни замърсяващи храни и съставки в кухнята, завесите трябва да са практични. Това означава, че тъканта трябва лесно да се пере. Обърнете внимание на факта, че материалът може лесно да се пере в домашни условия, в противен случай рискувате да станете „роб“ на химическо чистене.

Освен това завесите в кухнята трябва да се сменят доста често, което се обяснява с поглъщането на всички миризми от тях. Ето защо, когато избирате плат, обърнете внимание, че той има следните характеристики:

  • лесно отстраняване на петна;
  • запазване на формата и цвета по време на пране;
  • наличието на свойства за отблъскване на прах и мръсотия;
  • способност да не абсорбира миризми.

Римски щори в слонова кост в кухнята, с всички необходими характеристики за практическа употреба

Римски щори в слонова кост в кухнята, с всички необходими характеристики за практическа употреба

Контрастираща модерна кухня с лаконичен текстил. Римски нюанси - модерна декорация на прозорци

Контрастна модерна кухня с лаконичен принтиран текстил. Римски нюанси – модерна декорация на прозорци

В тази връзка е необходимо да се изостави използването на тежки и плътни тъкани..

Материални опции за кухненски завеси

Дебели текстурирани подрязани завеси, изработени от естествена тъкан за отличителен кухненски интериор

Дебели текстурирани подрязани завеси, изработени от естествена тъкан за отличителен кухненски интериор

Сред класическите опции за материала за кухненски завеси се открояват естествените тъкани, които на първо място включват памук, лен и сатен. Те са идеални за повечето стилистични решения. Тези опции ще изглеждат подходящи както в кухнята в стил Прованс, така и в селския стил. Разбира се, такива завеси перфектно ще се впишат в интериора на класическа кухня..

В допълнение, тези тъкани имат такива свойства като: екологичност, хипоалергенност, способност да пропускат въздух и светлина. Съгласете се, че тези качества са изключително важни именно за кухненските завеси..

Тези материали обаче имат и много съществени недостатъци. В допълнение към високата цена, тези тъкани са лоши поради тяхната непрактичност: те избледняват при пране и могат да избледнеят на слънце..

Друга възможност за материала за кухненски завеси е синтетика. Синтетичните материали включват найлон, полиестер, вискоза, синтетична органза, тюл и други. Едно от основните им предимства е достъпната цена. Късите завеси от тюл (и други синтетични тъкани) за кухнята могат да бъдат закупени сравнително евтино. Освен това те са достатъчно силни, не са склонни към набръчкване. Такива тъкани няма да се свиват по време на пране и няма да избледняват на слънце. Въпреки това, поради техните химични свойства, такива завеси ще привличат повече прах, така че ще трябва да се перат по -често. Освен това синтетичните материали са силно електрифицирани, което също ще донесе известни неудобства..

Завесите, покриващи част от прозореца, са изработени от синтетичен материал, ефирна органза

Завесите, покриващи част от прозореца, са изработени от синтетичен материал, ефирна органза

Подрязани синтетични завеси за кухня

Подрязани синтетични завеси за кухня

Избор на желания от вас стил

Изборът на завеси за кухнята е изключително разнообразен, но като цяло всички кухненски завеси могат да бъдат разделени на две големи групи: традиционни и модерни. Традиционните завеси често се комбинират с прозрачни завеси. Тази опция обаче може да бъде ненужно преобладаваща за кухнята. В края на краищата искам много светлина да проникне в тази стая, която ще бъде възпрепятствана от тюл.

Има както градски, така и селски модели на традиционни завеси. Градските опции се различават по това, че са съкратена версия на конвенционалните вътрешни завеси. Този модел изглежда по -елегантен. Селските завеси сякаш са поели целия аромат на провинцията. Обикновено тези опции включват волан в горната част на прозореца и две къси завеси, които са прикрепени към крилото. Тази опция не покрива целия прозорец, но ако искате да се оттеглите или да направите слънчевата светлина по -малко ярка, винаги можете да ги завесите. В допълнение, този модел оставя перваза на прозореца безплатен, на който можете да подредите стайни растения и други интериорни предмети..

