Как да почистите въглеродните отлагания от желязо: 7 начина

Как да почистите въглеродните отлагания от желязо: 7 начина

С течение на времето всяка домакиня се сблъсква с проблема с въглеродните отлагания върху желязото. И без значение какви съвременни камбани и свирки може да се похвали вашият електрически уред, той лесно може да бъде разбран от тази „болест“. Но не се отчайвайте! Дългогодишният народен опит е събрал много начини, с които можете да премахнете неприемливото замърсяване на желязото, а в нашата статия ще говорим за тях по -подробно..

1. Почистваме ютията със сол

Най -достъпният начин е да почистите желязото от въглеродни отлагания с помощта на сол. За да направите това, можете да използвате обикновена готварска сол, за предпочитане по -голяма. Още по -добре, вземете морска сол за почистване. За да се постигне най -добър ефект, ютията трябва да се нагрее. След това действаме по един от трите начина:

1. Ютията трябва да бъде леко загрята и изключена. Поръсете повърхността на подметката му със сол и три влажни парцала, докато въглеродните отлагания изчезнат. В края на процедурата повърхността трябва да се избърше със суха кърпа. По време на почистването трябва да действате много внимателно, така че кристалите на солта да не попаднат в отворите за изпускане на пара..

2. Включете ютията и задайте най -щадящия режим на регулатора с по -ниска степен на нагряване. След това в тензух или тънък парцал, сгънат наполовина, изсипете сол и в такъв вид компрес три повърхности. Използвайки този метод, можете да почистите обикновена мръсотия.

3. Устройството трябва да бъде правилно загрято. Докато набира температура, поставете дебел картон върху дъската за гладене, изсипете го върху сол. След това с нагрята основа преминаваме през солените зърна с кръгови движения, докато замърсяването се почисти.

В днешно време има много нови електрически уреди и солта може да не е подходяща за всяко покритие. Например, ютиите с тефлонова повърхност не могат да се почистват с него..

Как да почистите ютията от въглеродни отлагания - Почистете ютията със сол Как да почистите ютията от въглеродни отлагания - Почистете ютията със сол Как да почистите ютията от въглеродни отлагания - Почистете ютията със сол

2. Нанасяне на оцет

Друг прост метод, който не изисква специални материални разходи, е премахването на въглеродните отлагания от желязото с оцет. Ако се опитвате да следите любимия си електрически уред, малки петна от сажди могат лесно да бъдат премахнати чрез накисване на памучен тампон или кърпа в оцет. Между другото, не забравяйте за отворите за изхода за пара – те също могат да бъдат почистени с оцет с помощта на памучен тампон за ушите. След такова почистване подметката на ютията трябва да се избърше на сухо..

Ако оцетът не може да се справи сам с плаката, добавете към него амоняк, но имайте предвид, че устройството трябва да е абсолютно студено.

Често домакините обръщат внимание на въглеродните отлагания само когато става напълно невъзможно да се глади и е доста трудно да се премахне такова замърсяване. В този случай оцетът също може да спаси ситуацията: трябва да навлажнете старателно кърпа с него вечер и да поставите ютия отгоре, да го оставите в това положение до сутринта. В повечето случаи дори значителната плака омекотява и се отлепя лесно през това време. Моля, обърнете внимание, че оцетът има доста остра миризма, така че не оставяйте такава “композиция” в жилищната зона – тя трябва да бъде изолирана (например изнесена на балкона).

Как да премахнете въглеродните отлагания от желязо - Нанасяне на оцет Как да премахнете въглеродните отлагания от желязо - Нанасяне на оцет Как да премахнете въглеродните отлагания от желязо - Нанасяне на оцет

3. Почистване на ютията със сол и оцет

Най -добри резултати от почистването могат да бъдат получени чрез комбиниране на сол и оцет. Тези два компонента трябва да се смесят в малка тенджера и да се поставят на огън, като се разбърква, докато солта се разтвори напълно. В този случай е важно разтворът да не се вари. Готовият разтвор трябва да се охлади малко, за да не се изгорите, след това навлажнете кърпа в него и разтрийте добре замърсените зони. В трудни случаи можете да използвате четка с мека четина (не можете да използвате метална). След това трябва да избършете повърхността със суха кърпа, да загреете ютията и да изгладите всяка стара кърпа с нея. Според домакините, въпреки че миризмата на този домашен почистващ разтвор не е много добра, почистващите му свойства са отлични..

Как да премахнете въглеродните отлагания от ютията - Почистване на ютията със сол и оцет

4. Премахване на въглеродните отлагания със сода

Почистващите способности на содата са известни на домакините от дълго време. Често се използва за почистване на особено сложни замърсители по съдове, водопровод и се използва при храносмилането. Всъщност, защо не почистите ютията с нея? Можете да вземете сода за хляб или калцинирана сода, докато работата трябва да се извършва с гумени ръкавици, тъй като съставът на содата може да раздразни кожата. Содата трябва да се смеси с малко вода, докато се получи хомогенна паста. Събираме състава върху парцал или четка и три от подметката на нашето желязо, като внимаваме пастата да не попадне в дупките. Когато повърхността е напълно почистена, тя трябва да се избърше със суха кърпа..

Как да премахнете въглеродните отлагания от желязо - Премахване на въглеродните отлагания със сода за хляб

5. Използване на течни химикали

Повърхността на ютията може да бъде възстановена до нейното подходящо състояние с помощта на доста корозивни течности, които включват лакочистител и ацетон. Те се справят особено добре с въглеродните отлагания от полиетилен или синтетични тъкани. Достатъчно е да навлажнете кърпата с разтвора и да избършете мръсотията. Работата трябва да се извършва с ръкавици. Струва си да се има предвид, че течностите излъчват доста остра миризма, затова е препоръчително да ги използвате в добре проветриво помещение. Ако абсолютно мразите такива “аромати”, можете да използвате водороден прекис. Той е без мирис – просто навлажнете кърпа с него и разтрийте петната.

Как да почистите въглеродните отлагания от желязо - Използване на течни химикали

6. Парафинова свещ

Един от най-“древните” методи, които нашите прабаби са използвали, е използването на парафинова свещ за премахване на въглеродните отлагания от желязото. Предварително трябва да загреете добре електрическия уред и да подготвите поднос, върху който ще капят капчици горещ восък.

И така, увиваме свещта в плътна кърпа (по -добре е да използваме памук) и изтриваме въглеродните отлагания. Ютията трябва да се държи наклонена, така че восъкът да може да се отцеди свободно и да не попадне в отворите за пара. В противен случай, замръзнал в тези дупки, той ще се затопли при следващото гладене и ще зацапа дрехите. В края на процедурата избършете повърхността със суха кърпа.

Как да премахнете въглеродните отлагания от желязото - Парафинова свещ

7. Специален молив за почистване на ютията

Ако не сте привърженик на народните методи за справяне с въглеродните отлагания върху желязото или ако те се оказаха безсилни, можете да закупите специален химически молив, предназначен за тези цели. Ютията трябва да бъде включена и добре загрята. След това търкаме повърхността с молив и изключваме уреда.

Процесът на химическо почистване ще започне скоро – въглеродните отлагания ще започнат да се отлепват. Трябва да вземете мека кърпа и да избършете омекотения налеп. След това основата се избърсва с влажна кърпа. В процеса може да се появи неприятна миризма, от която не бива да се страхувате – това е просто изпарението на амоняка, който е част от молива.

Как да премахнете въглеродните отлагания от ютията - Специален молив за почистване на ютията

Thanks! You've already liked this