Довършване на работната стена в кухнята (80 снимки)

Довършване на работната стена в кухнята (80 снимки)

Довършването на стената над работната повърхност изисква специален подход, тъй като тя е най -податлива на замърсявания, негативните ефекти от високата температура и влажността. В допълнение, тази зона е постоянно в очите, често действа като акцентен елемент, така че декоративните качества трябва да съответстват на цялостния интериорен дизайн. В нашата статия ще разгледаме кои материали е по -добре да се даде предпочитание за декорация на стени в зоната за готвене и какво трябва да се има предвид преди закупуване..

Основни функции

Когато избирате един или друг вид облицовъчен материал за престилка, първо трябва да се запознаете с неговите качествени характеристики, тъй като ремонтите се извършват за повече от една година и покритието трябва да е устойчиво на влага, топли пари и високи температури . Също така е важно да се вземе предвид толерантността на материала към постоянно почистване, включително използването на почистващи химикали..

Работната стена или, както се нарича популярно – престилката, е равнина, разположена над долните нива на слушалките, където се намират мивката, плота, плота, така че е важно точно да се определят нейните размери. Ако има горен слой, тогава допустимата височина на престилката ще варира в рамките на половин метър. Ширината зависи от личните желания на собствениците: можете да покриете стената с довършителни материали по цялата дължина на мебелите или само някои, най -“опасните” зони, например над мивката или плота. Ако няма горни шкафове, препоръчително е да подредите престилката до повърхността на тавана.

При избора вземете предвид цвета на покритието, наличието на шарки или отпечатване на снимки. Престилката може да бъде декорирана в цвят на монохроматични слушалки или драстично да се различава, превръщайки се в акцентен елемент. Идеалният вариант е бяло покритие за стена, което отговаря на всяка цветова схема. Той обаче има значителен недостатък – замърсен. Най -малкото замърсяване ще бъде ясно видимо върху бели плочки и PVC панели, поради което те често предпочитат бежови, сиви, кремави тонове..

Стилът, избран за кухнята, също е от голямо значение. Например, за високотехнологична стая е подходящо огледало или метална престилка, в еко-кухня кожите с фотографии на природата ще изглеждат страхотно, а за класически интериор можете да изберете опцията за декориране на работна стена с декоративен камък.

Друг важен момент е цената на довършителния материал, както и цената на неговия монтаж. По време на проектирането на ремонта трябва незабавно да решите колко сте готови да похарчите за дизайна на престилката и дали е възможно да извършите сами довършителните работи. Има материали, чието инсталиране не изисква специални умения и работата може да се извърши независимо, като същевременно се спестява значително.

Декорация на кухненска стена - Основни характеристики Декорация на кухненска стена - Основни характеристики

Плочки и мозайки в дизайна на престилката

Керамичните плочки или мозайките могат да бъдат отличен вариант за декориране на работна стена в кухнята. Често тези материали се комбинират, подчертавайки отделните области. В допълнение към високите естетически качества, и двете покрития имат дълъг експлоатационен живот (повече от 15 години), но това предимство има и недостатък – ако искате да промените дизайна, няма да е лесно да демонтирате финала..

Керамични плочки

Някой ще смята керамичните плочки за „реликва“ от миналото. Всъщност този вид довършителни работи има дълга история, но все още не губи своята актуалност поради отличните си качества. Стенните плочки са доста издръжливи, не се страхуват от негативните ефекти от влажен микроклимат, високи температури, те са перфектно почистени. В допълнение, днес има “впечатляващ” брой интерпретации на неговия дизайн, позволяващ да използвате покритието за всеки стил.

Плочките могат да имитират естествени материали, да бъдат едноцветни, с шарки, гладки, релефни и др. Много колекции съдържат плочки с различни рисунки – натюрморти, цветя, които успешно се използват в прованс, ретро, ​​кънтри стилове.