Традиционна декорация на прозорци в градска кухня с изрязани завеси. Монохромно - цветова гама на интериора

Традиционна декорация на прозорци в градска кухня с изрязани завеси. Монохромно – цветова гама на интериора

Къси завеси за кухня в селски флорален принт с ресни в долната част

Къси завеси за кухня в селски стил с флорален принт и ресни в долната част

Ярък пример за многослойни завеси в селски стил, подчертаващ цялостния устойчив стил на кухнята

Ярък пример за многослойни завеси в селски стил, подчертаващ цялостния устойчив стил на кухнята

Къси завеси

Къси завеси “кафе” в кухнята в селски стил от естествени цветове с изобилие от тематичен декор

Декорация на прозорци в селски стил с изрязан топ и две завеси

Декорация на прозорци в селски стил с изрязан топ и две завеси

Съвременните къси завеси за кухнята са по -подходящи за помещения, направени в модни стилистични решения. Те обаче са по своята същност универсални. В момента римските щори са на върха на популярността. Те са идеални за интериори в скандинавски стил или минимализъм и хай-тек стил. Такива опции са функционални и практични..

Римски щори - иновация в модерния кухненски интериор

Римски щори – иновация в модерния кухненски интериор

Цветови комбинации за кухненски завеси

Като правило, кухненските завеси трябва да са светли. Това визуално увеличава размера на кухнята, прави стаята по -удобна и обитаема и помага за повишаване на настроението. В допълнение, тези завеси пропускат повече светлина, което е важно в студения сезон. Независимо от това, някои дизайнери избират нестандартни цветове за кухнята. Следователно всичко зависи единствено от вашите предпочитания..

За да ви улеснят при избора на цветови схеми, дизайнерите са разработили няколко интересни цветови комбинации. Един от най -лесно изпълняваните варианти е съзвучието на цветовете. В този случай всички интериорни предмети и кухненски единици са декорирани в цветове, близки един до друг. От една страна, е доста лесно да се постигне такъв монохромен ефект, но в същото време трябва да внимавате да не претоварвате интериора. Така че е по -добре да изберете различни нюанси от един и същи цвят. Например, ако кухнята е декорирана в бежови тонове, можете да окачите завеси със златист цвят, което ще освежи интериора..

Хармонията на цветовете между интериорните компоненти - разработка на дизайн за създаване на монохромен ефект

Хармонията на цветовете между интериорните компоненти – разработка на дизайн за създаване на монохромен ефект

Друг, противоположен вариант са контрастните завеси. В този случай завесите трябва да са в контраст на цвят с останалата част от кухнята. Цялата трудност се крие в правилния избор на контрастен цвят. Дизайнерите препоръчват такива изпитани във времето класически комбинации като: черно-бяло, червено-синьо, зелено-жълто, кафяво-млечно.

Подрязани завеси с щампи, плотове, рафтове за съдове и др. - контрастни елементи на кухненския интериор

Подрязани завеси с щампи, плотове, рафтове за съдове и др. – контрастни елементи на кухненския интериор

В друга версия завесите действат като отделен, ясно изразен елемент, който веднага привлича погледа. Например целият интериор е проектиран в пастелни цветове, а завесите са в ярко синьо. Това правило е от значение за скандинавския стил. В този случай можете също да подчертаете изключителността на завесите с помощта на рисунка или модел..

Римски нюанси като подчертан интериорен елемент в комбинация с обикновен кухненски комплект и цялостната спокойна цветова схема на кухнята

Римските щори като подчертан интериорен елемент в комбинация с обикновен кухненски комплект и цялостната спокойна цветова схема на кухнята

Ярки завеси с геометричен принт - акцент в съвременната кухня, съчетан успешно с фасадата на кухненския остров в богати цветове и многоцветни ястия

Ярки завеси с геометричен принт – акцент в съвременната кухня, съчетан успешно с фасадата на кухненския остров в богати цветове и многоцветни ястия

Текстил, осветление, декор - кухненски акценти

Текстил, осветление, декор – кухненски акценти

Как да изберем правилния цвят на завесата

Когато избирате цветова палитра за кухнята, трябва да вземете предвид и стила на стаята. Всъщност за всяка стилистична посока е характерна една или друга гама от цветове. Например, феновете на скандинавския стил трябва да разгледат по -отблизо белите или, обратно, ярки, контрастни завеси. Феновете на Прованс и кънтри стил трябва да обърнат внимание на леките флорални завеси. Хай-тек стилът се характеризира с използването на студени нюанси. В същото време има и универсални цветове, които ще се впишат еднакво добре в интериор във всеки стил. Между тях:

  • Снежанка;

Къси кухненски завеси от универсален снежнобял цвят със средна плътност, изработени от естествена тъкан

Къси кухненски завеси от универсален снежнобял цвят със средна плътност, изработени от естествена тъкан

  • камила;
  • пясък;
  • млечен.

Това са класически цветове, които ще бъдат еднакво добри както в интериора в стила на минимализма, така и модерно..

