Каква картина да закачите в апартамента!? Препоръки от компанията Artwall.ru

Отношението към живописта и графиката в интериора може да бъде различно: както утилитарно, така и възвишено. Но хармоничен модерен интериор едва ли може без картини..

Мястото на картини, плакати и фотографии в интериорния дизайн

Думата “живопис” във връзка с интериорния дизайн може да означава:

 • живопис с масло, във всеки стил, от реализъм до абстрактно изкуство
 • живопис в различна техника: акварел, пастел, гваш, темпера, смесена техника

 • графични произведения, включително рисунки, гравюри
 • висококачествени репродукции на всичко по-горе
 • произведения на изкуството и занаятите: бродерия, апликации, колажи, композиции с растителни елементи, пачуърк, квилинг
 • художествените фотографии с добро качество често се наричат ​​картини.

Едва ли си струва да включвате икони в този списък, тъй като тяхната цел е малко по -различна от декорирането на апартамент..

Жанрове: портрет, натюрморт, пейзаж, играят по -малко значима роля от стила, в който са направени картините.

Общи препоръки

 1. Картината трябва да съответства на общия стил на интериора. В една високотехнологична стая селският пейзаж изглежда неуместен.
 2. Цветовата гама на интериора и картините или се подкрепят взаимно, или умело подчертават контраста.

  Ако в хола или спалнята, проектирани в светли цветове, виждаме портрет на дама в ярка рокля, разбира се, цялото внимание преди всичко се втурва към него. Ако в една и съща стая има портрети в светли, пастелни цветове, те не привличат толкова безусловно вниманието..

 3. Размерът на картината трябва да съответства на размера на стаята.

  Всички произведения на изкуството се нуждаят от разстояние. Те не могат да се разглеждат от твърде близко разстояние – целостта на работата се губи, разбирането ни за нея се изкривява. Поставете картината така, че да може да бъде заснета с един поглед. И можете да се приближите, за да разгледате по -добре по -късно, когато се формира общото впечатление..

 4. Ролята на рамката също е важна.

  Можете да хармонизирате (относително казано) „връзката“ между картината и останалата част от интериора, като изберете правилната рамка. Вземат се предвид три фактора:

  а) стил на рамката,

  б) цвета му,

  в) ширина и масивност.

  Обикновено те първо решават в коя рамка самата картина изглежда по -добре, а след това – как тази картина в рамката е свързана с интериора.

  Най -често най -подходящите са гладки, без декорации рамки, златни, бронзови или бели, тесни или средни по ширина. В някои случаи интериорният дизайн или стилът на боядисване изискват ярки или широки рамки..

  Красиво ли изглеждат картините без рамки? Да, има такава посока в дизайна. Но е по -добре да говорите със специалист за неговата значимост (в конкретна ситуация).

 5. Не дръжте картини в дома си, които ви карат да се чувствате тъжни или да имате неприятни спомени..

  Хиляди страници с художествена и научна литература са написани за психологическото въздействие на произведения на изкуството. Нашата емоционална сфера, подсъзнанието ни е система с много фини настройки. Доверете се на емоциите си.

 6. Ако не живеете сами, опитайте се да вземете предвид мнението на вашето домакинство. Изхвърлете картината, ако детето смята, че е страшно или ако предизвиква негативни чувства у член на семейството.

Рисуване в коридора (зала)

Традиционно коридорите не са добре осветени. Ето защо не трябва да публикувате картини с ярки, богати цветове и много нюанси тук. По -добре е да изберете графика или лаконично произведение на приложното изкуство: цветарство, апликация. Намерете парче в лаконична цветова схема. Ако е възможно, направете подсветка.

Идея! Дори в полутъмна стая силуетните картини изглеждат много изгодни. Често фигурите за тях се изрязват от черна хартия и се залепват върху светъл фон, бял или оцветен, или боядисани с черно мастило..

Боядисване за кухнята

Най -подходящото тук би било натюрморти с плодове и цветя или графични произведения с растителни мотиви. Общият стил на кухненския дизайн диктува стила на отделните декоративни елементи.

Идея! Може да се вдъхновите от стилната художествена фотография с гледка към града или дивата природа.

Не се препоръчва: натюрморти с ловна тематика, изобразяващи убити птици или животни. Такива снимки засягат децата особено непредсказуемо..

Също така не се препоръчва: да поставяте в кухнята работа, извършена върху хартия или картон. Дори декорирани под стъкло, те могат да страдат от висока влажност, често в кухнята..

Рисуване в детската стая

На първо място, тя трябва да бъде безопасна. Моля, избягвайте очила, стърчащи остри ъгли, тежки рамки.

Картината трябва да зарадва детето, да му угоди. Важно е тя да е подходяща за възрастта му. Не се изненадвайте, ако детето ви не харесва забавни животни, от които е било доволно преди около две години.

Препоръчително: Предвиждайте изображенията да се променят често. Дори най -сладката котка или анимационен герой най -вероятно ще стане без значение след шест месеца или година. Детето постоянно има нови интереси и хобита – нека интериорът на стаята се промени с него.

Рисуване в спалнята

На първо място, работата не трябва да бъде агресивна, нито в цветова схема, нито в сюжет. В спалнята нищо не трябва да ви пречи да си починете добре. По -добре е да изберете картина за спалнята с партньор..

Рисуване в хола

Стилът на цялата стая диктува избора на картина. Когато поставяте снимки, имайте предвид, че те ще се гледат, докато седите, а не стоите..

Не се препоръчва: имайте две или повече картини в хола едновременно. Ако размерът на стаята ви позволява да организирате малка изложба, е необходимо внимателно и хармонично да комбинирате произведения в различни стилове и жанрове..

Стълбищни картини

(за частна къща или двуетажни апартаменти)

Малки щампи, акварели и фотографии, декорирани в същия стил, ще украсят стълбите. Разбира се, трябва да дадете съвет за подбора на картини, като имате обща представа за интериора, неговия стил. В противен случай съветът рискува да бъде твърде общ и неясен..

Да предположим, че имате конкретна задача закупете картина специално за интериора. Сега не е трудно да направите копие по поръчка на един от шедьоврите на световната живопис.

Платна, които потъмняват с времето и са загубили външния си вид, се дават най -добре за реставрация. Професионален реставратор ще може да върне платното в първоначалния му вид. Потъмнелите слоеве лак се отстраняват със специални съединения и картината отново блести със свежи цветове.

Ако имате картини, дарени от някой у дома, консултирайте се с дизайнер, за да намерите подходящо място за тях. Може би това е дело на твой приятел художник, спомен за приятел.

И в заключение можем да кажем: имате пълно право да пренебрегнете съветите на дизайнера и да закачите всяка снимка у дома … ако тя ви вдъхновява!

Thanks! You've already liked this