Доста релевантна е метро плочката, изложена в снежнобяло платно със светли или черни шевове. Облицован с диагонален модел, той ще създаде динамика и визуално ще разшири работната равнина.

Особено популярна е керемидата, подобна на тухла, популярно наричана “глиган”. Всеки елемент има правоъгълна форма със скосени ръбове, наподобяващи естествени тухли в различни цветове и размери. Този завършек е идеален както за класически, така и за модерен интериор..

Интересно решение може да бъде престилка, облицована с пачуърк плочки, която ще внесе нотки на топлина и комфорт, ще бъде прекрасна декорация за всеки интериор.

Довършване на работната стена в кухнята - Керамични плочки Довършване на работната стена в кухнята - Керамични плочки Довършване на работната стена в кухнята - Керамични плочки

Мозайка

Мозайката е миниатюрно копие на керамични плочки. Той има същите предимства като плочките, но има по -висока цена. С негова помощ можете да облицовате сложни архитектурни форми, ъгли, издатини, завои, да оформите периметъра на престилката или отделните й елементи. За малките кухни това е най -подходящият вариант, тъй като мозаечното платно изглежда доста елегантно, визуално разширявайки пространството.

Мозайката може да бъде подредена един по един, създавайки различни шарки или използвайки матрици – панели, с размери 30х30 см, което значително опростява работата и ви позволява да я поставите сами. Чиповете (отделни мозаечни елементи) са изработени от различни материали: основата може да бъде керамика, стъкло, изкуствен камък, огледала, метал.

Цветовата палитра също е многостранна – престилката може да бъде едноцветна или да има пъстър цвят, градиентният дизайн изглежда красив, когато един основен цвят се разтваря в различни нюанси. За класически, ретро и селски стилове се предпочитат матови керамични или каменни мозайки. В по-модерните интериори (таванско помещение, хай-тек, модерен) можете да намерите стъклени, огледални и метални платна.

Довършване на работната стена в кухнята - Мозайка Довършване на работната стена в кухнята - Мозайка Довършване на работната стена в кухнята - Мозайка

Стъклена престилка

Доста интересен модерен вариант за дизайн на работната зона е престилка от закалено стъкло, наречена скинали. Повърхността напълно отговаря на всички необходими изисквания за здравина и издръжливост и има голямо разнообразие от дизайнерски решения.

Най -простият вариант е матирано стъкло, което може да бъде гладко или текстурирано, а също така да има песъкоструйни шарки. Този дизайн е идеален за минималистичен интериор, където закачливите шарки не са добре дошли. Добър вариант за спокоен интериор са обикновените кожи. Стъкленият лист е боядисан със специален състав (цветът може да бъде всеки) и преминава термична обработка, в резултат на което боите запазват наситеността си за дълго време.

Ако искате работната зона да се превърне в луксозна кухненска декорация, можете да дадете предпочитание на фотопечат върху стъкло. Днешните технологии ви позволяват да прилагате всякакви изображения по желание на клиента, което прави възможно създаването на уникален дизайн в кухнята. Скиналите с 3D изображения изглеждат особено впечатляващи.

Декорация на кухненска стена - Стъклена повърхност Декорация на кухненска стена - Стъклена повърхност Декорация на кухненска стена - Стъклена повърхност Декорация на кухненска стена - Стъклена повърхност

Довършване на работната стена с PVC панели

Пластмасовото покритие може спокойно да се нарече най -достъпното. Първо, цената му е много по -ниска от другите довършителни материали, и второ, можете сами да инсталирате панелите, без участието на платени специалисти..

Панелите се предлагат в различни видове, различни по размер и цвят. Има тесни дълги листове, облицовъчни панели, чиято ширина не надвишава 14 см, както и масивни платформи, чиято максимална ширина и дължина са съответно 2 и 4 метра..