Размерът на кухнята също влияе върху избора на цвят. Ако сте станали горд собственик на голяма просторна кухня, тогава всеки цвят ще ви подхожда. Ако вашата кухня е с по -скромни размери, тогава с помощта на правилно избрана цветова схема можете визуално да регулирате нейния размер. Следните заглушени тонове ще ви помогнат в това: лавандула, бяло, перлено, светло зелено, синьо.

Завесите за кухнята са представени на актуалните снимки от 2016 г. (които показват, че кратките опции са за предпочитане за кухнята).

Опции за дизайн за малко пространство

Късите завеси са особено полезни за малки кухни. С тяхна помощ можете не само визуално да разширите пространството, но и да увеличите таваните. Същият ефект може да бъде постигнат чрез избор на орнаментирани завеси с подходящ размер. Той обаче трябва да е ненатрапчив. Плътните завеси са едно от най -надеждните решения за малка кухня. Излишно обемистият и сложен модел само ще претовари стаята..

Просторна кухня с комбинирана трапезария, декорирана с принтиран текстил под формата на римски завеси и меки възглавници за диван

Просторна кухня с комбинирана трапезария, украсена с принтиран текстил под формата на римски завеси и меки възглавници за диван

Съвет! Прозрачните материи като тюл и органза са чудесни решения за подобряване на ефекта, който искате..

Като интересно дизайнерско решение можете да използвате завеси, които комбинират два цвята: едната част е проектирана в един, другата във втория нюанс. В този случай цветовете трябва идеално да се комбинират не само един с друг, но и с останалата част от интериора. Обърнете внимание на плътността на тъканта. Прекалено тежките завеси са безполезни в малка кухня. По -добре е да се даде предпочитание на леки и летящи тъкани..

Съвет! Прекалените драперии и други “полети на фантазия” е най -добре да се оставят за големи стаи. Минимум подробности е вашето мото.

Кухненски завеси къси и модерни опции

Модните къси завеси за кухнята през 2016 г. са представени както с класически, така и с модерни интерпретации. Римските щори остават един от най -актуалните модели няколко сезона подред. В допълнение, тази опция за дизайн е идеална за кухнята поради уникалната комбинация от предимствата на щорите и завесите..

Постоянна цветова схема в кухнята с актуални римски щори, оборудвани със структура за регулиране на дължината

Постоянна цветова схема в кухнята с актуални римски щори, оборудвани със структура за регулиране на дължината

Завесите за кухнята са къси: римски щори за кухнята с декоративна стена, украсена с тухлена зидария и ъглова кухня, поставена по протежение на стената

Римски щори за кухня с декоративна тухлена стена и ъглова кухня, поставена по протежение на стената

Лаконични обикновени римски щори в интериора на съвременния минимализъм

Лаконични обикновени римски щори в интериора на съвременния минимализъм

Платът на завесата се сглобява и повдига с помощта на специален механизъм. Римските нюанси са прикрепени към корниза отгоре. Прикрепени към грешната страна на тъканта, ламелите повдигат регулиращия кабел, което прави този механизъм много лесен за използване. В долната част завесата е оборудвана със специален претеглящ агент.

Съвет! Благодарение на този дизайн можете лесно да регулирате дължината на завесите, превръщайки ги от къси в дълги.

Друг интересен модел къси завеси е “кафенето”. Тази версия дойде при нас от Европа. Особеността на модела е, че покрива прозореца само наполовина. Благодарение на това сте защитени от любопитните погледи на съседите и палещото слънце. В същото време този модел завеси пропуска достатъчно светлина..

Къси завеси

Къси завеси “кафе”, които покриват прозореца наполовина

Кухненски завеси

Кухненски завеси “кафе” от естествен материал с флорален принт. Цветът на отпечатъка се повтаря по фасадата на кухненския остров, а темата за печат се допълва от свежи цветове в интериора.

Механизмът за закрепване на завесите е изключително прост: към рамката в центъра на отвора е прикрепен здрав конец, върху който са нанизани самите завеси. Горната част на прозореца е покрита с друго късо парче плат. Заедно тези завеси създават сладка и уютна картина. Разбира се, такива завеси няма да се поберат във всеки интериорен стил. Те ще изглеждат подходящи главно в кухни в стил кънтри и прованс. Предимството на тези завеси е, че те могат лесно да бъдат ушити на ръка. Завесите за кухнята (както на снимката) са представени в модерни кратки опции, които никога няма да остареят! Така оптималното решение за кухнята ще бъдат късите завеси от светли тъкани, които не затрупват перваза на прозореца и пропускат много светлина. Изберете практични и немаркиращи материи и ще направите живота си много по-лесен..

Thanks! You've already liked this