Основното предимство на PVC панелите е разнообразието от декоративен дизайн: материалът може да има монохроматичен цвят, различни шарки, рисунки, фото изображения, както и правдоподобно да имитира дървесна, каменна текстура, която често се използва в класически, провинциални посоки, като както и модерно таванско помещение, еко.

Друго предимство на панелите е, че могат да се монтират на неподготвени стени, което значително опростява процеса. Можете сами да украсите пластмасова престилка, например да я залепите със самозалепващ се филм, да я нарисувате с бои (акрилни или маслени), а също така да използвате винилови стикери като декорация.

Довършване на работната стена в кухнята - PVC панели Довършване на работната стена в кухнята - PVC панели Довършване на работната стена в кухнята - PVC панели

Декоративен камък в декорацията на престилката

Изкуственият камък е представителен и висококачествен материал, който лесно може да издържи на всички трудности на кухненските процеси и служи като достойна украса не само за работната зона, но и за кухнята като цяло. Той е в състояние да имитира текстурата и цвета на всеки естествен камък, било то мрамор, гранит или друг кварц, вулканични скали.

Декорирането на престилка в кухнята с декоративен камък е много издръжливо, но дори ако някой елемент е повреден, той може лесно да бъде възстановен, без да губи общата си привлекателност..

Напоследък материал, имитиращ тухлена зидария, е в голямо търсене. С негова помощ те украсяват работните зони на кухните в стила на минимализъм, таванско помещение, хай-тек, Прованс.

За да създадете богата атмосфера на „хижата“ от алпийската кухня, си струва да вземете за основа камък, имитиращ груби блокове. Но си струва да се има предвид, че големите фрагменти са добри за просторни стаи, така че този дизайн може да бъде приемлив вариант за кухня-хол на частна къща.

Довършване на работната стена в кухнята - Декоративен камък Довършване на работната стена в кухнята - Декоративен камък

Метално довършване на работната стена

Стоманените листове в дизайна на кухненския гръб придават известна строгост и елегантност на обзавеждането. Материалът е изработен от неръждаема стомана или мед, поради което има доста дълъг експлоатационен период.

Неръждаемата стомана ще бъде идеалният вариант за градски интериор или ултрамодерна високотехнологична кухня. Медта (месинг) често може да се намери в ретро, ​​Прованс или селски интериори. Стоманената престилка може да има лъскава или матова повърхност, техните комбинации на една и съща стена изглеждат оригинални.

На някои металът може да изглежда доста “студен” материал – в този случай можете да вземете за него добри “съседи”, които ще смекчат този недостатък. Малка стоманена секция на стената над плота ще изглежда страхотно, заобиколена от тухли, керамични плочки или дървени панели.

Довършване на работната стена в кухнята - Метална Довършване на работната стена в кухнята - Метална Довършване на работната стена в кухнята - Метална

Огледална престилка

Друг интересен вариант за довършване на работната стена в кухнята е огледална повърхност. Тя може да бъде представена от плътно платно, плочки или мозайки. Огледалата имат уникални свойства да разширяват визуално пространството и да създават красиви светлинни ефекти с висококачествено осветление, така че престилка, декорирана по този начин, ще се превърне в истински „акцент“ на интериора.

Една от отрицателните характеристики на огледалната повърхност се нарича нейната чупливост, но заслужава да се отбележи, че днешният материал има повишена устойчивост на механични натоварвания, а поставянето на огледала на далечна стена не представлява особена заплаха.

Декорация на кухненска стена - Огледална повърхност Декорация на кухненска стена - Огледална повърхност Декорация на кухненска стена - Огледална повърхност

Декориране на работна стена в кухнята – снимки и идеи

Изборът на съвременни материали за довършване на работната стена в кухнята е доста голям и ви позволява да създавате най -уникалните интериори. Можете да видите това отново и да получите някои интересни идеи в нашата фотогалерия, където са представени най -добрите примери. Приятно гледане!

Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи Декориране на работна стена в кухнята - снимки и идеи

Thanks! You've already liked this